2024-02-15 204 浏览
【Parking coffee and Food】隱身於觀塘某棟工廠大廈樓上,這類型樓上餐廳在觀塘工廠區非常普遍,本來也不是大問題,但小店實在太隱蔽,門口竟然在走廊推門出去的樓梯位置,還要真的只是一扇普通木門 ⋯⋯ 還要閉上!如果門外不是有一座易拉架大海報,實在很難發現。室內空間竟然出奇地寬敞,以這類型小店,理應擺放更多餐枱,唔明白為什麼店主預留如此多的空間?牆上的掛畫卻相當抵死!餐牌款式選擇唔多,沙律、三文治 / 麵包、意粉及手作甜品各一頁。煙腩肉卡邦尼意粉($108)係非一般嘅 carbonara,完全沒有一丁點carbonara 應有的香濃稠身蛋黃忌廉醬汁。如果要形容的話,只是一碟表面沾有少許蛋黃汁的濕炒意大利麵,甚至沒有任何芝士香味。所謂煙腩,只是切得又薄、又碎的普通煙肉,欠缺pancetta 或 guanciale 應有的口感。如果菜式並非寫作卡邦尼意粉還可以理解,但既然稱之為卡邦尼,卻偏偏沒有任何正宗卡邦尼的特色,就不可接受。今次沒有試沙律、三文治 / 麵包及手作甜品,唔可以簡單評論小店的整體質素,但主菜意大利麵的出品已經令客人信心打了折扣。
牆上的掛畫卻相當抵死!
煙腩肉卡邦尼意粉
煙腩肉卡邦尼意粉
2023-10-14
2024-02-14 86 浏览
今日返半日同同事去咗間𝖢𝖺𝖿𝖾呢間𝖢𝖺𝖿𝖾 主打食芋泥嘅東西我地二個都一致認為要叫芋泥吐司個人認為吐司用厚身少少同烘一點會更美味而芋泥係涼所以全部嘢都係涼如果熱嘅話一定好正𝖱𝖺𝗌𝖾 𝗅𝖺𝗍𝗍𝖾 就幾好飲
今日返半日同同事去咗間𝖢𝖺𝖿𝖾
如果熱嘅話一定好正
𝖱𝖺𝗌𝖾 𝗅𝖺𝗍𝗍𝖾 就幾好飲
2024-02-09
2024-01-30 249 浏览
.christmas set by @the.parking.hk (觀塘).um???我知道錯曬!因為聖誕過咗去好耐..但!!唔緊要!啲菜色應該都仲有嘅🤣我哋就單獨拆解每樣菜色啦!!!(自己兜..☹️🙇).草莓抹茶冰.好豐盛 刨冰好幼身易入口抹茶風味夠出 偶爾有幾啖食到濃啲嘅苦澀茶味 有啲就偏奶 唔夠均勻!所以自己撈勻啲口感就會平均啲!我鍾意!白玉丸子又大粒煙韌!🥹份量又夠大🤣🤣..係有時間去食sharishari之前 都算係飽咗刨冰癮!!.原隻烤bb雞配薯條🐔🍟.蛋白質之選!抵到喊..嗰時個set係$368兩個人..而家就唔知啦😗🙇卡路里連皮喔btw!.蟹肉蟹籽明太子意粉🦀.🦀控之選我覺得正常水準蟹籽蟹肉都算ok足!醬汁口感亦算係啱啱好唔好過膩 & 太稀可以.新鮮紅柚沙律.嗯!很新鮮!🤣正常 可以👌🏻.dog friendly 🐶🐶 環境位置好寬敞 好chill當日主子們去 店員們都好nice真心幾推薦!!阿門.
um???
我知道錯曬!因為聖誕過咗去好耐..
但!!唔緊要!
啲菜色應該都仲有嘅🤣
我哋就單獨拆解每樣菜色啦!!!
(自己兜..☹️🙇)
好豐盛 刨冰好幼身易入口
我鍾意!白玉丸子又大粒煙韌!🥹
份量又夠大🤣🤣..
係有時間去食sharishari之前 都算係飽咗刨冰癮!!
原隻烤bb雞配薯條🐔🍟
蛋白質之選!抵到喊..
嗰時個set係$368兩個人..
而家就唔知啦😗🙇
卡路里連皮喔btw!
蟹肉蟹籽明太子意粉🦀
🦀控之選
我覺得正常水準
蟹籽蟹肉都算ok足!
醬汁口感亦算係啱啱好
當日主子們去 店員們都好nice
真心幾推薦!!
阿門
2024-01-23 199 浏览
🧑‍🏫性價比評分:🟢🟢🟢🟢⚫🧭美食體驗:新開的觀塘樓上鋪,之前原址好似係喵一下圖書館?依家我估係成間鋪剛剛起步🪑環境座位:座位夠濶🍳食物搭配:飯好食,我鐘意佢果個南瓜飯。明太子薯條超好食。
🧑‍🏫性價比評分:🟢🟢🟢🟢⚫
🪑環境座位:座位夠濶
🍳食物搭配:飯好食,我鐘意佢果個南瓜飯。明太子薯條超好食。
  • 明太子薯條
2024-01-21 137 浏览
我們叫了南瓜蟹肉飯,賣相漂亮,味道適中,沙律我們選雜果蔬菜,很新鲜及水果甜美,熱咖啡也很香,不会太濃,喝得很舒服,而各店員很有禮貌斯文,殷勤招待我們,環境很寬敞,令人舒服。
話呢度算係「隱世」,係因為行嚟呢度真係會迷路😂😂😂因為我哋夜晚去,提提大家要入B座上一樓先穿到去A座!👍👍👍一入店估唔到空間係咁闊落啦啲位坐得好舒服,同埋都隔得遠唔會話同隔籬枱你眼望我眼又聽到大家講嘢呢個都係舒適位👍🏻網上就話係啲復古feel不過其實就唔係特別多嘢影 得少少燈入正題啦,嚟到嘢食啦先叫咗一個小食薯條 醬汁夠晒多薯條都新鮮炸起,所以好好味飲品就我飲綠茶鮮奶唔係話好濃 都係正常操作青醬意粉係100分明太子意粉都好食,不過青醬意粉優勝啲觀塘工廈嚟講都算開得夜大家留意last order 時間過咗嘅聖誕樹裝飾
話呢度算係「隱世」,
係因為行嚟呢度真係會迷路😂😂😂
因為我哋夜晚去,提提大家要入B座上一樓先穿到去A座!👍👍👍

一入店估唔到空間係咁闊落啦
啲位坐得好舒服,同埋都隔得遠

唔會話同隔籬枱你眼望我眼又聽到大家講嘢
呢個都係舒適位👍🏻

網上就話係啲復古feel
不過其實就唔係特別多嘢影 得少少燈

入正題啦,嚟到嘢食啦
先叫咗一個小食薯條 醬汁夠晒多
薯條都新鮮炸起,所以好好味

飲品就我飲綠茶鮮奶唔係話好濃 都係正常操作

青醬意粉係100分

明太子意粉都好食,不過青醬意粉優勝啲

觀塘工廈嚟講都算開得夜
大家留意last order 時間

過咗嘅聖誕樹裝飾

2024-01-12 190 浏览
位於觀塘樓上台式cafe 佔地超大 空間感十足平日有lunch set、吐司、漢堡、意粉、手工甜品等等想食得豐富啲可以try try自選二人套餐$328套餐全日都有供應 套餐包括沙律🥗、吐司或漢堡🍔意粉或燉飯、兩款小食、甜品及飲品烤雞沙律吐司賣相非常邪惡吸引😈面頭有隻太陽蛋🍳望到就好想篤穿佢🤣太陽蛋底下有大甲芋泥同肉鬆 芋泥份量有一大球😳芋泥無加太多甜味落去 味道天然 吐司烘耐啲會更好南瓜蟹肉燉飯賣相好得🎃飯入面有唔小蟹肉 仲有兩隻大蝦同雞肉調味都唔錯 有南瓜甜甜地味道小食揀左番薯條+地瓜球🍠另外可以加錢點黑松露薯條或明太子薯條甜品好多款都好吸引 最後揀左烤焦糖豆花小丸子🍡一人有一碗唔洗爭 錯重點個碗好靚🥰內有豆腐雪糕+豆花+串串丸子+焦糖醬本身好鐘意豆腐雪糕 所以食得好開心🤣
位於觀塘樓上台式cafe 佔地超大 空間感十足

平日有lunch set、吐司、漢堡、意粉、手工甜品等等
想食得豐富啲可以try try自選二人套餐$328
套餐全日都有供應 套餐包括沙律🥗、吐司或漢堡🍔
意粉或燉飯、兩款小食、甜品及飲品
烤雞沙律

一人有一碗唔洗爭 錯重點個碗好靚🥰
內有豆腐雪糕+豆花+串串丸子+焦糖醬
本身好鐘意豆腐雪糕 所以食得好開心🤣
2024-01-03 195 浏览
Happy Friday😬 今晚放工就去遠啲食下嘢先得☺️ 去左間bookmark左好耐,人氣高企嘅餐廳,位於觀塘嘅「The Parking Coffee & Food」😋黑松露蚵仔意粉 $118一上枱濃烈嘅黑松露味就撲鼻而來🤤香到不得了😬黑松露配上蚵仔🦪真係第一次食😊估唔到又幾夾喎👍抹茶豆花小丸子 $58 + $10 芋圓非常之豐富嘅甜品😂有抹茶、豆腐花、紅豆、小丸子 同 芋圓😋樣樣都岩我口味😬正!豆腐雪糕豆花奶茶 $48呢個豆腐雪糕有相當濃郁嘅豆腐味😋而且係底部仲有香滑嘅豆腐花添🤤實在太正👍紅柚氣泡咖啡 $55好新鮮嘅配搭!有氣咖啡☕️平時都好少有得飲😬好特別😊

黑松露蚵仔意粉 $118

抹茶豆花小丸子 $58 + $10 芋圓

豆腐雪糕豆花奶茶 $48

紅柚氣泡咖啡 $55

好新鮮嘅配搭!有氣咖啡☕️平時都好少有得飲😬好特別😊
🕰️🕯️【 𝐓𝐡𝐞 𝐏𝐚𝐫𝐤𝐢𝐧𝐠 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 & 𝐅𝐨𝐨𝐝 】📻⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄最近喺觀塘發掘到一間復古風cafe,環境充滿懷舊氛圍,彷彿走入時光隧道,別有情調🌹同朋友慢慢品嚐咖啡及美食,超級悠閑放鬆啊☺️🥪芋泥肉鬆蛋吐司厚切麵包夾住滿滿餡料,包括:芋泥、太陽蛋及肉鬆,非常豐富💜 芋泥口感綿滑,帶有芋頭嘅顆粒感,甜度適中,搭配鹹香肉鬆更添層次💯配菜仲有粗薯條、茄汁,食晒一碟真係好飽好飽㗎🤰🏻🍝九層塔青醬雞肉意粉採用扁身意粉,口感彈牙,軟硬適中👍🏻九層塔香草味濃郁,馥郁芳香🌿配雞肉非常適合😊🍡三色芋圓豆花芋圓大大粒,非常煙韌彈牙🌟豆腐花滑溜,唔會太甜🤍 配搭紅豆、芋泥,好豐富🫘建議二人share一份啊🤗⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄🥪芋泥肉鬆蛋吐司($88)🍝九層塔青醬雞肉意粉 ($118)🥛豆腐雪糕豆花奶茶 ($48)☕️Rose Latte ($48/熱)🍡三色芋圓豆花 ($52)⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄⋄📍地址:The Parking Coffee & Food (觀塘)觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1號舖⋄⋄#hkig #hkf
⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

🥪芋泥肉鬆蛋吐司
厚切麵包夾住滿滿餡料,包括:芋泥、太陽蛋及肉鬆,非常豐富💜
配菜仲有粗薯條、茄汁,食晒一碟真係好飽好飽㗎🤰🏻

🍝九層塔青醬雞肉意粉
採用扁身意粉,口感彈牙,軟硬適中👍🏻
九層塔香草味濃郁,馥郁芳香🌿配雞肉非常適合😊
🍡三色芋圓豆花
芋圓大大粒,非常煙韌彈牙🌟
豆腐花滑溜,唔會太甜🤍
配搭紅豆、芋泥,好豐富🫘建議二人share一份啊🤗
⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

🥪芋泥肉鬆蛋吐司($88)
🍝九層塔青醬雞肉意粉 ($118)
🥛豆腐雪糕豆花奶茶 ($48)
☕️Rose Latte ($48/熱)
🍡三色芋圓豆花 ($52)

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1號舖⋄

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅遊 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港必吃 #ccrreami觀塘 #觀塘美食 #美興工業大廈 #theparkingcoffeeandfood @the.parking.hk
2024-01-02
👍🏻芋泥肉鬆蛋吐司 $88觀塘新開冇耐嘅Cafe,裝修設計走日式昭和復古風格,主打芋圓小丸子手作甜品、芋泥麻糬吐司等輕食,仲有各款意粉、燉飯、多款咖啡特飲等等🌟呢度招牌之一大甲芋泥,超級大球成個拳頭咁大🤣芋泥本身唔太甜,保留返原有甜味同芋頭香味,咬到有粒粒芋頭肉,口感綿滑加埋鹹香肉鬆同太陽蛋流汁,配菜仲有薯條同沙律,輕食份量都幾多,女仔夠晒飽肚-👍🏻蟹肉蟹籽明太子意粉 $138大量蟹籽撈埋蟹肉同明太子醬,蟹鮮味比起明太子嘅鹹辣明顯醬汁適量,唔係好濕好漏嗰種,意粉亦唔會煮得太腍,cafe嚟講味道同份量唔錯-👍🏻草莓抹茶冰 $78本月限定甜品!天氣開始涼都要食冰🤪口感綿密,比想像中大份,足夠兩至三個人share食做飯後甜品,賣相幾啱打卡係經典嘅甜品抹茶味,牛奶味重,沙冰嚟講味道都算濃,溶咗好似飲緊抹茶奶咁,唔會成灘水咁淡茂茂淋上適量朱古力醬,圍邊士多啤梨夠甜,仲有三粒小丸子,煙煙韌韌😙-🔸桂花拿鐵咖啡(跟餐半價) +$24呢個幾特別,明顯嘅桂花香味,奶味比啡味重,甜度適中-🔸大甲芋泥豆漿(跟餐半價) +$20加入呢度招牌嘅大甲芋泥,豆漿撈埋芋泥後質感變得濃稠,整體唔甜,入口順滑唔膩-味道:
👍🏻芋泥肉鬆蛋吐司 $88

呢度招牌之一大甲芋泥,超級大球成個拳頭咁大🤣

👍🏻蟹肉蟹籽明太子意粉 $138
大量蟹籽撈埋蟹肉同明太子醬,蟹鮮味比起明太子嘅鹹辣明顯

👍🏻草莓抹茶冰 $78
本月限定甜品!天氣開始涼都要食冰🤪

🔸桂花拿鐵咖啡(跟餐半價) +$24
呢個幾特別,明顯嘅桂花香味,奶味比啡味重,甜度適中
🔸大甲芋泥豆漿(跟餐半價) +$20

味道:7/10
性價比:8/10
📍 The Parking Coffee & Food
觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1號舖
2023-12-20 110 浏览
餐廳環境幾大枱與枱之間好闊 坐得好舒服😌而家仲有聖誕裝飾可以打卡💕🎄.🌟芋泥肉鬆蛋吐司 $88芋泥甜度適中有一大球 份量足芋泥中夾雜芋頭粒🍠綿密又不失口感加上肉鬆的鹹香蛋煎到半熟 仲有流心🍳好啱打卡鹹鹹甜甜幾夾👍仲有薯條伴碟 好抵食😋.🌟芝士牛肋條意粉 $108牛有5-6舊帶少少牛筋牛味幾重 咬落軟腍面頭加左芝士 熱辣辣仲拉絲🧀如果意粉再加其他醬汁炒就更好🤩.🌟草莓抹茶冰$78呢款係本月限定甜品刨冰加左白玉 草莓🍓🍧面頭仲淋左焦糖醬白玉好大粒 超煙韌🤩刨冰份量超多每啖都有濃濃抹茶味🍵建議2-3人share🤣.🌟芋泥豆漿 $40呢款只有凍飲用芋泥掛杯好吸睛豆漿唔會甜食到芋泥嘅原味👍.🌟抹茶紅豆鮮奶 $45拉花好靚茶味濃郁🍵奶香滑底下有好多紅豆🫘增添口感👍.📍 The Parking Coffee & Food (觀塘)觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1號舖
餐廳環境幾大

觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1號舖

芋泥豆漿
抹茶紅豆鮮奶
2023-12-18 72 浏览
呢間新cafe嘅芋泥吐司似曾相識~睇IG發現原來前身係主打台式厚吐司同廢水嘅𝘉𝘭𝘪𝘴𝘴𝘵𝘦𝘢 ᵔ◡ᵔ 慶幸小店以另一個方式重新歸來 專程去支持下 仲有聖誕限定甜品呢.♥ 芋泥肉鬆蛋吐司 $⑧⑧芋泥球好巨型(°o°)夾雜點芋頭粗粒 整體口感綿密 甜度唔高 吐司配上蛋漿食落無咁乾~私心想再多啲肉鬆.♥ 聖誕限定甜品|草莓抹茶冰 $⑦⑧超大盤!刨冰幼細軟綿 每個角落都沾上抹茶 但唔會太苦澀 加上草莓賣相更可愛.♥ 烤焦糖豆花小丸子 $⑤⑧ 丸子串好大粒 偏有咬口 唔似湯丸嗰種軟糯感 豆花入面有啲焦糖脆片 整體甜度較高 追加芋圓幾煙韌.♥ 伯爵茶鮮奶 $④⑤比預期更有水準(❁´◡`❁)茶味濃郁幽香 同時奶味香醇 茶奶比例十分好

♥ 芋泥肉鬆蛋吐司 $⑧⑧

♥ 聖誕限定甜品|草莓抹茶冰 $⑦⑧

♥ 烤焦糖豆花小丸子 $⑤⑧

♥ 伯爵茶鮮奶 $④⑤

2023-12-18 38 浏览
天氣又熱又焗,同朋友們喺觀塘入完貨後,想搵間餐廳飲杯野食碗凍冰冰嘅甜品👅隨機搵到依間The Parking Coffee & Food,fit哂我哋嘅要求✔️先點咗三杯飲品,包括:☑️靜岡抹茶豆漿—唔飲得奶嘅朋友可以叫食杯,用豆漿取代牛奶,飲落一樣咁滑,仲多咗陣黃豆香添😌☑️百香青檸綠茶—一飲透心涼,百香果香味好突出,成件事就係清新😚☑️紅柚氣泡咖啡—將espresso 咖啡倒入紅柚氣泡水中,酸甘味道好醒神🤩飲完嘢就食甜品了:☑️芋香椰汁西米露配芋圓—一大球芋泥見到都開心,西米煮得晶瑩通透✨☑️芒果楊枝甘露配芋圓—楊枝甘露好足料,特別係芒果好熟好甜,柚子肉好多水💦☑️三色芋圓仙草凍配流心芋泥湯圓—依粒流心芋泥湯圓好正,咬開芋泥真係會流出嚟,皮好彈牙🦷

先點咗三杯飲品,包括:

飲完嘢就食甜品了:
呢間台式cafe係由幸子茶屋開設 主打日式昭和復古風 環境舒適 仲好啱打卡🇯🇵提供fusion意粉, 燉飯, 吐司, 甜品等等👅.📌黑松露蚵仔意粉 $118西式黑松露意粉+台式蚵仔 好特別✨松露忌廉醬creamy濃郁 意粉爽彈掛汁🖤蚵仔份量十足 粒粒飽滿 軟嫩滑溜 不過部份有腥味同沙🦪配料仲有蒜片, 洋蔥粒, 京蔥絲 更加清爽香口🧄🧅.📌草莓抹茶冰 $78本月限定甜品 充滿聖誕氣氛🎄估唔到咁大碗 3個人食都夠🍧冰底係綿綿冰 口感綿密 浸滿抹茶醬💚食落有回甘抹茶味之餘 仲有濃郁奶香甜味 好似飲緊抹茶鮮奶咁🍵🥛不過抹茶粉融得唔好 較多茶粉嘅位味道好濃苦 但顆粒感重 會卡喉 有啲位就偏奶香🤔圍邊士多啤梨酸酸甜甜🍓白玉丸子大大粒 Q軟煙韌有咬口 糯香十足🍡但頂層嘅忌廉好騷😖.📌大甲芋泥鮮奶 $40杯底係滿滿以大甲芋頭整成嘅芋泥 芋香天然又綿滑💜同鮮奶撈勻 口感濃稠 兩者味道好夾🥛.📌豆腐雪糕豆花奶茶 $48超豐富嘅一杯飲品‼️一大球香甜豆腐雪糕🍦底層係滑捋捋豆腐花🤍配搭豆乳奶茶 濃郁豆香🧋不過雪糕再加埋焦糖醬 一齊飲 整體味道偏甜🤏🏻

📌黑松露蚵仔意粉 $118
西式黑松露意粉+台式蚵仔 好特別✨
黑松露蚵仔意粉
配料仲有蒜片, 洋蔥粒, 京蔥絲 更加清爽香口🧄🧅

📌草莓抹茶冰 $78

豆腐雪糕豆花奶茶
大甲芋泥鮮奶
豆腐雪糕豆花奶茶
2023-12-13 109 浏览
其實現在工廈真係又不少美食,今日就黎到觀塘中行前幾步,美興工業大廈中的「The Parking Coffee & Food」,他們走簡約Cafe 風格,趁住假日來走走,都是一個不錯的選擇。餐廳闊絡,而且已開始擺放了聖誕裝飾,已感受到其節日氣氛。Rose Latte咖啡口感順滑,散發出淡淡的玫瑰花香,不會太甜太膩。芋泥鮮奶順滑的鮮奶中,底層加入了綿綿的芋頭蓉,令口感多了一份濃郁的芋頭香,層次豐富。九層塔青醬雞肉意粉用上九層塔青醬作的醬汁,其中還有大蒜、松子等,令其風味更獨特香味,而雞肉亦做到嫩滑口感,確實不錯。烤焦糖豆花小丸子配豆腐雪糕豆腐花加上焦糖醬汁,再放上糯米小丸子微微香烤,豆腐雪糕球,讓人一食甜絲絲的感覺,口感豐富。

餐廳闊絡,而且已開始擺放了聖誕裝飾,已感受到其節日氣氛。

Rose Latte
咖啡口感順滑,散發出淡淡的玫瑰花香,不會太甜太膩。

芋泥鮮奶

九層塔青醬雞肉意粉