2016-09-10 2606 浏览
門面裝修幾靚,所以入左去,覺得完全中伏了。2個人叫了西冷,三色薯皮同pizza。Pizza係用烤餅做底加啲料係面,好重奶味同超油。三色薯皮烤得過火了。西冷即有4分1是脂肪
2016-08-19 2402 浏览
喺太子舊區開左好幾間cafe 揀左呢間試下 還好星期日晚唔洗等位 呢間cafe裝修帶點懷舊 昏昏暗暗 其實唔係我喜歡嘅格局 點了兩個set dinner 一個係忌廉汁煙三文魚什菌天使麵 一個係安格斯牛扒 先上兩個沙律 我地揀左一個鮮果沙律 一個煙鴨胸凱撒沙律 Caesar salad正常 味道洽當 驚喜的是鮮果沙律 內裡有蘋果 梨 青蘋果 哈蜜瓜 鮮甜好味再來上餐湯 得個酸字 飲左半碗已經停手 到上主菜 忌廉汁煙三文魚天使麵 個汁冇乜味 普通貨色安格斯牛扒 落單時order左五成熟 上到枱一切 大鑊 起碼變左七成熟 失準 牛扒太熟 就算原本好食都變唔好食啦其實附近cafe越開越多 如果要䇄立不倒 喺食物水準上真係要用心點

2016-08-14
2016-08-15 1838 浏览
太子地鐵d出口過馬路右邊就係~叫左4個tea set,每一個餐食物連埋野飲都都唔錯!呢度d下午茶ge分量好多,幾抵食!Pizza﹣酥皮餅底,幾脆同埋好夠熱,上面有d 粟米芝士,非常creamy!同平時食嘅脆底薄餅唔同,感覺新鮮!香蕉花生醬飛碟﹣裡面d花生醬好多一粒粒花生,同香蕉好夾,個包烘得好脆!公司三文治﹣裡面有煙熏三文魚,鴨胸,生菜個toast 幾脆同埋熱, cream 幾滑~服務態度良好,每一樣野都新鮮整,上菜速度唔算快但係都可以接受!無限時唔會催你走,會再來
太子地鐵d出口過馬路右邊就係~

pizza
Pizza﹣
香蕉花生醬飛碟
香蕉花生醬飛碟﹣
裡面d花生醬好多一粒粒花生,同香蕉好夾,個包烘得好脆!
公司三文治
公司三文治﹣
裡面有煙熏三文魚,鴨胸,生菜
thick toast
個toast 幾脆同埋熱, cream 幾滑~

2016-08-13
pizza
香蕉花生醬飛碟
2016-08-15 1025 浏览
出完job 搵下太子附近有咩好食 忙裡偷閒見到呢間都幾多好評 結果係無錯 特別如果你想同fd 休閒食個lunch 傾下計係一個好嘅選擇紅磚牆 喇叭播住音樂 入到嚟就有一種relax 嘅感覺 見到餐廳都幾有格調 佈置上都花咗啲心機餐廳都好細心 每張枱旁邊靠牆都有張細凳俾你擺袋 一坐低就會遞上水叫咗個蜜汁豬頸肉 lunch set 先嚟餐湯 同 包 湯好足料 好味包有少少Dry 慢慢食 食完無耐就到新主菜喇~豬頸肉一啲都唔Un 有咬口 好入味 好食 有少少茄子 蔬菜 粟米伴底 茄子有少少辣 惹味 最後就係餐飲 叫咗榛子朱古力( +$2)寫了happy Friday 俾我 隔離兩枱我見都係畫咗比卡超 女士們收到都好開心Anyway 收到我都好開心咁樣過咗個優閑下晝 店鋪細節上顯心思 推介!
出完job 搵下太子附近有咩好食 忙裡偷閒

叫咗個蜜汁豬頸肉 lunch set
先嚟餐湯 同 包
湯好足料 好味

包有少少Dry
慢慢食 食完無耐就到新主菜喇~
豬頸肉一啲都唔Un
有咬口 好入味 好食
有少少茄子 蔬菜 粟米伴底 茄子有少少辣 惹味
最後就係餐飲 叫咗榛子朱古力( +$2)
寫了happy Friday 俾我
隔離兩枱我見都係畫咗比卡超
女士們收到都好開心
Anyway 收到我都好開心

咁樣過咗個優閑下晝
店鋪細節上顯心思 推介!
2016-07-27 1121 浏览
今晚去左太子邊行邊搵食。隨便入左呢間 我個fd叫左雞扒意粉 我叫左寶雲穌羊架 個頭盤雜果沙拉 份量太大 味道一般正常 個紅湯係難飲既 個主菜同杯凍檸茶 真心難食難飲 最尾餓住咁走
今晚去左太子邊行邊搵食。隨便入左呢間
個主菜同杯凍檸茶 真心難食難飲 最尾餓住咁走

2016-05-10 2629 浏览
同家人去咗太子嘅TC2食晚餐,我哋叫咗幾份套餐再加小食,不過因為意粉類感覺麻麻,就唔特別講喇。煙三文魚沙律,啲菜都幾新鮮。鮮果沙律,呢份就跟套餐嘅,不過都唔細份,同埋冇話出晒水咁,唔似係整定放入雪櫃嗰種。小食拼盤,有墨西哥辣汁粟米片、餃子雞翼、台灣腸同炸薯角,成碟都係香口炸嘢,都幾邪惡。三色焗薯皮,即係分別釀咗洋蔥火腿、蛋沙律同吞拿魚嘅焗薯皮,同之前啲小食比明顯唔係太出眾,不過入面啲餡都幾多,睇得出唔hea。木糠布甸,其實仲叫咗其他甜品,不過呢款係最眼前一亮,木糠餅碎同煉奶忌廉嘅比例適中,又唔會甜到漏。
煙三文魚沙律,啲菜都幾新鮮。
题外话/补充资料: 以一間俾人上去飲嘢傾偈嘅cafe嚟講,嘢食都幾有心思唔敷衍,唯一唔好係當日可能人手唔夠,上菜上得非常慢,每碟食物都要等好耐先有得食。
2016-03-18 3755 浏览
近期喜歡去咖啡店食晚飯,一來飲杯咖啡,二來通常唔趕人!上網搵到呢間咖啡店,地點唔就腳,行到去覺得門口特別, 紅木框玻璃門,內在似間書店加咖啡店,紅燈光加不成套嘅木桌椅,有種隨意嘅格調! 坐在中央嘅二人枱,店員先比杯水加餐牌我,我選擇困難症發作,食物有晚餐,可以散叫小食,本來想食意粉,但晚餐個意粉又唔喜歡,散叫又無意粉,最後叫了晚餐嘅扒餐! 跟餐野菜沙律:份量都幾大,羅馬菜為主,夾雜啲粟米粒同紅蘿蔔絲,令爽脆口感有層次!沙律醬唔會太多,酸酸地開胃! 跟餐餐湯:洋蔥薯仔粟米湯,湯杰身,好似食緊薯蓉,中間夾雜好多粟米粒同洋蔥,增咬口,口感豐富,蒜茸包外脆內軟,好香蒜蓉味,雖然油但唔膩!好味 芝士蘑菇焗牛柳($148)賣相好特別,脆酥皮墊底,上面嘅牛柳好淋身,加啲炒過嘅芝士蘑菇,醬汁辣辣地好味,薯角外脆內軟,外面味粉香口,蔬菜只有好少,幾棵西蘭花加粟米!好在爽脆唔淋! 即磨咖啡:拉花有啲散散地,咖啡香濃微澀!加完啡糖剛剛好!甘味可解膩!食物水準唔錯,成份餐嘅食物都好味,食物會等我食完一樣先上另一樣,唔會有趕嘅感覺,店員一路我我食完一款,收走隻碟,好細心,我睇餐牌睇咗好耐,見住店員在廚房
坐在中央嘅二人枱,

食物水準唔錯,成份餐嘅食物都好味,食物會等我食完一樣先上另一樣,唔會有趕嘅感覺,店員一路我我食完一款,收走隻碟,好細心,我睇餐牌睇咗好耐,見住店員在廚房旁一路留意我會唔會落單(又唔會企在我身旁比壓力我)真唔好意思!

唯一唔好係廁所設備齊全,不過非常窄,而且地面濕滑,抹手紙又爆桶!好在我食飽先去!

值得一試!
2016-03-13
2016-03-17 1882 浏览
同朋友本身想去另一間cafe既,點知超黑仔佢執左笠囉😖經過見到D間門口都ok就入去試下喇!下午茶時間都唔係好多人可能平日掛.. 我地都諗住食小小野hea一陣...shopping完好攰😅結果都係叫左2個 Tea Set☕️ 薯角熱辣辣外層又脆口...正 D個係細siza既...點餐時可選大/細,當然唔同價錢啦🤗 個拉花好有心思呀!今日又正好陰天有小小雨🌧 嘩...連凍飲都有拉花😍好得意既🐷🐷 下次會再黎...除左無限時....又好有禮貌喎😉同一班朋友傾下食下都好好👍🏻

下午茶時間都唔係好多人可能平日掛..
我地都諗住食小小野hea一陣...shopping完好攰😅

結果都係叫左2個 Tea Set☕️

薯角熱辣辣外層又脆口...正
薯角

D個係細siza既...點餐時可選大/細,當然唔同價錢啦🤗
細 Oreo  窩夫

2016-03-16
薯角
細 Oreo  窩夫
2016-02-17 1692 浏览
這次被開飯邀請前往做個意見諮詢,所以被邀請前來TC2,並安排了些小吃。TC2除了地下坐位,還有2樓,環境也坐的舒適,都合適開Party或和朋友前來閒談坐坐的。雖然是開飯的意見諮詢,但TC2的食物和飲品的味道確實又不錯的。*************************相約了下午前來TC2,TC2離地鐵站也很近,5分鐘內便到達了。雖然在門外一看,內裏地方很少,但原來還有2樓,所以都能坐的人多。來到,便安排好了小吃。在一邊諮詢之下,一邊享受美食。煙鴨胸沙律,鴨胸味道不會很咸的,肉質也有彈口,配上沙律菜也很新鮮爽口,一起吃都不錯。 煙鴨胸味不錯好吃,煙火腿的肉也不會很梅口,味道也是咸香味。煙三文魚的煙魚味也香,入口三文魚的肉也是不梅口,不錯的小吃。 蒜香台式腸、炭燒豬頸肉、脆炸薯角。蒜香台式腸都幾香蒜味,入口又甜甜地,真的像在台灣所吃的腸仔一樣的口感。 炭燒豬頸肉都幾惹味,肉質又幾彈牙。脆炸薯角很惹味香口,入口薯仔味香濃,還要連帶皮吃,更加吸引。 忌廉芝士焗鮮菇。忌廉芝士內加入了火腿粒,放在鮮冬菇上焗,入口除了芝士忌廉的香味,還能吃出冬菇的味道,細細一口一個又好吃。

*************************

蒜香台式腸、炭燒豬頸肉、脆炸薯角。

每人配一杯飲品,要了一壺薑蜜之舞,還有蜂蜜另上。
薑味也很濃而不會辣口,蜂蜜味也很香,不會因為薑的味道影響到蜂蜜的香,還可以添加熱水,所以不會很過甜,精華之所在就是蜜糖之內,真的很好喝。
下午茶
2015-12-18 2160 浏览
耐唔耐都會過來TC2,念佢氣氛優閒,又時不時有d文化活動,可以乘機扮下文青🤓。呢晚约咗個舊同事食飯吹水。我哋安排上2樓,是夜2樓有半個場包咗,不過因為有「趟」門,所以都唔糟,而我哋坐個角落仲幾自成一閣添。食咗個set dinner:鮮果沙律:蛇果mix青蘋果,大大粒,有甜有酸,蘋果幾新鮮,水份好充足,有d驚喜。海鮮忌簾湯:蜆肉ok多,忌簾味唔算太濃,跟湯蒜蓉幾得。西冷牛扒:扒都幾大份,但叫咗well done所以出事,老咗⋯無得怨😆跟扒個醋汁甜甜酸酸,中和返西冷d肥膩。熱檸水:正常。是日因有人包場,溫柔嘅服務生同我哋講上菜會慢少少,服務不嬲唔錯。

食咗個set dinner:

海鮮忌簾湯:蜆肉ok多,忌簾味唔算太濃,跟湯蒜蓉幾得。

熱檸水:正常。

2015-12-11
2015-11-26 2308 浏览
最近有開cafe嘅念頭,但慢慢籌劃先發現原來一啲都唔容易。店主係新聞人,一睇就知係好醒好有個性嘅人。飲食都係一種創作、一種表達,非常欣賞店主喺店內勇於表現自己嘅立場,真正關心香港嘅良心小店。呢個薯皮係必點嘅,薯皮脆而不乾,有三款唔同餡料,分別係蛋沙律、吞拿魚同火腿,款款都好濃郁,好香洋蔥甜味,超級好食第一次點呢個辣肉腸粟米片,估唔到係分開上,變相好似有兩道小食咁。記得上次點咗個辣汁粟米片,就淨係得個dipping sauce(個汁都好好味), 呢個只係貴幾蚊,啲腸份量又足,抵食好多。個辣汁好好味,微辣濃茄香草味,好味到想叫個「靚仔」嚟撈汁羊架,呢個應該算係佢嘅招牌菜,好多人點安格斯牛扒,份量真係十足十店員服務態度真係超好,好有禮貌好有熱誠好細心店主係咖啡書法家應該睇過舊圖都知,感激他總是靜靜地為我們的「人間」美好回憶錦上添花記於2015區選連根拔起後
薯皮
辣肉腸粟米片
羊架
羊架,呢個應該算係佢嘅招牌菜,好多人點
安格斯牛扒
安格斯牛扒,份量真係十足十
店員服務態度真係超好,好有禮貌好有熱誠好細心

記於2015區選連根拔起後
2015-11-25
薯皮
辣肉腸粟米片
安格斯牛扒
2015-10-01 3085 浏览
玩左成日好疲倦所以番到屋企附近先食野,見到唔洗等就入左去食野啦!餐湯味道唔錯,唔太濃!兩款沙律份量都好足夠味道清新,安格斯肉眼扒味道一般,唔知係咪太肚餓薯菜配雪魚柳兩啖食晒,成碟餐薯條大個魚柳,定真係魚柳太細!!!!
餐湯
青萍果沙律
什菜沙律
牛柳配意粉
2015-09-28 2919 浏览
去年今日起香港發生的事,相信很多人仍未忘記。一年過去,情況未見有什麼突破,位於太子-差不多是整個香港的正中位置-的 TC2 Cafe & Workshop,緊貼著時代的脈搏,裡面的陳設在在提醒大家,勿忘初衷,繼續關注我們的家。(圖為店內《前線‧焦點》新聞攝影比賽的2014年度圖片 Photo Of The Year 之展覽。)這家見證著大時代咖啡館,關於他們一路走來的歷史,網上已有不少論述,在此不贅。對我來說,卻又不只區區一家文青/「沸青」cafe 這樣簡單。不是很久以前還要為考試奮鬥的時候,就抱著書本和 iPad 躲到這裡邊喝著咖啡邊讀書(貪其有 wifi),然後好友出國為其餞行,閨蜜出閣為其籌謀,統統都在這裡發生,載滿了跟朋友共同度過的美好時光。就最近這一次吧,跟友有大事共商,今次自己不用啃書,便隨手拿書架上的書來看(部分更在店裡寄售)。我懷疑這裡的店員和咖啡師不是天賦異稟便是觀察力特強,cappuccino 上的圖案完全反映了我的心事!(這杯攝於去年秋天)食物方面,下午茶的食物未算什麼驚世美味,大夥兒點幾款分享倒是有小時(!)去樓上 cafe 邊吃 party food 開會的感

食物方面,下午茶的食物未算什麼驚世美味,大夥兒點幾款分享倒是有小時(!)去樓上 cafe 邊吃 party food 開會的感覺。晚餐就是替朋友餞行時吃過,西餐水準還挺可以的。
不知下一次來,會是什麼原因呢?希望是開心事啦!
2015-09-26 2378 浏览
今日朋友話要吹水。而太子酒吧就多,咖啡店真係少之又少。竟然係太子D出口附近找到間cafe。最後大約10點左右去左一間tc2試試。榛子朱古力$34:味道超淡,冇咩朱古力同榛子味。其實幾失望。似淡朱古力奶水。唯一好係飲品面寫上enjoy Friday... 熱榛子咖啡$38:這杯好味過朱古力。起碼味道還有。凍左味道都夠濃。榛子味重過咖啡 。而寫上人月兩圓。飲品不叫十分好飲,但以cafe黎講都叫正常。但坐的位置舒服而吾嘈。2個人想傾計都係吾錯選擇。如果星期五黎收01:30。可以慢慢坐而吾會比人趕走。

2015-09-25
$40 (其他)
2015-09-16 2205 浏览
Sometimes Hong Kong just needs few more cultural oasis like TC2 cafe where you can experience the diversity of local cultures!Saturday with a very interesting latte art "無鉛咖啡" ( coffee without leads) that match the recent local news so much! (Excessive lead found in local fresh water supply) Such a comfortable discussion space where no pushy staff disturb us/forcing us to leave ASAP (so heartwarming when the staff offered us wifi after knowing that we were abt to start a meeting)There are many p

There are many posters, banners and art work plastered all over the wall at TC2 that feed you with ideas worth spreading, something non commercial. Run by 2 former journalists, it also houses different art and cultural events, exhibition and talks every week upstairs. Worth a visit!
2015-08-01