2021-02-21 216 浏览
平日早上返工前都鍾意嘆返個靚早餐~今日就去左公司附近新開嘅呢間「Toasted Deli」品嚐西式吐司早餐🥪早上時段設有Breakfast Specials Combo,中午時段則有Lunch Boxes,也供應各式各樣的麵包、三文治或沙律🥗煙三文魚意大利麵包此店可以隨意更換你想要嘅麵包🍞餡料除咗有煙三文魚,仲有生菜、紅洋蔥、蕃茄、酸豆等等。Ciabatta外層微脆,煙三文魚油潤肥美,成個包嘅口感同味道都好豐富牛油果蓉圓形全麥麵包呢個包嘅主要餡料係牛油果🥑另外仲有蕃茄、生菜及蛋黃醬,感覺好fresh!牛油果夠晒新鮮,好軟滑,選配全麥麵包更加健康泡沫咖啡☕️咖啡味濃厚醇香,質素都不錯呀

煙三文魚意大利麵包

牛油果蓉圓形全麥麵包

泡沫咖啡☕️

咖啡味濃厚醇香,質素都不錯呀
$100 (早餐)
呢日喺中環覓食,利源東街兩旁有好多小餐廳,行吓行吓,見到呢間,好奇入去睇吓,原來係由尼泊爾人經營,見到乾淨企理兼食物幾吸引,咁就決定喺度開餐😊要咗$98嘅 Beef Stew with Rice, 加 $30 變 Set Lunch 加咗 4pcs Momo,Momo係尼泊爾餃子,揀咗豬肉餡🥟,再加$15要 Pellegrino 意大利有氣礦泉水😋「Beef Stew 燴牛肉配白飯」嘅牛肉燜煮得非常軟熟,後來據店員姐姐講,係slow cook之後再steam,唔怪得知咁腍,仲落咗紅蘿蔔、洋蔥、同埋一啲我唔係好識嘅尼泊爾香料一齊煮,所以味道非常濃郁,好好食😋Momo尼泊爾餃子都好味,特別係嗰個自家製嘅sauce, 配餃子食好正,後來尼泊爾女廚師話個sauce係落咗花生、芝麻、洋蔥等等製成,我估亦都有啲尼泊爾香料係入邊😋呢間新開嘅小店由幾個尼泊爾人經營,食物味美,服務又好好,值得支持😋😊

午餐
2021-02-17 180 浏览
在中環工作日久,通常都是隨便吃個雲吞麵,或者車仔麵,很少注意到營養均衡,利源東開了間新餐廳,想不到選擇雖然不多,但滿均衡喔裡面的都是外藉人士,非常友善,也主動給我推介呢!以輕食為主,三文治跟沙律的選擇都很西式,而且還有西式飯盒選呢~吞拿魚和毛豆(沙律)$65別看它這個價錢,份量很多,拿上手也頗重,蛋白質除了吞拿魚還有毛豆,另外還有番茄,生菜跟青瓜這些富含水份的菜類,吃下去非常RERESHING,也不會膩古巴午夜$80份量適中,半溶的濃發酵芝士埃文達芝士咸香口味十分濃郁,慢煮12小時的豬肩肉稔軟得入口即化,加上調味用的蛋黃醬非常CREAMY,也有適量火腿提味,這份出爐時熱熱的三明治非常惹味!而且吃完也很夠飽,熟芝士的威力果然夠大!

裡面的都是外藉人士,非常友善,也主動給我推介呢!

吞拿魚和毛豆(沙律)$65

古巴午夜$80
10 分钟 (外卖自取)
午餐
2021-02-17 279 浏览
手工自家製小清新Sandwich~喺屋企做嘢好耐 最近先返office 晏晝去咗平時最鍾意去嘅利源東街同利源西街嗰頭買嘢食 見到新開咗呢一間看著幾乾淨企理嘅新舖頭 價錢又唔貴 就決定試吓味道如何😋~~~佢哋嘅餐牌都幾多選擇 有三文治早餐 lunch box 沙律 set lunch 等等 有輕食有飽肚嘅食物 而我最後就揀咗Roasted chicken sandwich 同Cuban Midnight Sandwich 🥪~~~Roasted chicken sandwich :🐥材料有:Roasted chicken, lettuce, tomato & Mayo評價:個包幾香麥味 好鬆軟加埋中間嘅生菜蕃茄同烤雞 醬汁份量唔會太多 成件事非常之清新 係手工製嘅味道 唔錯。~~~Cuban Midnight:🐖材料:slow cocked pork shoulder, harm, Emmenthal cheese, dill pickles, mustard & Mayo評價:店員介紹話佢哋嘅豬肉係慢煮左12個鐘 二確實食落去係比平時嘅豬肉更加Juicy嫩口 另外一個特色就係個芝士好大
手工自家製小清新Sandwich
~
Roasted chicken sandwich :🐥
Cuban Midnight:🐖
評價:店員介紹話佢哋嘅豬肉係慢煮左12個鐘 二確實食落去係比平時嘅豬肉更加Juicy嫩口 另外一個特色就係個芝士好大塊 一咬落去成個口爆晒芝 雖然有少少邪惡 但係係幾好食
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
Toasted Deli (中環)
中環利源東街4號地舖