2011-03-27 209 浏览
Taste 有和牛漢堡,一直好想試,不過阿媽怕肥,次次都唔俾買。今次終於游說到佢,買了一塊日本鹿兒島和牛漢堡同一塊澳洲和牛漢堡。兩款都做緊半價,分別為$35 (鹿兒島) & $24 (AUS)。兩者大小相約,我地仲買咗細細個嘅法包用黎夾。用慢火兩邊煎7-10 mins ,但其實好易燶。和牛好多油,煎完之後,成個wok都好多油,所以夾法包最啱,因為法包本身乾,唔會有牛油,減少油膩感。鹿兒島和牛較滑口,口感也不會太肥,但牛味唔濃;相反AUS 和牛就無咁滑,但牛味濃好多,一樣唔太肥膩。兩者各有各好,但可能今後都唔敢食JP和牛了,怕輻射嘛~
兩者大小相約,我地仲買咗細細個嘅法包用黎夾。
用慢火兩邊煎7-10 mins ,但其實好易燶。
鹿兒島和牛較滑口,口感也不會太肥,但牛味唔濃;
相反AUS 和牛就無咁滑,但牛味濃好多,一樣唔太肥膩。
兩者各有各好,但可能今後都唔敢食JP和牛了,怕輻射嘛~
自家製和牛漢堡
煎得有點燶,不過都好香
自家製和牛漢堡
煎得有點燶,不過都好香
2010-12-26 234 浏览
呢間taste比我既印象就係麵包用料好多,所以我間唔中都會專程黎呢度買包食,,,haha,上次食左個芝士包,今次黎個肉鬆包~$17一個,價錢今次我就略覺得貴少少,其實味道同出面d坊間麵包舖d肉鬆檳差唔多,但就係勝在肉鬆夠多,基本d上肉鬆遍佈晒整個包,每一啖都食到肉鬆,有時貴少少唔係問題,最值要食得開心~haha

2010-11-27 209 浏览
呢間Taste有好多唔同既麵包~簡直令我興奮!!而其中一款麵包係想推介比d芝士迷,就係芝士法包,我發覺得d芝士多到有d離譜,基本上每一口都可以食到芝士~不過價錢就比較貴,一條$30,重量大約360克,可以要求半條,但我覺得呢個包唯一缺憾係撒除芝士,包既味道寡左d,少少咸,冇乜味,不過連芝士一齊食就唔錯~
  • 芝士法包
2010-01-14 152 浏览
自從食完曲奇四重奏的蝴蝶酥就愛上了~今日返學經過taste, 見到賣cookie的攤位新出左有蝴蝶酥賣一試就覺得好食~ 仲要係暖同脆的~ 連曲奇都係~依家仲做勁promote, $56/lb平過四重奏好多..當然都要買返一磅返屋企..仲可以任揀要邊款幾多曲奇/蝴蝶酥我就揀左蝴蝶酥(主打) mix 牛油曲奇, 朱古力牛油曲奇, 牛油腰果曲奇, 朱古力牛油腰果曲奇一磅足足有2大袋, 456g..又抵又好食. 而且個呀姐仲好好人, 俾哂甘多款你試甘滯..試過個特濃朱古力其實都唔錯, 下次再買過...
自從食完曲奇四重奏的蝴蝶酥就愛上了~
一試就覺得好食~ 仲要係暖同脆的~ 連曲奇都係~
依家仲做勁promote, $56/lb
平過四重奏好多..
當然都要買返一磅返屋企..
仲可以任揀要邊款幾多曲奇/蝴蝶酥
一磅足足有2大袋, 456g..又抵又好食.

而且個呀姐仲好好人, 俾哂甘多款你試甘滯..
試過個特濃朱古力其實都唔錯, 下次再買過...

2010-01-12
  • 蝴蝶酥/曲奇
2009-10-09 153 浏览
去又一城行街,又點會唔去TASTE買野食呀!今次買咗鴨胸、HONEY CHICKEN BREAT、雞腳同三文魚小卷。鴨胸好味,甜甜地,又唔會太咸;肉質又好,唔會梅。HONEY CHICKEN BREAT都好正,我叫佢厚切,所以用黎夾面包啱晒!雞腳就麻麻地,淋咗少少,我鍾意好硬嗰種雞腳。三文魚小卷都係麻麻地,因為d飯太硬啦!jusco d sushi 好食好多!不過三文魚幾肥美又大粒。
去又一城行街,又點會唔去TASTE買野食呀!
鴨胸好味,甜甜地,又唔會太咸;肉質又好,唔會梅。
雞腳就麻麻地,淋咗少少,我鍾意好硬嗰種雞腳。
不過三文魚幾肥美又大粒。
  • 鴨胸
2009-08-30 146 浏览
今天在家沒早餐吃, 又去taste 選1款麵包來試試~~~隔著玻璃櫃內排著各種味道的bagel~藍莓味道, 紫紫藍藍好像最好看, 就要這個~~~ 因為在玻璃櫃內, 要由師傅夾入袋才交給妹妹去付錢~~$10~回到公司開餐~~~ 明知道bagel 是硬的麵包, 但這個好像略嫌過份的硬, 藍莓味時濃時淡, 咬著咬著有時沒甚麼藍莓, 有時就有1大粒藍莓乾~ 不過這藍莓味都調得還可以, 至少不會太過像藥水味..。 好普通哇~~~ 唯1的好處是很飽肚,,,

2009-08-25
$10 (早餐)
2009-08-17 142 浏览
其實係想寫青衣城Taste嘅,不過OR無...我想加佢入OR,但OR又話taste 唔係食店,所以無得加。不過OR就有其他taste 嘅page, 所以唯有將食評寫喺又一城taste度。買了1/4 滷水鵝同一pack 鵝翼 ($24)。鵝翼大隻到不得了,同一隻成人手掌一樣長!真係好大隻!多肉,滷得入味。而且處理得幾好,乾淨無毛。之前食過jusco 嗰d,有時隻翼上面仲有d毛。1/4 滷水鵝已經有一斤重。滷得幾入,有滷水香,不會只得咸味。隻鵝好肥美,層皮幾厚呀!鵝肉嫩滑,唔會鞋唔會韌。脾位近腳位有好多毛,可以處理得好d。
其實係想寫青衣城Taste嘅,不過OR無...

買了1/4 滷水鵝同一pack 鵝翼 ($24)。
鵝翼大隻到不得了,同一隻成人手掌一樣長!

真係好大隻!多肉,滷得入味。
而且處理得幾好,乾淨無毛。
之前食過jusco 嗰d,有時隻翼上面仲有d毛。

1/4 滷水鵝已經有一斤重。
滷得幾入,有滷水香,不會只得咸味。
隻鵝好肥美,層皮幾厚呀!
鵝肉嫩滑,唔會鞋唔會韌。
脾位近腳位有好多毛,可以處理得好d。
  • 鵝翼
2009-07-22 118 浏览
小妹為要哄哄自己, 今天來個麵包做早餐吧~在taste眾多麵包之中選了"南瓜包"~ (帶到回公司已保持不到原本改形,,, 所以沒拍照 > <)南瓜外形~ 有根百力枝插在中間扮作南瓜"掟"~小妹吃得時候已有點兒放涼了﹏<麵包尚算鬆軟, 主角~南瓜蓉非常清新~純純新鮮的南瓜蓉, 沒有其他奶油或忌廉的味道!而且餡料質量豐富, 在南瓜蓉之中吃得出1粒粒南瓜粒呢 >v<小妹是第1次吃taste的麵包~ 單以"南瓜包"這項目來比較, 絕對不遜色於其他麵包店呢~!!p.s. 在這間taste 買麵包是在麵包區即時付款, 但就只能用8達通呢~

小妹為要哄哄自己, 今天來個麵包做早餐吧~
在taste眾多麵包之中選了"南瓜包"~
(帶到回公司已保持不到原本改形,,, 所以沒拍照 > <)

南瓜外形~ 有根百力枝插在中間扮作南瓜"掟"~
小妹吃得時候已有點兒放涼了﹏<
麵包尚算鬆軟, 主角~南瓜蓉非常清新~
純純新鮮的南瓜蓉, 沒有其他奶油或忌廉的味道!

2009-07-22
$7 (早餐)
  • 南瓜包
2009-06-26 156 浏览
原本打算到Taste買麵包吃的,但看到Pappagallo的專櫃後便改變初衷了,叫了兩件Cake:士多啤梨雪山芝士蛋糕($20)--蛋糕面層的「雪山」是焗蛋白,之後是一層蛋糕,中間有薄薄的士多啤梨果醬,最底層便是焗芝士餅。整件蛋糕的層次很豐富,中間的士多啤梨果醬淡化了面層雪山的甜度,同時化解了底層芝士餅的飽滯感,三者配合得恰到好處,讚!忌廉曲奇拿破崙($22)--相對起來,這件較為失色,雖然酥皮夾層尚算鬆脆,但整體太甜,朱古力蛋糕夾層的朱古力味不突出,與普通蛋糕無異。更離奇的是吃罷整件蛋糕也找不到半點曲奇碎,是取巧了嗎?VIP Card有九折,折後每件餅20元不到,有如此質素算很不錯
三者配合得恰到好處,讚!
吃罷整件蛋糕也找不到半點曲奇碎,是取巧了嗎?
士多啤梨雪山芝士蛋糕
忌廉曲奇拿破崙
2009-06-25
士多啤梨雪山芝士蛋糕
2008-12-23 101 浏览
做完冬~逛了會又一城~~因剛才吃不飽...肚子又在叫了 ><"吃sushi又好像太heavy// 見這裡的沙律款式粉多粉吸引,,就敗了~因已夜了~有promotion~$45有2盒(視乎價錢~)但mimi又不吃~~就只好用原價敗了一盒三色雲吞燒雞沙律~三色雲吞燒雞沙律~*很大盒~~有大約七八塊方型的意大利雲吞~數塊手指大小的雞和雜菜~還有一小盒沙律醋~三色偶吃得出有南瓜蓉,菠菜芝士和應該是淨芝士~味道不見突出~~吃了幾塊已有濟的感覺""雜菜很新鮮~~伴以沙律醋很夾很可口~~可偶還是受不了火箭菜的味道"""吃完十分飽~~有機會再試試其他沙律~~|2008-12-21|
做完冬~逛了會又一城~~
因剛才吃不飽...肚子又在叫了 ><"

因已夜了~有promotion~$45有2盒(視乎價錢~)
但mimi又不吃~~就只好用原價敗了一盒三色雲吞燒雞沙律~

三色雲吞燒雞沙律~*
三色偶吃得出有南瓜蓉,菠菜芝士和應該是淨芝士~
味道不見突出~~吃了幾塊已有濟的感覺""
雜菜很新鮮~~伴以沙律醋很夾很可口~~
可偶還是受不了火箭菜的味道"""

吃完十分飽~~有機會再試試其他沙律~~

|2008-12-21|
$35 (宵夜)
2008-10-14 101 浏览
十月十四日(星期二)今日的早餐是蜂蜜蛋糕!廿五元,不算平!而且很大件呀!!我們都吃不完呢一般的感覺!....比較起台灣的....當然比下去了!可能放進冰箱後會好吃點!有機會下次試試看!不過分量過多
十月十四日(星期二)

今日的早餐是蜂蜜蛋糕!

廿五元,不算平!而且很大件呀!!

我們都吃不完呢

一般的感覺!....比較起台灣的....當然比下去了!

可能放進冰箱後會好吃點!有機會下次試試看!

不過分量過多
$25 (早餐)
2008-10-02 95 浏览
試左Taste既蕃薯包同埋蒜茸包,勁差囉!蕃薯包無蕃薯味,又硬,好難食,Beradtalk雖然貴,但好味好多!蒜茸包香就香,但係得個香味,食落唔夠味!又唔算好脆口喎!樓下間包舖仲好味過佢,而且平佢好多喎!係呢度買包食,都係唔抵架喇,可免則免…
試左Taste既蕃薯包同埋蒜茸包,勁差囉!
係呢度買包食,都係唔抵架喇,可免則免…
2008-09-09 83 浏览
今日要等阿b , 所以o係taste 行左一個圈.發現有麻薯賣, 個staff 有放 試食o係個麵包紙上面, 所以手痕攞左黎食.食落好香既芝士味, 仲幾煙un.對於呢個咁大既誘惑,我都考慮左差唔多30秒先決定買唔買,我呢個月巴人.....一陣仲要食晚飯.....再食埋呢個.....咪食double囉.....結果.....月巴人大戰美食誘惑.....戰敗.....即叫staff 比3個我.10蚊3個....的確係比出面貴....但係大個d同好食d....不過d staff 態度又真係差.....一直掛住自己2個o係度傾偈.你叫佢夾包....佢好似唔多想理你....仲覺得你阻住晒咁....如果佢可以比我自己夾, 我都唔想叫佢.....對住d 客擺出一副咁既咀臉.....對我黎講....多多少少都有d 反感.....不過為左我既美食.....我忍 !!!!
今日要等阿b , 所以o係taste 行左一個圈.
食落好香既芝士味, 仲幾煙un.
對於呢個咁大既誘惑,我都考慮左差唔多30秒先決定買唔買,

對我黎講....多多少少都有d 反感.....
不過為左我既美食.....我忍 !!!!

2008-07-01 109 浏览
少量合桃+提子,麵包帶點甜,無什麼特別,好似不太值這價錢
少量合桃+提子,麵包帶點甜,無什麼特別,好似不太值這價錢

2008-06-07 118 浏览
以前我經常去 Taste 買三文治食,因為用料新鮮,味道又好,但後嚟加價加得太犀利,所以就『戒』咗喇!但今次經過見到佢哋減價,忍唔住買咗兩件嚟食,一於食番夠本。農夫三文治,份量好大,肉多汁多,加埋新鮮生菜,好清新好好味。中東雞卷,都係好足料0架,除咗雞肉,亦有蕃茄、青瓜、生菜、洋蔥。D 醬汁仲好惹味。當晚真係飽到上心口。

正 農夫三文治
正 中東雞卷