2024-05-15 378 浏览
中環朋友仔推介呢間餐廳幾特別所以就去試吓。室內環境同一般Cafe好唔同,好有心思有唔同美國風復古裝飾,點唱機同埋霓虹燈,令餐廳充滿年代咁。而且入邊主要都係卡位座位,好似有種入咗美劇場景嘅感覺。我哋係weekend去,所以俾咗個brunch Menu。🍔The Brunch Burger $128burger有好多內容好似將個早餐疊埋咗一齊。入面有蛋同芝士,而且個肉都好厚味道OK。不過本身以為佢會仲有啲配菜,最後原來只係得一個burger,所以個人覺得有啲唔係好抵食。🍳The All American $138份量都幾多有炒蛋,香腸,煙肉,薯餅,車厘茄,同埋重點有兩塊pancake。個人鍾意熟啲嘅炒蛋,所以覺得個炒蛋唔錯。個pancake都好厚實好足料,而佢個糖漿就係分開俾你根據喜好自己樂。不過其他嘢就普普通通。🥤Orange Juice $45果汁冇乜特別,應該唔係鮮榨。嗰日假日去餐廳唔算好多人都坐得舒服,但係因為個廚房喺座位隔籬,所以由煙味好重同有啲焗,食完覺得自己全身好臭。希望可以改善通風系統。

我哋係weekend去,所以俾咗個brunch Menu。

🍔The Brunch Burger $128

🍳The All American $138

🥤Orange Juice $45
果汁冇乜特別,應該唔係鮮榨。

2024-03-06 416 浏览
朋友介紹黎呢度食晏,裝修好靚好有美式風味,食物係三文治、漢堡為主,食物質素幾好,lunch time唔多人,中環黎講價錢幾抵食🥪吞拿魚芝士三文治爆多饀嘅三文治加上厚厚嘅麵包,大量芝士同牛油,好好食又邪惡🍗烤雞扒朋友叫嘅雞扒,超大份仲有薯條同菜,夠晒飽

🥪吞拿魚芝士三文治
爆多饀嘅三文治加上厚厚嘅麵包,大量芝士同牛油,好好食又邪惡

🍗烤雞扒
朋友叫嘅雞扒,超大份仲有薯條同菜,夠晒飽
話說今次去嘗嘅The Diner真係令人驚喜,一入門彷彿穿梭時空咁,美式復古滿牆車牌同老派點唱機,場面勁有feel!🎶嚟到Mac & Cheese Balls,我諗緊係咪我嘅眼睛出問題,波波竟然咁大粒!佢哋嘅Mac & Cheese Balls會令你一啖一啖滿足,個芝士濃郁得嚟,外皮又卜卜脆,一啖落去就話你知咩叫做外酥內軟!😍而家講講Triple Threat啦,佢可唔係普通嘅三文治,有啲意想不到嘅芝士煎焗功夫,個拉絲勁炫目!最過癮就係每一口都有滿滿嘅芝味!再嚟Skirt Burger,個burger真係滿足到我呢個漢堡控,八寸厚嘅漢堡扒加上啖啖肉嘅滋味,但係啲cheese skirt要係再脆啲,嗌聲又升呢!薯條就一般般,算係個配角啦。🍔提提大家,呢度嘅small plates講真一啲都唔"small",所以記住慢慢點,享受每一款小食嘅美味,唔好貪心一次過叫太多,嚟呢度就係要慢慢嚟,徹徹底底享受每一啖嘅滿足。👍👌

2023-10-25 430 浏览
Located in Central, The Diner brings a classic American diner experience to Hong Kong. With its nostalgic ambiance and menu, it offers a range of American comfort food.Recommended Dishes:- Classic Cheeseburger: A juicy beef patty topped with melted cheese, crisp lettuce, ripe tomato slices, and tangy pickles, served with a side of golden fries.- Philly Cheesesteak: Thinly sliced steak cooked with sautéed onions and loaded onto a soft roll, topped with melted cheese for a savory and satisfying sa

Recommended Dishes:
- Philly Cheesesteak: Thinly sliced steak cooked with sautéed onions and loaded onto a soft roll, topped with melted cheese for a savory and satisfying sandwich.
- Pancakes and Bacon: Fluffy buttermilk pancakes served with a side of crispy bacon and drizzled with maple syrup, creating a delightful combination of sweet and savory flavors.
Skirt Burger Burger都著裙仔 加配 超大盤Nachos  Burger夾著超大塊香脆芝士 一齊食又得分開當snack食又得 芝士真係不得了 好濃郁 忍唔住係咁放入口🤤🤤 佢個薯條同樣出色 即叫即炸 好香薯仔味 Skillet Nachos Nachos 有齊sour cream 牛油果莎莎醬 墨西哥辣椒 唔講喇 食左先啦🤤🤤 #burger #skirtburger #cheese #meltedcheese #fries #skilletnachos #nachos #sourcream #avocado #jalapeno #yumyum #sicjorsin #食左先 #漢堡 #芝士 #牛油果 #薯條 #墨西哥辣椒 #邪惡
佢個薯條同樣出色 即叫即炸 好香薯仔味

2022-11-02
Skillet Nachos
左顧右盼不自覺的就暗自喜歡,這是我第一次進入The Diner的內心獨白。餐廳的設計十分強烈,門口貼滿各地的車牌。甫一進門便能感受到滿滿的年代感,紅磚工業風的牆自帶年代感,地面的黑白瓷磚、高腳桌椅、牆上的店舖舊標誌、桌上的擺設,隨處可見各式的老物件,應該是老闆搜羅回來的珍藏。以往只能在電影裡看到的,通通變成觸手可及的物件,一下子仿佛進入了美式老電影情節。越是現代社會,我們似乎對以前的時代格外懷念。店內提供不同美式菜、漢堡和全日早餐,但最吸引我的是各種款式的漢堡。✧ Millennial burger 千禧漢堡我點了千禧漢堡,光是看著就很心動,濃郁的牛肉與面包的混合香氣撲鼻而來,讓人忍不住吞咽口水。牛肉、車打芝士、牛油果蓉、焦糖洋蔥、生菜、蕃茄,用料實在,吃起來有點費力,不過漢堡就是要大口大口的咬下去才過癮!拿到手上,就能感受到面包迷人的鬆軟,色澤金黃誘人,口感也是美妙。內裡肉餅厚實多汁,入口微甜,可能因為那焦糖化的洋蔥,搭配新鮮爽口的生菜、蕃茄,是讓人想要手指上的汁水都不忍錯過的味道。餐廳靜靜的坐落於中環半山一條街道上,到了星期五和週末會有樂隊表演,好像在提醒上班一族越是在快節奏的生活

✧ Millennial burger 千禧漢堡

餐廳靜靜的坐落於中環半山一條街道上,到了星期五和週末會有樂隊表演,好像在提醒上班一族越是在快節奏的生活裡,越是需要找到一個不急不緩的空間,在這裡,你可以放慢腳步,用一個晚上的時間好好享受生活。
2023-05-05 387 浏览
餐廳裝修幾靚,復古懷舊風,電視播緊舊星球大戰電影,餐廳播住鄉村音樂,幾有feel食咗skirt burger,望落吸引,巨大塊烤過既芝士,大過麵包大過埋個碟,滴哂油,脆口,香,濃味,夠芝士香,但幾鹹,頭10啖真係好好食,但過10啖就開始覺得好鹹好油膩,正宗肥仔野,兩個人share會更好,但最後食哂個包同薯條配菜之後,仲有1/3塊芝士食唔落,少可惜肉正常有汁,水牛城雞翼正常,夠脆,少少辣,汁簿身就真係睇喜好奶昔唔太好飲
奶昔唔太好飲
  • Skirt Burger
The Diner🍔🇺🇸……….呢間係位於中環嘅一間充滿住美國風情裝潢嘅漢堡包餐廳,內裡有霓虹燈,紅磚特色牆配紅皮座椅,懷舊街機等,完全感受到6/70年代嘅美國懷舊風情!除了感受美國懷舊風情和打卡外,當然都要食佢哋Signature Burger - Skirt Burger😎……….🍔裙子漢堡 Skirt Burger $189•The Diner必食嘅漢堡!賣相望落去已經好邪惡和吸引,一大塊燒芝士尺寸大過所有人嘅面,放到漢堡包中間就好似裙子一樣,中間夾住洋蔥,生菜和蕃茄等,伴碟仲有粗薯條和沙律。不概為American Size Burger,兩個人一齊share漢堡加小食,就已經足夠,否則會感覺太油膩。燒芝士味道偏鹹香味,口感整體偏軟身煙韌,底部和邊沿就燒至焦香帶一點點的脆口,更脆身會更好!漢堡扒係安格斯牛肉,燒至五成熟左右,有香濃嘅牛肉味,感覺上沒有額外調味,要一同燒芝士食落先夠香口!大家要有心理準備,食嘅過程都較狼狽和整到成手油😜🍗水牛城辣雞翅 Buffalo Wings $88•一碟有6隻雞翅,味道有少少辣,香辣酸甜,不感油膩,雞翼外皮脆香,肉質尚算夠嫩,如果更多汁會更好,整
The Diner🍔🇺🇸
🍔裙子漢堡 Skirt Burger $189

🍗水牛城辣雞翅 Buffalo Wings $88
•一碟有6隻雞翅,味道有少少辣,香辣酸甜,不感油膩,雞翼外皮脆香,肉質尚算夠嫩,如果更多汁會更好,整體感覺幾惹味的😁

🥜Peanut Nutter Butter Milkshake $78
•Milkshake有多款口味可以選擇!甜度適中,奶昔嘅濃稠度適中,飲落比預想中少了花生醬嘅鹹香味,一啖飲落去先飲到雲呢拿香和好似帶點香蕉味嘅奶昔,到後勁先飲得出有花生醬味,味道偏淡,有點可惜🥺
……….

💰人均 $177.5/per person (2人)
2022-11-09 682 浏览
The food is altogether extremely disappointing. We each ordered a breakfast platter of sorts, and both came out barely warm. A place that markets itself as all American should at least get pancakes right yeah? No. I’ve never in my life had pancakes that crumbled when I sliced into it, and didn’t feel fresh at all. So I wasn’t entirely surprised to see a stack of them ready made in the kitchen. My boyfriend had the coffee and said it was terrible as well. He is normally more than happy with Nescafé. The thing that gets me is that we didn’t order anything fancy - it literally is just normal brunch food.
2022-11-01 549 浏览
呢間好多年前食過,對佢念念不忘,但又搵唔返間野。前幾日同朋友傾計先知原來搬左鋪位。去到餐廳雖然比之前細左,但內部裝修仍然是舊式美國風。食物方面仍然保持水準大大份, 裙邊漢堡包肉厚又多配料,大大塊芝士,出面未見過,食到好滿足。仲配上薯條。 我個人覺得二個女仔share 一個餐都夠飽~間野Milkshake都好正!雖然好肥,但必飲!
去到餐廳雖然比之前細左,但內部裝修仍然是舊式美國風。
間野Milkshake都好正!雖然好肥,但必飲!
被巨型芝士裙子漢堡吸引的我,一早就book mark了要來這家美式餐廳。適逢就快萬聖節,餐廳都佈置了很多鬼怪造型的手手腳腳~必食裙子漢堡$198配羽衣甘藍沙律和薯條,芝士裙子基本上大過上菜的木盤好多😹勁誇張!除了打卡超吸睛外,芝士又脆口又濃芝士味,好好食!漢堡的包很特別,是鬆軟布里歐麵包,漢堡是100%上等美國安格斯牛肉,勁有肉汁,如果想吃熟點,記得跟店員說,因為漢堡只會煎到5成熟~薯條很脆,拍完照都是脆的~忘記名字的pancake很欣賞餡料有薯餅、大量炒得很熟的洋蔥,配煎得很香脆的煙肉,非常好食!個人覺得雖然是咸pancake, 但很想加蜜糖😹😹勁邪惡Chocolate milkshake $68男朋友飲得勁滋味Earl Grey $35原來叫一杯熱茶吃漢堡也很合適,吃到最後飽飽要解解膩呢!

必食裙子漢堡$198
裙子漢堡

忘記名字的pancake

勁邪惡Chocolate milkshake $68
男朋友飲得勁滋味

Earl Grey $35
原來叫一杯熱茶吃漢堡也很合適,吃到最後飽飽要解解膩呢!

2022-10-22
裙子漢堡
  • Skirt Burger
2022-10-01 430 浏览
The Diner係走6,70年代嘅美國風有一幅牆係放滿美國車牌 又有懷舊點唱機絕對打咭able 🎃Mac & Cheese Balls今次係沖住芝士而行佢個芝士通粉波波大粒到眼都突呢度應該用咗半份平時常餐嘅通粉份量😂佢外面脆得嚟乾身 唔會咬到成口油芝士味香濃 張住咗個口🎃Triple Threat係一份grilled cheese sandwich三文治外用芝士包住 煎到芝士微燶切開一半有拉絲效果🎃Skirt Burger裙子漢堡係最吸引我眼球為佢慕名而來基本上食完呢個burger會飽一半塊cheese skirt如果可以再脆少少就更perfect薯條就普普通通溫馨提示一吓大家呢度話嘅small plates 其實對香港人嚟話係有啲大份所以最好唔好一次過嗌慢慢order 唔係會太飽
The Diner係走6,70年代嘅美國風

2021-05-21
Mac & Cheese Balls
Triple Threat
2022-09-25 476 浏览
The Diner係蘭桂芳略有名氣嘅美式餐廳,門口大大個霓虹燈牌,裝修走美國60,70年代路線, 紅皮卡位, 懷舊播碟機, 點唱機 ,leica相機牆,仲有機舖街機, 打卡位處處. 🔮Skirt Burger   美式菜出名大大份,今次慕名而來為咗食店家嘅signature 裙子漢堡,真係好有特式,一上台就俾佢果塊大過我塊面嘅車打芝士吸引,廚師係open kitchen 即叫即整,所以芝士味真係好香.重點係呢個burger睇得又食得,入面塊安格斯beef patty 大概有半寸厚,煎到5成熟,好juicy, 加埋caramelized onion,真係流哂口水!因為塊芝士面積太大,所以我切唔到,所以我拎出來撕開兩邊, 疊埋再放番落個burger到,大大啖咬落好,woo,好正呀! 仲有跟配薯條同埋Cole slaw 迷你沙律,成個餐絕對夠兩個人食呀! 🔮Skillet Nachos    menu上面寫係small plate,點知一D都唔small,仲要係extra large, 真係好大碟.一上台又嘩一聲! 新鮮牛油瓜, 搭上粟米粒莎莎, 焗牛肉醉, Feta + Cheddar C

🔮Skirt Burger

🔮Skillet Nachos
menu上面寫係small plate,點知一D都唔small,仲要係extra large, 真係好大碟.一上台又嘩一聲! 新鮮牛油瓜, 搭上粟米粒莎莎, 焗牛肉醉, Feta + Cheddar Cheese,  sour cream,仲有我最喜愛嘅jalapeño, 加粟米脆片.廚師張所以材料放上鐵pad上面,上菜前會再杆溶D芝士,然後成個pan上枱,好香之餘又好fresh

🔮Buffalo Wings

呢味水牛城雞翼超惹味,Grilled 完之後再淋上自家制製墨西哥creamy 辣醬,再焗幾分鍾先上碟,個source 酸酸辣辣好有墨西哥feel!

🔮Pineapple ginger sprinkling   & Orange ginger sprinkling
鮮榨薑汁溝埋新鮮果汁再搭個有汽sparkling,個啖氣同薑汁真係令你醒神哂!爽呀!值得一試!

可能係星期五晚, 所以都好full,我提早咗一星期book所以先有位.建議大家都係先預約book位會比較好.仲要讚吓店員既服務,入面清一式侍應都係菲律賓姐姐,welcome 之餘仲好helpful, 見我影相唔夠光,仲拎佢自己個電話來幫我打燈,very nice呀!加分!
Buffalo Wings
Pineapple ginger sprinkling
题外话/补充资料: Menu上面仲有好多款特式 burger, snack plates , 特式 cocktails & mocktails 等等
2022-06-25
Buffalo Wings
Pineapple ginger sprinkling
2022-09-14 221 浏览
🐈✨✨✨✨✨✨🍽 THE DINER📍 中環雲咸街48號雲明行地舖行美式風格嘅餐廳,裝修好有feel門面有交通燈,牆上面掛咗好多舊式電器/玩具,忍唔住摸咗下😂 佢所有食物都大大份真係American size,男仔都無人食得曬😹😹我唔係好記得自己嗰個係咩burger但佢個包好鬆軟好好食,牛厚得嚟係多汁🤤薯條幼身夠crispy 😋同枱有人食裙子漢堡同mexican rice bowl都好好食(好大份好大份真係好大份😂)✨ 但佢嘅果茶好麻麻☹️ 得茶味☹️ 見人話milkshake唔錯如果去試呢間可以嗌milkshake🥤
🐈✨✨✨✨✨✨
🍽 THE DINER
📍 中環雲咸街48號雲明行地舖

2022-08-29 275 浏览
美式Diner嘅裝修 配合Bottomless Coffee 中哂嗰浸美國vibe周街都係日式梳乎厘pancake終於有返塊實實在在又香口嘅buttermilk pancake最中意chicken pancake 炸雞啖啖肉 炸粉唔會厚鹹鹹地辣辣地 夾埋甜賴賴嘅糖漿 同又厚又香嘅pancake 夾到暈,簡直係一啖天堂嘅味道 Choc Brownie Milkshake Milkshake最忌太水呢杯就夠哂杰(但仍有進步空間)小小太甜 糖尿嘅味道入面都有唔少brownies粒粒 用飲筒都吸到 掂其他野都唔錯 會再去多好多次
美式Diner嘅裝修

炸雞啖啖肉 炸粉唔會厚

Choc  Brownie  Milkshake

Choc Brownie Milkshake

Milkshake最忌太水
呢杯就夠哂杰(但仍有進步空間)
小小太甜 糖尿嘅味道
入面都有唔少brownies粒粒