2022-08-31 856 浏览
一家大細去mega box玩見到set lunch啱食就入左the point坐低~選擇都多$138有齊前菜、主菜、甜品同飲品好似都幾抵食~點知隨餐嘅飲品竟然得咁細杯😓仲要叫左少冰都有咁多冰🥲🥲🥲真心失望是日餐湯係椰菜花湯足料好味稠杰度適中口感有啲似薯蓉👍🏼【南瓜鮮露荀蔬菜意大利飯】好多蔬菜露荀、粟米、青瓜、南瓜⋯⋯不過南瓜味太淡反而食到唔知邊度黎嘅青豆味😓食材雖然豐富但味道略嫌有啲單調【迷迭香香烤春雞配薯蓉、羽衣甘藍沙律】春雞烤得香軟有肉汁睇得又食得😋沙律都好有誠意除左羽衣甘藍仲有其他蔬菜呢個性價比幾高👍🏼【黑松露芝士蛋黃醬薯條】隨餐 +$28 配的份量都幾多仲有拉絲芝士望落好吸引但係就唔係幾食到黑松露同蛋黃醬味😕跟餐嘅是日甜品泡芙灑上朱古力粉再加朱古力醬味道好有層次👍🏼
一家大細去mega box玩
見到set lunch啱食就入左the point坐低~

選擇都多

稠杰度適中
口感有啲似薯蓉👍🏼

【南瓜鮮露荀蔬菜意大利飯】
好多蔬菜
露荀、粟米、青瓜、南瓜⋯⋯
不過南瓜味太淡
反而食到唔知邊度黎嘅青豆味😓
食材雖然豐富
但味道略嫌有啲單調

【迷迭香香烤春雞配薯蓉、羽衣甘藍沙律】
春雞烤得香軟有肉汁

再加朱古力醬
味道好有層次👍🏼
2022-08-30
2022-08-20 787 浏览
今晚同朋友喺megabox食晚餐,選擇左The Point,因為呢度既pizza係用明火烤爐烤出黎嫁!好正!😍😍😍1.柚子味噌南瓜羽衣甘藍沙律 $108羽衣甘藍超新鮮、爽脆!仲有南瓜、南瓜籽、茄子、藜麥,好有營養,好豐富!😋2.龍蝦香草意大利飯 $158意大利飯軟硬適中,質感好rich, 仲有唔少龍蝦肉,肉質鮮爽!3.迷迭香烤春雞(半隻) $128熟度掌握得剛剛好!肉質粉嫩!薯蓉好creamy~仲有超新鮮既羽衣甘藍沙律,正!😋4.榛子朱古力香橙pizza $78Pizza底可以試到明火烤爐既功力!火候控制得好好!薄餅薄而脆口👍🏻配合榛子醬、雲尼拿雪糕,口感多層次。好滿足☺️

1.柚子味噌南瓜羽衣甘藍沙律 $108

2.龍蝦香草意大利飯 $158

3.迷迭香烤春雞(半隻) $128

4.榛子朱古力香橙pizza $78
配合榛子醬、雲尼拿雪糕,口感多層次。

好滿足☺️
2022-08-18
  • 柚子味噌南瓜羽衣甘藍沙律
  • 龍蝦香草意大利飯
2022-07-30 954 浏览
Decent foods overall, from starter to dessert. Big American-type portions too. I thought even two big guys could barely finish them all.A surprise flame show on the lobster. Good for kids and puppy lovers. But the flame definitely made the lobster meat overcooked. What a waste. One thing I didn’t understand was why they avoid cleaning the desk for dessert. Believe it or not I asked 3 times. They cleaned the main plates, filled the water, gave fresh plates and forks for dessert, just no one clean

One thing I didn’t understand was why they avoid cleaning the desk for dessert. Believe it or not I asked 3 times. They cleaned the main plates, filled the water, gave fresh plates and forks for dessert, just no one cleaned the lobster shells on table. For this I reduced a star to three.
2022-07-29 649 浏览
今日同小朋友去食飯 所以一定要坐得舒服啲.行咗幾間坐得舒服我哋又想食嘅好似剩係得呢間.入到去都好照顧細路仔有BB櫈同BB餐具,侍應態度有善 小朋友跌咗兩次嘢都冇黑口黑面首先叫咗個軟殼蟹pizza 個Pizza比想像中小軟殼蟹, 味道就好似沙律醬Pizza咁樣冇咩餸呢個麻麻哋唔係咁吸引賣相好一般嘅紅酒牛肋骨通粉好友驚喜.個樣一啲都唔靚仔但係成兜嘢好重好肉味.牛肉好林一夾就散煮得好夠火候. 成兜野我連汁都舔埋😋
今日同小朋友去食飯 所以一定要坐得舒服啲.
行咗幾間坐得舒服我哋又想食嘅好似剩係得呢間.

首先叫咗個軟殼蟹pizza

賣相好一般嘅紅酒牛肋骨通粉好友驚喜.
個樣一啲都唔靚仔但係成兜嘢好重好肉味.
牛肉好林一夾就散煮得好夠火候. 成兜野我連汁都舔埋😋
呢間本地嘅Pizza店 係唔少大型商場都有分店主打手工薄餅 同埋意粉仲有多款特色cocktail & mocktail最近新推出龍蝦二人套餐份量好足 適合情侶撐枱腳🫧-📌分類#couple_fooddiary九龍灣#couple_fooddiary_西餐🍷-▪️𝗗𝗶𝗻𝗻𝗲𝘁 𝗦𝗲𝘁 $388❥ 𝗦𝘁𝗮𝗿𝘁𝗲𝗿𝘀 ༆凱撒沙律 落左好多麵包粒同煙肉碎 仲有大量嘅芝士粉🫶🏻 份量非常足 食到main course都仲食緊😂༄ 龍蝦湯 非常稠 超濃烈嘅龍蝦香味 再加大量嘅龍蝦肉 每啖湯都有肉 值得讚 不過上面落咗塊包 感覺就無咁夾 浸淋左冇咁好食 ❥ 𝗠𝗮𝗶𝗻༆ 原隻火焰焗釀龍蝦pizza🦞🍕 成個龍蝦頭入邊焗釀左啲芝士同埋蝦仔 Pizza上面仲有唔少龍蝦肉 有芝士拉絲 店員會喺上菜時將食用酒精擺上去 點着左成個Pizza 🔥燒嘅時候都幾壯觀 不過嗰日可能有少少失誤(❍ᴥ❍ʋ) 燒左冇2秒就熄左 亦可能因為咁啲酒精未完全消散 Pizza好苦 食唔到任何醬嘅味道 店員都有問使唔使換過個 ☞ ︎𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟲/𝟭𝟬 ༆ 原隻龍蝦車厘茄伏特加忌廉汁意粉 +$98 見網
呢間本地嘅Pizza店 係唔少大型商場都有分店

成個龍蝦頭入邊焗釀左啲芝士同埋蝦仔
Pizza上面仲有唔少龍蝦肉 有芝士拉絲
店員會喺上菜時將食用酒精擺上去
點着左成個Pizza 🔥燒嘅時候都幾壯觀
不過嗰日可能有少少失誤(❍ᴥ❍ʋ)
燒左冇2秒就熄左

好解渴 啱晒夏天飲💦
☞ ︎𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳/𝟭𝟬
  • 原隻龍蝦車厘茄伏特加忌廉汁意粉
2022-06-08 952 浏览
呢日同呀仔附近玩完就同朋友2家人黎呢度食晚飯星期日都幾多人呢度有哂high chair提供都好岩有小朋友家庭黎用膳我地叫左pizza餅底都幾脆好香口炸雞炸得岩岩好好乾身加埋個醬好食😌仲有肉丸配埋蒜蓉包通粉比小朋友食既芝士薯條都好食整體感覺都唔錯不過我個人覺得偏咸左ddTotal 大約食左$1200到即係每家人大約$600我覺得加埋佢服務好好都ok既☺️因為附近坐得舒服既餐廳唔算太多有小朋友選擇呢類餐廳會食得開心d又坐得冇咁迫
呢日同呀仔附近玩完

我覺得加埋佢服務好好都ok既☺️
因為附近坐得舒服既餐廳唔算太多
有小朋友選擇呢類餐廳會食得開心d又坐得冇咁迫
2022-06-06 825 浏览
九龍灣食飯間間都要排隊 今次轉多程Shuttle 一戰Megabox餐廳雖然Megabox真係無咩野行🙊但其實真係好多野食今次朋友揀左The point 呢間餐廳其實成日都見到佢既分店 但真係第一次食門口睇完餐牌覺得都唔錯 又唔洗等位就入左煙三文魚蘆筍刁草忌廉汁天使麵好多三文魚🤤🤤每啖都可以食到三文魚忌廉汁係多到可以浸住啲天使麵 唔會食到最後啲天使麵冇晒汁鍾意食辣嘅朋友可以問職員拎咗罐辣椒片 加少少辣椒片 成碟天使麵變得更野味迷迭香香烤春雞(半隻)配薯蓉 羽衣甘藍沙律春雞烤到好香 加上少少燶邊 十分香口野味沙律份量唔會太少 一啖雞一啖沙律 唔會太膩甜品一份揀左是日甜品---泡芙另一份+$38 轉左朱古力布朗尼餅、烤香蕉、合桃、雲呢拿雪糕泡芙無驚喜 普普通通朱古力布朗尼餅、烤香蕉、合桃、雲呢拿雪糕上枱知下已經流緊口水🤤🤤成個組合都勁夾 每一啖都係享受明明已經飽飽地 但係都覺得個甜品唔夠喉咁 如果大份啲真更正🤤🤤餐廳唯一缺點係冷氣超級凍....所以我地食完好快就埋單走左 凍到唔想繼續坐....
雖然Megabox真係無咩野行🙊但其實真係好多野食

春雞烤到好香 加上少少燶邊 十分香口野味
沙律份量唔會太少 一啖雞一啖沙律 唔會太膩

甜品一份揀左是日甜品---泡芙
泡芙無驚喜 普普通通

朱古力布朗尼餅、烤香蕉、合桃、雲呢拿雪糕
上枱知下已經流緊口水🤤🤤
成個組合都勁夾 每一啖都係享受

2022-05-27 557 浏览
同朋友行完megabox,發現呢間好大既餐廳,原來都有幾間分店,見佢menu 主打龍蝦🦞一於試下佢😆#煙三文魚溫泉蛋披蕯 💰134 哇!第一見pizza面會有流心蛋啊😍😍呢個係9吋size,係好薄身既批,切開有六塊,每塊個面都有大大塊既煙三文魚。#龍蝦芝士焗通粉 💰158 呢款係細細既煎pan 上,見到有個龍蝦鉗喺中間。通粉係大粒啲食落都係比較有咬口,佢仲加咗啲芝士有啲拉絲效果。下次會試埋佢既lunch ,佢啲pizza有好多唔同款式令人想試更多!

#煙三文魚溫泉蛋披蕯 💰134

#龍蝦芝士焗通粉 💰158

2022-05-22 498 浏览
今次係二訪呢間餐廳,見同朋友食完下午茶仲好飽所以叫住少少野食先。😬😬#黑松露野菌意大利飯138 呢款係岩素食既朋友仔,黑松露味都好出好夠香,食落好夠creamy ,份量都好多。#Pomegranate and Lemon 🍋💰48呢款係少少既石榴味,飲落檸檬🍋味夠出。個人中意茶味較出。#Mock Champagne 🍾💰48 唔想飲茶既就想try d 無咁重酒精既。味道都幾好,佢飲品方面都有好幾款選擇!

#黑松露野菌意大利飯138

#Pomegranate and Lemon 🍋💰48

呢款係少少既石榴味,飲落檸檬🍋味夠出。個人中意茶味較出。

#Mock Champagne 🍾💰48
2022-05-16
2022-05-21 218 浏览
2022.05.20 520❤️HAPPY FRIDAY🎉加上前一日高強度訓練🏃🏻‍♀️今日當然要獎勵下自己🫶🏻去左EMAX 既The Point開餐🍴龍蝦湯🦞🥣有好多新鮮彈牙既龍蝦肉🦞香蒜辣椒🌶️白酒煮大蜆 大蜆真係大大隻新鮮又無沙!調味少辣好開胃🤗香煎虎蝦🦐牛油果🥑意大利香草醬🇮🇹🌿意粉🍝呢個係新推出⭐️個配搭全部都係我鍾意既食材💚色香味俱全,完全係無得彈🤗兩大隻煎香既虎蝦🦐加上超creamy 牛油果同香草醬既彈牙意粉😋榛子🌰朱古力🍫香橙🍊披薩🍕呢個係甜品黎🤎超甜又有滑溜既雲呢拿雪糕🍦SO SWEET 🤎LYCHEE MOJITO🍸星期五來杯MOJITO CHILL下☺️好FRESH 🧚🏻
2022.05.20

榛子🌰朱古力🍫香橙🍊披薩🍕

LYCHEE MOJITO🍸
星期五來杯MOJITO CHILL下☺️好FRESH 🧚🏻
2022-05-18 209 浏览
西餐廳位於九龍灣Mega box,平日夜晚去唔多人,不用等位,今次同朋友二人叫左一個意粉,一個pizza,一個甜品,全部都好好味😍😍服務員態度良好👍值得再去☺️
2022-05-05 240 浏览
拎咗消費券趁有幾日假期同honey去Megabox 消費和吃令我念念不忘的The Point 意大利餐廳主打明火烤的披蕯,餐廳裝潢時尚,空間寛敞。餐廳最近有原隻火焰龍蝦套餐,可以一次過品嚐幾款用龍蝦炮製的菜式!首先是兩碗浠稠適中,湯料十足的龍蝦湯。迷里凱撒沙律加配鮮美的煙三文魚,令這田園沙律更健康!也有龍蝦焗芝士通粉和用明火烤的原隻火焰焗釀龍蝦披薩,侍應一端上枱面,立即在客人面前出現熊熊烈火的情景;披薩口感豐富。優惠套餐可另加$38有四款不同口味的果汁可選擇二款是fruit punch、green point、mock champagne 和mango tango,揀了清新fruit punch和酸酸甜甜的mango tango便是這火焰龍蝦套餐的完美終結!
。迷里凱撒沙律加配鮮美的煙三文魚,令這田園沙律更健康
  • 火焰龍蝦pizza
  • 龍蝦芝士通粉
  • 凱撒沙律
  • Fruit  Punch  Mango  Tango
2022-04-30 253 浏览
政府終於放寬晚市堂食,急不及代約好友到MegaBox shopping 後,去曾經吃過印象深刻在11樓的The Point意大菜。餐廳對外的坐位本來是可以一邊觀賞溜冰一邊品嚐美食的,但暫時還未開放,餐廳內地方整潔和寛敞,光缐充足,加上配合柔和音樂,感覺很舒適。餐廳最近新推出龍蝦套餐,當然必試。包括有幾隻龍蝦仔肉和一塊法包的兩碗熱騰騰龍蝦湯。Menu寫是迷你凱撒沙律,但一啲都唔覺得迷你;份量十足的爽脆凱撒沙律菜,灑上粒粒香脆的煙肉碎,額外加$18添加挪威煙三文魚,令這款沙律菜錦上添花!主菜提供三款選一款,選了龍蝦芝士焗通粉,軟熟口感的大粒蜆殼通粉配合抜絲芝士,口感別有風味!吃埋主角之一的火焰龍蝦pizza,令我倆個大女孩抱腹而去。

餐廳最近新推出龍蝦套餐,當然必試。

包括有幾隻龍蝦仔肉和一塊法包的兩碗熱騰騰龍蝦湯

吃埋主角之一的火焰龍蝦pizza,令我倆個大女孩抱腹而去。

• 龍蝦芝士通粉
  • 火焰龍蝦pizza
  • 迷你凱撒沙律
2022-04-27 215 浏览
The Point嘅兩人套餐好抵食呀🤩只係$398!其實仲有個龍蝦套餐,2位都只係$388😍不過可惜我唔可以食咁多海鮮……2人套餐有2款前菜+意粉+主菜/Pizza「香辣蕃茄醬燘肉丸」醬汁以蕃茄汁為主,無咩辣味!不過勝在好開胃👍🏻「芝士焗釀大啡菇」芝士包裹住大啡菇,再連埋香草蕃茄汁,味道好豐富😋有melted cheese 一定係好食的😃(因為我係芝士痴)「四式芝士焗通粉」作為芝士痴,一定會要食呢個😍有4款芝士,分別係Ricotta, Parmesan, Gorgonzola, Mozzarella 不過可能無cheddar cheese嘅關係,所以芝士味不夠香濃,而且味道偏甜!「明太子醬軟殼蟹Pizza」Pizza 餅底好有實在感,明太子醬好好食😋再配上紫菜碎,和風味道出哂嚟👍🏻「Peach & Mint」茶底好清新,有解膩作用!
The Point嘅兩人套餐好抵食呀🤩只係$398!
其實仲有個龍蝦套餐,2位都只係$388😍
不過可惜我唔可以食咁多海鮮……
2人套餐有2款前菜+意粉+主菜/Pizza

「香辣蕃茄醬燘肉丸」
醬汁以蕃茄汁為主,無咩辣味!
不過勝在好開胃👍🏻

「芝士焗釀大啡菇」
芝士包裹住大啡菇,
再連埋香草蕃茄汁,味道好豐富😋

「四式芝士焗通粉」
作為芝士痴,一定會要食呢個😍
而且味道偏甜!

「明太子醬軟殼蟹Pizza」
Pizza 餅底好有實在感,
明太子醬好好食😋再配上紫菜碎,
和風味道出哂嚟👍🏻

「Peach & Mint」
茶底好清新,有解膩作用!
2022-04-27 152 浏览
今日去左Ikea買嘢,買完野就搵下有咩好食!見好耐都無食過Pizza,就決定食The Point好慶幸,唔駛等位直接就有位香辣蕃茄醬燘肉丸呢個前菜好開胃肉丸肉味比較濃,相信係手打的!口感唔會過分實淨,比較軟滑~~芝士焗釀大啡菇呢個係即叫即焗,熱溶咗嘅芝士遇上大啡菇,令味道不再單調加上用左香草蕃茄汁做個base,令味覺更有層次酥炸軟殼蟹Pizza用左明太子醬,係一個和風味嘅pizza企身嘅軟殼蟹好有睇頭,不過點嫌油膩左啲……朱古力Brownies 呢個非常非常好食雪糕同brownies一齊食,簡直係冰火交融重點係旁邊嘅熱辣辣嘅合桃有種焦香味,特別好食仲有焗到軟身嘅香蕉沾上朱古力醬,完全係抗拒唔到一定要食呢個甜品!
今日去左Ikea買嘢,買完野就搵下有咩好食!
見好耐都無食過Pizza,就決定食The Point

好慶幸,唔駛等位
直接就有位

香辣蕃茄醬燘肉丸
呢個前菜好開胃

肉丸肉味比較濃,相信係手打的!
口感唔會過分實淨,比較軟滑~~

芝士焗釀大啡菇
呢個係即叫即焗,
熱溶咗嘅芝士遇上大啡菇,
令味道不再單調

加上用左香草蕃茄汁做個base,令味覺更有層次

酥炸軟殼蟹Pizza
用左明太子醬,係一個和風味嘅pizza

企身嘅軟殼蟹好有睇頭,
不過點嫌油膩左啲……

朱古力Brownies
呢個非常非常好食

雪糕同brownies一齊食,簡直係冰火交融

重點係旁邊嘅熱辣辣嘅合桃有種焦香味,
特別好食

仲有焗到軟身嘅香蕉沾上朱古力醬,
完全係抗拒唔到

一定要食呢個甜品