餐厅: The Crown
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2024-06-04 441 浏览
位於英皇駿景酒店25樓,點解之前黎Staycation發現唔到嫁🤣Bar 既裝修好氣派,好似置身歌劇院咁💁🏻‍♀️想睇景可以坐outdoor area☺️✨芝士拼盤 · $248有4款唔同濃度既芝士,產地分別黎自意大利🇮🇹、希臘🇬🇷同荷蘭🇳🇱由淡試到濃,配埋蜜糖🍯、提子乾、橄欖連同餅乾一齊食,會有唔好感覺✨西西里肉丸焗薯皮 · $138大量真蕃茄醬係薯皮同肉丸上邊😛肉丸唔係ikea果啲,食得出係手打肉丸嚟🙂‍↕️薯皮size亦比想像中大😆✨Riesling · $128好難得有bar會有glass既Riesling🙈推薦比鍾意甜小小又冇咁dry既白酒女仔🙂‍↕️✨Bespoke · $198Bartender 發板💁🏻‍♀️講低你既要求Bartender 就會發揮佢既大創意🙈當日我地要求清新啲,refreshing啲既口味。就整左青瓜口味既cocktail🥒中曬我地想要既

✨芝士拼盤 · $248

✨西西里肉丸焗薯皮 · $138

✨Riesling · $128

✨Bespoke · $198
2024-05-20 360 浏览
聽過好多朋友介紹哩間The Crown, 今日終於黎到一試!間Bar嘅環境認真一流,裝修非常豪華,係歌劇院嘅感覺!入面嘅燈光啱哂打卡,連個吧都好好影。佢仲有個stage area, 聽講週末會有live band表演,氣氛超正,下次要揀星期五晚黎先!野飲方面,唔同cocktail, 紅白酒烈酒都有,價錢偏高但有個咁靚嘅景,都算抵飲。小食都有唔少選擇,今次我就叫左個cheese platter, 有四種芝士,濃淡都有,仲有唔同嘅餅乾同蜜糖配搭,個人好欣賞個蜜糖,好夾到嗰四款芝士👍🏻👍🏻👍🏻份量都好多,三四個人分都好夠😁 Cocktail可以叫bartender發辦,夠哂特別同個人化,今晚嗰杯都好啱我飲👍🏻👍🏻

通常同friend 一齊喺timesquare附近想飲酒就會去耀華街,不過今日因為突然間想小酌一杯,又臨急臨忙約唔到朋友,所以就搵左依間喺the crown酒店頂樓感覺比較chill嘅酒吧,咁啱星期五仲有live Band演出,啱晒自己一個me time 一下。呢度個𨋢口比較隱蔽,入咗酒店大堂之後轉左會另一個入口仔,嗰度會有架𨋢俾住客上房間同埋rooftop bar,酒吧空間都幾寬敞,有個小型舞台俾live band 演出。坐出露台仲可以欣賞到香港夜景添!嘢飲方面我今次揀咗bespoke,調酒師根據我嘅喜好調製咗杯花香味道嘅特製雞尾酒,除咗個樣靚啱晒打卡之外,味道仲好有驚喜🍸佐酒小食嘅選擇都幾多,除咗基本嘅nuts 同薯條, 仲有好多酒店級美食可以揀,我今次揀咗西西里肉丸焗薯皮,menu上仲有白松露一口牛、煎金蠔配魚子醬味道,下次同朋友嚟一定要嗌多幾款試吓!味道唔錯之餘,份量都算幾大份,基本上我食完份焗薯都唔使再食飯🙈嗰晚嘅現場樂隊主要係唱廣東歌,本身坐喺露台嘅我即刻調返入去bar枱, 更近距離咁欣賞音樂表演,飲住酒聽住靚聲唱歌真係好正,成晚連電話都冇乜點撳,享受住美酒、美食和音樂,成

嗰晚嘅現場樂隊主要係唱廣東歌,本身坐喺露台嘅我即刻調返入去bar枱, 更近距離咁欣賞音樂表演,飲住酒聽住靚聲唱歌真係好正,成晚連電話都冇乜點撳,享受住美酒、美食和音樂,成個氛圍令我非常之輕鬆自在,無論係自己一個,同朋友或者另一半想chill下傾偈,呢間隱世酒吧絕對係一個好好嘅選擇!

2024-05-10
2024-05-15 232 浏览
好耐無試過一個人去飲嘢,約左朋友喺灣仔附近食飯搵個地方靜靜地等。可能因為時間尚早,一去到只有一兩檯客幾乎包場。裝修好典雅高貴,右手邊仲有個舞台請左live artist唱歌,當晚係兩個年輕男仔主要唱返廣東話流行曲,整體都唱得唔錯,不過呢個裝修如果加個Jazz 或者R&B嘅表演應該會好正🥰我叫左杯Jade 由Vodka,Apple, Elderflower為主調酸酸甜甜咁,連個杯都好有典雅嘅宮廷味道👍🏻如果好似我咁等人想叫少少野食又唔想太飽menu都有十幾款小食可以選擇,我就叫左個炸軟殼蟹,香口惹味。一邊飲野一邊聽住live band坐下坐下就坐到9點幾,臨走前見到開始越嚟越多人入座,睇嚟下次嚟要訂定位先😫食煙嘅朋友可以訂室外座位,居高臨下睇到維港嘅景色之餘又可以享受呢度咁高質嘅酒品同小食,值得推薦👍🏻

2024-05-04 248 浏览
係25樓嘅The Crown 睇夜景真係好chill🫶🏻一去到已經被專用Lift前嘅鏡面樓梯吸引,上到去有華麗stage好扮野,仲有低調奢華 嘅KTV包箱,真係打卡打到無晒電❕菜單有多款小食提供,我地叫咗瑞士肉丸焗薯同蜜糖蒜蓉雞翼, 肉丸酥脆,搭配烤薯塊,口感彈牙juicy。雞翼金黃酥脆,蒜蓉蜜糖香甜濃郁,再飲啖Sparkling Wine平衡返個味覺寫係爽,就好似愛情一樣要保持甜蜜關係,彼此獨立不過度依舊同時互相陪伴,才是最好的平衡。
Nowhere is better to hang out with your beloved one at @thecrown.hk 💕Enjoying delectable snacks and a relaxing drink 🍷🍹🍸🍺🌇From the golden glow of the setting sun to the vibrant cityscape that emerges after dark, every moment is a feast for the eyes.📍 @thecrown.hk🕒Mondays to Sundays & PH: 5pm - 2am📞2961-3399💌Reservations@thecrownhk.com

📍 @thecrown.hk
📞2961-3399
💌Reservations@thecrownhk.com
🐻既然係周年紀念,掉低🐱🐱🐱🐶係屋企食完飯梗係想搵個地方chill下,無意中社交平台見到人哋post,英皇駿景酒店嘅Lounge -The crown環境唔錯所以就同🐻👨🏽去飲番杯🐻上到去俾個環境嚇到,因為裝修都好靚,仲有個無敵大夜景,聽佢哋講原來星期五晚仲有live,下次要再去,你叫咗兩杯有特色嘅Cocktail,女仔就啱晒因為都偏甜,服務真係好好,感覺已經好耐冇去過啲咁好服務嘅地方🫠🐻如果想同朋友飲番杯傾吓偈呢度真係一個好選擇,相信如果有live Band嘅話更加好feel👍🏽
2024-04-29 138 浏览
難得收早同老婆食飯,見食完飯仲早打算揾個地方chill下,碌一碌附近有乜choice,比我睇到呢間The Crown,係灣仔英皇駿景酒店25樓,入到酒店仲有專𨋢上落。𨋢門打開後,入眼係一副貴麗堂皇既裝修,好似置身宮廷般,The crown仲有室外雅座,可以一邊飽覽夜景,一邊聊天飲酒,成個人都好relax!我哋決定坐室外欣賞個夜景,睇完menu點左兩杯店員推薦既cocktail,店員相當友善專業。Pink Dahlia聞落去好重花香味,入口甜甜地好舒服,好啱女仔飲。Jade 有別於一般cocktail,用茶杯盛酒,好特別,入口酸酸甜甜,淡淡酒味。食完晚餐坐係到飲住cocktail,同老婆拍下拖,真係舒服。

2023-11-12 632 浏览
估唔到駿景酒店開咗一間咁有氣派餐廳夜晚嘅時間主打品酒 入到餐廳 有一個超大的酒櫃播輕快又浪漫嘅音樂入到去 侍應嘅態度亦都好好俾我哋揀咗一個靚位左邊就可以望到舞台右邊就可以俯瞰香港嘅夜景本身我哋都唔係成日飲酒所以對於唔同地方仲有年份出產嘅酒都一無所知但係職員嘅態度都好和善仲推薦咗幾款紅酒俾我哋選擇配搭方面我哋就想試吓芝士拼盤佢有大約五款嘅芝士主要都係來自意大利同埋法國職員都有介紹點樣配搭係最好食而接近夜晚嘅時候,仲有歌手主場唱歌成個大腦都可以放空 好舒服
估唔到駿景酒店開咗一間咁有氣派餐廳

配搭方面我哋就想試吓芝士拼盤
佢有大約五款嘅芝士
主要都係來自意大利同埋法國
職員都有介紹點樣配搭係最好食

而接近夜晚嘅時候,仲有歌手主場唱歌
成個大腦都可以放空 好舒服

2023-11-12 371 浏览
最近同伴侶約會嘅時候都喺度搵緊一啲浪漫嘅飲酒餐廳特別有時慶祝完周年紀念都想飲番杯今次非常驚喜帶我嚟到呢一間酒店一入到嚟已經覺得好奢華無論係酒店嘅外圍抑或裏面嘅一啲細節位包括樓梯 升降機設計都好金碧輝煌一入到去the crown 柔和嘅音樂真係好舒服景色亦都好震撼高樓大廈林立 啲燈飾仲好靚我哋變咗兩杯紅酒由於食到好飽,今次就揀咗個芝士拼盤可以一路傾偈,一路配酒芝士選擇都有好多 仲有唔同嘅餅乾去做配搭夜少少嘅時間仲有live Band 好浪漫 一齊放低工作嘅辛勞聽吓歌 放鬆一下
最近同伴侶約會嘅時候

柔和嘅音樂真係好舒服
景色亦都好震撼
高樓大廈林立 啲燈飾仲好靚
我哋變咗兩杯紅酒

由於食到好飽,今次就揀咗個芝士拼盤
可以一路傾偈,一路配酒
芝士選擇都有好多 仲有唔同嘅餅乾去做配搭

夜少少嘅時間仲有live Band
好浪漫 一齊放低工作嘅辛勞
聽吓歌 放鬆一下
隱世大發現~如果要講究氣派,要舒適環境的酒吧,就一定不能錯過The Crown。座落英皇駿景酒店的頂樓,專屬私人電梯,且電梯位置非常隱蔽,非常有VIP的感覺。酒吧環境氣氛一流,室內裝潢是藝術品級別,非常有氣派,亦設有多間廂房,非常適合和一班朋友開P。另外還有露枱位置,可以盡覽港島夜景。點了一個芝士拼盤和兩杯sparkling wine。有多達12款高質芝士🧀️選擇,而且是無限添加,由軟至硬、淡至濃味都齊備,來自不同產地如法國、英國、意大利等,而且質素是非常高!還有提供side dishes如麵包條、橄欖、提子乾、蜂蜜等,而且還非常美味!芝士控絕對不能錯過!職員服務都非常周到。以這個格局環境和氛圍,和一班朋友聚會或情侶把酒談心,都是最適合不過!
另外還有露枱位置,可以盡覽港島夜景。
點了一個芝士拼盤和兩杯sparkling wine。
2023-08-12
The Crown (灣仔)📍灣仔皇后大道東373號英皇駿景酒店25樓👑The Crown 呢間酒店內啲酒吧位置好神秘㊙️,有自己一條專屬嘅秘密通道直接上去。感覺就好似去咗個private club 一樣💃,而佢地個百老匯式嘅奢華裝修,如果係度取景影番輯相都應該會好靚😂🪩英皇酒店而又有咁多private room 嘅酒吧,真係不禁係度幻想唔知會唔會見到祖兒佢哋😂 🍾🥂🧀我地當日就係呢個又Lux 又Chill 嘅環境過一晚!🧀而選擇呢間酒吧嘅原因就係佢哋嘅Cheese Platter !!!最令人興奮嘅係,佢哋個Cheese menu 有12 種分別來自5 個國個家芝士任點!一次過可以試咁多款真係第一次!另外我哋仲order 咗Sparkling嚟襯番。🥂🍾🧀Cheese Platter 仲有3 款Side Dishes, 分別係🍯蜜糖,🫒青橄欖,🍇提子乾,另外仲有一個🍞黑糖麵包同埋Breadsticks.🥖🍞個麵包好鬆軟,就算凍咗都仲保持到個texture.本身我就偏愛🧀Soft Cheese, 所以最鐘意就係法國🇫🇷Brie Mosca, 奶味香濃幼滑,咸咸哋配少少餅或直接食都可以!軟
The Crown (灣仔)
📍灣仔皇后大道東373號英皇駿景酒店25樓

另外我哋仲order 咗Sparkling嚟襯番。🥂🍾
🍞個麵包好鬆軟,就算凍咗都仲保持到個texture.
本身我就偏愛🧀Soft Cheese, 所以最鐘意就係法國🇫🇷Brie Mosca, 奶味香濃幼滑,咸咸哋配少少餅或直接食都可以!軟芝士中仲有款法國🇫🇷 Ham Flavored Cheese,非常之香嘅煙燻火腿!
🧀平時Buffet試到嘅Blue Cheese 味道都真係好獨特🤪,唔係人人可以接受到!試咗佢哋一隻意大利🇮🇹GORGONZOLA DOLCE, 呢個真係令我喜出望外!無臊味,只有豐富嘅鹹香味,值得一試!👍🏻
🔮最後我哋都只係食咗兩板芝士,非常滿足!💕
2023-06-07 774 浏览
呢個位置有啲蹺蹊所以來同走都係選擇搭的士除非係住喺英皇駿景酒店先可以拍卡直接上去25樓否則要喺梳化旁邊隔離一個門口入 先可以搭到 lift 地方幾 grand 感覺分為三個 area 啡色梳化坐到大棚人綠藍色梳化 2-4人啱談心 Outdoor 可以食煙食雪茄環境飲嘢真係一流坐得好舒服 星期二冇咩人氣 今晚靜靜地傾吓計同仙后一樣,有個舞台仔職員話平時係冇 live Band Weekends 先會有歌手唱歌食物方便 成個 Menu得10 款左口小食 張枱同張凳個高度唔太適合正式食dinner ~叫咗個黃金脆香雞翼 $138幾驚喜,係用鹹蛋黃整得幾惹味雞翼係剪開一半 單骨食起嚟又方便西班牙香辣大蝦 $248呢個食落去完全係冇辣嘅感覺 份量得三隻有啲小 味道尚算OK蒜片唔脆 底部有少少洋蔥同蔬菜伴碟黑松露薯條 $128呢個都相當大兜 薯條係熱辣辣咁樣出現五六個人食就啱曬 途經廁所嘅時候個走廊禁大地方原來係隱藏有兩間卡拉OK房staff 開門俾我哋睇吓 房間幾靚大房有獨立廁所(容納20個人左右)細房冇獨立廁所(坐10個人左右)K房 minimum charge :Sun to th
呢個位置有啲蹺蹊

綠藍色梳化 2-4人啱談心

Outdoor 可以食煙食雪茄
環境飲嘢真係一流
坐得好舒服 星期二冇咩人氣 今晚靜靜地傾吓計
同仙后一樣,有個舞台仔
職員話平時係冇 live Band
Weekends 先會有歌手唱歌
食物方便 成個 Menu得10 款左口小食

張枱同張凳個高度唔太適合正式食dinner ~

叫咗個黃金脆香雞翼 $138
幾驚喜,係用鹹蛋黃整得幾惹味

雞翼係剪開一半 單骨食起嚟又方便

五六個人食就啱曬

途經廁所嘅時候個走廊禁大地方
原來係隱藏有兩間卡拉OK房
staff 開門俾我哋睇吓 房間幾靚

大房有獨立廁所(容納20個人左右)
細房冇獨立廁所(坐10個人左右)

K房 minimum charge :
Sun to thur 5pm-9pm $2000 and $4000
Fri to sat 5pm-9:00pm $4000 and $6000
唔想就住玩得盡興啲嘅話 凌晨兩點先 close
但Minimum charge $8000 and $10000
紅白酒偏貴 加埋一 $750 一支
Macallan 12年 $2580
仲有好多唔同嘅威士忌 日本清酒選擇
我見到Lafite, petrus ,Haut Baron幾萬蚊嘅靚酒喺呢度都會有
想包曬成個場公司party來唱k勁飲酒嘅朋友 $800-1000 一位

感覺好適合中產同有錢佬來玩

呢度嘅Staff幾Nice
整咗杯迷你杯俾我哋試
Cocktail係唔錯的~
試咗一杯仔叫做「Jade 」
normal size price $17x
so fresh

Asahi $108    Guinness  $118
Golden  chicken wings  $138
Truffle fries  $128
Pan  Fried  prawns  in  Spanish  $248
Jade
2023-06-06
Golden  chicken wings  $138
Jade
2022-08-20 1428 浏览
🥂英皇駿景酒店The Crown 嘿嘿嘿,終於帶媽咪來一次酒店的HighTea好好享受一下。這次就先放食物,打卡美照明天再放🤣因為位置完全不夠呢英皇駿景酒店The Crown 空中花園首次推出「天空之城」夢幻下午茶,飽覽270度灣仔及銅鑼灣景色,邊享用由酒店廚師精心炮製的美食➡️右滑到最後是室內、外景色☀️「天空之城」夢幻下午茶🦪Abalone & Scallop Vol-au-vent 鮑魚帶子酥🐟Smoked Salmon Tart with Siberian Caviar魚子醬煙三文魚撻🦞Mini Lobster Burger 迷你能蝦漢堡🥧Almond Scone with Jam and Cream 杏仁英式鬆餅🍫58% Belgium Chocolate Mousse Cake比利時58%朱古力慕絲🥭Yuzu Mango Mousse Cake 芒果柚子慕絲🍡Assorted Macaron馬卡龍☕Tea Selection:英國早餐茶、皇家伯爵茶、歐式大吉嶺茶、洋甘菊花草茶、烏龍茶、蜜桃果茶小總結:這家價錢不會貴,而且+$300就可以有氣泡酒的Free-Flow,不論室內外都
🥂英皇駿景酒店The Crown

➡️右滑到最後是室內、外景色

☀️「天空之城」夢幻下午茶
魚子醬煙三文魚撻
🦞Mini Lobster Burger 迷你能蝦漢堡
比利時58%朱古力慕絲
🍡Assorted Macaron馬卡龍

小總結:這家價錢不會貴,而且+$300就可以有氣泡酒的Free-Flow,不論室內外都很好拍照,如果天氣再涼點. .直接坐頂樓的邊眺望的景觀就不得了!!
重點是,有去HighTea的都知道,通常整組下來總是會偏向咸點/甜點其中一樣比較好,但這個由咸到甜都很。好。吃

@theemperorhotel @thecrown.hk
💲HK$680@2(+10% service charge)
🏡香港灣仔皇后大道東373號
☎️2961 3399

#thecrownhk #hightea #afternoontea #theemperorhotel #highteahk #hkhightea #香港酒店 #香港飯店 #酒店hightea #打卡餐廳 #打卡美食 #hongkongfood #hkinfluencer #hkkol #kolhk #foodiehk #hkfoodie #hkblogger #bloggerhk #hklifestyle #foodphotography #foodporn #foodstagram #Instafood #香港美食 #美食分享 #美食推薦 #美食日記 #美食攝影 #poyeefoodie
唔知大家知唔知英皇駿景酒店頂樓有間空中酒廊🥂The Crown裝修華麗有氣派✨有個流水形嘅金色走廊、獨立廂房、吧枱、戶外陽店同天台用餐區.餐廳全新推出「天空之城」夢幻下午茶☁️熱氣球3層架嘅造型上放上6款鹹甜點款式雖然少啲,但絕對係以味道同用料取勝😍好耐都冇食過一個每樣item都好食嘅Tea set❣️.🔸鮑魚帶子酥:鮑魚大件,口應細嫰,酥皮盒鬆脆中間仲裝住嫰滑嘅帶子,非常高質.🔸魚子醬煙三文魚撻:魚子醬配上煙三文魚鹹香又肥美配合鬆脆嘅撻皮好好食.🔸迷你龍蝦漢堡:鮮嫰嘅龍蝦肉配上他他醬非常開胃🦞.🔹芒果柚子慕絲 :白朱古力做嘅星球外殼中間夾住幼滑微酸嘅慕絲造型可愛,食落都幾清新🍋.🔹 比利時58%朱古力慕絲蛋糕:朱古力味濃郁🍫,口感順滑,好食!.🔹杏仁英式鬆餅鬆餅內有大量杏仁片,食落香脆口感脆身有啲似曲奇,配上cream cheese同果醬味道唔錯🤞🏻.飲品可以揀一款茶☕️人均$340可以食足2個鐘😌加$150仲可以無限任飲氣泡酒🥂裝修靚服務好,食物好味茶具仲好精緻🫖鐘意仲可以上天台歎埋灣仔同銅鑼灣景色有打卡位仲可以玩埋棉花糖機🍭好chill arrrr❣️
唔知大家知唔知英皇駿景酒店頂樓有間空中酒廊🥂
The Crown裝修華麗有氣派✨
有個流水形嘅金色走廊、獨立廂房、吧枱、戶外陽店同天台用餐區

餐廳全新推出「天空之城」夢幻下午茶☁️
熱氣球3層架嘅造型上放上6款鹹甜點
款式雖然少啲,但絕對係以味道同用料取勝😍
好耐都冇食過一個每樣item都好食嘅Tea set❣️

🔸鮑魚帶子酥:
鮑魚大件,口應細嫰,酥皮盒鬆脆
中間仲裝住嫰滑嘅帶子,非常高質

🔸魚子醬煙三文魚撻:
魚子醬配上煙三文魚鹹香又肥美
配合鬆脆嘅撻皮好好食
🔸迷你龍蝦漢堡:
鮮嫰嘅龍蝦肉配上他他醬非常開胃🦞

🔹芒果柚子慕絲 :
白朱古力做嘅星球外殼中間夾住幼滑微酸嘅慕絲
造型可愛,食落都幾清新🍋
🔹 比利時58%朱古力慕絲蛋糕:
朱古力味濃郁🍫,口感順滑,好食!

🔹杏仁英式鬆餅
鬆餅內有大量杏仁片,食落香脆

飲品可以揀一款茶☕️人均$340可以食足2個鐘😌
加$150仲可以無限任飲氣泡酒🥂
裝修靚服務好,食物好味茶具仲好精緻🫖
鐘意仲可以上天台歎埋灣仔同銅鑼灣景色
有打卡位仲可以玩埋棉花糖機🍭好chill arrrr❣️