2024-05-01 418 浏览
Tamora (大埔) | 韓式cafe一座三層,有濟州的感覺;空間感大,十分舒適。食物質素一般,飲品味道偏淡。建議平日來,影相會更好。————————————————📍大埔大美督村46B號地舖至2樓🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍Tamora (Tai Po) | Korean-style cafeA three-story building that gives off a Jeju Island vibe;Spacious and very comfortable.The food quality is average, and the drinks are on the lighter side in terms of taste.It’s recommended to visit on weekdays for better photo opportunities.————————————————📍Shop B, G/F to 2/F, 46B Tai Mei Tuk Village, Tai Po.
Tamora (大埔) | 韓式cafe
一座三層,有濟州的感覺;
空間感大,十分舒適。
食物質素一般,飲品味道偏淡。
建議平日來,影相會更好。
————————————————
📍大埔大美督村46B號地舖至2樓

🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍

————————————————
2024-04-26 385 浏览
📍Tamora (大埔)大埔大美督村46B號地舖至2樓大美督隱世韓式Cafe之前見到好多人介紹呢一間,所以特登平日踩單車入,地方都比較偏僻,當日去到只係開地下嗰層,上面兩層封咗,有啲可惜。環境舒適,冷氣充足,休閒嘅下午,咁啱日落,啲陽光好靚。寵物有線Cafe,見到好多人都有帶寵物過嚟影相食物同飲品價錢比較高,有最低消費,每人最少要叫一樣食品。☁️Croffle Sandwich $88-blend of savory. Parma ham. Creamy egg. Mayo and cheese 🧀 窩夫酥皮脆身內裏鬆軟,碎蛋份糧多,好creamy ,食品比飲品好☁️Strawberry Cream Lattle$66明治牛奶再加士多啤梨醬,正常發揮,比較甜🌅當日有好靚夕陽🌇#大埔#大埔美食#大美督#大美督美食#香港#hongkong#hkfood#hkfoodie
📍Tamora (大埔)

大美督隱世韓式Cafe

食物同飲品價錢比較高,有最低消費,每人最少要叫一樣食品。

☁️Croffle Sandwich $88

☁️Strawberry Cream Lattle$66
明治牛奶再加士多啤梨醬,正常發揮,比較甜
Croffle Sandwich

🌅當日有好靚夕陽🌇

#大埔#大埔美食
#大美督#大美督美食
#香港#hongkong
#hkfood#hkfoodie
Croffle Sandwich
本身上社交媒體網站見到呢間三層高既cafe可以一邊望湖一邊飲啡就同女友來試下,地下嗰層裝修都算合符預期,但係佢既1/F,2/F係冇開放的,行到入鋪先有張鬼祟告示話樓上唔係業務範圍,真心有少少嬲,宜家幫你地餐廳貼返張告示俾大家睇🤗🤗啲嘢食唔算好差,但係唔值呢個價錢,兩杯嘢飲加個牛角酥成兩舊水,如果冇個湖景跟本唔值

2024-04-08 475 浏览
知道呢間cafe 都幾有noise,見踩單車經過就入去試下抹茶味好淡少少可可豆味,唔甜,直接講係冇朱古力味又唔好以為全部都咁差呢杯vanilla cream latte 唔錯可能係有比較之下,顯得呢杯幾好味朋友飲呢款熱嘅都表示OK唯一唔好係,少冰都話唔得,唯有拎返嚟自己走冰
知道呢間cafe 都幾有noise,見踩單車經過就入去試下
Ice Matcha Latte
抹茶味好淡
Ice Chocolate Latte
少少可可豆味,唔甜,直接講係冇朱古力味
Ice Vanilla Cream Latte
又唔好以為全部都咁差
呢杯vanilla cream latte 唔錯
可能係有比較之下,顯得呢杯幾好味
朋友飲呢款熱嘅都表示OK
唯一唔好係,少冰都話唔得,唯有拎返嚟自己走冰
2024-04-07
Ice Vanilla Cream Latte
  • Ice  Vanilla  Cream  Latte
2024-04-08 339 浏览
We came all the way to Tai Po for this newly opened jeju-styled cafe. It's a 3-storey building with rooftop, interior design is simple and stylish. Came to the drinks and food part, everything is self-service. You need to make order at counter, pick up the food, grab seat and return the finished plates by yourself. We ordered jeju green tea ($65), iced and hot latte ($65), original cheese cake ($75) and lotus croffle ($80). Every item was average, taste just like what you can expect. Overall, it

Overall, it's not bad in terms of the view and environment. However, food and beverage part is a bit disappointing and overpriced 😕
ᴄᴀғᴇ ʀᴇᴠɪᴇᴡᴛᴀᴍᴏʀᴀ店舖位置於大尾篤為一座擁有三層的ᴄᴀғᴇ對面望住的藍天火山岩鋪的門口配搭水泥灰的風格極大的空間感的確有將我帶回濟洲ᴄᴀғᴇ的感覺在香港能夠有如此感覺的確吸引自從首次到訪過濟洲後一直都好想再到訪店舖暫時只提供飲品及輕食🍵ᴊᴇᴊᴜ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ $75☕️ᴛᴏғғᴇᴇ ɴᴜᴛ ʟᴀᴛᴛᴇ $70 (ᴄʜʀɪsᴛᴍᴀs sᴘᴇᴄɪᴀʟ)飲品味道偏淡有待改善🙃最近工作非常困身去ᴄᴀғᴇ的時間都少之又少到訪此店的確可以好好放鬆一下晚上的ᴛᴀᴍᴏʀᴀ又有另一番感受ᴘs:到訪日子為週日,依舊人流很多,有點難拍攝@tamora_tmt_officialᴛᴀᴍᴏʀᴀ (ᴛᴀɪ ᴍᴇɪ ᴛᴜᴋ)📍 ɢ/ғ - 2/ғ,ɴᴏ.46ʙ ᴛᴀɪ ᴍᴇɪ ᴛᴜᴋ ᴛsᴜᴇɴ, ᴛᴀɪ ᴘᴏ
ᴄᴀғᴇ ʀᴇᴠɪᴇᴡ

最近工作非常困身
去ᴄᴀғᴇ的時間都少之又少
到訪此店的確可以好好放鬆一下
晚上的ᴛᴀᴍᴏʀᴀ又有另一番感受
ᴘs:到訪日子為週日,依舊人流很多,有點難拍攝

@tamora_tmt_official

ᴛᴀᴍᴏʀᴀ (ᴛᴀɪ ᴍᴇɪ ᴛᴜᴋ)
2024-04-01 260 浏览
Tamora價錢💲: $75/ $66好味程度😋: 3/5服務🍴: /環境🗾: 4/5性價比🥢: 3/5回頭率😚: 2.5/5-放長假唔知大家會唔會覺得要出個遠門呢!呢間打卡cafe人氣依然不斷,咁啱個日去到樓上又裝修,搞到可以坐/打卡的位置又少左幾個… 水泥簡約風的cafe係有d似韓國個d,但地下個層冇咩景色可言🫣 佢哋的飲品/食品定價高,之前都見過唔少劣評。無咩抱期望之下去覺得正常吧。-✅Lotus croffle. 就係一舊現成croffle夾返熱,都脆既😌 滿滿牛油味,加面頭的lotus cream同lotus餅,脆中帶d軟。係想像到的味道。-🆗Peanut cream latte. 好甜好膩😳 有d焦糖痴邊,但啡味比較淡。花生味主要來自面頭的花生粒,但入面都可以更濃花生醬味,而家有啲似caramel latte.-香港好少有呢類cafe,為左環境可以來一次/ 踩單車經過可以入來抖下。唔好對食物抱期望就可以了🤭 但佢哋食物種類都比以前多了,見到有d簡單鹹食。
Tamora
價錢💲: $75/ $66
好味程度😋: 3/5
服務🍴: /
環境🗾: 4/5
性價比🥢: 3/5
回頭率😚: 2.5/5

2024-03-31 180 浏览
假期去大尾督玩,一於到訪呢間人氣Cafe。Cafe以水泥簡單設計,原本二三樓配有落地大玻璃好適合影相打卡 ,仲可以望住湖景嘆住杯咖啡,可惜去到冇開二三樓,但地下都環境空間感大,舒適愜意。如果只係為左打卡,絕對可以滿足,但如果追求飲一杯靚咖啡就會幾失望😞。💜Iced Mocha $60 🌕🌕🌕🌕/5呢杯算比較好飲d,朱古力味濃,但價錢都幾貴。💜Iced latte $52 🌕🌕🌕/5呢杯味道就比較普通,Size唔算大,價錢不值五十幾蚊。💜Lotus Croffle@$75 🌕🌕🌕🌗/5比想像中好食,唔算好甜,Croffle係預先整定,之後再放cream同Lotus餅乾,所以不是熱辣辣,但味道還可以😌🍴整體食評:✅適合打卡📸✅適合Chill下❌CP值低,打過一次卡就算💰人均消費:$80

💜Iced Mocha $60 🌕🌕🌕🌕/5
呢杯算比較好飲d,朱古力味濃,但價錢都幾貴。

💜Iced latte $52 🌕🌕🌕/5
呢杯味道就比較普通,Size唔算大,價錢不值五十幾蚊。

💜Lotus Croffle@$75 🌕🌕🌕🌗/5

🍴整體食評:
✅適合打卡📸
✅適合Chill下
❌CP值低,打過一次卡就算
💰人均消費:$80
Iced  Mocha
Lotus Croffle
Iced  latte
2024-03-30
Iced  Mocha
我同女朋友本來想係元朗飲CoHee cafe,因為佢地嘅咖啡試過好多次都真係有保證。但因為想試下新cafe同埋中意outdoor, 所以特登揸車來試吓依間cafe. 不過嚟之前都有啲擔心,因為10個來過嘅朋友有9個都話依間嘢會中伏…. 點知真係瀨野😅OK咁嚟到之後呢 見到門口已經用啲好求其嘅膠紙貼住張menu…..(心諗:interior design 唔錯, 點解detail位咁核突)咁張核突嘅Menu下邊就順帶貼住一定要消費嘅post。感覺都有啲奇怪⋯⋯(特登來得試依間cafe嘅客人大多都應該知道要消費⋯⋯okay⋯⋯當真係有人坐係度 影相 唔消費,會唔會搵同事過去同個客人提示一下比較高檔?)點咖啡個陣 都無咩特別 交流好少 都唔覺得個落order個同事 有係度做得開心嘅感覺 pity…點左杯chocolate latte, 同埋ice cappuccino。ice cappuccino正常野 但唔可以叫好飲⋯⋯但杯chocolate latte…. 女朋友直程 「🤢🤮」仲有就係因為今日太熱 所以我地買左咖啡之後 女朋友就特登返車到拎返個今日lunch外賣打包左嘅壽司出返架車 因為

仲有就係因為今日太熱 所以我地買左咖啡之後 女朋友就特登返車到拎返個今日lunch外賣打包左嘅壽司出返架車 因為唔想放係架車到哂住,但點知有個似係owner嘅人即刻 影低相再發放俾佢cafe bar嘅員工 叫佢出來制止我地🤣 但我地根本無打開 並無諗住食個壽司 只係唔想放車內焗住only.

由依件事知道 個owner唔係好識做service. 唔講d drinks 有幾難飲 但hospitality 嘅經驗真係好差。

All in all, definitely won’t come back again.
2024-03-25
2024-03-09 395 浏览
前排Hit爆嘅濟洲咖啡店 Tamora,精明嘅我梗係等到熱潮過咗先去幫襯,去Cafe最怕迫爆,都係靜靜地適合我,簡約的水泥牆,金屬枱,落地玻璃,真正less is more,三層連天台,超好打卡。抹茶Croffle外脆內軟超好食,$80兩片。Tiramisu味道不錯,$75一小件嚟講有啲貴。❌已經extra shot嘅泡沫咖啡,都唔係太重咖啡味。朱古力就不過不失。總結: $290埋單,好似食咗陣風咁囉,地點都唔方便㗎,對我嚟講影相搭夠。Tamora (大埔)大埔大美督村46B號地舖至2樓

抹茶Croffle外脆內軟超好食,$80兩片。
Tiramisu味道不錯,$75一小件嚟講有啲貴。

Tamora (大埔)
大埔大美督村46B號地舖至2樓
收成$75 蚊一杯士多啤梨奶昔都可以唔用新鮮士多啤梨 仲要淨係用士多啤梨糖漿 Blender都想慳返? 比多小小誠意啦 如果杯野係好飲 我覺得要比呢個價都無問題 仲可以推薦人黎 但咁無誠意貴得黎又唔好飲 唯有負評Croffle 黎講就味道正常無特別 $80就係見仁見智價 買得都預左係要用木餐具就好難切咁解主要就係唔想請多個人洗野呢個我都明嘅仲有個wifi唔work 應該係廢時啲人帶部電腦坐成日 都合理既可以就咁黎呢度打卡 但買野食就睇信仰啦

Croffle 黎講就味道正常無特別
呢個我都明嘅

可以就咁黎呢度打卡 但買野食就睇信仰啦
士多啤梨奶昔加valentine  croffle
2024-02-21 377 浏览
到到資料都寫明 11點開門 我地27度企係出面門口企到了11點4 佢哋先慢條斯理咁開門 總好似冇野咁話"係呀 我地係開11點"。等既中間完全冇communication 總好似係我地太早到係我地有問題麻煩到佢地咁。其實覺得有時遲左冇問題 但係可以比我地入去坐低睇定食咩慢慢等都okay,所以服務態度真係好一般。野食同咖啡選擇並吾多 ,quality都冇咩特別,一杯咖啡 +chessecake 一個人大約  $150 又冇service 所以個錢係比係室內設計同出面個景。另外呢個係個人意見同喜好,但係入到去見到佢個啲 crossiant 未整就已經扁哂有啲扣分。咁不過你話佢地係出名賣扁既咁我都冇野好講,所以自己都冇叫到。
题外话/补充资料: 可能係亞洲文化, cafe 係幾時都去得。但我覺得如果係主打賣咖啡既cafe開11 點咁遲有少少誇張。如果你係為朝早要飲杯咖啡差電咁就吾建議大家去。如果係為打卡咁食物同咖啡都可以吾洗咁執著,當自己比入場費算啦。
2024-02-21
$150 (早餐)
2024-02-12 444 浏览
伏伏伏! 中哂伏!所謂嘅工業風只係低成本嘅藉口裏面三層高 但係凳同枱都唔多件係有漁塘風景,但係坐得超級唔舒服,一啲都唔Chill佢個croffel sandwich 冇乜特別,但都還算過得去最重要係佢賣點係咖啡,但係咖啡完全唔掂!!Starbucks都唔及嘅質素!竟然夠膽$60 一杯Americano, $70一杯latte零服務可言,自己攞嘢飲同食物仲要自己擺返落地下都唔知憑乜嘢成為網紅咖啡店唯一就係佢好勤力,年初三都開如果大家想新年流流食到一肚氣就記得去喇~
伏伏伏! 中哂伏!

所謂嘅工業風只係低成本嘅藉口
裏面三層高 但係凳同枱都唔多件
係有漁塘風景,但係坐得超級唔舒服,一啲都唔Chill
最重要係
佢賣點係咖啡,但係咖啡完全唔掂!!

Starbucks都唔及嘅質素!
零服務可言,自己攞嘢飲同食物仲要自己擺返落地下
都唔知憑乜嘢成為網紅咖啡店

唯一就係佢好勤力,年初三都開
如果大家想新年流流食到一肚氣就記得去喇~
frd子揸車兜風🚙帶左我黎試呢間新開既CafeCafe旁邊有公用泊車位 泊完車再行返過去一棟3層 仲有天台似由兩棟村屋組成 極大空間內外都用左水泥牆+紅磚🧱點綴採用落地玻璃 面向湖景 打卡唔錯室外放左好多凳🍵JEJU Matcha Latte $75抹茶味唔算好濃 奶味都香,熱奶入口輕型,飲到底...抹茶粉未溶晒 結左好多沉底*整體價錢偏貴*無限時 如果一杯飲品=入場費 打半日卡其實都值,環境比飲品值得期待*驚喜位:Cafe toilet 好乾淨
frd子揸車兜風🚙帶左我黎試呢間新開既Cafe

*整體價錢偏貴

*驚喜位:Cafe toilet 好乾淨
2024-02-03
2024-02-01 265 浏览
大埔韓系打卡Cafe 🇰🇷小編趁去大美督燒嘢食,順便嚟呢間港版濟州島cafe🇰🇷打個靚卡🥰呢間餐廳由一對濟州夫婦打理,樓高三層,每層配有落地大玻璃 🪟 好適合影相打卡 📷 望住優美嘅湖景嘆住杯咖啡 ☕️ 輕鬆咁渡過一個下午 ☺️ 不過要留意番 😵如果純粹想入去打卡嘅話一定要買野飲/食💰因為佢有每人最低消費 🫨Cafe Latte $65佢有兩種唔同嘅豆提供 - nutty 🌰/ fruity 小編按自己嘅口味揀咗 nutty 🌰 烘焙味都幾濃👍🏻不過未有太大驚喜Tamora (大埔)大埔大美督村46B號地舖至2樓食物: 🌟 🌟🌟/5服務: 🌟 🌟🌟 🌟/5 價錢: 🌟 🌟🌟/5 環境:🌟🌟🌟🌟/5 (用餐環境空間感大,舒適愜意,適合打卡 📷 望住湖景休息)性價比: 🌟 🌟/5 (佢每杯嘢飲或者嘢食價錢性價比唔高)回頭率: 🌟 🌟 /5 (因為飲品冇咩特別🤔打過一次卡未必會會特登入黎)#ddd大埔搵食
大埔韓系打卡Cafe 🇰🇷

Cafe Latte $65

Tamora (大埔)

食物: 🌟 🌟🌟/5
服務: 🌟 🌟🌟 🌟/5
價錢: 🌟 🌟🌟/5
性價比: 🌟 🌟/5 (佢每杯嘢飲或者嘢食價錢性價比唔高)

#ddd大埔搵食