在角落的一間特別酒吧,主打是西班牙菜,其中前菜的選擇真的非常多,菜式又非常特別,真的令人眼花撩亂!血橙燒牛柳沙律(68元)這個沙律性價比非常高,上面加了大量的牛柳條,牛柳條經過煎香,再配上了黑胡椒調味,吃起來味道很香,肉質很嫩,牛味香濃,再加上大量的蔬菜,血橙和炸麵皮,吃起來口感豐富,又清爽解膩!薄切慢煮八爪魚(88元)慢煮八爪魚經過慢煮以後,肉質比平常的更滑更嫩,但又會帶點彈牙口感,配上簡單的橄欖油和帶點辣味的調味醬,更突出八爪魚的鮮味。鵝肝比堅尼三文治(78元)單看名字就非常特別,其實就是烘得非常香脆的三文治,中間加了有鵝肝醬,吃起來外脆內軟的,鵝肝香味濃郁,但又不會膩。檸汁白酒煮蜆(98元)這個味道挺清新的,因為加了推多檸檬汁的關係,吃起來酸酸甜甜又有酒香,而且蜆非常大隻,又很新鮮,吃起來味道鮮甜多汁。黑安格斯肉眼牛扒配香草青醬(248元)牛扒燒得剛剛好,是外焦裡嫩的,我們選了五成熟,吃起來肉嫩多汁,又帶點焦香味和油香,配的香草青醬味道跟牛扒非常搭!Rose Sangria (60元)這杯是血橙配上菠蘿的組合,喝起來橙味會比較香濃,甜度挺高的。White Sangria (48元

血橙燒牛柳沙律(68元)

薄切慢煮八爪魚(88元)

鵝肝比堅尼三文治(78元)

檸汁白酒煮蜆(98元)

黑安格斯肉眼牛扒配香草青醬(248元)

Rose Sangria (60元)

White Sangria (48元)

這個是檸檬加上青蘋果、荔枝同百香果,百香果味會較重,酸甜口味,會比較清新。
2023-05-28
西班牙菜不嬲都係我最鍾意嘅cuisine之一,因為佢地嘅tapas細細碟款式又多,2個人都可以叫好多野食。今次介紹嘅西班牙餐廳集高質食物同有情調酒吧於一身,星期五六日必去嘅地方!👍🏼👍🏼👍🏼冷盤方面我地叫左薄切慢煮八爪魚🐙($88)同24個月黑毛豬火腿🐷($98)。八爪魚上有酸酸甜甜嘅醬汁,好開胃。黑毛豬火腿夠咸香,用黎配酒一邊傾計一邊慢慢嘆😌熱盤我地就叫左西班牙薯仔蛋餅🍳($78)同鵝肝比堅尼三文治🥪($78)。我想講蛋餅真係必必必必點!佢外面係炒蛋質地包住內裡嘅薯仔粒同流心蛋,一切開d蛋黃漏哂出黎好治癒🥰面頭仲有蛋黃醬條味,味道更加豐富。另外鵝肝三文治都好出色,三文治炸過好似多士咁脆口,入面有好滑嘅鵝肝醬,一咬落去d鵝肝醬溶哂喺口,好幸福🥰4個頭盤都飽左8成,主菜叫一個share就夠。我地揀左西班牙慢烤乳豬蕃茄鍋飯🥘($298)。同一般西班牙飯一樣鍋仔上,值得讚嘅係下面仲有脆口嘅粒粒飯焦,口感豐富。乳豬皮焗得好脆,入面脂肪入口即溶,令豬肉口感更滑👍🏼👍🏼👍🏼野飲我同朋友都叫左西班牙特色飲品Sangria,摸住酒杯傾心事,一個Friday night完美作結👯‍♀️

2023-05-21 71 浏览
之前食過西班牙菜覺得幾好味,發掘下香港仲有無其他西班牙菜餐廳🍴又搵到一間高質菜😍餐廳嘅霓虹燈好注目,係間西班牙酒吧餐廳,相信夜晚黎一定更好feel🌃✅薄切慢煮八爪魚$88八爪魚唔會好韌,煮得好淋🐙加特色醬汁都幾好食,帶橄欖油香🫒✅黑毛豬火腿 24月$98黑毛豬火腿鹹香味十足,如果有蜜瓜一齊食就更加好🐷✅西班牙薯仔蛋餅$78蛋餅好香,切開之後仲有流心效果,中間包住啲薯仔粒🥔🥚西班牙特色菜,建議order試下😌✅檸汁白酒煮蜆$98🌟必食推薦🌟蜆肉勁大粒之餘,加咗洋蔥&檸汁提鮮🍋 鮮甜到不得了,想Encore要多份🤣✅西班牙海鮮鍋飯$208大蝦肉質彈牙鮮甜,蜆肉一樣好大粒😝西班牙鍋飯帶焦香,飯粒唔會太硬,啱啱好👍🏻旁邊有啲沙律醬,加埋一齊更好食😋✅Rose Sangria&Cava Sangria $68果味香甜容易入口,Sangria調配得幾唔錯,本身仲擔心奇異果好酸,點知幾好🥝🍍🍹🐻總結高質西班牙菜,建議夜晚黎,感覺chill啲~💛好味指數:4.8/5 💜回頭指數:4.8/5📍Tapa Room (積福大廈) (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道415-421號積福大廈地下B號舖

✅薄切慢煮八爪魚$88
八爪魚唔會好韌,煮得好淋🐙加特色醬汁都幾好食,帶橄欖油香🫒
✅黑毛豬火腿 24月$98
黑毛豬火腿鹹香味十足,如果有蜜瓜一齊食就更加好🐷

✅西班牙薯仔蛋餅$78

✅檸汁白酒煮蜆$98
🌟必食推薦🌟

✅西班牙海鮮鍋飯$208

🐻總結
高質西班牙菜,建議夜晚黎,感覺chill啲~
💛好味指數:4.8/5 💜回頭指數:4.8/5

📍Tapa Room (積福大廈) (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道415-421號積福大廈地下B號舖
2023-05-16 66 浏览
黎過Tapa Room多次,每次想食特色西班牙菜一定會諗起佢🥳 餐廳既Tapas同主食價錢都唔貴,選擇豐富,又有多款酒精飲品,同朋友黎happy hour夠哂chill🍻𝑻𝒂𝒑𝒂𝒔♢ 🦆𝑺𝒆𝒂𝒓𝒆𝒅 𝑭𝒐𝒊𝒆 𝑮𝒓𝒂𝒔 $𝟒𝟖香煎鵝肝 ‧ 鵝肝份量大方,煎過後散發豐富油脂,香氣四溢,伴以紅酒梨片可以中和油膩感。♢ 🐓𝑮𝒂𝒓𝒍𝒊𝒄𝒌𝒚 𝑷𝒂𝒑𝒓𝒊𝒌𝒂 𝑯𝒐𝒕 𝑾𝒊𝒏𝒈𝒔 $𝟔𝟖煙紅椒蒜辣單骨雞翼 ‧ 雞翼用煙紅椒調味後十分香口,完全唔會覺得辣~ 越食越好味😋♢ 🐖𝑰𝒃𝒆𝒓𝒊𝒄𝒐 𝑯𝒂𝒎 𝑪𝒓𝒐𝒒𝒖𝒆𝒕𝒂𝒔 $𝟕𝟖炸黑毛豬火腿球 ‧ 推薦必試!火腿球炸得香脆可口,入面包左火腿同忌廉好creamy,雙重口感好豐富!♢ 🍳𝑻𝒐𝒓𝒕𝒊𝒍𝒍𝒂 𝑫𝒆 𝑷𝒂𝒕𝒂𝒕𝒂 $𝟕𝟖西班牙薯仔蛋餅 ‧ 蛋餅超厚身😍 份量十足!切開後蛋液同薯仔粒多到滿瀉~ 散發香濃蛋香味! 𝑴𝒂𝒊𝒏 𝑪𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆♢ 🐷𝑰𝒃𝒆𝒓𝒊𝒄𝒐 𝑷𝒐𝒓𝒌 𝑪𝒉𝒐𝒑 𝒊𝒏 𝑺𝒉𝒆𝒓𝒓𝒚 𝑽𝒊𝒏𝒆𝒈𝒂𝒓 𝑮𝒓𝒂𝒗𝒚 $𝟏𝟗𝟖黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒 ‧ 豬鞍架非常厚身!餐廳用上西班牙伊比利亞黑毛豬,經慢煮後外表微焦,十分香口,同時保持肉質

𝑻𝒂𝒑𝒂𝒔

♢ 🦆𝑺𝒆𝒂𝒓𝒆𝒅 𝑭𝒐𝒊𝒆 𝑮𝒓𝒂𝒔 $𝟒𝟖

♢ 🐖𝑰𝒃𝒆𝒓𝒊𝒄𝒐 𝑯𝒂𝒎 𝑪𝒓𝒐𝒒𝒖𝒆𝒕𝒂𝒔 $𝟕𝟖

♢ 🍳𝑻𝒐𝒓𝒕𝒊𝒍𝒍𝒂 𝑫𝒆 𝑷𝒂𝒕𝒂𝒕𝒂 $𝟕𝟖

𝑴𝒂𝒊𝒏 𝑪𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆

黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒 ‧ 豬鞍架非常厚身!餐廳用上西班牙伊比利亞黑毛豬,經慢煮後外表微焦,十分香口,同時保持肉質滑嫩多汁。炸薯粒外脆內軟,灑上甜椒粉調味,同樣高質!

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔

♢ 🍷𝑹𝒆𝒅 𝑺𝒂𝒏𝒈𝒓𝒊𝒂 $𝟒𝟖
經典西班牙原味Sangria,加入蘋果﹑橙等水果,散發濃郁果香同紅酒香氣,幾易入口。

♢ 🍸𝑽𝒊𝒓𝒈𝒊𝒏 𝑺𝒂𝒏𝒈𝒓𝒊𝒂 $𝟓𝟎
無酒精版本既Sangria,氣泡水加上水果,口感清爽,適合唔飲酒既女生~

2023-05-15 87 浏览
最近真係好鍾意收工去飲下酒 😂 加上好耐都無食過西班牙菜啦,所以趁 Blue Monday 搵左間唔錯嘅西班牙餐廳 Tapa Room,入面除左有唔同嘅 Sangria 之外,仲有好多新鮮海鮮嘅 Tapas 😍 好適合叫幾個 Tapas 摸下酒杯底 💕黑毛豬火腿茄子卷非常 fresh 嘅 Tapas,黑毛豬火腿包住烤過嘅茄子片同埋大量生菜,火腿唔會太鹹,茄子就烤得好香,配埋少少黑醋,味道十分 balance 🙆🏻‍♀️棒棒鵝肝個樣成粒珍寶珠咁得意 😍 一咬開鹹鹹香香的,鵝肝味好香濃,creamy 嘅口感好滑,鍾意食鵝肝嘅一定要試 😆煙紅椒蒜辣單骨雞翼份量超級多 😍 食極都仲有 🤤 屬於微微辣的口味,雞翼唔會太熟仲好滑,皮嘅邊邊整到脆脆地好正 👍🏻 加埋青檸汁好 fresh,更加帶起個味道 😋巴塞隆拿式烤紅蝦紅蝦全部大大隻 😍 蝦頭 d 膏勁濃甜 🤤 蝦肉屬於比較軟的口感,每一啖都係鮮甜 😋 而且啖啖肉好滿足啊 😆黑安格斯肉眼牛扒配香草青醬今次叫左 7 成熟,肉質依然 juicy,口感都 keep 到唔會靭 🙆🏻‍♀️ 牛扒煎得好香,就咁食就食到黑椒鹽嘅香味,沾左香草青醬味道就濃 d,牛味都

黑毛豬火腿茄子卷

煙紅椒蒜辣單骨雞翼

巴塞隆拿式烤紅蝦

黑安格斯肉眼牛扒配香草青醬
今次叫左 7 成熟,肉質依然 juicy,口感都 keep 到唔會靭 🙆🏻‍♀️ 牛扒煎得好香,就咁食就食到黑椒鹽嘅香味,沾左香草青醬味道就濃 d,牛味都好出,好高質 🤤

White Sangria
佢地有好幾款 Sangria,聽店員講 Red 口感比較厚,Canva 同 Rose 就比較 fruity,而 White 就屬於 Sangria 系列入面比較甜嘅口味 💕 白酒加上青蘋果、荔枝同百香果,飲落好似果汁咁,慢慢就會有少少酒香,好 fresh 好正 😆

門口嘅霓虹燈超級有 feel~ 同埋入邊嘅食鬼牆非常打卡able 😍 Tapas 同 Sangria 嘅種類都好多,而且都好質,氣氛又好,一路食一路飲真係好 chill 啊 😆
2023-05-09 495 浏览
西班牙 必需喝sangria紅底簡直是經典王道!位於銅鑼灣 地鐵站5分鐘路程snack嚟講,熱食凍食menu分明。哩間嘅大蝦🍤暫時係我食過最好味嘅!肉質口感彷如有芝士夾心,殼肉分明,一刀落去就分離,同朋友食得唔會尷尬!鵝肝波波球🦢口感很好,記住凍食!凍食!唔好等!一上就食唔好攤,會溶㗎!肝味好 出,久唔久就要嚟嗌返碟嘆下品味人生!Clams嘅湯配左大量洋蔥粒🧅好鮮甜。隻隻蜆肉都大,好有口感!份量1-2人share啱啱好。西班牙火腿 凍食切盤👏🏻哩道菜俾fd讚好食訊間有曬face!ham底夠煙韌同入味,墨西哥芝士可以配埋一齊入口。我慣咗食完梨先再食ham,口感真係好fresh!最後主菜嗌咗份豬,我建議你切埋比你的朋友食🙋‍♂️喺佢食之前記得唔好留任何comment😂到佢食入口一刻,佢自然會大贊👍👍👍點解啲肉咁Juice👍點解口感超嫩👍👍大讚口感一流👍下次仲會繼續搵你帶佢去食嘢🫡
西班牙 必需喝sangria
紅底簡直是經典王道!

位於銅鑼灣 地鐵站5分鐘路程

snack嚟講,熱食凍食menu分明。
Grilled    Red  pawns

Poie    Gras  lollipop

Clams

Cold-cut  Platter Jamon Mochege  chees

到佢食入口一刻,佢自然會大贊👍👍👍
點解啲肉咁Juice👍
Poie    Gras  lollipop
Clams
Iberico Pork chop
2023-05-09 59 浏览
好耐無去港島嗰邊搵好嘢食啦 今次去咗銅鑼灣食依間bar chill下🥰 叫咗好多嘢食😋Cold Prawn with Aioli 鮮甜凍蝦配蒜茸蛋黃醬蝦肉彈牙爽口 同埋好新鮮 好易甩殼😋同埋真係好鮮甜 加埋蒜茸蛋黃醬都好夾😝Jaron Iberico 24Months 黑毛豬火腿24個月黑毛豬火腿果然係唔同啲 仲要係24個月🥰 食落有淡淡嘅榛子花香☺️而且份量都算多 亦都無咩筋 好正🤪Tortilla De Patata Spanish Potato Omlette 西班牙薯仔蛋餅大推依個薯條蛋餅😍超級特別🤩佢係一個蛋餅 但入面有好多薯仔 而且仲有好多汁 食落好香蛋味 同埋薯仔味 中意食薯仔同蛋嘅朋友仔千其唔好錯過啦😎Clams in Lemon Wine Sauce 檸汁白酒煮蜆大大隻蜆 完全無沙 肉質鮮甜🤪 份量亦都唔少🤩 加埋檸檬白酒汁 真係絕配呀😋Black Angus Ribeye 黑安格斯肉眼牛扒配香草青醬而主菜我地就叫咗份七成肉眼牛扒🥳煎得啱啱好 而且牛油味都好香 肉眼食落好嫩 都好香牛味👍🏻Rose Sangria//Virgin Sangria黎到bar梗係飲下酒啦🤪今

Rose Sangria//Virgin Sangria
黎到bar梗係飲下酒啦🤪今次我地沖咗兩杯Sangria🤓 如有想飲啲無酒精嘅Sangria 可以叫Virgin👍🏻 有埋啲士多啤梨肉 酸酸甜甜🥰
香港探店|銅鑼灣|酒吧|Tapa Room一天的工作結束,來到銅鑼灣的Tapa Room,歡欣鼓舞,暢飲狂歡,歡笑聲中洋溢著滿足與放鬆,讓人心情愉悅。血橙燒牛柳沙律$68 這碗沙律色彩鮮豔,混合了柔嫩的牛肉、清爽的生菜和甜美的血橙,口感層次豐富,每一口都帶來滿滿的滿足感。橙汁醋汁的酸甜味道與牛肉的鮮味相得益彰,令人回味無窮。凍切拼盤(西班牙火腿芝士)$88前菜來講,還挺有特色的。除了有芝士、西班牙火腿外,還有酒釀雪梨,挺好吃!炸黑毛豬火腿球 $78炸黑毛豬火腿球外皮酥脆金黃,咬下去鬆脆多汁,充滿濃郁的煙燻豬肉香氣,咸香味道十分誘人。西班牙薯仔蛋餅加明太子$88西班牙薯仔蛋餅加上日式明太子,是一道結合了西班牙和日本美食元素的美味佳餚。薯仔蛋餅口感鬆軟,明太子帶有微辣鮮味,兩者搭配相得益彰,令人回味無窮。這道美食既美味又獨特,值得一試。西班牙烤乳豬蕃茄鍋飯$298西班牙烤乳豬蕃茄鍋飯是一道豐富美味的菜式。烤乳豬肉質鮮嫩多汁,搭配蕃茄醬汁,口感濃郁醇厚,令人回味無窮。White sangria Virgin sangria——————為食分界線——————📍 Tapa Room (積福大廈)
香港探店|銅鑼灣|酒吧|Tapa Room

血橙燒牛柳沙律$68

凍切拼盤(西班牙火腿芝士)$88
前菜來講,還挺有特色的。
除了有芝士、西班牙火腿外,還有酒釀雪梨,挺好吃!

炸黑毛豬火腿球 $78

西班牙薯仔蛋餅加明太子$88

西班牙烤乳豬蕃茄鍋飯$298

White sangria
Virgin sangria

——————為食分界線——————
📍 Tapa Room (積福大廈) (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道415-421號積福大廈地下B號舖

人均消費: $300
#mariofatfat #foodie #hkdoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
2023-04-23 93 浏览
📸 Tapa Room放工想同同事飲杯野發現公司附近有間西班牙吧有西班牙菜食又有Sangria一去到比個正門驚訝到😂成個門口都係好光猛既彩色霓虹燈個人覺得幾打卡able🤭餐廳以高枱為主 仲有少量吧枱位⭕️ 前菜係必食 分咗凍盤同熱盤我地叫咗2熱2凍 諗住咩都試吓先🙈🍴黑毛豬火腿24個月 $108因為月份去到24個月味道偏濃郁 但唔會太咸而油脂又唔會太多🍴薄切慢煮八爪魚 $98呢款小食好好送酒😂橄欖油香 八爪魚又新鮮彈牙🍴巴塞隆拿式紅蝦 $108紅蝦大大隻 蝦肉爽口最好係夠熱辣辣🫶🏻🍴檸汁白酒煮蜆 $108蜆既份量都幾足 成座小山咁檸汁白酒汁煮咸咸地帶微微檸檬香食多幾隻蜆都無問題👍🏻主菜我地揀咗黑毛豬鞍架碗炸薯粒 $218平日唔係中意食豬扒 估唔到Tapa Room既豬鞍架非常淋身而且肉味香濃 同多汁添架薯粒同樣好惹味 薯味比起薯條更濃郁Tapa Room主打仲有Sangria總共有5款口味今次就試咗 Rosé同Cava $68(HH)/$88(NH)加入咗不同既水果 有奇異果🥝 菠蘿🍍口味清新微甜 酒味唔會太重易入口🫶🏻分店地址:📍 銅鑼灣謝斐道415-421號積福大廈地下B號舖📍 尖沙
📸 Tapa Room

• 薄切慢煮八爪魚
  • 巴塞隆拿式烤紅蝦
  • 檸汁白酒煮蜆
  • 烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒
🌟餐廳:Tapa Room📍地址:銅鑼灣謝斐道415-421號積福大廈地下B號舖💰價位:~$100- $200⏰營業時間:星期一至六14:00 - 00:00 / 星期日及公眾假期12:00 - 22:00📱電話:2881 8877 / 6960 6067最近愛上左食西班牙菜,特別係Tapas,份量少少地可以試多幾款味道,而且款式夠哂多,岩哂我~朋友今晚就帶我去呢間位於銅鑼灣既「Tapa Room」,主打地道新鮮西班牙菜,提供新鮮美味海鮮類,餐廳用上大量波波裝修,夠格調之餘,令人好relax,打卡又一流,而且提供酒精/無酒精飲品,係飲酒Chill chill好去處,即刻介紹下有咩好野食先~———————————————————🌟Foie Gras Lollipop 鍾意食鵝肝嘅朋友就啱晒~餐廳好有心思,鵝肝用上珍寶珠造型,好有特色,鵝肝入口味道濃郁,好幼滑creamy~🌟Cold-cut Platter Jamon, Manchego Cheese呢款傳統西班牙冷盤有齊火腿、芝士及紅酒釀梨,份量十足~主打既西班牙火腿咸香味濃,好惹味;芝士奶味濃厚,口感綿滑;紅酒釀梨酸酸甜甜,紅酒味突出
🌟餐廳:Tapa Room
📍地址:銅鑼灣謝斐道415-421號積福大廈地下B號舖
💰價位:~$100- $200
📱電話:2881 8877 / 6960 6067

🌟Foie Gras Lollipop

呢款傳統西班牙冷盤有齊火腿、芝士及紅酒釀梨,份量十足~主打既西班牙火腿咸香味濃,好惹味;芝士奶味濃厚,口感綿滑;紅酒釀梨酸酸甜甜,紅酒味突出,岩哂同朋友仔開心share~

🌟Tortilla De Patata Spanish Potato Omlette
再黎就係西班牙特色薯仔蛋餅,熱辣辣香噴噴~蛋餅厚身而且外脆內軟,蛋味香濃,食得好滿足~

🌟Bikini Sandwiches with Foie Gras
呢款Bikini Sandwich 釀入左油香味濃既鵝肝,麵包外層香脆,層次感十足~

🌟Suckling Pig Paella
主角出場,呢款signature 既西班牙乳豬Paella 一定要試~慢烤既乳豬大大件,外皮夠薄夠香脆,肉質保持軟熟,肉汁豐富,大推~下層既飯粒吸盡乳豬既油香,用試蕃茄醬炒制,微微酸好開胃~

🌟Rose Sangria & Virgin Sangria
食西班牙菜點少得飲番杯Sangria~兩款Sangria 入口清新,我就最鍾意Rose Sangria,加入百香果,香橙及菠蘿,果味香濃,微微酸解渴一流~

😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
餐廳裝修夠哂情調,氛圍一流,除左可以品嚐傳統西班牙菜式,亦可以約三五知己飲返杯cocktail, 值得一試~
2023-04-10
復活節長假,個個都離開香港四圍玩~留喺香港嘅我,當然就要約下啲朋友仔一齊出來食吓飯啦!呢日係復活節長假期最後一日,我就約咗朋友仔去餐廳打卡食飯談吓心啦~去咗佢係銅鑼灣嘅飯堂Tapa Room,呢間餐廳呢除咗提供地道新鮮西班牙菜、新鮮美味海鮮類,啲嘢好好食之外,仲係一個打卡聖地嚟嘅,一次過滿足曬兩個願望✌️✌️仲係飲酒Chill一chill既好去處~如果大家有係係社交平台見過一啲螢光隧道嘅相片的話,咁你應該會知道我講緊邊間餐廳啦☺️今次我哋就叫咗四個小食同埋一個主菜一齊share,小食方面,我哋就叫咗Foie Gras Lollipop 棒棒鵝肝、Foie Gras Bikini Sandwich 鵝肝比堅尼三文治、Tortilla De Patata 西班牙薯仔蛋餅,同埋一個Cold Cut Platter凍切拼盤。而主食方面,我哋就叫咗一個Suckling Pig Paella西班牙慢烤乳豬蕃茄鍋飯,另外今次因為見到個好色彩繽紛既Sangria Lab餐牌,就一人叫咗一杯餐廳嘅Sangria飲品試一試啦,朋友揀咗Virgin Sangria,而我就揀咗White Sangria。Foie

Foie Gras Lollipop 棒棒鵝肝
呢個鵝肝係朋友仔大力推薦嘅,我哋兩個都係鵝肝控💜💜💜餐廳將鵝肝整到一個波波咁樣,
加埋竹籤,其實外型真係好似棒棒糖!睇到都覺得好開心,而且一啖一個波,食落好方便😁😁😁一上菜就聞到令人流曬口水嘅鵝肝香,推薦畀鍾意食鵝肝嘅朋友仔~

兩個鵝肝控食飯,就梗係要試埋呢間餐廳另外一個鵝肝愛好者必食嘅鵝肝比堅尼三文治啦~呢個三文治呢唔係出面好硬嗰啲三文治嚟㗎,係好似薄餅咁,外面好酥脆香口,而且裏面仲有滿滿嘅鵝肝,好軟滑🤤🤤🤤

Tortilla De Patata 西班牙薯仔蛋餅
呢個蛋餅呢係見到網上面好多人推薦嘅~畢竟蛋餅其實係去西班牙餐廳嘅Signature來㗎嘛!呢間餐廳嘅蛋餅,係整到好似個焗批咁樣嘅造型,同我食過其他的西班牙餐廳唔同。呢個食落蛋味好香濃,蛋餅外面煎得好香脆,薯仔切成粒粒咁放咗喺入面,好有咬口!
你唔好睇佢係喺Side dish嘅小食,就以為佢會好細份。如果你本身係細食嘅話,其實你食完一個蛋餅都可能已經飽🤣🤣🤣

Cold Cut Platter凍切拼盤
呢間餐廳嘅凍切拼盤,分別係由西班牙火腿、曼徹格芝士同紅酒釀梨組成,芝士本身好軟滑,紅酒釀梨有好香嘅紅酒味,會令你覺得有啲甜甜嘅口感。至於主角西班牙火腿,我認為鹹香度適中,送酒一流👍👍食嘅時候配搭埋紅酒釀梨一齊食,有梨子嘅甜味中和番,就唔會覺得太油膩,我覺得呢一點要讚一下店家嘅心思👍👍👍

Suckling Pig Paella西班牙慢烤乳豬蕃茄鍋飯嘅
本身點呢個飯,係因為見到餐牌寫住呢個飯係廚師推介,果然冇令我失望💜💜💜首先佢哋嘅慢烤乳豬係烤到卜卜脆,係一上枱就會聞到好香,乳豬仔燒到肉嫩又多汁,食到停唔到口🤤🤤🤤其次,個鍋飯其實係有好濃烈嘅蕃茄香味,啲飯係粒粒分明,好有咬口,而且有埋蕃茄汁,酸酸甜甜好開胃😋😋😋

Virgin Sangria
一個係冇酒精版本嘅Sangria,好易入口~

White Sangria
White Sangria就加入咗橙、菠蘿同百香果等等嘅材料,非常清新,適合鍾意啲易入口嘅朋友仔!
2023-04-10
2023-04-11 90 浏览
復活節幾日假期唔洗返工嘅日子,無去旅行,係香港飲飲食食都一樣可以好寫意🥳 今日同朋友去左銅鑼灣的Tapa Room飲野吹下水,估唔到佢地的西班牙菜都好出色!餐廳位處鵝頸橋,門口霓虹燈好搶眼隨意點左幾款小食share,甘就過左一個開心的下午😚🐙薄切慢煮八爪魚 Octopus Carpaccio $88慢煮八爪魚口感軟腍而且有嚼勁,面層係香草和蕃茄蓉,加上橄欖油,口感豐富! 🦐巴塞隆拿式烤紅蝦 Grilled Red Prawns $98原隻紅蝦大大隻,肉質爽彈,煎完再烤,濃郁香油,香草味重,好食! 🍋檸汁白酒煮蜆 Clams in Lemon Wine Sauce $98蜆肉好肥美,啖啖肉,有別於一般的清酒煮蜆,用上檸檬和香草煮,味道好清新! 🧀凍切拼盆 Cold Cut Platter $88拼盆有西班牙火腿,曼徹格芝士和紅酒燴梨。紅酒燴梨酒味香濃,夾埋西班牙火腿和曼徹格芝士,滋味十足!🐷西班牙慢烤乳豬蕃茄鍋飯 SUCKLING PIG PAELLA $298乳豬烤得皮脆肉嫩,皮又脆又薄,肉質食落嫩滑多汁,油香四溢,最讚係乳豬完全無肥膏,女生可以放心食。鍋飯加左蕃茄汁,粒粒分明,酸酸甜
餐廳位處鵝頸橋,門口霓虹燈好搶眼
隨意點左幾款小食share,甘就過左一個開心的下午😚

🧀凍切拼盆 Cold Cut Platter $88

乳豬烤得皮脆肉嫩,皮又脆又薄,肉質食落嫩滑多汁,油香四溢,最讚係乳豬完全無肥膏,女生可以放心食。鍋飯加左蕃茄汁,粒粒分明,酸酸甜甜好開胃!

🍹Rose Sangria / Cava Sangria $68
叫左兩杯水果酒,加上果肉,無酒精用汽泡梳打,微甜唔酸,一杯奇異果加檸檬,一杯橙加波羅,同樣入口好清新!
2023-04-05 370 浏览
銅鑼灣、尖沙咀同觀塘有間評價幾高嘅西班牙bar and restaurant Tapa Room,想同朋友聚會、happy hour,或者share下多款tapas食都唔錯👍🏻👍🏻今次嚟到銅鑼灣分店,穿過一排霓虹燈💡嘅門口入到室內酒吧位置,係度叫杯sangria,食下tapas都幾chill😎香港都有唔少西班牙餐廳,但呢度啲tapas質素都幾高,食肉獸或者海鮮愛好者可以嚟試下😙😙薄切慢煮八爪魚🐙八爪魚鮮甜軟腍,面頭係油浸番茄切碎,酸酸地帶點橄欖油香,配八爪魚幾好食😋😋凍切拼盤、西班牙火腿、曼徹格芝士、紅酒燴梨西班牙火腿就食得多,呢個拼盤就特別少少,配香甜嘅紅酒燴梨,火腿鹹香度適中,口感軟滑😛😛西班牙薯仔蛋餅-肉腸茸食tapas點少得叫蛋餅😆厚厚嘅蛋餅切開係半流心餡料😍😍薯仔加上蛋漿同鹹香肉腸茸,看似簡單但味道卻出色嘅配搭😋鵝肝比堅尼三文治三文治極之酥脆香口,食食下中間會有濃郁鵝肝甘香味滲出,作為小食都唔錯😻😻黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒豬鞍架非常厚身🤪採用西班牙伊比利亞黑毛豬,品種比較靚,所以會煎得生少少,外層香口,內裡軟腍juicy💦炸薯粒好好食😍😍飽到上心口都要食🤣外面香脆,裡面

薄切慢煮八爪魚

凍切拼盤、西班牙火腿、曼徹格芝士、紅酒燴梨

西班牙薯仔蛋餅-肉腸茸

鵝肝比堅尼三文治

黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒
豬鞍架非常厚身🤪採用西班牙伊比利亞黑毛豬,品種比較靚,所以會煎得生少少,外層香口,內裡軟腍juicy💦炸薯粒好好食😍😍飽到上心口都要食🤣外面香脆,裡面香軟得嚟帶點煙韌口感,幾特別。沾少許醋汁會無咁膩。

White Sangria、Virgin Sangria
有幾款sangria,相比經典紅酒做嘅sangria更加有特色😏White sangria加入橙、百香果等水果,帶酒香得嚟refreshing,而virgin sangria則係無酒精版本,飲到清爽橙🍊同莓果味🍓

人均消費:$360
推介指數(10分為滿分):8分
2023-04-05
🇪🇸餐廳主打西班牙菜,還有不錯的酒精飲品。價格都不貴,飲品均價50-60,小食40-100,主菜100-200。·🍹Sangria度數低,喝起來更像是果汁氣泡水,很適合女生。我和朋友分別點的CAVA和VIRGIN,CAVA相對清淡點,VIRGIN果味濃,甜甜的很好喝。·🥔西班牙薯仔蛋餅他家招牌菜,網上很多人安利,也確實很驚喜。外層是香脆蛋餅,裡面是流心蛋液和土豆塊,口感豐富。·🍡棒棒鵝肝看起來很像一個甜品,蠻可愛的。鵝肝軟糯絲滑,口味較咸。·🥓火腿凍切拼盤絕配下酒菜!🇪🇸西班牙火腿很有質感,配上香濃芝士和甜味紅酒燴梨🍷,一口肉一口酒,感覺相當上頭~·🥗血橙燒牛柳沙律很豐富的沙拉,有菜有肉有水果·🥘西班牙海鮮飯大概是2-3人份量,海鮮料很足。蜆子肥厚多汁,紅蝦肉質飽滿緊實。
🍹Sangria
🥔西班牙薯仔蛋餅
🍡棒棒鵝肝
看起來很像一個甜品,蠻可愛的。鵝肝軟糯絲滑,口味較咸。
🥓火腿凍切拼盤
🥗血橙燒牛柳沙律
很豐富的沙拉,有菜有肉有水果
🥘西班牙海鮮飯
西班牙薯仔蛋餅
凍切拼盤
血橙燒牛柳沙律
西班牙海鮮飯
🍽西班牙薯仔蛋餅 $78 ❤️3.5/5 +明太子$10 有啲似日式奄列,外面係熟左既蛋,入面係流心蛋再加薯仔同埋明太子醬,吾會太熟,做到流心既感覺,但略嫌明太子醬太鹹🍽黑毛豬火腿茄子卷$68❤️2.5/5 外面係薄切茄子加一片火腿,包住蔬菜🥬,茄子較為硬身🍽️薄切慢煮八爪魚 $88 ❤️3/5 吾會好韌,八爪魚配上蕃茄蓉同埋橄欖油🍽️墨魚汁海鮮鍋飯 $168❤️2/5 普通墨魚汁飯,愈食愈鹹

🍽西班牙薯仔蛋餅 $78 ❤️3.5/5
+明太子$10

🍽黑毛豬火腿茄子卷$68❤️2.5/5
外面係薄切茄子加一片火腿,包住蔬菜🥬,茄子較為硬身

🍽️薄切慢煮八爪魚 $88 ❤️3/5
吾會好韌,八爪魚配上蕃茄蓉同埋橄欖油

🍽️墨魚汁海鮮鍋飯 $168❤️2/5
普通墨魚汁飯,愈食愈鹹