2021-06-22 103 浏览
好姊好又要搵好野食,今次佢介紹這間西餐,因為佢入左會🤣😂🤣😂龍蝦套餐for 2人😌「龍蝦湯」好濃好濃😊 而且有一大件龍蝦「龍蝦紅菜頭沙律」龍蝦肉2大件😋 紅菜頭就麻麻地😖 有點腥👎🏼「龍蝦pizza 」主要中間有隻龍蝦,但裡面是配件,不是龍蝦肉😾「龍蝦貝殼粉」芝士味香濃🤤「朱古力布朗尼配烤香蕉」唔錯!布朗尼😋😋 香蕉就….👎🏼👎🏼「green point」「石榴檸檬汁」另加:「黑松露芝士薯條」要襯芝士未凍時食先最正😜「炸雞腿」香口小食☺️備註:🔺入左會相當抵! 又可85折,又可減$100👍🏻

龍蝦套餐for 2人😌
「龍蝦湯」好濃好濃😊 而且有一大件龍蝦
「龍蝦貝殼粉」芝士味香濃🤤
「green point」
「石榴檸檬汁」

另加:
「黑松露芝士薯條」要襯芝士未凍時食先最正😜
炸雞腿」香口小食☺️

備註:
🔺入左會相當抵! 又可85折,又可減$100👍🏻

同事極力推薦設有落地玻璃窗的 The Point 手工 Pizza 西餐廳,放工一齊試吓,窗邊位置可以欣賞花園景色。餐廳主打西式菜餚,看餐牌已經吸引眼球,人手製作手工Pizza和意粉。環境感覺舒服,座位空間感大,播放輕鬆音樂。龍蝦套餐 $428 / 兩位用龍蝦套餐CP值高, 配合高級食材,其中包括招牌 火焰Pizza,當中採用最幼滑的意大利“00 麵粉”製作麵糰,發酵超過24小時,一定要試。我同事一向係龍蝦🦞擁躉,慶祝生日就吃他最愛的龍蝦Pizza啦!即叫即製,製作用心又有水準!套餐包括人氣龍蝦 pizza,pasta, 龍蝦湯,沙律加配朱古力甜品,飲品仲享有半價優惠。龍蝦湯金黃色的龍蝦湯,濃稠適中,味道濃郁,龍蝦肉入口鮮甜,唔錯。龍蝦紅菜頭沙律減肥因物紅菜頭,健康有益,賣相頂層見龍蝦,下層是鮮甜蝦肉和顔色鮮艷的紅菜頭,口感爽中帶甜,用上可食用鮮花和橙絲作點綴,色香味俱全的沙律!原隻火焰焗釀龍蝦披薩店員服務細心,提示淋上酒再點火,即時火焰🔥很有視覺和打卡效果!每一片 Pizza 都熱辣辣,充滿了龍蝦的鮮味,就連龍蝦殼都釀上了芝士蘑菇,味道鮮美,披薩批底口感香脆可口,芝士香濃爽脆,好味

龍蝦套餐 $428 / 兩位用

龍蝦湯
金黃色的龍蝦湯,濃稠適中,味道濃郁,龍蝦肉入口鮮甜,唔錯。

龍蝦紅菜頭沙律

原隻火焰焗釀龍蝦披薩
店員服務細心,提示淋上酒再點火,即時火焰🔥很有視覺和打卡效果!每一片 Pizza 都熱辣辣,充滿了龍蝦的鮮味,就連龍蝦殼都釀上了芝士蘑菇,味道鮮美,披薩批底口感香脆可口,芝士香濃爽脆,好味有驚喜!

龍蝦芝士焗通粉
我是一個芝士控,超感動吃到芝士醬汁填滿通粉,每一口都有蝦肉和醬汁的滋味!雖然邪惡但十分高質好味。

朱古力布朗尼配烤香蕉、合桃、雲呢拿雪糕
新鮮滾熱辣的 朱古力布朗尼,好似熔岩般流下來的雪糕,冰火交融的口感,焦香的香蕉配上合桃,冷靜與熱情之間,味道層次豐富。

飲品同樣出色,Peach and Mint
整體很不錯,一定會再來。

庆祝纪念
生日
  • 龍蝦紅菜頭沙律
  • 火焰龍蝦披薩
  • 朱古力布朗尼
2021-06-21 60 浏览
周未和朋友去到荃灣西聚餐,首先叫了個明太子軟殼蟹, pizza 很大賣相很吸引。內面有酥炸軟殼蟹、蝦肉、櫻花蝦、明太子醬。軟殼蟹入面還有蟹醬。足夠三人食用。再叫了個黑松露野菌意大利飯,飯的份量不算太大,。但對於女士來說剛剛好, 飯煙靭,黑松露非常香而濃郁。友人叫了杯Red Sangria, 入面有紅酒, 橙汁,檸檬汁和梳打水,酸甜酒味濃, 很chill 的一杯。另外有個朋友咖啡愛好者叫了latte, 說這杯特別好飲, 試了一啖, 真是特別濃郁。没有加糖也不會苦。本人叫了個caramel chocolate, 珠古力味很濃。環境10分雅致,對於週末的下午時間來說,如朋友聚餐想要漂亮又價錢合理的環境,非常值得一試。

2021-06-11 183 浏览
中午來到如心廣場,見到這間餐廳環境舒適,立即入內,還看到龍蝦餐,每道菜都有龍蝦的,當然不放過。龍蝦湯 - 濃濃的龍蝦味,熱熱的湯,湯裡還有龍蝦肉的。龍蝦紅菜頭沙律 - 大大的龍蝦肉在上,紅菜頭很新鮮,補一下血。原隻火焰焗龍蝦pizza - 這道菜打咭一流,店員在原隻龍蝦上倒上汁,整隻龍蝦都著了火,火焰燦爛,皮底夠脆,味道亦好。龍蝦芝士焗通粉 - 特別喜愛這個芝士汁,通粉大大的,配上這個芝士汁,入口香濃芝士,再咬一口龍蝦,一樂也。朱古力香蕉brownie - 怎可以少得甜品,朱古力配香蕉是絕配,味道極度夾,整個甜品用鐵板上,我覺得非常好,令我可以慢慢品嘗,每一口都是熱熱的。整體感覺很好,一定會再來臨。

龍蝦湯 - 濃濃的龍蝦味,熱熱的湯,湯裡還有龍蝦肉的。

整體感覺很好,一定會再來臨。

❐ 煙三文魚蘆薈刁草忌廉汁天使麵 $128評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ ▯⟰賣相唔錯煙三文魚嘅厚薄都適中但煙燻味吾太濃🐟⟰忌廉汁算幾濃郁幾重份量夠💥令到每條意粉都可以均勻咁沾到忌廉汁,讚🙌🏻⟰另一個抵讚嘅地方係每一條天使麵煙韌有咬口🌟口感一流‼️❐ 食肉獸薄餅(9吋) $108評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ ▯ ▯ ▯⟰叫得做食肉獸薄餅🍕當然成個薄餅都充滿唔同嘅肉🥓有辣肉腸🥓西班牙辣腸🥓意大利香腸粒🥓再配以墨西哥辣椒同燒烤醬🌶微辣惹味,口感豐富但食多真係少少濟💢⟰餅底只係一般薄身嘅餅底唔算太有特色💢❐ 黑松露芝士蛋黃醬薯條 $74評分 ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ ▯ ▯ ▯ ▯ ▯⟰睇落好吸引可惜薯條味道唔太濃烈🍟只有輕微黑松露嘅味道⟰芝士同蛋黃醬嘅份量都幾多,拎起仲有少少拉絲效果🧀⟰美中不足亦好重要嘅係薯條嚟到嘅時候已經淋左而且唔太熱♨️似係已經炸好一段時間🚫🍚推介指數☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ (10為最高)
❐ 煙三文魚蘆薈刁草忌廉汁天使麵 $128

⟰餅底只係一般薄身嘅餅底唔算太有特色💢

❐ 黑松露芝士蛋黃醬薯條 $74
評分 ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ ▯ ▯ ▯ ▯ ▯
⟰睇落好吸引可惜薯條味道唔太濃烈🍟只有輕微黑松露嘅味道
⟰芝士同蛋黃醬嘅份量都幾多,拎起仲有少少拉絲效果🧀

🍚推介指數
☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ (10為最高)
2021-06-08 72 浏览
一入環境俾人感覺好舒服,每個座位空間感好足唔會覺得逼,背景播放既音樂亦都揀得好靚石榴檸檬冰茶 士多啤梨雪糕船滿足晒我又想食甜品又想飲士多啤梨汁😋濃郁既士多啤梨味配搭低調既雲呢拿雪糕,互相襯托非常匹配餐廳主打龍蝦🦞餐湯梗係要叫碗龍蝦湯打頭陣,同出面食嘅好唔同,呢度比較重鮮味而唔係出邊mix太重cream海鮮意大利脆米湯飯用咗脆米同埋平時軟熟兩種飯做底,食落有雙重口感,冇諗過個湯完全可以媲美招牌龍蝦湯,非常濃味,大家都當餐湯咁飲清哂Antipasto拼盤呢個platter人多做前菜好fit,有晒各種風乾火腿、香腸、水牛芝士等等小食, 每件好高質👍

石榴檸檬冰茶

士多啤梨雪糕船

餐廳主打龍蝦🦞餐湯梗係要叫碗龍蝦湯打頭陣,

海鮮意大利脆米湯飯

Antipasto拼盤

2021-06-02
2021-06-02 154 浏览
一入到黎感覺就好好,佈置裝飾都好花心思,非常舒適,岩曬忙碌完一整天的工作後,舒舒服服食一餐好味高質的西餐。當然唔少得一杯靚靚既調酒。特別一讚餐廳揀歌既品味,全部都好有feel, 將餐廳情調再推高一個層次。呢度明顯係主打龍蝦,好多菜式都以龍蝦為主要食材。因為今晚想以輕食為主,所以就只係揀左龍蝦湯。反而沒有選擇特別又吸引的龍蝦pizza.前菜個拼盤非常出色,最中意其中既風乾火腿。主菜既海鮮意大利脆米湯飯好特別,好好味,湯底、脆米都一絕。我地揀既兩杯野飲都好出色-檸檬石榴汁+雪糕士多啤梨奶昔。整體非常唔錯,一定會再黎。

前菜個拼盤非常出色,最中意其中既風乾火腿。

主菜既海鮮意大利脆米湯飯好特別,好好味,湯底、脆米都一絕。

我地揀既兩杯野飲都好出色-檸檬石榴汁+雪糕士多啤梨奶昔。

整體非常唔錯,一定會再黎。
海鮮意大利脆米湯飯
2021-06-02
  • 海鮮意大利脆米湯飯
2021-05-28 102 浏览
同朋友係荃灣行街行5咁上下山3搵D野食, 見到呢間西餐廳幾寬落, 另外有個龍蝦套餐幾吸引, 就入去試下.2個人入去, 入安排左張4人梳化位, 超舒服.行街行到熱辣辣, 就叫左野飲下先, 咁就叫左杯mocktail - Green point, 入面有pineapple Juice, Blue Syrup 同梳打水. 成杯野個感覺好清新, 感覺怡人.食物就點左個人龍蝦套餐, 有湯, 有前菜同2個主菜龍蝦湯 - 非常濃郁, 有小量龍蝦肉, 鮮味.龍蝦紅菜頭沙律 - 組菜頭鮮甜, 清新. 龍蝦大件拆肉上, 岩晒懶人食.龍蝦香草意大利飯 - 意大利飯配上各種香草, 香料以及原隻龍蝦, 睇得又食得.原隻龍蝦pizza - 將龍蝦拆肉混入pizza, 食落啖啖龍蝦肉.

2個人入去, 入安排左張4人梳化位, 超舒服.

食物就點左個人龍蝦套餐, 有湯, 有前菜同2個主菜

龍蝦湯 - 非常濃郁, 有小量龍蝦肉, 鮮味.

2021-05-26 73 浏览
我同朋友一向都係龍蝦愛好者知道the point 出咗龍蝦主題嘅套餐之後一於同朋友一齊去食下二話不說 我哋即刻叫咗龍蝦二人餐首先上咗餐湯龍蝦湯龍蝦味濃郁而且仲有少許嘅龍蝦肉係一個唔錯嘅開始之後就係龍蝦紅菜頭沙律龍蝦嘅份量都幾多配上紅菜頭 係一個好新穎嘅組合不過都出奇地夾紅菜頭10分甜之後就到主角原隻火焰焗釀龍蝦pizza上菜嘅時候10分eye catching 侍應會喺龍蝦倒上火焰打卡一流!😍每一塊 Pizza都充滿着龍蝦而龍蝦殼亦都釀左芝士蘑菇主菜方面我哋揀咗龍蝦芝士焗通粉芝士嘅份量一啲都唔輕手滿滿嘅燒芝士配合住通粉10分邪惡最後梗係要叫返個甜品朱古力布朗尼配上合桃香蕉同雪糕呢個組合一流冷mix熱!食完呢餐真係好滿足👍🏻👍🏻
我同朋友一向都係龍蝦愛好者

呢個組合一流
冷mix熱!

食完呢餐真係好滿足👍🏻👍🏻
2021-05-26 58 浏览
一早訂左台同朋友黎食, 一黎到就可以入座.餐廳環境非常寬落, 坐得好舒服.番左一日工, 坐低叫左杯紅酒放鬆下先.飲左一陣, 傾下計, 叫左個龍蝦套廳, 幾道菜都係圍繞龍蝦. 龍蝦湯 - 好香濃既龍蝦味, 配上數種香料, 十分濃郁美味, 入面仲有啖啖龍蝦肉.龍蝦香草意大利飯 - 意大利飯煮得剛剛好, 不太軟不太硬, 恰到好處, 飯吸收了整隻龍蝦的汁, 非常美味. 龍蝦更用上原隻, 十分足料.另外值得一讚係餐廳員工十分有禮, 整體中上, 可以再來一試
一早訂左台同朋友黎食, 一黎到就可以入座.

餐廳環境非常寬落, 坐得好舒服.

番左一日工, 坐低叫左杯紅酒放鬆下先.

另外值得一讚係餐廳員工十分有禮, 整體中上, 可以再來一試
2021-05-25
2021-05-26 1283 浏览
這間The Point位於荃灣如心廣場一樓,店舖環境都算唔錯,地方坐落都好寬鬆!.意大利風乾火腿水牛芝士意式三文治配薯條去嘅意式三文治賣相都幾特別🤔,食到入口口感都好煙韌,尤其是去嘅風乾火腿味道恰恰好😋完全唔覺得咸,D水牛芝士超厚又唔會好咸配埋D三文治食都幾好食😋!.黑松露野菌卡邦拿扁意粉呢碟扁意粉好香黑松露味😙,食到入口去嘅意粉口感都幾好,尤其是去嘅獻汁味道又唔會好咸🤔😋,去嗰獻汁包住D野菌食到入口好好味😋!.香蒜辣椒白酒煮大蜆呢碟大蜆好香嘅白酒味道😙,食到入口聞到好香蒜椒味,又唔會好辣味道恰恰好😋,蜆肉都好嫰滑好正👍!.提拉米蘇阿法奇朵呢杯甜品賣相都好吸引😍,同埋味道🤔😋都好特別,去嘅配料都唔錯,有意大利芝士,鬆餅,咖啡酒,雲呢拿雪糕,意大利濃縮咖啡,食入口聞到好香😙芝士嘅味道,又食到滑滑嘅雪糕😋同埋鬆餅,再感覺到濃郁咖啡味😋,真係好特別!.朱古力布朗尼用咗布朗尼餅,烤香蕉,合桃,雲呢拿雪糕而製,賣相都幾好,而去嘅布朗尼餅口感都好鬆軟,味道帶有朱古力嘅甜味😋,加埋D雲呢拿雪糕食十分之好食😋,而去嘅烤香蕉食入口帶點脆口味道都好特別🤔,香蕉上面放咗D合桃,而去嘅合桃食到入口相當之脆口又

意大利風乾火腿水牛芝士意式三文治配薯條

黑松露野菌卡邦拿扁意粉

香蒜辣椒白酒煮大蜆
呢碟大蜆好香嘅白酒味道😙,

提拉米蘇阿法奇朵

朱古力布朗尼
用咗布朗尼餅,烤香蕉,合桃,雲呢拿雪糕而製,賣相都幾好,而去嘅布朗尼餅口感都好鬆軟,味道帶有朱古力嘅甜味😋,加埋D雲呢拿雪糕食十分之好食😋,而去嘅烤香蕉食入口帶點脆口味道都好特別🤔,香蕉上面放咗D合桃,而去嘅合桃食到入口相當之脆口又帶點甜😋,令到合桃更加好食!

STRAWBERRY ICE CREAM FLOAT
呢杯STRAWBERRY賣相都幾好😍,飲入口味道好香士多啤梨味😙😋,味道恰恰好🤔又唔會好甜!

Hazelnut Chocolate
呢杯榛子朱古力好香朱古力味😙,味道十分之濃郁😋,味道恰恰好又唔會好甜😋!
*價錢一般,食物質素都唔錯*
2021-05-24
2021-05-26 55 浏览
作為龍蝦愛好者想試呢間好耐今次就試吓個二人餐先龍蝦湯 好重龍蝦味,不過略為咸咗少少🤏🏻龍蝦紅菜頭沙律凍龍蝦配合鮮甜開胃嘅沙律,飲完濃味龍蝦湯食返啲清清地嘅沙律感覺幾好龍蝦芝士焗通粉滿滿龍蝦汁配上芝士係最佳組合,上枱非常熱,啖啖芝士拉絲夠哂惹味原隻火焰釀龍蝦Pizza今日嘅重頭戲,上枱時侍應會用火燒個Pizza,啱晒打卡。Pizza食落香脆,龍蝦份量充足仲有啲蘑菇釀係龍蝦頭入面,不過食落就有啲腥二人餐以外叫多個棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬味道有點淡,咸少少較好加埋個甜品作完美句號
作為龍蝦愛好者想試呢間好耐

今次就試吓個二人餐先

龍蝦湯
好重龍蝦味,不過略為咸咗少少🤏🏻

龍蝦紅菜頭沙律

龍蝦芝士焗通粉

原隻火焰釀龍蝦Pizza
今日嘅重頭戲

仲有啲蘑菇釀係龍蝦頭入面,不過食落就有啲腥

二人餐以外叫多個棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬
味道有點淡,咸少少較好

加埋個甜品作完美句號
2021-05-26 51 浏览
隨著多家購物和飲食名店進駐荃灣西站,這裡已成為地標熱點,美食款式應有盡有,The point是大家熱門選擇,餐廳位於如心廣場二期,環境舒適,座位闊落,店員也很有禮貌。先來個是日餐湯野菌湯,製作認真,野菌磨成糊狀混合忌廉更顯香滑。再來煙三文魚配薄片櫻桃蘿蔔頭盤,兩者味道十分配合,令煙三文魚更為油香美味,最啱我這個煙三文魚愛好者口味。主菜我選擇了香煎鰽魚配番茄醬珍珠粉,配搭很有新鮮感,鰽魚外皮煎得香脆,肉質嫰滑,番茄乾連同番茄醬汁很清新,能提升鰽魚肉質鲜味,珍珠粉賣相很得意,口感特别軟熟,有點像熟薏米,多吃也不覺飽滯,清新食物也能成為很好嘅美食。

The point是大家熱門選擇,餐廳位於如心廣場二期,

環境舒適,座位闊落,店員也很有禮貌。

珍珠粉賣相很得意,口感特别軟熟,有點像熟薏米

,多吃也不覺飽滯,清新食物也能成為很好嘅美食。
2021-05-25 44 浏览
荃灣西站各國美食林立,加上有大型超級市場,已成為購物飲食勝地,The Point 近年分店越開越多,難得是依然保持食物好質素。這間分店位於如心廣場,地方清潔寬敞。香濃野菌湯入口幼滑忌廉湯,野菌磨蓉份外香濃,很美味。挪威煙三文魚這是個人喜愛嘅頭盤,煙三文魚充滿油香,咸度適中,很醒胃。紅酒燴和牛勒肉配蜆殼粉和牛勒肉夠腍而牛味濃厚,蜆殼粉軟滑藏著美味牛肉醬汁,紅酒味完全蓋過和牛膻味,幼滑惹味。香煎虎蝦牛油果意大利香草醬意粉青綠色意大利粉賣相頗特别,香草味散發著清香,入口充滿牛油果幼滑果香,虎蝦夠大隻,煎得香口,肉質爽脆,真正色香味俱全,好味道!

香濃野菌湯
入口幼滑忌廉湯,野菌磨蓉份外香濃,很美味。

挪威煙三文魚
這是個人喜愛嘅頭盤,煙三文魚充滿油香,咸度適中,很醒胃。

紅酒燴和牛勒肉配蜆殼粉

香煎虎蝦牛油果意大利香草醬意粉
2021-05-25 735 浏览
很久沒有來這裡吃東西了,經過附近就決定來吃個午餐吧🤤。店舖位於如心廣場二期2樓的食肆樓層,環境挻大很舒適。午餐有多款不同選擇,有輕食也有主食,跟餐附送飲品,還可用半價優惠升級飲品😆。-💥香蒜辣椒白酒煮大蜆 HKD$118,這個小食我們很喜歡吃,每一次也必點來吃的食物🤩。用鐵枝裝著既可保持溫度,又可以每到味道更香😎。香濃的大蒜片拌著大蜆吃,口感豐富味道鮮甜而且很香,蜆肉還要是大的版本😍,一份大約有十多隻,可以跟朋友分享來吃🙈。-💥黑松露野菌卡邦拿拉扁意粉 HKD$88,這個賣相很吸引,大量野菌和醬汁在意粉上🤩。黑松露味不算太重,加入大量野菌所以口感更煙韌。醬汁味道濃郁不咸,意粉口感剛好。這個份量挻多的,所以吃到很飽🙈。-💥意大利風乾火腿水牛芝士意式三文治配炸薯條 HKD$98,這個用料十足的意式三文治,是較健康的版本。裡面材料有意大利風乾火腿/水牛芝士/火箭菜。咸咸的風乾火腿與水牛芝士很配合,水牛芝士還要有三片😍,意式包口感濕潤鬆軟。另有脆卜卜的炸薯條拌著吃,熱辣辣吃薯條口感不錯,所以也吃到很飽😆。-💥提拉米蘇阿法奇花朵 HKD$58,用意大利忌廉芝士/鬆餅/咖啡酒/雲呢拿雪糕/意大利濃

💥提拉米蘇阿法奇花朵 HKD$58,用意大利忌廉芝士/鬆餅/咖啡酒/雲呢拿雪糕/意大利濃縮咖啡製成,這個賣相很吸引,而且是層次分明的賣相🙈。咖啡味道香濃,配著雪糕冰火交融吃不錯🤤。提拉米蘇味道甜而不膩,鬆餅口感濕潤還有點脆脆的,整體口感軟滑挻喜歡吃🤩。

💥Espresso Ice Cube Latte HKD$48,這杯飲品是喜歡飲品之一,因為玩味十足,可以自己沖製咖啡,看著鮮奶與咖啡粒慢慢融化,感覺很治癒😍。咖啡味道濃厚,這個奶味較重,整體味道不錯💕。

💥熱榛子朱古力 HKD$42,這杯飲品有美美的心型拉花😍,而且聞到很香的朱古力味🤤。朱古力味道濃郁,榛子味道不算太甜,兩者的味道挻配合。

💥Strawberry Ice Cream Float HKD$48,用士多啤梨醬/雲呢拿雪糕/梳打水製成。飲品賣相不錯,感覺正糕在浮動的模樣🙈。飲品味道酸酸甜甜的,攪拌過後味道有點像乳酪,在這個天氣飲不錯。

💥朱古力布朗尼 HKD$68,用朱古力布朗尼/烤香蕉/合桃/雲呢拿雪糕製作而成。這個用鐵板裝著挻特別,甜甜的布朗尼拌著雪糕吃,也是有種冰火交融的口感🤩。烤香蕉面頭有脆脆的焦糖,令到香蕉的口感更豐富🤤。
這家店舖我們也很喜歡吃,但是還有很多菜式未吃過🙈。食物質素不錯,價錢一般 食物份量挻多的。
2021-05-24