The Grill Room (銅鑼灣廣場二期)

2024-08-10 380 浏览
呢間grill room幾特別,weekend lunch黎食有Semi buffet lunch $98,沙律選擇夠多,有菜、湯、小食等。如果只食salad吧其實都夠食。如果加錢要埋主菜都有✌️。🥢卡邦尼扁意粉 $48叫semi buffet可以平價加主食,呢個卡邦尼扁意粉好抵食!好重芝士味!意粉軟硬適中。。🥢香煎鱸魚拌燒粟米薯仔麵團配香草乳酪汁 $108 呢個組合真係唔錯。個鱸魚煎得好脆,裡面又嫩又滑。配邊嘅燒粟米同薯仔麵團都好好味,連埋嗰個香草乳酪汁更加提升佢哋個香味。。另有餐飲加$38就有house wine & house champange。真心幾抵!

🥢卡邦尼扁意粉 $48

🥢香煎鱸魚拌燒粟米薯仔麵團配香草乳酪汁 $108

2024-08-10 471 浏览
8月6日在openrice订左在铜鑼彎廣場二期2人套餐可以打7折優惠,打算去据扒我們到TGR餐廳睇咗餐牌揀咗988套餐里面有個牛柳伹牛扒要加錢我哋又加咗個炭燒美國16安士USDA頂級安格斯西冷牛扒198牛扒一般!反而牛柳好食過牛扒!第一个食物2個餐包,沙律菜凱撒羅文沙律3塊菜確係好小份量,巴拿馬火腿黑松露法邊豆沙律擺盤擺盤可以!揀咗兩個是日廚師餐湯,可以選擇兩種甜品🍮兩種甜品都揀,是日廚師甜品可以,提拉米蘇難食沒味道!環境可以,食物一般!套餐七折後加198埋單1000 多

2024-08-06
2024-08-09 274 浏览
同大大、小小去咗銅鑼灣維多利亞公園玩,玩完佢哋就話以後再食上次半自助餐嗰間餐廳,於是再次嚟到呢度。呢度裝修高雅,俾人好Grand好浪漫嘅感覺。而且食物高質,響度食嘢令人好舒服。美國頂級牛板腱配蘑菇燒汁:美國頂級牛板腱肉質肥嫩多汁,入口即化。蘑菇燒汁醬料香濃入味,完美襯托牛肉的風味。側餐的蔬菜和薯蓉也煮得恰到好處,非常美味!香煎三文魚柳伴菠菜苗枝豆配檸檬牛油汁:三文魚的香嫩肉質與菠菜苗完美融合,檸檬牛油汁添加了一絲酸甜,令整個口感清新爽口。

美國頂級牛板腱配蘑菇燒汁:

香煎三文魚柳伴菠菜苗枝豆配檸檬牛油汁:
餐廳環境悠閑寬落 半圓梳化卡位超舒服🛋️半自助buffet $98up!!港島區嚟講CP值超高‼️.📌SEMI-BUFFET LUNCH $98包自助區, 餐湯, 茶/汽水 加錢配主食/其他飲品✨.➿buffet entrée and desserts➿種類好豐富 有多款前菜沙律, 炸物同甜品👅1️⃣PASTA SALAD-意粉拌以千島醬 味道唔錯 硬身有咬口 我幾鍾意🍝2️⃣ROMAINE LETTUCE-羅馬生菜新鮮爽甜 旁邊有醬汁, 麵包粒, 煙肉碎同芝士粉自己DIY凱撒沙律🥗3️⃣GREEK POTATO SALAD-有清甜紫薯, 硬實雞蛋黃番薯同軟腍薯仔 健康飽肚🍠🥔4️⃣BEETROOT SALAD-芝麻葉+雙色紅菜頭+洋蔥絲+蕃茄仔醬最少 清新之選❤️5️⃣BROCCOLI & CAULIFLOWER SALAD-西蘭花爽脆清甜 但太索醬 有啲膩🥦6️⃣NICOISE SALAD (SEARED TUNA)-竟然有厚切炙燒吞拿魚食 肉質軟嫩 入味香口 但同帶甜味嘅醬底唔太夾🍣7️⃣CRABMEAT BRUSCHETTA-法包片微脆煙韌 蟹肉份量幾多 肉質唔霉冇腥味 灑左啲味粉同青蔥 更提鮮🦀🥖8️⃣CHICK

📌SEMI-BUFFET LUNCH $98
包自助區, 餐湯, 茶/汽水 加錢配主食/其他飲品✨
➿buffet entrée and desserts➿
種類好豐富 有多款前菜沙律, 炸物同甜品👅

8️⃣CHICKEN BITES
& FRIES-兩款都炸得夠脆 薯條偏鹹 麥樂雞正常發揮🍟🍗
SEMI-BUFFET LUNCH

9️⃣DESSERTS-慕絲蛋糕口感軟滑 抹茶回甘味濃醇 同野莓果醬味道幾夾🍵乳酪紅桑子慕絲蛋糕酸甜開胃 甜而不膩🤍吉士泡芙鬆軟香甜🍮蛋白餅夠crunchy 入口即融 但太甜🙈

Chef’s Soup➿
西蘭花湯幾特別 濃稠creamy 鹹鹹酸酸 帶點草青香🥦
Chef’s Soup

📌Crispy Pork Belly +$78
脆皮豬腩層層相間 軟嫩肥美 甘香冇豬騷🐷洋蔥醬鹹甜惹味🧅搭配香甜多汁燒菠蘿 平衡整體油膩感🍍底下仲有混入果仁, 提子乾, 香草同蕃茄粒嘅古斯米 好豐富🌾
Crispy Pork Belly

📌Pan Fried Seabass Fillet +$108
Pan Fried Seabass Fillet

鱸魚肉質緊實 唔算太滑嫩 帶淡淡鮮味🐟魚皮煎得好香脆 但偏鹹🧂Gnocchi有驚喜 應該炸過 外層金黃酥脆 入口Q軟煙韌🥔配以清甜燒粟米粒🌽仲有微酸香草乳酪汁 清新開胃🌿🤍
Pan Fried Seabass Fillet

➿includes ONE soft drink or tea➿
1️⃣Moroccan Mint Green +$18
甘苦綠茶+微微薄荷冰涼 清爽解膩🍵🌿
Moroccan Mint Green

2️⃣Latte (Macadamia Nut) +$28
Latte口感順滑 咖啡甘苦味濃醇 夏威夷果仁糖漿另上 有啲似南北杏藥水味☕️🌰
Latte (Macadamia Nut)
Chef’s Soup
Crispy Pork Belly
Moroccan Mint Green
Latte (Macadamia Nut)
近日經常吃燒肉,lunch time同事想到The Grill Room開餐,我便立即跟上。這裏的semi buffet 非常超值,Buffet bar 更以沙律為主,非常適合平日多肉少菜的都市人。另外,還有薯條、炸雞塊、意粉及蛋糕等選擇。 覺得單吃semi buffet 不夠,可以加錢點選主菜,跟配餐湯及飲品。 是日餐湯是南瓜湯,南瓜味濃郁,有淡淡甜香。Pan Fried Seabass Fillet 鱸魚挺大塊,肉質滑溜,魚味濃而不腥,伴著香甜燒粟米及煙煙韌韌的薯仔麵,非常好吃。Seared Salmon Fillet 香煎三文魚柳伴菠菜苗及枝豆厚切三文魚柳非常厚身,油脂豐富,魚皮微脆,肉質嫩滑甘香,菠菜苗內加了枝豆粒,口感巨豐富,配上檸檬牛油汁,酸酸的挺醒胃。 主菜已包茶類飲品或soft drink,全都是正常發揮。

另外,還有薯條、炸雞塊、意粉及蛋糕等選擇。

是日餐湯是南瓜湯,南瓜味濃郁,有淡淡甜香。

Seared Salmon Fillet
香煎三文魚柳伴菠菜苗及枝豆

主菜已包茶類飲品或soft drink,全都是正常發揮。

2024-08-08 419 浏览
今日同朋友睇完戲,之後就去左銅鑼灣食一間bookmarked左好耐嘅餐廳,餐廳環境好舒適,氣氛一流:我地叫左😈燒安格斯肉眼配沙律💰578肉眼份量十足,十分抵食❤️牛肉表面有微微焦香,牛味同炭香味都好足。我地叫左7成熟,牛肉食落鮮嫩多汁,食落口啖啖肉,大推😊😈黑松露牛肝菌磨菇意大利飯💰168作為一個黑松露愛好者,我對呢個意大利飯真係好滿意,牛肝菌同黑松露超夾,米飯食落又香又濃,好快就食哂😈Smokey Passion💰88口感酸酸甜甜,熱情果味道出色,口感順滑😈Coconut Water💰58微甜嘅椰子水,飲落超清爽餐廳名稱:The Grill Room (銅鑼灣廣場二期) (銅鑼灣)餐廳地址:銅鑼灣駱克道463-483號銅鑼灣廣場二期3樓3B號舖

我地叫左
😈燒安格斯肉眼配沙律💰578

😈黑松露牛肝菌磨菇意大利飯💰168

😈Smokey Passion💰88
口感酸酸甜甜,熱情果味道出色,口感順滑

😈Coconut Water💰58
微甜嘅椰子水,飲落超清爽

2024-08-07 574 浏览
Scallop Pumpkin soup 南瓜扇貝湯 ($158) 6/10帶子不會過熟,表面帶有焦糖色,好好食。湯底幼滑,南瓜味濃郁,但性價比唔算太高。餐廳有提供餐包,餐包偏硬,配南瓜湯食用較好。USDA Rib Eye 16oz with Grilled broccolini & Porcini beef jus ($578)USDA 肋眼牛排 16 盎司配烤西蘭花牛肝菌牛肉汁 - 8/10牛扒網紋嘅賣相好靚。牛肉味好出,份量毫不吝嗇。肉嫩多汁、五成切出黎粉粉紅紅冇血水。焦香好重,個人還好,如果調味再重手少少就perfect。牛肝菌牛肉原汁唔算好特別。發現The Grill Room的配菜好岩我胃口~西蘭花好正 ! 上次黎食係配薯蓉都已經好正,今次西蘭花仲正。西蘭花連莖都分成3-4條,脆得黎又帶淡淡清香。呢度Still Water / Sparkling water 要加$10/ppl,侍應問個時亦可以叫 Tap Water。-

2024-08-06 496 浏览
環境高級優雅,一間裝修充滿格調的西餐廳午餐semi buffet半自助餐由$98起包括前菜、餐湯、主菜及意粉/意大利飯等等
1) Buffet salad bar有非常多種食品可以選擇 ,還有蛋糕甜品 2) 西蘭花忌廉湯 忌廉味濃郁 質地煮得剛好3) 法式紅酒燴牛面肉 配 薯蓉 牛肉很嫩滑,紅酒味很出。薯蓉打得很綿密,份量比想像中大4) 美國頂級牛板腱配磨菇燒汁 配以燒汁和牛肉(5成熟)的自然香味非常夾。 肉質細膩多汁, 脂肪分布均勻,帶油脂的部位,油香的加成令牛扒吃起來更濃郁商場沒有泊車優惠。我哋食咗兩個鐘,星期日泊車$44 一小時, total $88 🤑
環境高級優雅,一間裝修充滿格調的西餐廳
午餐semi buffet半自助餐由$98起
包括前菜、餐湯、主菜及意粉/意大利飯等等

2) 西蘭花忌廉湯
忌廉味濃郁 質地煮得剛好

3) 法式紅酒燴牛面肉 配 薯蓉
牛肉很嫩滑,紅酒味很出。薯蓉打得很綿密,份量比想像中大

4) 美國頂級牛板腱配磨菇燒汁
配以燒汁和牛肉(5成熟)的自然香味非常夾。
肉質細膩多汁, 脂肪分布均勻,
帶油脂的部位,油香的加成令牛扒吃起來更濃郁

2024-08-06 324 浏览
聽同事介紹呢間午餐有半自助餐,裝修優雅,坐得舒服,自助拎取新鮮沙律、炸物同甜品,同時加錢選擇一個主菜。半自助區有生菜、芝士蕃茄、芝士通心粉同薯仔沙律等,仲有吞拿魚多士同薯條同炸蝦 ,正常發揮。任食2 款蛋糕,當日係朱古力慕斯蛋糕,好快俾人掃清光,不過會補充。 套餐包括是日南瓜湯同一杯餐茶。 香煎三文魚柳外皮經香煎酥脆,內裏魚肉嫩滑,加上菠菜苗同枝豆嘅清新。 香煎法式雞卷 配 西蘭花苗同薯蓉雞卷外皮焦香,肉質保持多汁。

套餐包括是日南瓜湯同一杯餐茶。

香煎法式雞卷 配 西蘭花苗同薯蓉
雞卷外皮焦香,肉質保持多汁。

之前去銅鑼灣食壽司郎嘅時候見到隔離有呢一間西餐廳,望落裝修好精緻,好似好吸引咁,所以就決定抽空去試一試。.暗黃嘅燈光,浪漫感十足,餐牌選擇唔多亦唔少,但望到大家嘅桌面,款款都好精緻,三心兩意底下,揀咗一杯cocktail &一杯mocktail、一個湯、一客煎三文魚同埋一客意粉。.Berry Well以白酒為基底,裏面加入咗mixed berries, lemon,仲有蛋白,飲落去有少少薰衣草香,甜甜地好適合女仔飲。Salted Calamansi Lemonade就類似西式嘅鹹柑桔,爽爽鹹鹹,幾特別。.Seared Scallop Pumpkin Soup🥣onion, vanilla seed, cream香煎帶子配南瓜雲呢拿籽忌廉湯:帶子貝柱幾厚,鮮鮮嫩嫩的,南瓜雲呢拿籽忌廉湯則非常柔滑,入口甘中帶甜,個人好中意。.Pan Seared Salmon🐟lemon beurre blanc sauce, edamame, baby spinach香煎三文魚柳伴菠菜苗枝豆配檸檬牛油汁三文魚煎得皮脆內嫩,熟到控制恰到好處,檸檬牛油汁🍋微酸微甜,濃稠中帶點奶香,為三文魚提味不少。.Mus

Seared Scallop Pumpkin Soup🥣
onion, vanilla seed, cream
香煎帶子配南瓜雲呢拿籽忌廉湯:

Pan Seared Salmon🐟
香煎三文魚柳伴菠菜苗枝豆配檸檬牛油汁

Mussels & Clams Rigatoni🍝
shallot, garlic, red bell pepper paste
紅椒汁煮青口伴蜆大通粉
管狀嘅長通粉中間剛好掛汁,食落質感彈牙中帶點煙靭,青口亦飽滿柔嫩,整體不錯。

~~~
The Grill Room
銅鑼灣駱克道463-483號銅鑼灣廣場二期3樓3B號舖
2024-08-05 343 浏览
之前成日聽到朋友話The Grill Room 好食~The Grill Room位於銅鑼灣廣場二期個度入到去環境好好~好舒服,同埋好有格調😍朋友都覺得環境好好☺️野食又好食見到仲有二人套餐有優惠~ 不過我哋今次散叫冇叫套餐~😋脆新薯配香草檸檬忌廉汁🍋🥔 $68原個新薯好脆😍個汁好好味因為有檸檬香味,所以好fresh😋黑松露慢煮牛小排配薯蓉 $358果然係慢煮牛小排,一切落去好淋同埋一啲都唔乾, 好juicy🤩啖啖有黑松露香😚😋 牛肝菌磨菇意大利飯 $168依個飯好有驚喜,十分香濃牛肝菌香👍🏻下次再去食,依個飯係必食之一!!!可以話食過最香濃既意大利飯
之前成日聽到朋友話The Grill Room 好食~
The Grill Room位於銅鑼灣廣場二期個度
入到去環境好好~好舒服,同埋好有格調😍
朋友都覺得環境好好☺️野食又好食
見到仲有二人套餐有優惠~
不過我哋今次散叫冇叫套餐~

😋脆新薯配香草檸檬忌廉汁🍋🥔 $68
原個新薯好脆😍個汁好好味
因為有檸檬香味,所以好fresh

😋黑松露慢煮牛小排配薯蓉 $358
果然係慢煮牛小排,一切落去好淋
同埋一啲都唔乾, 好juicy🤩
啖啖有黑松露香😚

😋 牛肝菌磨菇意大利飯 $168
依個飯好有驚喜,十分香濃牛肝菌香👍🏻
下次再去食,依個飯係必食之一!!!
可以話食過最香濃既意大利飯
裝修得都好grand!$98 就有得食半自助餐,性價比真係好高!半自助沙律吧有大量唔同種類嘅沙律可供選擇!有凱撒沙律、南瓜藜麥沙律、長通粉蛋沙律和煙三文魚沙律等等!除了沙律,還有不同的炸物,炸雞、洋蔥圈和薯條也很好吃!甜品就有蛋糕食~如果唔加錢食主菜,係沙律吧食多幾款沙律都夠飽!紅莓芝士蛋糕,酸酸哋好開胃!是日餐湯係薯仔湯,好Creamy!店員話要趁熱飲,凍左會冇咁好飲! 美國頂級牛板腱BEEF OYSTER BLADE STEAK擺盤真係好靚!底下既係蕃薯蓉,比起普通薯蓉更加甜,更加好味!牛板腱好軟熟!脆皮豬腩伴香草燒菠蘿CRISPY PORK BELLY豬腩塊皮處理得岩岩好,真係好脆口!一啖豬腩,一啖菠蘿,平衡返腩肉既肥膩感!

美國頂級牛板腱
BEEF OYSTER BLADE STEAK

脆皮豬腩伴香草燒菠蘿
CRISPY PORK BELLY

2024-08-05 483 浏览
The Grill Room (銅鑼灣廣場二期) (銅鑼灣)地點📍銅鑼灣駱克道463-483號銅鑼灣廣場二期3樓3B號舖同朋友仔慶祝生日,朋友仔想食西餐,決定簡間有Feel D 既西餐,又坐得舒服,值得一試---------------Set For 2 (💲888) 凱撒羅文沙律(Entree)份量真係唔算多,但芝士碎多,沙律菜好新鮮,而麥包脆脆一D 都唔係擺到冧晒嗰啲---------------黑松露慢煮牛小排配薯蓉(main course)黑松露味唔會太濃,牛小排亦唔會太"鞋",肉味濃郁,配埋香滑薯蓉,十分絕配--------------牛肝菌蘑菇意大利飯(pasta)香濃Creamy忌廉蘑菇味,口感十足,唔會一pat pat 咁,粒粒分明---------------

地點📍
銅鑼灣駱克道463-483號銅鑼灣廣場二期3樓3B號舖

---------------
Set For 2 (💲888)

凱撒羅文沙律(Entree)
---------------
黑松露慢煮牛小排配薯蓉(main course)

--------------
牛肝菌蘑菇意大利飯(pasta)

---------------
呢間完全係高質西餐•Cafe價錢 (•͈˽•͈) 開係銅鑼灣可以,lunch仲抵,係點做到🫡唔升級4 個course先$621,就算唔升級啲款都似正,咁既質素同環境真係好抵🫶🏻▪️牛肉他他配 法式千層薯(+$28)牛肉雖然係生,好在無血腥味,唔食生野既我表示可以一試 (•͈˽•͈) ▪️凱撒羅文沙律夠簡單直接,食個fresh字無花巧野———————————————▪️炭燒美國10安士USDA頂級安格斯西冷牛扒配香草檸檬汁焗新薯(+$138)估唔到炭燒呢個字終於唔係口號ദ്ദി˶ー̀֊ー́ )✧炭燒味同牛味都出,五成熟切出嚟勁靚▪️黑松露牛肝菌蘑菇意大利飯Risotto夠creamy ,不過調味偏重———————————————▪️是日廚師餐湯(Green bean soup)飲落有啲枝豆味,好厚身,入口有啲沙沙感▪️香煎帶子 配 南瓜雲呢拿籽忌廉湯忌廉湯比較重奶味,甜味出,帶子煎得岩岩好———————————————▪️朱古力撻配雲呢拿雪糕朱古力濃到飛起(微苦),朱古力愛好者要試▪️Tiramisu 仲叫左Cocktails同Mocktails買一送一$4x一杯#銅鑼灣美食#銅鑼灣#銅鑼灣西餐廳#銅鑼灣廣場2期#港島

▪️牛肉他他配 法式千層薯(+$28)

▪️凱撒羅文沙律
夠簡單直接,食個fresh字無花巧野

▪️黑松露牛肝菌蘑菇意大利飯
Risotto夠creamy ,不過調味偏重
———————————————
▪️是日廚師餐湯(Green bean soup)
飲落有啲枝豆味,好厚身,入口有啲沙沙感

▪️香煎帶子 配 南瓜雲呢拿籽忌廉湯
忌廉湯比較重奶味,甜味出,帶子煎得岩岩好
▪️朱古力撻配雲呢拿雪糕
朱古力濃到飛起(微苦),朱古力愛好者要試
▪️Tiramisu

#銅鑼灣美食#銅鑼灣#銅鑼灣西餐廳#銅鑼灣廣場2期#港島美食#香港美食#香港
  • 炭燒美國10安士USDA頂級安格斯西冷牛扒配香草檸檬汁焗新薯
  • 牛肉他他配 法式千層薯
  • 凱撒羅文沙律
  • Tiramisu
  • 朱古力撻配雲呢拿雪糕
相信大家都知道女仔中意儀式感,一間好味、好靚、好正既西餐廳🍴足以俘虜個胃,再進擊埋個心;得左!主打高格調法式西餐The Grill Room 位於銅鑼灣廣場二期3樓, 我一直都想黎試!環境餐廳環境寬敞樓底超高,裝修高雅摩登設有開放式廚房及吧檯、紅酒櫃打卡牆同西式圓拱形卡位,歐式情懷;加上過左6PM後仲有dim light mode,浪漫非常店員好有禮貌為我地介紹菜式🍞點餐後店員會先送上熱辣辣餐包,搽上灑埋喜瑪拉雅山岩鹽的自家牛油🧈咸香咸香脆新薯配香草檸檬忌廉汁 $68Sour cream 調味配焗脆皮BB薯波,薯皮香脆可口🐖煙燻香脆乳豬拌焦糖菠蘿 $398 木盒上好fancy,侍應開之前會問我地係想拍片定影相好貼心打開飄出嘅煙熏效果好岩打卡,相機食先!乳豬皮脆卜卜,肉質鮮嫩食落仲有陣smoke味,配埋燒菠蘿一解油膩感覺旁邊仲有碟非洲庫斯庫斯沙拉,一齊食新奇又有趣🍄‍🟫牛肝菌蘑菇意大利飯 $168 香氣濃郁牛肝菌菇味超濃厚意大利飯嘅口感較腍滑,完整吸收牛肝菌、蘑菇及芝士的精粹,粒粒皆心血香味濃郁,濃厚層次豐富🍓Berry Well雜莓汁味香甜,面頭打既泡泡好light,闊身杯口飲落仲有d

餐廳環境寬敞樓底超高,裝修高雅摩登

店員好有禮貌為我地介紹菜式

脆新薯配香草檸檬忌廉汁 $68

Sour cream 調味配焗脆皮BB薯波,薯皮香脆可口

🐖煙燻香脆乳豬拌焦糖菠蘿 $398

木盒上好fancy,侍應開之前會問我地係想拍片定影相好貼心
打開飄出嘅煙熏效果好岩打卡,相機食先!
旁邊仲有碟非洲庫斯庫斯沙拉,一齊食新奇又有趣

🍄‍🟫牛肝菌蘑菇意大利飯 $168

香氣濃郁牛肝菌菇味超濃厚
香味濃郁,濃厚層次豐富

🍓Berry Well
雜莓汁味香甜,面頭打既泡泡好light,闊身杯口飲落仲有d玫瑰花香氣,酒精濃度唔高,微醺的感覺是女仔最天然的化妝品

🍊 Salted Calamansi
鹽味柑桔、青檸🍋‍🟩調味梳打水,夠哂凍咸酸感覺醒胃,夏天必備