2023-04-14 299 浏览
今日星期五出去食lunch周圍都排長龍, 見呢間冇人就入去試試, 兩個一般食量女仔共消費$353, 完全唔夠飽我叫果個pulled pork salad配窩夫, 味道唔錯但份量少, 只有兩塊窩夫同少量沙津朋友叫左japanese style bonito linguine, 個意粉好乾, 亦係份量細, 佢杯$40 幾蚊嘅綠茶飲幾啖就冇唯一稱讚係店員態度好好同咖啡味道細節位例如殘舊嘅menu, 凍櫃入面只得一兩個用保鮮紙包住嘅蛋糕, 呢D都唔係一間打卡cafe 常見嘅情況野食冇影到相, 影返張單證明返希望老闆聽下呢D意見可以調整下定價同份量 灣仔呢個價位可以食飽嘅餐廳有好多
唯一稱讚係店員態度好好同咖啡味道
野食冇影到相, 影返張單證明返
希望老闆聽下呢D意見可以調整下定價同份量
灣仔呢個價位可以食飽嘅餐廳有好多
Pulled Pork Salad, Bonito Linguine
2023-04-14
純白色的風格 店外有一張打卡專用的藤椅到處也很好拍照ദ്ദി ˉ͈̀꒳ˉ͈́ )✧在他們的IG上看見了非常吸引的甜品令人期待果然沒有令人失望₍₍ (ง •ᴗ• )ว‪ ⁾⁾‬剛開張時不同的付款方式已經準備好 而且運作也很順暢比起不少soft opening的小店準備更充足𓎩𓌉𓇋 ‎𝗖𝗼𝗺𝗯𝗼 𝘀𝗲𝘁 (𝟭𝗱𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁 + 𝗮𝗻𝘆 𝟭 𝗱𝗿𝗶𝗻𝗸 𝘄𝗶𝘁𝗵 $𝟭𝟱 𝗱𝗶𝘀𝗰𝗼𝘂𝗻𝘁)𓇢 ᴛ.ᴡ.ɪ.ɢ. ᴘᴜᴅᴅɪɴɢ ⑥⑧非常滑溜的布丁 有着濃郁的蛋香帶有乳酪香氣的泡沫配上濃郁的Espresso 是一道值得一試的甜品𖤐´-𓇢 ᴛʜᴇ sʜᴏʀᴛᴄᴀᴋᴇ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ 𝟲𝟴+𝟴原本是衝着士多啤梨味道而來的然而在平日下午四時已經售罄 又多了一個藉口回訪可是抹茶口味也是令人驚喜蛋糕體非常鬆軟 帶着濃郁的綠茶香氣忌廉也很綿密 也有濃郁的綠茶香啫喱是微微彈牙、不是一咬的碎的那種整體口感的配搭豐富也平衡│˶˙ᵕ˙˶)꜆在旁的綠茶小Mochi(還是蕨餅)也很好吃原來有原個蛋糕可供訂製如果是用來慶祝生日也很好的選擇呢๑⃙⃘´༥`๑⃙⃘𓇢 ɪᴄᴇᴅ ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ 𝟱𝟴-𝟭𝟱記得攪勻才飲用最初一兩口以為口味比較淡 原

純白色的風格 店外有一張打卡專用的藤椅

然而在平日下午四時已經售罄 又多了一個藉口回訪
可是抹茶口味也是令人驚喜
蛋糕體非常鬆軟 帶着濃郁的綠茶香氣
忌廉也很綿密 也有濃郁的綠茶香
啫喱是微微彈牙、不是一咬的碎的那種
整體口感的配搭豐富也平衡│˶˙ᵕ˙˶)꜆
在旁的綠茶小Mochi(還是蕨餅)也很好吃
原來有原個蛋糕可供訂製
如果是用來慶祝生日也很好的選擇呢๑⃙⃘´༥`๑⃙⃘

𓇢 ɪᴄᴇᴅ ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ 𝟱𝟴-𝟭𝟱
記得攪勻才飲用
最初一兩口以為口味比較淡 原來只是還沒有拌勻૮ o̴̶̷᷄ ·̫ o̴̶̷̥᷅ ა
朱古力味道很濃郁

𓇢 sᴀʟᴛᴇᴅ ʟᴏᴛᴜs ʟᴀᴛᴛᴇ 𝟱𝟱-𝟭𝟱
海鹽的鹹味和餅乾的甜味比較重
咖啡的味道相對較淡
如果味道更平衡應該更好喝
鹹甜的熱飲十分適合最近冷冷的天氣呢( ๑⃙⃘ˊᵕˋ๑⃙⃘ )
2022-12-15
坐喺窗邊可以一邊品嚐店內甜品,一邊感受著簡約而又純淨嘅氛圍,令人倍感放鬆😌適合想放鬆嘅時候同閨蜜下午茶過嚟🥰原味鬆餅 $20 / 藍莓鬆餅 $25請店員extra heat左😝我鍾意脆脆嘅口感🥰鬆餅外脆內鬆軟~濕潤度夠,唔會好乾!配咗草莓醬同鮮牛油🧈草莓醬好天然🍓酸酸地仲食到士多啤梨肉💕原味scone配兩隻醬都好食🤤Weekend仲有特別口味😍t.w.ig布丁 $68呢款布丁好特別🍮可以一次過體驗三重口味❤️濃郁的乳酪泡沫配焦糖布丁嘅香氣,加上濃縮咖啡嘅香味~玄米茶巴斯克芝士蛋糕 $66呢個巴斯克蛋糕口感滑順😍而且唔會好甜👍🏻玄米茶味道好突出🤤同芝士蛋糕完美結合‼️海鹽LOTUS鮮奶 $55鍾意鹹甜鹹甜嘅朋友啱晒🙈海鹽加上LOTUS嘅甜味配埋奶香‼️有驚喜嘅飲品🥳超快飲完唔夠喉😂覺得好細杯🥹熱情果蝶豆花 $58食咁多甜品飲呢杯啱晒!熱情果嘅酸甜味同蝶豆花嘅清香組合,無額外加糖,飲完超解膩💙

適合想放鬆嘅時候同閨蜜下午茶過嚟🥰

原味鬆餅 $20 / 藍莓鬆餅 $25
請店員extra heat左😝我鍾意脆脆嘅口感🥰

t.w.ig布丁 $68

玄米茶巴斯克芝士蛋糕 $66

海鹽LOTUS鮮奶 $55

熱情果蝶豆花 $58

2023-03-20 261 浏览
𝕋𝕨𝕠 𝕘𝕚𝕣𝕝𝕤, 𝕥𝕨𝕠 𝕤𝕥𝕠𝕞𝕒𝕔𝕙𝕤, 𝕗𝕦𝕝𝕝 𝕠𝕗 𝕤𝕨𝕖𝕖𝕥 𝕔𝕠𝕟𝕧𝕖𝕣𝕤𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟𝕤 𝕒𝕟𝕕 𝕔𝕒𝕜𝕖𝕤👯‍♀️好友帶左我去間新 cafe🎐,weekend brunch time 呢個時段好舒服🦭,又唔會太曬,坐室外座位影靚相📷就揀張藤椅坐 fit 曬。揀左個好豐富既牛肉漢堡窩夫,英文叫 All You Can Have 🏋🏽‍♂️,材料包括牛肉🐃、煙肉🥓、椰菜沙律🥬、太陽蛋🍳、洋蔥🧅、芝士🧀,有時貪心一點都唔過份😈。仲有粗身脆薯條🍟伴碟,兩個人 share 一定滿足。🧇All You Can Have: Beef, Bacon, Coleslaw, Sunny Side Up, Onions & Melted Cheese | $158當日有甜品胃兩個👧🏽👧🏻,所以都不知好歹嗌左兩款甜品:黑莓朱古力忌廉海綿蛋糕🍰,配埋忌廉同 jelly 口感好鬆軟,又唔會太甜👅。而玄米茶巴斯克芝士蛋糕就好香茶味🍵,芝士都好濃味🧀,蛋糕唔會太實,喜歡 basque cheesecake 既朋友一定喜歡。小店每日都有好多甜品款式🍥,下次再訪要試試其他口味呢💁🏽‍♂️。🍫Blackberr

🍫Blackberry Chocolate Shortcake | $68
🍃Genmaicha Basque Cheesecake | $66

Non-coffee 都有唔少選擇🧚🏻‍♀️,抹茶鮮奶多層心心💚見到都覺得開心,抹茶夠甘香;Lotus 餅就食得多,海鹽 Lotus 鮮奶都係第一次試😙,甜到 lumlum 豬~

🎍Matcha Latte | $50
🥨Salted Lotus Latte | $55

餐廳內最喜歡就係幾盞玻璃吊燈😍,花花玻璃燈罩充滿文青感覺💠,配襯埋其他乾花同小飾物,美美的🌼。

值得一提既係好欣賞店員(老闆?) 既態度✨,除左主動介紹甜品特色,仲幫我地搬檯🤣,同埋任我地攞起道具影相🌿,好貼心喔。

早餐
2023-03-17 365 浏览
難得閒日放假,早上瞓到自然醒,再搵間cafe hea下。呢度以白色為主,門外張凳夠晒 chil。室內環境舒服,無論坐低傾偈定休息都好寫意。t.w.i.g 布丁餐廳招牌食物,焦糖布丁上面有乳酪泡沫,再點綴一下,非常靚仔。然後比你一杯 espresso shot,以咸甜和咖啡味交織去衝擊味蕾。鬆餅鬆餅有多種口味,除咗原味,今日試到海鹽朱古力味。鬆餅外脆內軟,跟配的士多啤梨醬有驚喜,甜道適中,同鬆餅夾得嚟。Salted Lotus Latte朋友唔好咖啡,店員就推介呢個。同樣主打咸甜味道,然後加入 Lotus 餅碎,口感即時提升,令你唔止味覺享受咁簡單。Dirty一邊欣賞牛奶與咖啡分層,一邊感受牛奶的冰與espresso的熱同時在口中交織。
難得閒日放假,早上瞓到自然醒,再搵間cafe hea下。

呢度以白色為主,門外張凳夠晒 chil。

室內環境舒服,無論坐低傾偈定休息都好寫意。

t.w.i.g 布丁

鬆餅

Salted Lotus Latte

Dirty
2023-03-17
早餐
三個月前去咗灣仔汕頭街裏食甜品飲杯啡😌有機會仲可以見到狗仔 戶外是pet-friendly~環境都幾寧靜 門口藤椅打卡位係可預留嘅店內有六至七張枱 裝修都係比較簡約樸素😬食物以手工製甜品為主 仲有窩夫同意粉類值得一讚係服務態度好好👍🏻☞︎ 1 𝖣𝖤𝖲𝖲𝖤𝖱𝖳 + 𝖠𝖭𝖸 1 𝖣𝖱𝖨𝖭𝖪 𝖶𝖨𝖳𝖧 $15 𝖣𝖨𝖲𝖢𝖮𝖴𝖭𝖳 (15:00-17:00)🔸Strawberry Shortcake $68 (6/10)見到唔少人都有推介所以幾期待🫣但三層高嘅海綿蛋糕食落口一啲都唔鬆軟濕潤 cream亦都唔係超級好食😅而且士多啤梨都幾酸 性價比太低🍰🔸t.w.i.g Pudding $68 (7/10)招牌焦糖布甸賣相都好吸引 上面係乳酪奶蓋淋上去去嘅espresso會比較苦☕️ 甜苦交融味道好得意🔸 Hot Chocolate $50 (7/10)朱古力味都幾濃郁 味道唔會太甜🍫🔸 Passion Fruit Butterfly Pea $58 (6.5/10)呢杯漸變嘅顏色好靚 味道幾清新酸酸地🍹但係飲飲下竟然發現有一隻昆蟲喺入邊🫠所以店主好好人咁換咗Salted Lotus Latte比我 呢
三個月前去咗灣仔汕頭街裏食甜品飲杯啡😌
有機會仲可以見到狗仔 戶外是pet-friendly~
環境都幾寧靜 門口藤椅打卡位係可預留嘅
店內有六至七張枱 裝修都係比較簡約樸素😬
食物以手工製甜品為主 仲有窩夫同意粉類
值得一讚係服務態度好好👍🏻

見到唔少人都有推介所以幾期待🫣
而且士多啤梨都幾酸 性價比太低🍰

🔸t.w.i.g Pudding $68 (7/10)
招牌焦糖布甸賣相都好吸引 上面係乳酪奶蓋
淋上去去嘅espresso會比較苦☕️
甜苦交融味道好得意

🔸 Hot Chocolate $50 (7/10)
朱古力味都幾濃郁 味道唔會太甜🍫

呢杯漸變嘅顏色好靚 味道幾清新酸酸地🍹
但係飲飲下竟然發現有一隻昆蟲喺入邊🫠
所以店主好好人咁換咗Salted Lotus Latte比我 呢杯反而味道唔錯

💡整體嚟講 甜品飲品質素不過不失🤔
冇話好有驚喜 打吓卡都唔錯嘅
環境寧靜同朋友傾吓計都可以 但係屬於我去嗰一次就算嘅咖啡店😂

整體味道😋: 6.5/10
性價比💵: 6/10
打卡指數😍: 7.5/10
環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 6/10

🍴: t.w.i.g.
📍: 灣仔汕頭街4號廣泰樓地下A2號舖
🔍: 09:00-18:00 (Mon-Thurs); 09:00-19:00 (Fri-Sun)

☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie灣仔
☟︎同類型餐廳
#hkhungryfoodie西式
☟︎ 同款式餐廳
#hkhungryfoodiecafe
2023-03-10 152 浏览
#petfriendly Cafe位卡巷仔盡頭,幾清靜,好岩同朋友黎坐低傾計chill下寵物可以坐戶外位置,戶外仲有張二人座位既籐椅,配合Cafe白色色調,好適合打卡如果有揸車,門口有位可以泊,但成條路都經常有車泊左係到要睇下好唔好彩..——-牛肉漢堡窩夫 $158窩夫鬆脆,餡料足料又好味!牛肉漢堡有牛味同juicy 入面有牛肉漢堡、煙肉、椰菜沙律、太陽蛋、洋蔥同芝士THE BLACK & WHITEOREO窩甜味窩夫就比較普通,所以會推薦鹹味窩夫呀!入面有窩夫、雲尼拿雪糕、黑朱古力、OREO 及威化餅乾
#petfriendly

——-
牛肉漢堡窩夫 $158
窩夫鬆脆,餡料足料又好味!牛肉漢堡有牛味同juicy
入面有牛肉漢堡、煙肉、椰菜沙律、太陽蛋、洋蔥同芝士

THE BLACK & WHITE
OREO窩甜味窩夫就比較普通,所以會推薦鹹味窩夫呀!
入面有窩夫、雲尼拿雪糕、黑朱古力、OREO 及威化餅乾
2023-03-06 196 浏览
午餐時段,見呢間新小店好多位,所以就入去食。環境幾靚,不過食嘅途中有隻大昆蟲係店內飛黎飛去(不過呢隻昆蟲唔會靠近食物嘅)。午餐只包括1個主食,午市叫野飲可-$15。我叫咗一個和風鰹魚汁扁意粉。如餐牌上嘅圖所示,個餐就係扁意粉+椰菜條+木魚絲,完。加埋10%服務費,總盛惠$140.8。雖然意粉味道幾好,但唔暖(莫講話熱),而且無咩配菜。係灣仔呢頭黎講,性價比頗低。雖然職員態度誠懇,但係成個午餐用餐體驗一般。
午餐時段,見呢間新小店好多位,所以就入去食。

午餐只包括1個主食,午市叫野飲可-$15。

雖然職員態度誠懇,但係成個午餐用餐體驗一般。
2023-03-06
2023-02-28 949 浏览
之前星期六一個人去食t.w.i.g.。同事話要encore變4人午飯🥣聚,因為星期六好爆,我特登早d去搵位,好彩早去有4人枱上次食咗牛肉窩夫🧇漢堡,諗緊食龍蝦🦞汁意粉🍝定係西式手撕豬窩夫好?🤔等埋同事先一齊叫,我最後叫西式手撕豬窩夫🧇,薯條🍟燶d,加蜜糖加$5,配Latte☕️,午餐🥣叫飲品減$15,同事叫咗espresso tonic、dirty、mocha、西式手撕豬窩夫、煙三文魚沙律🥗同t.w.i.g. Pudding。最快上飲品,我杯Latte奶同啡味balance,有簡單拉花同事杯Mocha拉花複雜dEspresso Tonic同事覺得冇青檸係要扣分Dirty好似好多奶之後上煙三文魚沙律🥗,都大份都有煙三文魚花我份西式手撕豬窩夫🧇上菜時薯條🍟冇整燶,叫番店員,店員拎入厨房再整。蜜糖正。手撕豬一般最後上twig pudding,同事想食好耐,係咁打卡。布甸唔錯,espresso比較苦,我🤔唔鐘意乳酪🧀️泡沫整體嚟講都坐得舒服😌,同事覺偏貴,我覺得有一個店員好開朗唔錯

同事杯Mocha拉花複雜d
Mocha

Espresso Tonic同事覺得冇青檸係要扣分
Espresso  Tonic

Dirty好似好多奶
Dirty

之後上煙三文魚沙律🥗,都大份都有煙三文魚花
煙三文魚🍣沙律

西式手撕豬窩夫

twig  pudding

2023-02-28
Espresso  Tonic
西式手撕豬窩夫
2023-02-19 189 浏览
Squirrelled away in this hustling neighbourhood, it provides a tranquil brunch spot as an addition to the cafe scene. Indulge in their extraordinary delicate sweet bites and hearty artisanal brews, especially boasting about its exquisite signatures by professional dessert chef. Wind down your day here, as a ‘twig’, in elevating the daintiness and airiness of life. 在人來人往的街區裡,一個安靜的早午餐場所,作為每一天增加能量的咖啡館。 客人可以盡情享受他們精緻的甜點和飲料,特別是專業甜點廚師的精緻甜品。 在這裡放鬆一天,提升生活的品味。

2022-12-31
庆祝纪念
除夕
  • t.w.i.g. Pudding
  • The Short Cake Matcha
  • Apple Peach Oolong Sparkling Tea
  • Passion Fruit Butterfly Pea Sparkling Tea
2023-02-18 158 浏览
t.w.i.g.我喺OpenRice收藏咗好耐都未試,一來喺灣仔,另一個原因係店細,好難坐一班friend。難得今日Pharmacy Conference, 可以去試下速食。差唔多1點到,好彩仲有位。最吸引我係門口搖搖櫈位,要打卡。侍應姐姐🧍‍♀️好陽光☀️,戴咗罩都見到佢笑,睇咗一陣menus,揀咗牛肉漢堡窩夫🧇($158),加埋latte($40),午市減$15。Latte上先,有簡單拉花,啡味比奶味濃,不用落糖。之後上牛肉漢堡窩夫🧇配薯條🍟,上下兩塊夾住漢堡扒、煙肉、椰菜絲同芝士,上面仲有隻荷包蛋。窩夫🧇少少🤏咸,問另一個店員姐姐🧍‍♀️攞糖漿,話要加$5,我照加,上咗嚟係蜜糖,好杰,正😄,夠哂甜,加埋落薯條🍟都一流,剩番既蜜糖我倒埋落咖啡☕️,變咗蜜糖咖啡☕️。之後見到好多人門口等位。呢間值推,侍應姐姐好好👍🏻,話開咗兩個月

差唔多1點到,好彩仲有位。最吸引我係門口搖搖櫈位,要打卡。
牛肉漢堡窩夫🧇+latte
上下兩塊夾住漢堡扒、煙肉、椰菜絲同芝士,上面仲有隻荷包蛋。
牛肉漢堡窩夫
薯條🍟+蜜糖
剩番既蜜糖我倒埋落咖啡☕️,變咗蜜糖咖啡☕️。
Latte  +  蜜糖
之後見到好多人門口等位。

呢間值推,侍應姐姐好好👍🏻,話開咗兩個月
蛋糕🎂櫃
Latte  +  蜜糖
蛋糕🎂櫃
  • 蜜糖
2023-02-13 749 浏览
#pb食在灣仔 灣仔新開純白cafe☕️New Cafe Alert 🚨✨灣仔汕頭街一帶出名多野食🤪 12月個陣仲新開左一間純白cafe 門外有張靚靚藤椅打卡位 就算係店內嘅地板都好靚🥰 店內有6-7張枱 純白色嘅裝修令環境更加寛敞😍 佢開8:30 a.m. 真係幾早 方便附近嘅打工仔食早餐、飲杯醒神啡👍🏻 .食物選擇幾多 主食有沙律、意粉、窩夫 價錢$78-$168不等😋 另外佢有幾款自家製pastries👍🏻 甜品有布丁、窩夫、海綿蛋糕、巴斯克芝士蛋糕等😍🔹Banana Bite-sized Cake🍌🔹Original Scone🍞🔹Earl Grey Scone🍞試左三款Pastries 其中Earl Grey Scone係假日限定嘅😋 不過三款嘅口感都比較濕潤 如果乾身番少少會比較好🤪 Banana cake嘅香蕉味唔會太濃👍🏻 值得一讚係Earl Grey Scone嘅伯爵茶味 超級濃茶 岩哂伯爵茶lover😍🔹The Salmon🧇用窩夫夾住牛油果醬、煙三文魚、蕃茄 最頂層仲有一舊mozzarella cheese 幾好食😋 特別係個窩夫 整得幾好 攤凍左食依然好脆😍 佢仲
#pb食在灣仔
灣仔新開純白cafe☕️
New Cafe Alert 🚨✨

🔹Banana Bite-sized Cake🍌
🔹Original Scone🍞
🔹Earl Grey Scone🍞

🔹The Salmon🧇
用窩夫夾住牛油果醬、煙三文魚、蕃茄 最頂層仲有一舊mozzarella cheese 幾好食😋 特別係個窩夫 整得幾好 攤凍左食依然好脆😍 佢仲配埋薯條 夠份量👍🏻

🔹Matcha Shortcake🍰
唔推介👎🏻 打卡係幾靚嘅 一層海綿蛋糕 一層黑糖啫喱 旁邊仲有抹茶蕨餅🤪 可惜佢完全冇抹茶味 食到最後都食唔到抹茶味😐 海綿蛋糕口感又唔太鬆軟 所以整體真係麻麻地😢

🔹Latte☕️
🔹Flat White☕️
兩杯咖啡正常發揮🤪
整體✨ 純白嘅裝修真係好靚 門口嘅藤椅打卡位影相一流 見到唔少人係度打卡😍 食物選擇幾多 不過質素就一般般😐 去過一次就好了🤪

t.w.i.g. (灣仔)
灣仔汕頭街4號廣泰樓地下A2號舖
午餐
主打甜品既T.W.I.g.剛試業.以甜品出身既店主提供多款蛋糕及甜品.小店位於汕頭街.特別寧靜.店舖裝修樸素.以純白為主調.門口都有少少打卡位 📷 ~.➿sᴛʀᴀᴡʙᴇʀʀʏ sʜᴏʀᴛ ᴄᴀᴋᴇ試左幾款蛋糕~🍰🍮主打既Short Cake 同Pudding質感都不錯~草莓忌廉海綿蛋糕幾軟熟~每層既草莓平均分佈🍓重有抹茶配蒴餅🍵口味🥹(其後出爐錯過了~).➿ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʙᴀsǫᴜᴇ ᴄʜᴇᴇsᴇᴄᴀᴋᴇ玄米茶巴斯克蛋糕基底🧀🍰係店家自家調製.偏軟身口感😉茶味幾濃而且尾段食到點點咸味唔會太滯~自己比較喜歡.另外有Irish Coffee口味但原來係Weekend Special.要試既朋友注意la.➿sᴀʟᴛᴇᴅ ʟᴏᴛᴜs ʟᴀᴛᴛᴇ飲品方面 Louts 似熱牛奶加上Lotus餅碎不過味道無想像中甜.如果可以以咖啡做基底可能更有層次.店主都好友善接納意見.期待下一次既進化版😙.➿ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ᴄᴏғғᴇᴇ ʟᴀᴛᴛᴇ朋友飲既Matcha Coffee Latte 好打卡.份量都好大杯.除左甜品都有提供唔少咸食同Waffle選擇今日學到如果想影到打卡相.衣著上要同地方襯色~真係會夾D😍
➿sᴛʀᴀᴡʙᴇʀʀʏ sʜᴏʀᴛ ᴄᴀᴋᴇ
➿ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʙᴀsǫᴜᴇ ᴄʜᴇᴇsᴇᴄᴀᴋᴇ
➿sᴀʟᴛᴇᴅ ʟᴏᴛᴜs ʟᴀᴛᴛᴇ
➿ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ᴄᴏғғᴇᴇ ʟᴀᴛᴛᴇ
今日學到如果想影到打卡相.衣著上要同地方襯色~真係會夾D😍小妹無襯色下狠狠上了一課🤣
➿ʟᴀᴛᴛᴇʀ ʜᴋᴅ 𝟺𝟶
➿sᴀʟᴛᴇᴅ ʟᴏᴛᴜs ʟᴀᴛᴛᴇ ʜᴋᴅ 𝟻𝟻
➿ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʙᴀsǫᴜᴇ ᴄʜᴇᴇsᴇᴄᴀᴋᴇ ʜᴋᴅ 𝟻𝟾
➿ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ᴄᴏғғᴇᴇ ʟᴀᴛᴛᴇ ʜᴋᴅ 𝟼𝟶
💸  性價比: 7/10
📸  打卡指數: 7/10
🤵🏼  環境服務: 8/10
🤔  推薦指數: 7/10
$150 (早餐)
2023-01-11 299 浏览
灣仔汕頭街最近開左間新咖啡店,以簡約白色為主調,門口有張竹藤既座椅,打卡一流,有寵物既朋友坐出面就岩晒,入面既擺設亦都有種小清新既氣息,雖然唔算好大,但都坐得幾舒服Banana cake Reheat返先再上卑客人,自家製堅果形既香蕉蛋糕甜度適中,帶有淡淡香蕉既味道,Reheat後外面有少少脆,幾好味Flat white 啡啡豆帶Nutty味道,aftertaste帶甜感,略嫌個奶熱左d, 好彩無影響到整杯咖啡既味道咖啡同蛋糕都不錯,店員亦都好有禮貌,適逢聖誕節,店員仲送左張postcard 卑我,好窩心呀☺️

Banana cake

Flat white

2023-01-11 237 浏览
灣仔皇后大道東一帶有不少小小的街道,隱藏不同美食,其中一條街道名為汕頭街,同一條街道有吾少餐廳。ᴛ.ᴡ.ɪ.ɢ. 就新開冇耐,以純白色為主題,門口有藤椅打卡位,簡約清新。⭐️ 1 ᴅᴇssᴇʀᴛ + ᴀɴʏ 1 ᴅʀɪɴᴋ ᴡɪᴛʜ $15 ᴅɪsᴄᴏᴜɴᴛ✿ ʙʟᴜᴇʙᴇʀʀʏ / ᴇᴀʀʟ ɢʀᴇʏ sᴄᴏɴᴇsᴄᴏɴᴇ系酒店ʜɪɢʜ ᴛᴇᴀ常見,ᴄᴀғᴇ就未必,有原味、藍莓同埋伯爵茶,數粒藍莓藏裡面🫐香甜可口。伯爵茶味非常有驚喜🤩☕️味道甘香,感受到淡淡茶香☺️重點系兩款sᴄᴏɴᴇ擺咗好耐都仲好脆❣️✿ ᴛ.ᴡ.ɪ.ɢ. ᴘᴜᴅᴅɪɴɢ $68餐廳招牌菜🍮焦糖布丁配以ʏᴏɢᴜʀᴛ奶蓋+ ᴇxᴘʀᴇssᴏ sʜᴏᴛ,苦中一點甜,布丁質感實在,吾會話一篤就碎。ᴇxᴘʀᴇssᴏ sʜᴏᴛ濃,同布丁一齊食甜苦交融感覺新鮮。✿ sʜᴏʀᴛᴄᴀᴋᴇ $68 (ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ғʟᴀᴠᴏᴜʀ +$8)蛋糕有一整個賣,所以一片系sʜᴏʀᴛᴄᴀᴋᴇ,有士多啤梨🍓同抹茶味,仲有款系weekend限定朱古力黑加侖子味,個人prefer抹茶💚蛋糕軟綿濕潤,旁邊有抹茶啫喱😁抹茶色明顯,但就吾知點解抹茶味真系吾明顯🥲

✿ ʙʟᴜᴇʙᴇʀʀʏ / ᴇᴀʀʟ ɢʀᴇʏ sᴄᴏɴᴇ

✿ ᴛ.ᴡ.ɪ.ɢ. ᴘᴜᴅᴅɪɴɢ $68

蛋糕有一整個賣,所以一片系sʜᴏʀᴛᴄᴀᴋᴇ,有士多啤梨🍓同抹茶味,仲有款系weekend限定朱古力黑加侖子味,個人prefer抹茶💚蛋糕軟綿濕潤,旁邊有抹茶啫喱😁抹茶色明顯,但就吾知點解抹茶味真系吾明顯🥲70幾蚊真的貴。

✿ ʀᴀsᴘʙᴇʀʀʏ ʟʏᴄʜᴇᴇ ʀᴏsᴇ sᴘᴀʀᴋʟɪɴɢ ᴛᴇᴀ $68
朋友叫覆盆子荔枝玫瑰茶🌹荔枝玫瑰味香氣十足,微微甜好清新!我地都好like👍🏼

✿ sᴀʟᴛᴇᴅ ʟᴏᴛᴜs ʟᴀᴛᴛᴇ $55
有ʟᴏᴛᴜs餅乾碎同埋焦糖系表面,加埋鮮奶鹹鹹甜甜不錯🤎不過叫呢款要留意番啲泡溶得好快😹要加速拍照lol
2023-01-08