2015-10-31 2459 浏览
今天晚上,係樓下街到望上去睇吓有邊間cafe好去。見到佢係一樓,有露台就揀咗佢。上到去,間嘢空間好窄,唔係好大。岀到露台坐低,就睇menu。menu啲字好細好細,真係要開電話燈先睇到。咁order咗芒果沙冰、荔枝沙冰、熱情果沙冰同香蕉smoothie。基本上,我哋啲飲品全部都需要重做。頭三杯沙冰簡直係過甜,我覺得我係飲緊甜冰水。而朋友嗰杯banana smoothie係直頭無味,得好淡好淡嘅奶味。well don't forget 每杯飲品係收你誠惠$60。真係一啲都唔平!食品: 我們點了一個大拼盤($135配菜春倦),整咗成大半個鐘。雞翼四隻係嚴重有雪藏味,酸再加鯹的。我哋四個咬了一啖後,也吐岀來了!!我個朋友個隻仲要中間有血。。。!薯仔上面有芝士粉,但薯仔係半生熟medium rare。咬落去sork sork聲=_= 跟住四條菜春倦,有一條係無料得個皮。。。其餘三條食落去係成啖油。魚餅因為相信係現成,所以最穩陣,但都係好油!再者,佢俾啲碟同叉我哋係全部有蹟。我哋最尾放棄用碟,只用自己抹過嘅叉 -_-#啲木椅子細張又直又硬,唔明點解唔加cushion。張長椅子也好近張枱。仲知真係好

啲木椅子細張又直又硬,唔明點解唔加cushion。張長椅子也好近張枱。仲知真係好迫,同埋坐完真係腰酸背痛=(

總括,我唔會再嚟!!環境、食物、服務同飲品都係差評,價錢亦不合理(因為食物質素奇差)。
香蕉smoothie
芒果沙冰
$135 春倦拼盤
2015-10-24
2011-08-03 1695 浏览
同一班小學同學食完晚飯後,大家都意猶未盡,希望繼續分享一下近況,於是決定係SOGO後面隨意選一間上樓CAFE~遠望見到有露天CAFE仲有「千秋」,由於只有我同另外兩位同學唔食煙,所以室外係最理想既選擇,二話不說就上左去~ 炎炎夏日,坐係無冷氣既地方確實幾熱,不過好在呢度既環境都幾開揚之餘都幾舒服~呢杯BAILEYS MOCHA幾特別,不過夜晚都係唔好飲咁甜同咁多奶既飲品為妙~ 係昏暗既黃光之下,大家都好舒服咁大談近況,唔想飲酒而又食煙既人,呢度實在係不錯既選擇!

只有風扇
暗黃燈光
baileys mocha
2011-07-31
$80 (宵夜)
只有風扇
暗黃燈光
2010-08-11 1065 浏览
哎左2杯野飲 等左20分鐘 個waitress竟然話未落單!我見到距地個洗杯碟嘅地方好多蚊! 好污糟! 張臺仲未抹乾淨 仲有好多煙灰 就叫我地坐 之後哎左個waitress過嚟抹 距竟然當聽5到!服務態度十分惡劣!我本嚟同一個朋友系度坐,之後有個朋友上黎穩我地,只系坐左2分鐘,已經準備走點知個waitress行埋黎 話每人最低消費一杯野飲 我地話趕時間 距竟然露出厭惡嘅表情 好討厭!永遠都5會再上黎!環境 服務態度 十分惡劣!
我見到距地個洗杯碟嘅地方好多蚊! 好污糟!
張臺仲未抹乾淨 仲有好多煙灰 就叫我地坐
之後哎左個waitress過嚟抹 距竟然當聽5到!

服務態度十分惡劣!
好討厭!
永遠都5會再上黎!
環境 服務態度 十分惡劣!
2010-08-01
2K
2010-02-21 756 浏览
15-2-2010年初二人在銅記搵地方飲嘢兼傾嘢, 難度實在較高, 兜兜轉轉嚟到呢間樓上 cafe. 是日凍到喊, 加上露天位以煙民為主, 還是坐室內好了.叫了熱西柚綠茶... 飲落西柚味尚算自然, 甜度 / 酸度 ok, 茶味有, 帶點甘, 整體感覺就「仙跡岩」得很 不過起碼夠晒熱, 天寒地凍飲一杯叫舒服一點吧.朋友的好似叫「特濃朱古力」, 不過一 d 都唔「濃」, 唔滑, 仲有點茶記「熱朱」feel, 都怪大家奄尖腥悶 志在坐吓, 室內環境算稱職, 店員們亦有禮貌又幾友善, 算啦.連加二 (...!!) 每人約 $50 埋單, 新年果然「海鮮價」呀吓
15-2-2010

不過起碼夠晒熱, 天寒地凍飲一杯叫舒服一點吧.

環境算係咁
... 樓上 cafe 係咁上下了
2010-02-15
$50 (其他)
環境算係咁
... 樓上 cafe 係咁上下了
2007-08-27 613 浏览
Ordinary drinks menu, but alot of smokers in the cafe. Do they have a smoking license?
2006-04-25 260 浏览
人物:我=阿M,阿馬,阿謝.時間:晚上八時正我同幾位朋友幫襯過哩間coffee shop兩至三年,之前係E House比較細,哩度大好多,不過d枱都係細左d,食飯唔係好夠位用,飲野食cake就無問題.擒晚我帶兩位朋友上黎食下野,兼大家傾下計,好舒服;叫左三個main dish黎share食.紅酒煮龍脷柳糙米飯:個糙米飯有紅酒既甜美,有些少醉意,好味.咖哩雞糙米飯:辣辣地,d薯仔有d硬.茄汁雞柳意粉:有新鮮蕃茄,加埋d汁,好入味,不過d意粉好似整得唔係咁腍.飲品:我~三角咖啡:苦中帶甜,okey!阿馬~花生奶茶:幾好飲,好大pat花生醬.阿謝~藍莓紅茶:有藍莓既味道,普普通通.
人物:我=阿M,阿馬,阿謝.
時間:晚上八時正

咖哩雞糙米飯:辣辣地,d薯仔有d硬.

飲品:
我~三角咖啡:苦中帶甜,okey!
阿馬~花生奶茶:幾好飲,好大pat花生醬.
阿謝~藍莓紅茶:有藍莓既味道,普普通通.
2006-03-26 235 浏览
和朋友們第二次來, 上次是胡亂撞上來的. 我們只飲東西, 未試過食物. 兩次試了不同飲品, 簡評如下:- 蜂蜜咖啡(iced): 味道幾好, 兩種味很夾, 互不蓋過對方味道- 越南咖啡(hot): 朋友試的, ok, 未試過可一試- 木瓜奶茶(iced): 應用鮮木瓜製成, 因口感滑滑的, 但味道頗淡- 阿乜乜奶茶(iced): 朋友試的, waitress說茶味較濃, 但朋友說頗淡- 金莎咖啡(iced): 有點像mocha, 只是有些碎了的金莎. 不算很特別- oreo朱古力(hot): 都是一般水準的朱古力這裡的飲品不貴, 水準不過不失, 試過最好的是蜂蜜咖啡. 裝潢不錯, 梳化舒服. 不會趕客. 音樂不吵耳. 這裡三時才關門.會繼續幫襯!!

- 越南咖啡(hot): 朋友試的, ok, 未試過可一試
- oreo朱古力(hot): 都是一般水準的朱古力

會繼續幫襯!!
第二次去..第一次係同朋友開生日party..感覺幾好,叫個chocolate cake $180但真係真材實料~今次主要去飲野,試左三角朱古力($38).只係有熱o既提供.有少少malt.之後飲飲下其實同一般朱古力冇分別.都係金莎朱古力($40)比較好味道!食左兩個小食:雞翼(around $38):以為得幾隻.點知都大盆有8舊..但其實都係得4隻...佢竟然一開二咁上.new york cheese cake:食得出係有料到,唔係o個d係唔係都當cheese cake o既cafe~有cheese味,都幾好食!

有少少malt.之後飲飲下其實同一般朱古力冇分別.
都係金莎朱古力($40)比較好味道!

食左兩個小食:

雞翼(around $38):
以為得幾隻.點知都大盆有8舊..
但其實都係得4隻...佢竟然一開二咁上.

new york cheese cake:
2004-06-14 191 浏览
The organic spaghetti with mushroom is really really tasty. The texture of the pasta is not too soft, not too hard, just right. However, the cappacino is not strong enough. The pasta set incl. a pasta, a daily soup & a cappacino costs $88.
2004-01-26 137 浏览
之前為左哩度有段小插曲,所以即使對我黎講有幾就腳,都冇幫襯到,知道電視即將介紹,特登走黎揍熱鬧兼preview一下。無疑地,哩度個格局我幾鍾意,主要走「懷舊」,我揀左近窗位置坐,又係叫左杯熱Latte,簡簡單單一set透明杯碟(附圖),味道方面我覺得咖啡味淡左少少(雖則係蒸奶咖啡o者,或者下次試其他啦!)。抬頭望一望,原來佢地有special coffee,就係金莎/三角朱古力咖啡,唔知味道又如何呢(但我想要‘樂家’喎!)?!唔知係咪新精頭,晚七點幾連埋我、老闆,都係得三檯客(適逢見老闆略懂「命理」‘贈’緊朋友一兩句),地方細細(但舖頭唔顯眼),平時路經都有唔少客路(估計電視出街之後會多番o的人氣),可能跟佢o的「咖喱」同「有機」食物有關o卦!等到差唔多八點,大家不妨走過對面灣仔天橋,「大橋道理」睇什麼「燈光匯演」啦,o彭o彭聲煙花幾精彩哩!
2003-09-04 86 浏览
Salad, snacks, cheesecakes, pasta, other main dishes.....etc.~ 咖啡依然唔錯, 主菜有特色, 但今日個廚失手, 香露蕃茄雞扒煎"火農"晒~ 但今日個青瓜海鮮湯真係好鮮甜好好味~~~~~ 依然係湯最掂~~
(非会员)
2003-08-11 107 浏览
u are right ! If u rush, don't go there ! coz the chef do the pasta dish by dish!!!! But the quality of food & coffee quite good, the enviornment also make me feel comfortable!Hope they can add more seating!
(非会员)
2003-07-12 78 浏览
我前排都有試過呢間小小咖啡店,當日飲左金莎咖啡同一件tiramisu。係銅鑼灣黎講,呢間cafe都算係少人,可能係佢比較遠小小,位置又唔顯眼關係,但作為一個休息地方真係幾好,座位唔多又不斷播音樂。件餅唔知係咪自己整,普普通通唔太特別;杯金莎咖啡冇我想像中咁濃,仲可以用淡黎形容,打碎之後其實冇乜味,如果唔係睇住位店員拆金莎,可能以為佢俾錯我。四十幾蚊係銅鑼灣食tea set都係咁上下,而且可以舒適咁休息一下,都未嘗唔係一個好選擇,但如果d咖啡可以濃小小就更好。但個日位女店員成日望住我同我朋友傾計,我地講野一定唔係大聲個隻,可能岩岩張檯對住佢卦,定係我地個話題佢岩聽呢??
2003-07-11 111 浏览
曾幾何時睇過雜誌介紹呢度既金莎mocha...係早幾日終於去左試。同想像中差不多。但係飲落就冇咩金莎既感覺。可能得一粒,唔太起眼。我會recommend兩粒會好D。雖然係咁,但係都算幾OK既。咖啡味O岩O岩好,溝得幾正。但因為D冰打到沙冰咁,但又唔係成杯都係。未飲到一半已經溶哂,個感覺好奇怪。可改善。但基本上計埋加一四十蚊坐咁耐都好抵下。舖頭細細,但又唔覺好唔自在,因為冇望住哂。幾relax。基本上呢間cafe都幾ok!
2003-05-01 98 浏览
What they sell is actually home feel and friendliness. The new coffee selections are good - Triangle Choco, "Gold Sa". As they are becoming famous, the shop is always crowded during peak hours and the price is setting a bit higher.