2023-12-21 59 浏览
臨近聖誕,和朋友提早慶祝這個特別的節日。餐廳位置寬敞,門口掛著聖誕裝飾,暖色木系,營造出溫暖的節日氛圍。我們點了兩個餐,有餐湯,沙律,主菜,飲品和甜品,滿足了我們的慾望。南瓜湯和沙律南瓜湯散發著濃郁的香氣,入口溫潤順滑,南瓜蓉的天然甜味很醒神。沙拉蔬菜很新鮮清新和醬汁的酸甜相互融合,讓人口感愉悅。海鮮醬墨魚汁手工意大利麵條意大利麵條鮮嫩彈牙,伴隨著豐富的海鮮醬汁,每一口都充滿了海洋的鮮味。墨魚汁滲入麵條中,明亮色彩形成鮮明對比,令人垂涎欲滴。四色芝士PIZZA披薩帶著誘人的香氣出現在桌上。這道披薩由多種芝士組成,每一片都散發著濃郁的奶香味,融化的芝士與酥脆的餅皮完美結合。蜜糖芥末雞翼雞翼經過烤制後,鮮嫩多汁,外皮酥脆金黃。蜜糖芥末醬汁賦予了雞翼獨特的甜甜辣辣風味。巴馬臣黑松露薯條薯條金黃酥脆,散發著迷人的香氣。巴馬臣芝士和黑松露的獨特風味相互融合,讓薯條增添了奢華的口感。Ice Oreo Chocolate一杯飲品,包括了朱古力和雲呢拿雪糕,完美配合,還帶Oreo曲奇味道,口感很creamy。Green Point黃黃藍藍綠綠的一杯飲品,十分漂亮,菠蘿味道為主,酸酸甜甜很清新。朱古力布
臨近聖誕,和朋友提早慶祝這個特別的節日。

南瓜湯和沙律
沙拉蔬菜很新鮮清新和醬汁的酸甜相互融合,讓人口感愉悅。

海鮮醬墨魚汁手工意大利麵條

四色芝士PIZZA

蜜糖芥末雞翼

巴馬臣黑松露薯條

Ice Oreo Chocolate

Green Point

朱古力布朗尼
最後當然要吃甜品,這個布朗尼是以鐵pan上菜,蛋糕面上放著一個大大的雪糕球,還有合桃香蕉伴碟,入口即溶,所有味道都十分搭配,令人欲罷不能。
2023-12-20 76 浏览
見完客經過九龍灣Megabox,午餐想搵啲西式嘢食吓,於是乎就上咗呢間食pizza既意大利餐廳,估唔到啲食物都幾好食。龍蝦湯:湯嘅質地濃郁滑順,充滿咗龍蝦嘅鮮香味道,仲有少少龍蝦肉可以品嚐。明太子軟殼蟹櫻花蝦pizzapizza 皮非常香脆,再加入咗鮮蝦、軟殼蟹同櫻花蝦,鮮蝦彈牙,面頭仲有啲明太子醬,增加咗一層豐富嘅口感。薄脆嘅餅皮同濃郁嘅芝士,熱辣辣,入口芝士味香濃,味道不會過膩,外脆內軟。龍蝦芝士焗通粉:通粉煮得剛好有彈性又有咬口,龍蝦肉爽口鮮甜,搭配豐富嘅龍蝦肉同濃郁嘅芝士,每一口都帶嚟咗滿滿嘅滿足感。見佢主食咁出色,之後忍唔住叫埋甜品方面,呢間意大利餐廳亦都絕對冇令我失望,朱古力布朗尼餅 ,外層酥脆,內部濕潤。加埋合桃碎喺面和燒香蕉係底,口感柔軟綿密。搭配上雲呢拿雪糕,食落好有層次。

龍蝦湯:

明太子軟殼蟹櫻花蝦pizza

龍蝦芝士焗通粉:

2023-12-05 179 浏览
同事揀左呢間坐得舒服的意大利餐廳吹水, 試左兩碟有cheese 的菜式都好香濃好高質!明太子海鮮pizza -明太子唔會太鹹,芝士好香,可以拉絲-海鮮有大量蝦,魷魚,蜆肉,每一啖都係滿滿的海鮮-仲有香口的櫻花蝦,增加口感,同時令整個pizza 更添鹹香龍蝦Mac&Cheese-芝士十分高質,拉絲,食得出有多過一種芝士,mix 埋意式通粉好有滿足感-龍蝦大隻厚肉,蝦膏好多,有驚喜芝麻吞拿魚羽衣甘藍沙律-吞拿魚十分新鮮,有芝麻coating 好香-大量羽衣甘藍,沙律汁係偏酸的意式風味Brownie in Pan-朱古力brownie極濃朱古力味,好濕潤-有一大球雲尼拿雪糕,加埋琥珀合桃同香蕉,滿足

明太子海鮮pizza
-明太子唔會太鹹,芝士好香,可以拉絲
-海鮮有大量蝦,魷魚,蜆肉,每一啖都係滿滿的海鮮

龍蝦Mac&Cheese
-龍蝦大隻厚肉,蝦膏好多,有驚喜

芝麻吞拿魚羽衣甘藍沙律
-吞拿魚十分新鮮,有芝麻coating 好香
-大量羽衣甘藍,沙律汁係偏酸的意式風味

Brownie in Pan
-朱古力brownie極濃朱古力味,好濕潤
-有一大球雲尼拿雪糕,加埋琥珀合桃同香蕉,滿足

2023-09-27 456 浏览
The Point Pizza+ Pasta MegaBox喺MegaBox 10樓食物好食價錢合理Starter 是日餐湯巴馬火腿半哈密瓜火箭菜沙律Entrees 香煎三文魚扒伴薯蓉~三文魚扒煎得好香❤️慢煮豬鞍架伴番薯條~豬鞍好腍👍,番薯條好脆趁熱食😋
喺MegaBox 10樓
食物好食
價錢合理

Starter
是日餐湯
巴馬火腿半哈密瓜火箭菜沙律

Entrees
香煎三文魚扒伴薯蓉~三文魚扒煎得好香❤️
慢煮豬鞍架伴番薯條~豬鞍好腍👍,番薯條好脆趁熱食😋

2023-08-14 538 浏览
今日叫左四個lunch set, 一個系XO醬帶孑扁意粉,唔錯,一個系意大利辣肉腸披薩9",幾好,個底一般,一碟經典卡邦拿拉意粉,正常,一碟慢煮豬鞍架伴蕃薯條配白蘭地蘋果醬,個醬有啲怪,太甜,蕃薯薯條好味嘅,另外叫咗個黑松露薯條,味道略有不足,全部跟左餐湯同一杯野飲,蘋果汁,可能lunch冇乜人,四人食飯俾左張八人枱我地
餐廳:The Point - Pizza & Pasta (九龍灣)地址:九龍灣宏照道38號企業廣場5期Megabox11樓10號舖前排喺尖沙咀The One食過The Point之後就念念不忘,因為佢哋嘅自家製意大利菜真喺做得有板有眼,加上佢哋有晚市2人/4人Classic Set,俾人整體嘅感覺就喺又抵又好食😋今次行開九龍灣MegaBox,喺云云餐廳之中俾我再次喺11樓見返The Point,所以決定再戰佢哋嘅石窯Pizza同手工意粉🍝$398嘅2人Classic Set,有2款頭盤、1款意粉或主菜同1個Pizza,另外大部份飲品跟餐有半價優惠☕️,Cocktail、Mocktail、咖啡、茶飲……都幾多選擇🍹嘢食未到,先上咗杯石榴檸檬凍茶(半價$29)同Latte(半價$20),石榴嘅甜香同檸檬嘅酸香balance得幾好🍋,夏天飲清新解渴,茶香順喉一啲都唔澀🌱小食叫咗龍蝦湯同意大利風乾火腿拼盤(+$28),手打龍蝦湯濃郁夠稠🤓,鮮香得嚟一啲味精都無,仲有一絲絲嘅龍蝦肉喺當中🦞;意大利風乾火腿拼盤就有4款精選火腿,莎樂美腸、巴馬火腿、煙燻火腿、意式香腸各1片,仲有水牛芝士同火箭菜,喺

小食叫咗龍蝦湯同意大利風乾火腿拼盤(+$28),
意大利風乾火腿拼盤就有4款精選火腿,
莎樂美腸、巴馬火腿、煙燻火腿、意式香腸各1片,仲有水牛芝士同火箭菜,喺幾唔錯好吊胃嘅前菜👍

✝️BBQ雞肉Pizza
The Point所有Pizza都喺即叫即整🍕,呢個主要用咗烤雞肉🐓、野菌🍄、焦糖洋蔥🧅、Mozzarella cheese同燒烤醬做餡料嘅Pizza,以意大利最幼滑嘅“00”麵糰發酵足足一日而成🇮🇹,
店內仲有一個火山石窯去烤焗Pizza🔥,令Pizza餅底喺快速高溫底下食落好似法包咁,
薄脆得嚟面頭帶有少少麵粉煙韌質感,火候控制得游刃有餘,令人一試難忘,所以點解我先嚟食第二次😆

✝️龍蝦芝士焗通粉 (+$48)
Macaroni and cheese (Mac & Cheese)喺源自英國嘅傳統主食🇬🇧,喺鐵Pan上面擺滿通粉,撈勻龍蝦汁同龍蝦肉🦞,放上濃香嘅芝士拎去烤焗🧀,每啖都充滿陣陣芝士同龍蝦鮮香🤤,
用匙羹舀起仲見到吸睛、望見都想食嘅拉絲添😍
2023-08-09
2023-07-15 554 浏览
呢間餐廳取出名,應該都係Pizza係可以見到廚房有個爐焗緊明火pizza餅底唔算太厚 好有爐火味而且lunch set百幾蚊有齊嘢飲同湯我覺得好抵卡邦尼意粉都好濃郁係食到淡淡都好Creamy嘅意粉仲叫咗個鐵板螺絲粉呢個就得略油但都好有鑊氣
呢間餐廳取出名,應該都係Pizza
係可以見到廚房有個爐焗緊明火pizza
餅底唔算太厚 好有爐火味
而且lunch set百幾蚊有齊嘢飲同湯我覺得好抵

卡邦尼意粉都好濃郁
係食到淡淡都好Creamy嘅意粉

仲叫咗個鐵板螺絲粉
呢個就得略油但都好有鑊氣
2023-06-27 364 浏览
📍The Point - Pizza & Pasta🇭🇰 九龍灣宏照道38號企業廣場5期Megabox11樓10號舖平時行商場成日都會經過見到不過食都真係第一次!原來都幾好食!😋 意大利風乾火腿、香腸、芝士拼盤 $152啲parma ham幾香 但稍微乾 如果多啲油脂會好食啲芝士都幾香 唔錯 😋 紅酒燴和牛肋肉配蜆殼粉 $148超好食!佢個和牛肋肉好林好入味 食得出紅酒味只係份量有啲少 但好好食😋 意大利香草醬海鮮pizza 11’ $174呢個都好食!配料好豐富有蜆肉、醃安鰽魚、蝦肉、魷魚、水牛芝士、檸檬、番茜、意大利香草醬 欣賞佢個pizza邊同底 好脆但唔會太乾😋 玉桂蘋果pizza $78呢個係甜品嚟嘅 超級香!有烤蘋果、葡萄乾、合桃、吉士醬、雲呢拿雪糕好好食!
📍The Point - Pizza & Pasta

平時行商場成日都會經過見到
不過食都真係第一次!原來都幾好食!

😋 意大利風乾火腿、香腸、芝士拼盤 $152

😋 意大利香草醬海鮮pizza 11’ $174
呢個都好食!配料好豐富
欣賞佢個pizza邊同底 好脆但唔會太乾

😋 玉桂蘋果pizza $78
呢個係甜品嚟嘅 超級香!
有烤蘋果、葡萄乾、合桃、吉士醬、雲呢拿雪糕
好好食!
2023-06-06
⍥ 慢煮鴨胸藍芝士披薩 9‘' ❙ $130即叫即造 等了約十分鐘我們選擇小的9吋sizePizza底沒有太厚那就不太會撐肚子🤭有別於其他西餐廳Pizza用火山石窯快速烤熟特別有風味煙韌的 還有點麵粉香🤩鴨胸油脂滿滿 藍芝士跟焦糖洋蔥相當搶戲鹹鹹甜甜🤤非常可口⍥ 明太子軟殼蟹櫻花蝦意粉 ❙ $138明太子忌廉醬充分地包圍每條意粉🫶🏻超好掛汁軟殼蟹炸得香脆可口面頭不少柴魚片惹味非常😚⍥ 龍蝦香草意大利飯 ❙ $158讚!意大利飯不會太生硬我的奶奶胃沒投訴🤣還有香腸、蜆及龍蝦肉每口也充滿龍蝦鮮味對比明太子意粉😝意大利飯更中我口味⍥ 黑松露芝士蛋黃醬薯條 ❙ $78熱騰騰炸起 😋必定要盡快食不然芝士會變硬薯條香脆黑松露令整體更昇華貪心的我🤤希望可以更慷慨🤭
⍥ 慢煮鴨胸藍芝士披薩 9‘' ❙ $130

惹味非常😚

⍥ 龍蝦香草意大利飯 ❙ $158
讚!意大利飯不會太生硬
我的奶奶胃沒投訴🤣
還有香腸、蜆及龍蝦肉
每口也充滿龍蝦鮮味

薯條香脆
黑松露令整體更昇華
貪心的我🤤
希望可以更慷慨🤭

店內座位舒適,侍應有禮,食物整體質素高。✌🏻 精選二人套餐 $398包含 2頭盤 + 1意粉/主菜 + 1披薩,另可以半價優惠加飲品頭盤:- 龍蝦湯味道濃郁且有蝦肉增添口感,調味適中不會過咸,十分美味- 意大利風乾火腿拼盤 (套餐另加$28)賣相不太討好,像隨意掉4片風乾火腿在上面沒有擺好盤,下方有少許火箭菜,味道正常主菜:龍蝦芝士焗通粉(套餐另加$48)上面有一隻波士頓龍蝦鉗,雖並非新鮮蝦肉,但肉質味道屬正常。通粉沾滿龍蝦汁,令龍蝦味不會被芝士搶風頭,芝士份量不算多,令人不會有易膩感披薩:9”慢煮鴨胸藍芝士披薩(套餐另加$18)材料包括慢煮鴨胸、意大利藍芝士、焦糖洋蔥、合桃及燒烤醬,餅底外圍微脆,內圍煙韌,藍芝士跟燒烤醬的調味合襯,配上薄片鴨胸味道恰好,每一小塊的披薩都有一顆甜脆合桃層加口感層次,披薩整體味道佳👍🏻❤️ M5澳洲和牛肉眼牛扒 $368牛肉味濃郁,肉質軟嫩,我們指定的五成熟度烹調得恰好,牛脂溶化的油份散佈在整塊牛扒中,令人覺得齒頰留香。配菜外層帶少許咸味已十分惹味,整道菜都令人回味無窮,推薦大家點選💕💕🥤飲品特飲有不少Mocktail選擇,適合不喝酒人士,味道亦不會太甜-
店內座位舒適,侍應有禮,食物整體質素高。
✌🏻 精選二人套餐 $398
頭盤:
- 意大利風乾火腿拼盤 (套餐另加$28)
主菜:龍蝦芝士焗通粉(套餐另加$48)
披薩:9”慢煮鴨胸藍芝士披薩(套餐另加$18)

❤️ M5澳洲和牛肉眼牛扒 $368

🥤飲品
- Fruit Punch (跟餐加$28)
成份為橙汁、西柚汁、士多啤梨果肉、梳打
- Green Point(跟餐加$28)
成份為菠蘿汁、藍糖漿、梳打
2023-06-08 205 浏览
The Point🍕性價比高set lunch.是日餐湯🥣意大利巴馬火腿伴哈密瓜配黑醋火箭菜沙律🍈套餐可以湯同沙律二選一,我試左沙律🥗個瓜好甜,包住Parma ham係絕佳配搭,好開胃呢.香煎三文魚扒伴薯蓉配海鮮叨草思廉汁🐟三文魚煎得好好食!切開入面係明顯見到啲肉好嫩滑,因為最怕就係煎到啲魚肉老晒,要提提個汁啊有鮮味好夾😍.慢煮豬鞍架伴蕃薯條配白蘭地蘋果醬🐷豬鞍好軟熟呀,切開個肉好靚,仲保留到啲肉汁,個白蘭地蘋果醬微酸可以中和返肉既油膩感~🍎.小食都好唔錯!幾抵加喎兩款都係$38-棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬🐔幾有誠意喎個雞肉大大隻,蜜糖燒烤醬好香口呢!-黑松露薯條🍟好大盤呀小心熱~除左黑松露醬仲有一層厚芝士係上面
The Point🍕性價比高set lunch
是日餐湯🥣
意大利巴馬火腿伴哈密瓜配黑醋火箭菜沙律🍈

香煎三文魚扒伴薯蓉配海鮮叨草思廉汁🐟

慢煮豬鞍架伴蕃薯條配白蘭地蘋果醬🐷

小食都好唔錯!幾抵加喎兩款都係$38
-棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬🐔
幾有誠意喎個雞肉大大隻,蜜糖燒烤醬好香口呢!
-黑松露薯條🍟
好大盤呀小心熱~除左黑松露醬仲有一層厚芝士係上面
2023-05-26 153 浏览
pizza 選擇真的非常多,就算甜品也都是以pizza 為主題,很有特色。pizza餅底煙煙unun,不太軟亦不太硬身,口感很好,不論是小朋友或老人家都適合,而且十分好食。環境很寬敞,坐得舒服,非常適合一大班朋友或家人聚餐。
環境很寬敞,坐得舒服,非常適合一大班朋友或家人聚餐。
2023-05-25 143 浏览
今日同妹午餐~見有「慢煮系列」就試左個斧頭扒,肉質好嫩,配埋醬汁真係好夾,伴碟的甜薯條都好好美。松露湯就稍為淡口,但好香松露味,而家好creamy。香草pizza的香味可以唔係慣常的香味,但pizza的味道好美味。配埋杯蘋果汁,真係好幸福。店員的服務和環境都好好。$3XX的午餐,就可以有咁好的享受,值得推介。

慢煮斧頭扒餐
香草海鮮pizza餐
慢煮斧頭扒餐
香草海鮮pizza餐
2023-04-23 1745 浏览
幾年前喺尖沙咀食過一次覺得唔錯,見好耐無食,咁啱星期六喺mega box行完街唔知食咩好,喺門口見到6點幾又無咩人就入去食晚餐。環境好闊落,坐得都幾舒服,有得揀坐出面同入面。依家轉用QR code落單都方便既,本身想叫二人餐,但發覺比較想食既都要加錢,而唔使加錢既都唔吸引,最後決定就咁散叫就算。唔算太餓既情況下只係叫左一個小食同pizza,打算唔夠食可以叫甜品🫣▪️棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬 ($88)有6件雞槌型既棒棒雞翼,味道一般,唔蘸醬會覺得非常普通😂雖然幾香脆,不過主要都係面頭有啲孜然粉既味道,肉質算嫩滑既,但真係唔特別推薦。▪️明太子軟殼蟹披薩 11’ ($178)黎到呢度唔會唔叫pizza,除左係即叫即造,仲係採用最幼滑既意大利🇮🇹麵粉做既麵團。一見有明太子點可以唔試下🤭pizza上有兩大件酥炸軟殼蟹,而且有拉絲芝士,味道唔差既,帶有櫻花蝦香味。係啲蝦肉🦐有少少急凍味,中間有啲明太子醬,再濃郁啲會好食啲。餅底都算幾鬆脆,偏煙韌可惜坐喺風口位啲野食凍得都幾快🫠飲品就叫左一杯mocktail同cocktail:▪️Sparkle Fizz ($58)味道都算正常,不過上枱時見到好似得半杯咁

環境好闊落,坐得都幾舒服,有得揀坐出面同入面。

▪️棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬 ($88)
棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬

有6件雞槌型既棒棒雞翼,味道一般,唔蘸醬會覺得非常普通😂
棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬

▪️明太子軟殼蟹披薩 11’ ($178)
明太子軟殼蟹披薩 11’

明太子軟殼蟹披薩 11’

可惜坐喺風口位啲野食凍得都幾快🫠

飲品就叫左一杯mocktail同cocktail:

▪️Sparkle Fizz ($58)
Sparkle Fizz
味道都算正常,不過上枱時見到好似得半杯咁既感覺就差啲🫤就係果汁味

▪️Pretty In Pink ($78)
Pretty In Pink
主要有Rum,紅石榴同番石榴,賣相好一般,果條檸檬皮又唔知想點😂成杯野帶有藥水味,唔太啱我飲。

相比幾年前喺尖沙咀食過,覺得今次食物質素差左,兩條友咁就食左400幾蚊,係好飽,但唔係好滿足既感覺,應該就唔會再食😮‍💨
2023-04-22
2023-04-20 250 浏览
環境唔錯,晚餐時間,一行十人都有位入坐,有小朋友係首選,因為位置闊,吵小小都唔怕影響到其他人,食物質素唔差,但性價比唔貴,如果用呢個價錢食物合格,但服務質素就負分,好在我哋人多,掛住傾計都無乜需要服務,但叫人加水都要等勁耐,主要應該係唔夠侍應. 完
2023-02-20
  • 龍蝦芝士通粉