2008-01-28 40 浏览
自從吉之島摺左後好似無咩野行, 睇報紙講taste又大又多野買趁放假就去走個轉. 未入去已見呢度大排長龍, 玻璃廚窗裡一卷卷又幾吸引, 大size賣晒細都好森之卷- 有淡淡蜜糖漿味, 唔太甜, 蛋糕都幾鬆軟, 不過食完後大家都覺得無特別, 要用幾十蚊買唔係好值之餘, 又要輪籌等半個鐘, 貪新鮮真係一次就夠喇

2008-01-19 21 浏览
阿媽生日當日,無心肝的我開OT 開到9 點,幾乎唔記得咗。終於放工走得的時候,公司附近大部份餅店都已關門,森之卷成了我的救星。買了一個小的($36) 回家充當生日蛋糕和家人分吃。首先賣相一點都不失禮,個盒好靚!森之卷其實是年輪蛋糕,蛋味相當香濃但不太甜,結實得來又不會死實實。所以呢,此物送禮自用皆宜,自己拿來配紅茶當午茶點心也很不錯啊。
2008-01-18 39 浏览
上星期二(8號),約個friend上仙人家.順道去新開間taste買d小食吃. 仙人最終choose左: 1. 森之卷: 一心只為試新野,個爐係咁出d新鮮蛋糕味,加上見佢新鮮包裝中, 咪買件試下. 點知付款後,卻給我收錢旁凍曬果d. 結果返到塔當然係"凍野無好野".口感一般, 似食多層"Garden"迷你瑞士卷. 評語:喊2.日式魚形餅: 走入店內一角, 發現正趕製魚形餅中, 又買件試下.不過奇怪地要仙人攞張barcode去鬼死咁遠D taste收銀度pay左錢先.攪到要排曬隊,又再行返去比receipt先去整. 嚴重waste time. 好彩結果返到塔仲係熱. 正如仙人格言"熱辣辣,難食極有限". 口感可以,似魚形的雞蛋仔加饀.但味道choose唔多.外面只有沬茶或雞蛋味+ 紅豆或忌廉或吞拿去互mix. 可惜當日連吞拿都賣曬,令choose更少. 好彩係,整得外面無整定果D咁深啡.值得注意係因為仲熱, 否則可能會散散地,凍曬好難食. 另外值得一提係仙人係買完魚形餅再買森之卷,加埋7-8min行返塔度, 仲有8成熱. 評語:笑總括: 吉之島不再, 大件夾底食,平靚正己死. 換來只係新

1. 森之卷:

2.日式魚形餅:

總括: 吉之島不再, 大件夾底食,平靚正己死. 換來只係新奇多D的來佬貨.但貴D又份量少D又壟斷多D.唔係因為條熱辣辣魚仔,仙人已經喊曬口.