The Grill Room (銅鑼灣廣場二期)

今次特別揀咗呢間有豐富沙律選擇嘅 Semi Buffet 餐廳~ 好欣賞佢哋嘅沙律唔係啲hea 款🥗有 Nicoise Salad with Sealed Tuna; Spanish peach & Burrata Cheese Salad (入面仲有香口嘅合桃同石榴粒粒,超豐富); Curly Kale & Chicken Salad (加咗 Chicken Pea 同芝麻醬 seasoning 勁夾唔會有草靑味)🥬全部都係 super food得嚟仲要係好食嘅~ 怕淨係食菜會好寡其實仲有炸雞,薯條, pasta salad,餐湯同埋甜品添~是日嘅湯係甘筍湯🥕blend 到滑滑又無土味,味道清甜易入口~(悄悄話,lunch 嘅 semi buffet 連餐湯飲品都係 $98一位,抵)追加嘅主菜我哋就要咗 Pan Fried Sea bass Fillet,鱸魚皮脆肉滑,個加入刁草嘅乳酪汁夠開胃,而神奇地個 Gnocchi 🥔煙靭彈牙得嚟外面帶啲脆口,第一次食呢個口感嘅 Gnocchi ~Beef Cheek Bourguignon燴牛面肉無平時一般嘅咁腍身,相對更加食到肉嘅口感同埋濃

全部都係 super food得嚟仲要係好食嘅~

怕淨係食菜會好寡其實仲有炸雞,薯條,
pasta salad,餐湯同埋甜品添~

追加嘅主菜

Beef Cheek Bourguignon燴牛面肉無平時一般嘅咁腍身,相對更加食到肉嘅口感同埋濃郁嘅肉味~

甜品都估唔到幾個款~
蛋糕, cannelé 同蛋白餅都有~可麗露唔係平時嗰種超級焦香硬脆又厚實,反而比較鬆軟濕潤,個人係喜歡呢個口感多個正宗傳統款~🤭
2024-10-06
午餐
  • 法式紅酒燴牛面肉配薯蓉
  • 香煎鱸魚伴燒粟米薯仔麵團配香草乳酪汁
  • 沙律
5天前 0 浏览
約左朋友食lunch 兼聚舊 搵左間坐得幾舒服既餐廳 餐廳樓底高 座位舒服又寬敞 空間感充足 員工有禮貌 好主動介紹食物呢度既半自助餐包括沙律吧 餐湯 主菜 及飲品 主菜有九款 飲品亦可以升級沙律吧有朱古力慕絲蛋糕 有英式鬆餅和吞拿魚餅沙律菜有幾款 有紅菜頭 通粉 甜薯和多款沙律菜 薯條和雞塊有燈照射保持熱度胃細的朋友只食沙律吧都夠哂飽牛肝菌蘑菇意大利飯 好香既蘑菇味 芝士濃郁香煎鱸魚伴燒粟米薯仔麵團配香草乳酪汁鱸魚鮮甜 熱辣辣 香草乳酪汁酸酸地好開胃飲品有汽水同Latte
沙律吧有朱古力慕絲蛋糕 有英式鬆餅和吞拿魚餅
沙律菜有幾款 有紅菜頭 通粉 甜薯和多款沙律菜
薯條和雞塊有燈照射保持熱度
胃細的朋友只食沙律吧都夠哂飽
牛肝菌蘑菇意大利飯 好香既蘑菇味 芝士濃郁
香煎鱸魚伴燒粟米薯仔麵團配香草乳酪汁
鱸魚鮮甜 熱辣辣 香草乳酪汁酸酸地好開胃
飲品有汽水同Latte

今日我又去咗銅鑼灣一間好有格調嘅餐廳,佢哋唔單止環境舒服, lunch time仲有有semi-buffet非常抵食,食物質素都好高,非常值得一試。👍🏻**沙律吧**出面有一排嘅沙律吧任食款式貴精不貴多,基本嘅沙律通粉都有。我比較鍾意就係佢哋嘅凱撒沙律可以自己Mix醬料同埋沙律,有得揀先係老闆嘛。🥗**是日餐湯 – 蘑菇湯**佢嘅蘑菇味好濃郁,飲落去好creamy,而且仲有陣陣嘅黑松露香氣,簡直係人間美味!飲得出用咗好多新鮮嘅蘑菇去熬製,所以個湯嘅味道先咁濃郁。🫕**法式紅酒燴牛面肉配薯蓉**牛面肉炆得好淋,入口即溶,完全唔會韌!紅酒嘅香味好濃郁,滲透咗入牛面肉裏面,令到牛面肉嘅味道更加豐富。😍**美國頂級牛板腱配蘑菇燒汁**牛板腱煎到5成熟啱啱好嘅熟度,外層香脆,內裏粉嫩多汁。牛扒嘅肉質好嫩滑,入口即溶,完全唔會韌。蘑菇燒汁嘅味道好濃郁,但係唔會蓋過牛扒嘅味道,反而係將牛扒嘅鮮味提升咗。🐮The Grill Room (銅鑼灣廣場二期) (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道463-483號銅鑼灣廣場二期3樓3B號舖

**沙律吧**

**是日餐湯 – 蘑菇湯**

**法式紅酒燴牛面肉配薯蓉**

**美國頂級牛板腱配蘑菇燒汁**

銅鑼灣駱克道463-483號銅鑼灣廣場二期3樓3B號舖
2024-12-22 0 浏览
TheGrill Room推出半午膳自助餐的選擇!最重要的是,價格真的是相當親民,僅需 $98,就能享用沙律吧的前菜和甜品,超值!沙律種類繁多,不僅有經典的凱撒沙律還有我最愛的還是那款熱騰騰的可麗露小蛋糕。別的地方的可麗露大多是常溫的,但這裡的卻是剛剛出爐,吃到嘴裡溫暖又煙韌,香氣撲鼻,甜度也剛好。在沙律吧外,還有炸雞翼和薯條,雖然看似普通,但外皮脆脆的,口感相當不錯!此外,當日提供的椰菜花忌廉湯,濃稠得讓人驚喜,絕對不是罐頭的水準,裡面還有些許完整的玉米粒,增添了口感。主菜方面,我們點了香煎雞卷配薯蓉和西蘭花苗,雞肉嫩滑,醬料味道恰到好處,而薯蓉更是香濃可口,搭配在一起簡直完美。另一道香煎三文魚柳配菠菜苗和檸檬牛油汁,真的讓我驚艷!三文魚的皮煎得香脆可口,肉質粉嫩,煎得剛剛好,搭配檸檬牛油汁,清新開胃。這個餐點還包括每人一杯飲品,可以選擇汽水或茶,少許加錢還能換酒。我和朋友點了凍檸茶,質素也相當不錯!總之,這次的用餐體驗令人滿意,強烈推薦!
沙律種類繁多,不僅有經典的凱撒沙律

• 香煎三文魚柳配菠菜苗
2024-12-17 0 浏览
今次又去「The Grill Room」同朋友聚下🍽️.香煎黑鱈魚配香檳忌廉汁🐟黑鱈魚外皮煎得香脆🔥魚肉嫩滑Juicy,十分鮮甜🤤湯團煙韌😆加上爆汁三文魚籽🐠杏鮑菇🍄‍🟫再點埋香檳忌廉汁食🍾好味道👍🏻.牛肉他他配法式千層薯🥩牛肉他他新鮮🐄混合醃洋蔥🧅蛋黃🍳芥末蛋黃醬、辣椒蛋黃醬🌶️令牛肉更易入口😛千層薯層次分明😍外脆內軟🥔出色💯.餐包🥯.三層朱古力榛子蛋糕🍰朱古力同榛子味甘甜味適中🍫🌰搭配特濃咖啡凍☕️微酸忌廉☁️蛋白霜球🥚以及花生🥜整個組合特別😋.Berry Well🍸以薰衣草同莓果味為主🪻🍓🫐搭配輕盈的泡沫🫧酒精味唔太重☺️
今次又去「The Grill Room」同朋友聚下🍽️
餐包🥯
  • 餐包
  • Berry Well
  • 牛肉他他配法式千層薯
  • Berry  well
2024-12-16 0 浏览
我們吃剩了大約半塊牛扒,我朋友告訴了waiter 要take away, 但waiter 點頭後把枱上我們用過的紙布一手放上牛扒的碟上,我們呆了一下,他也沒有說賠償,只想把紙布拿走了事!!一塊steak 不便宜,我們吃剩的半份就咁冇左!!
2024-12-16 0 浏览
有次嚟過食晏,覺得質素幾好,環境同服務都唔錯,性價比幾高,所以今日又嚟Lunch semi-buffer $98/位,可以享用沙律吧、餐湯同餐飲,主食就按選擇加錢美國頂級牛板鍵配蘑菇燒汁(+$158) - 叫咗五成熟,牛嘅味好香好濃,完全冇筋,口感一流,墊底嘅薯蓉有好濃嘅南瓜味,伴碟嘅蔬菜都好好食香煎鱸魚伴燒粟米薯仔麵團配香草乳酪汁(+$108) - 魚皮煎得好香,魚肉好實淨好好食,薯仔麵團粉好有咬口,配香草乳酪汁好開胃椰菜花湯,好似食緊椰菜花咁,口感綿密,仲有好濃嘅菇味沙律吧有好多款款式,自己按喜好整沙律又得,仲有薯片同雞軟骨,甜品有柚子慕絲蛋糕同泡芙食完西餐飲檸茶檸水最解渴主食選擇唔少,好多都好吸引The Grill Room環境幾優雅,裝修感覺中高檔,又乾淨又闊落,服務好好,值得推薦

椰菜花湯,好似食緊椰菜花咁,口感綿密,仲有好濃嘅菇味

食完西餐飲檸茶檸水最解渴

主食選擇唔少,好多都好吸引

銅鑼灣依間「The Grill Room」環境格調高貴,菜式出品亦幾高質,仲要有Live Brand聽,客人可以同佢哋Order點歌,不過略嫌菜式定價較高,另外,餐廳有無限量提供瑞典過濾水。*此餐廳收取加一服務費。炭燒美國16安士USDA安格斯肉眼牛扒(單點$578),五成熟,經過炭燒之後,牛扒表面帶有網紋,食落帶點焦香味道,牛扒肉質半肥瘦,口感厚嫩,牛味濃郁,配以牛肝菌牛肉原汁食用,食落帶有菌香味道;烤西蘭花苗配烏魚籽碎,西蘭花苗口感爽嫩,味道清甜,配以烏魚籽碎食用,味道鹹香。凱撒羅文生菜苗沙律(單點$98),表面鋪有凱薩拉律醬,包括有4瓣原片羅馬生菜、櫻桃蘿蔔、紅甜菜、即刨巴馬臣芝士絲、煙肉粒、麵包粒,味道清爽,略嫌份量少。餐包(跟餐$0),酸種麵包,食落帶點微溫,口感外香脆內鬆軟,配以有鹽牛油食用,味道更佳。

*此餐廳收取加一服務費。

• 餐包
  • 烤西蘭花苗配烏魚籽碎
  • 凱撒羅文生菜苗沙律
  • 酸種麵包
2024-12-12 1444 浏览
店名: The Grill Room 地址: 銅鑼灣駱克道463-483號銅鑼灣廣場二期3樓3B號舖銅鑼灣站C出口,行2分鐘環境: 4.5/5價錢: 4/5味道: 4.5/5The Grill Room午市設有semi-bufeet,$98就可以享有自助吧,可以再加錢要埋main course添‼️Semi-buffet lunch自助吧有多款炸物、沙律🥗、甜品,款款都咁高質,沙律十分新鮮,仲可以自製,甜品有開心果泡芙同柚子蛋糕🍰一口size啱啱好😌餐湯為椰菜花湯,入口creamy,加上薯仔🥔、忌廉等,口感更為順滑😋美國頂級牛板腱配磨菇燒汁❤️❤️❤️❤️+$158粉嫩嘅牛板腱咬落肉汁豐富,牛味濃郁😍加上南瓜蓉同配菜,再配上磨菇燒汁,味道好驚艷😚牛肝菌蘑菇意大利飯❤️❤️❤️❤️❤️+$58呢個十分有驚喜,牛肝菌同蘑菇🍄‍🟫嘅配搭完全係perfect,入口味道濃郁,香氣十足😗risotto口感比較硬身,十分有咬口,食落好有層次🥰
店名: The Grill Room

美國頂級牛板腱配磨菇燒汁❤️❤️❤️❤️
+$158

牛肝菌蘑菇意大利飯❤️❤️❤️❤️❤️
+$58
近日體重急升,又是時候減減肥,lunch time來到The Grill Room吃semi buffet。主要以沙律菜為主,當然也有意粉、炸物及甜品選擇。另外,我們各自加錢點了兩款主菜,隨主菜跟配餐湯及飲品。 餐湯是西蘭花湯,味道清新健康,沒有草青味,而湯內加了點忌廉,令口感更香滑。香煎三文魚柳伴菠菜苗枝豆三文魚柳厚身大塊,魚皮香脆,魚肉嫩滑鮮味,魚油豐富,入口甘香,配上檸檬牛油汁,酸酸的能中和油膩滯感,既提鮮又醒胃。香煎雞卷伴薯蓉西蘭花苗雞卷煎香後,雞皮微脆,而內層雞肉非常嫩滑,肉汁豐富,一點都不柴,伴著爽脆西蘭花苗及滑捊捊的薯蓉,讚。飲品是隨餐附送,亦可加錢升級其他飲品。

主要以沙律菜為主,當然也有意粉、炸物及甜品選擇。

另外,我們各自加錢點了兩款主菜,隨主菜跟配餐湯及飲品。

香煎三文魚柳伴菠菜苗枝豆

香煎雞卷伴薯蓉西蘭花苗

飲品是隨餐附送,亦可加錢升級其他飲品。

2024-12-08 1370 浏览
朋友特別喜歡吃沙律,所以今天就中午同她來了The Grill Room吃半自助餐。這裡有多款沙律任吃,仲可以將蔬菜放入木盆,再自己搭配調料。我最中意的一款是融合了青菜,番茄,芒果,洋蔥,黃瓜,玉米和醃肉,五顏六色,酸甜可口,特別吸引人,由於無限量任吃,我們都吃了好幾盤。仲有燒雞翅,烤雞塊,薯條,檸檬草莓蛋糕甜品,肉醬多士和通粉都是任吃!脆皮豬腩 伴香草燒菠蘿 配日式洋蔥汁厚實的脆皮豬腩肉,外皮焦脆焦黃,肥瘦相間,肉質鮮美肥嫩多汁,融化在舌尖上,留下濃郁的豬油香氣。搭配爽甜的香草燒菠蘿片和酸甜的洋蔥,肥而不膩酸甜可口!豬腩下面還另有玄機,居然有薄一層炒飯吸收了各種味道真是絕佳的搭配!香草蕃茄醬青口扁意粉熱騰騰的扁意粉的軟滑柔順,完全被濃郁醇厚的香草和蕃茄醬汁包裹住,香氣撲面而來,青口的鮮甜帶點酸味,多層次的口感和味道組合!香煎雞卷配蒜蓉西蘭花苗雞肉巧妙地卷成一團團,甚是好看,外皮有點焦酥,肉質細膩鮮美,咬下去肉汁順滑入口,嫩滑中帶有一絲絲咬勁。蒜蓉西蘭花苗碧綠鮮嫩,清脆可口,淋上蒜香調味更加提味,同雞卷的鮮美多汁相得益彰!

脆皮豬腩 伴香草燒菠蘿 配日式洋蔥汁

香草蕃茄醬青口扁意粉

香煎雞卷配蒜蓉西蘭花苗

2024-12-08 1083 浏览
今日咁岩係銅鑼灣行街,見到一間提供西式半自助午餐,於是去試下餐廳裝修好寬落,高貴格調,枱與枱之間間隔寬,走來走去拎野食好方便,唔會撞到人半自助餐每位$98包沙律前菜及甜品任食buffet entrée and desserts是日餐湯係忌廉菠菜湯我就點左香煎鱸魚伴燒粟米薯仔麵團配 香草乳酪汁+$108鱸魚好厚肉,超嫩滑,口感一流,魚鮮味好重,香草乳酪汁幾乎俾我點晒,一滴不留,燒粟米薯仔麵團好特別,口感煙靭,好似食緊迷你薯仔包C美國頂級牛板腱 配 磨菇燒汁+$158牛板腱我選4成熟,肉質鮮嫩,做到medium rare 效果咬落唔痴牙,容易切開,味道好新鮮,超級好味諗起都再食C磨菇燒汁好特別係企身,食落好飽肚。最後午餐包一杯汽水或者茶如果想飲咖啡特別既茶就加$18

自助餐每位$98包沙律前菜及甜品任食
buffet entrée and desserts
是日餐湯係忌廉菠菜湯
我就點左
香煎鱸魚伴燒粟米薯仔麵團配 香草乳酪汁+$108
麵團好特
別,口感煙靭,好似食緊迷你薯仔包C
美國頂級牛板腱 配 磨菇燒汁+$158
最後午餐包一杯汽水或者茶
如果想飲咖啡特別既茶就加$18
2024-12-05 1470 浏览
雖然而家好多人鍾意去大灣區消費,但是香港仍然有很多性價比高的餐廳值得去開發今次搵食去到銅鑼灣,試下lunch buffet雖然假日,但餐廳仍然很多人,不少外國人和香港本地幫襯**SEMI-BUFFET LUNCH** 僅需 $98 每位,性價比頗高。除了自助沙律吧和甜品外,還可以選擇主菜。香煎鱸魚伴燒粟米薯仔麵團配香草乳酪汁 $108 鱸魚煎得恰到好處,外脆內嫩,搭配燒粟米和薯仔麵團,口感豐富。美國頂級牛板腱配蘑菇燒汁 $158 牛板腱的肉質非常鮮嫩,五分熟的火候掌握得很好,彈牙的口感配上濃郁的蘑菇燒汁,令人回味無窮。The Grill Room的午餐自助餐非常值得一試,尤其是對於喜歡牛肉和海鮮的食客來說。餐廳的環境和服務質素也為用餐體驗加分。如果你在銅鑼灣附近工作或者居住,值得一試👍🏻
今次搵食去到銅鑼灣,試下lunch buffet
雖然假日,但餐廳仍然很多人,不少外國人和香港本地幫襯

**SEMI-BUFFET LUNCH**
僅需 $98 每位,性價比頗高。
除了自助沙律吧和甜品外,還可以選擇主菜。

香煎鱸魚伴燒粟米薯仔麵團配香草乳酪汁 $108

美國頂級牛板腱配蘑菇燒汁 $158

餐廳的環境和服務質素也為用餐體驗加分。
如果你在銅鑼灣附近工作或者居住,值得一試👍🏻
2024-12-02 1641 浏览
約左朋友一家食午餐半自助餐餐廳樓底高 裝修雅致 坐得舒服$98 就可以食自助沙律吧 自助沙律吧有薯條同雞塊 沙律菜有四款 有紅菜頭沙律 亦有沙律菜自己調配 另有吞拿魚麵包和英式鬆餅 好鐘意個Clotted Cream 朱古力蛋糕做甜品餐湯是羅宋湯我地叫左兩款主菜香煎三文魚柳伴菠菜苗枝豆 配檸檬牛油汁三文魚柳厚身 菠菜苗夠健康法式紅酒燴牛面肉配薯蓉牛面肉吸收哂紅酒的香氣和味道 醬汁濃郁薯蓉香滑 餐飲加左$18 轉了Cappuccino
約左朋友一家食午餐半自助餐
牛面肉吸收哂紅酒的香氣和味道 醬汁濃郁
薯蓉香滑
餐飲加左$18 轉了Cappuccino
2024-11-29 2501 浏览
The Grill Room 銅鑼灣同尖沙咀都有分店,環境好好,食物質素高,服務都滿分,而且夜晚仲有live 聽!超適合約會嘅西餐廳,會encore🥰❥香煎帶子 配 南瓜雲呢拿忌廉湯南瓜湯非常Creamy口感細膩順滑,南瓜味濃郁如果鍾意食南瓜嘅人一定要試!帶子令到成個湯昇華咗😍❥空運新鮮生蠔 配 乾蔥紅酒汁及檸檬生蠔好新鮮,肉質柔嫩佢哋嘅乾蔥紅酒汁配生蠔真係滿分!酸酸甜甜,非常清新更加突出到生蠔嘅鮮甜🤤❥燴蕃茄牛面肉意大利麵如果想食pasta嘅話超級推薦呢款!蕃茄味好濃郁,闊條麵非常掛汁入味~牛面肉煮得軟腍腍,好有膠原蛋白😝意大利麵嘅口感煮得啱啱好👍🏻❥Berry Well賣相好吸引而且比較容易入口主要係莓味🍓❥Garden Eve非常適合夏天嘅一款mocktail~熱情果非常清新😚

❥香煎帶子 配 南瓜雲呢拿忌廉湯

南瓜湯非常Creamy
口感細膩順滑,南瓜味濃郁
如果鍾意食南瓜嘅人一定要試!
帶子令到成個湯昇華咗😍

❥空運新鮮生蠔 配 乾蔥紅酒汁及檸檬

生蠔好新鮮,肉質柔嫩
佢哋嘅乾蔥紅酒汁配生蠔真係滿分!
酸酸甜甜,非常清新
更加突出到生蠔嘅鮮甜🤤

❥燴蕃茄牛面肉意大利麵

如果想食pasta嘅話超級推薦呢款!
蕃茄味好濃郁,闊條麵非常掛汁入味~
牛面肉煮得軟腍腍,好有膠原蛋白😝
意大利麵嘅口感煮得啱啱好👍🏻

❥Berry Well

賣相好吸引
而且比較容易入口
主要係莓味🍓

❥Garden Eve

非常適合夏天嘅一款mocktail~
熱情果非常清新😚