2022-11-06 33 浏览
走入中環街市,發現有間新咖啡店,可以來杯飯後啡。除了有咖啡、其他的抹茶、朱古力等,最特別還有以咖啡為主題的mocktail~有咖啡豆、掛耳包售賣在1樓買咖啡時已聽到2樓busking的歌聲。這間 The Busking Corner 咖啡店除了賣咖啡之餘,我們買的咖啡也可以支持到busker,好有意義。買完咖啡的單據可登入投票自己心水的busker。點了杯Cappuccino $38 (12oz)湖水綠的外賣杯都幾靚可選擇nutty or fruity 咖啡豆,有簡約的拉花,咖啡味香濃,奶泡細滑。另一杯點了 咖啡藍調 Coffee Blues $50漸層的賣相打卡一流有藍色的蝶豆花、絲滑的燕麥奶中帶出香濃咖啡味,有齊視覺、嗅覺、味覺三重感受
走入中環街市,發現有間新咖啡店,可以來杯飯後啡。

有咖啡豆、掛耳包售賣

在1樓買咖啡時已聽到2樓busking的歌聲。

點了杯Cappuccino $38 (12oz)
湖水綠的外賣杯都幾靚

另一杯點了 咖啡藍調 Coffee Blues $50
漸層的賣相打卡一流

2022-11-06 25 浏览
一間咖啡店透過自家咖啡支持本地街頭音樂人一杯小咖啡承載着一個大理念weekend要來點一杯咖啡再聽聽音樂滋潤一下枯燥的生活Coffee Blues ($50) 用Nutty espresso 加燕麥奶用蝶豆花加入憂鬱藍色咖啡味香濃熱Matcha Latte ($45)綠茶味奶味平均 特別欣賞邀請了本地藝術人設計紙杯上充滿香港特色的插畫買完咖啡職員會提供一個QR code可以欣賞Busker的表演 然後揀選心水 busker

一間咖啡店透過自家咖啡
支持本地街頭音樂人
一杯小咖啡承載着一個大理念
weekend要來點一杯咖啡再聽聽音樂
滋潤一下枯燥的生活

Coffee Blues ($50)
用Nutty espresso 加燕麥奶
用蝶豆花加入憂鬱藍色
咖啡味香濃

熱Matcha Latte ($45)
綠茶味奶味平均
特別欣賞邀請了本地藝術人設計紙杯上充滿香港特色的插畫

買完咖啡職員會提供一個QR code
可以欣賞Busker的表演 然後揀選心水 busker

2022-11-06 31 浏览
The Busking Corner 係灣仔藝術中心The Corner嘅分店。雖然只係一個咖啡亭,但旁邊其實有公共座位可以慢慢飲。呢一間咖啡店最特別係會將每一杯咖啡嘅收入,資助返busker。買完咖啡店員會俾一張QR code你,入去網站就可以聽到busker嘅demo 歌,仲可以投票俾你喜愛嘅busker。Coffee Blues4款特色咖啡之一,用蝶豆花x 燕麥奶 x 咖啡,做成三色🟦⬜️🟫漸層。咖啡用咗Ethiopia & Kenya 咖啡豆,即磨即壓。平衡得好好。

Coffee Blues
Coffee  Blues
2022-11-05
Coffee  Blues
2022-10-15 99 浏览
Drinks were great, the buskers sang very well, really enjoyed their music. Highly recommend the drink pinky rubato, a perfect combination of ribena concentration juice mixed along side with cold brew, creates this spectacular and unique taste. Also enhances the taste over regular cold brew. Make sure to check busking corner out if you appear to be near by 😀.
外卖自取
2022-10-06 91 浏览
今日過嚟中環街市食lunch,見到新開嘅咖啡店,係Tiffany Blue顏色嘅裝修,非常搶眼!望吓個Menu,一眼相中Coffee Blues,即係蝶豆花燕麥奶咖啡,咖啡師5分鐘就將咖啡送到我面前,全部同事一齊嘩嘩聲,因為杯咖啡實在靚到不得了,大家不停打卡!蝶豆花+咖啡,飲落幾清新,唔係太甜,飯後飲都幾舒服,唔會有飽飽濟濟嘅感覺,兼有提神作用,飲完好有動力喺公司繼續搏殺!好Man嘅男同事叫咗Pinky Rubato,中文名係「粉紅解放」,我仲以為佢會叫Ginger on Rock,即係「夠薑搖滾」,估佢唔到,哈哈!我下次都要叫「粉紅解放」!咖啡師話呢度會不定期有Buskers 駐場唱歌,唔怪得店名叫The Busking Corner啦!

2022-10-03 167 浏览
同老公又黎行下中環街市,見到有人busking, 都幾唱得。原來the busking corner係賣咖啡嘅,第一眼俾呢杯coffee blues 吸引住,即叫,見到係選用貴價espresso加上靚牌子豆奶,加分!到手即打卡,好靚!咖啡師教路,先輕輕搖晃咖啡,飲幾啖中間及底部混和左嘅咖啡及豆奶(類似飲dirty coffee咁),而藍色嘅蝶豆花亦同時會慢慢滲透落咖啡裡面,又飲多幾啖,最後全杯融為一體,就成為幾種層次嘅飲法。係幾特別,亦幾好飲。老公就揀左matcha latte,望住咖啡師用日式沖法,就知一定夠抹茶味,老公讚味道濃厚。下次會試下另一杯signature drink bossa nova,或者cold brew。咖啡師叫scan QR code,投票支持本地busker,the busking corner幫助佢哋免費搞音樂表演,幾有意思。

到手即打卡,好靚!

2022-09-17
  • coffee blues