個人感覺泰餐本該是最不容易做難吃的菜系,並且Tommy Yummy還是連鎖店應該品質統一管理,結果第一次讓我吃到面部表情都猙獰的泰餐,主打不把客人鹹死不罷休的態度,以下菜品review按難吃程度先後順序排列:生菜碎肉包-豬肉碎裡猶如放入了一公升的檸檬濃縮液加一噸的鹽,此外沒有其他味道,入口那瞬間,即使有生菜加持降低味蕾的衝擊,我的幾十年抬頭紋魚尾紋法令紋都還是為它全部打結成一團冬陰功湯-高科技料理包味+一噸鹽,只配一支大蝦和切片合起來不超過兩粒的草菇空心菜-正常炒空心菜+一噸鹽冬陰功海鮮義大利麵-能吃下口,但和冬陰功毫無關係綠咖喱雞肉薄餅-雞肉吃起來都是雞胸肉部位,綠咖喱正常水平,薄餅是類似超市速食的手抓餅但卻不酥脆非現做的感覺,一般吃到搭配咖哩的薄餅是印度饢那種類型的餅蝦片-居然有泰餐廳蝦片不是送的飲品-兩款蘇打水,斑斕口味的感覺化學品倉庫被打翻太過難吃甚至沒拍一張照,自然不會有下一次

空心菜-正常炒空心菜+一噸鹽

冬陰功海鮮義大利麵-能吃下口,但和冬陰功毫無關係

蝦片-居然有泰餐廳蝦片不是送的

飲品-兩款蘇打水,斑斕口味的感覺化學品倉庫被打翻

太過難吃甚至沒拍一張照,自然不會有下一次
2024-07-12 809 浏览
康城商場啲餐廳不嬲都好少人排隊,唯獨係呢間會有人排下,所以我都心郁郁試吓,本來以為係打卡變,點知食物質素都好高!平時落街諗唔到食乜,應該會再encore!芒果疊疊冰同泰式奶茶Tiramisu兩個甜品都做得好好,芒果疊疊冰用咗大量新鮮芒果肉,味道一啲都唔化學!泰式奶茶醬味道超濃郁,而且好低糖!我哋嗰日仲食咗船麵同串燒,船麵有三款牛,三款都好味,而且個湯底好濃,忍唔住飲兩啖!

2024-07-09 663 浏览
下晝食咗個$68泰式鴛鴦扒煎蛋飯,質素ok睇得出係有心機即做但等左20分鐘對面一枱六個人三個吃完另三個飯都未嚟大餐牌推介食品唔應該要等咁耐奶茶欠奉咖啡得齋啡要轉latte加18蚊明白我食緊泰菜,但建議可適當調整叉和匙羹手柄太圓,很難揸得穩店員須質比較忙但都好有禮貌
下晝食咗個$68泰式鴛鴦扒煎蛋飯,質素ok
大餐牌推介食品唔應該要等咁耐
奶茶欠奉
咖啡得齋啡
要轉latte加18蚊
明白我食緊泰菜,但建議可適當調整
叉和匙羹手柄太圓,很難揸得穩
店員須質比較忙但都好有禮貌

2024-07-09
2024-07-03 660 浏览
這次到訪日出康城的全新泰式餐廳,真是一次難忘的用餐體驗。餐廳環境清幽舒適,設計用了不少自然元素,營造出一種悠閒度假的氛圍。餐廳內部裝潢簡約雅致,配以溫暖的燈光,讓人有種遠離都市鬧市,彷彿置身於泰國熱帶雨林中的感覺。今次我特意嘗試了兩款餐廳的招牌甜品,分別是「奶茶雪糕忌廉牛角窩夫」和「TY芒果糯米飯」。「奶茶雪糕忌廉牛角窩夫」與一般的窩夫有所不同,酥脆的窩夫外殼裡包裹著牛角包般的內餡,切開後可見層層疊疊的質地,口感豐富層次分明。奶茶雪糕的濃郁香醇完美地融和了窩夫的酥脆,在口中化開,留下悠長迷人的餘韻。這款甜品集創意、質感和口感於一身,絕對是不可錯過的必嘗之選。另一款「TY芒果糯米飯」同樣出色。糯米飯香滑有咬勁,帶有濃郁的椰香,與鮮甜多汁的芒果配合得天衣無縫。雪糕的細滑清爽剛好中和了糯米飯的黏膩感,三者完美融合,口感豐富層次分明,清新爽口回味無窮。總的來說,這間餐廳無論在環境、菜式質素,還是整體用餐體驗方面都非常出色。餐廳如此用心營造的度假氛圍,配合精緻美味的佳餚,讓我有一種置身於異域風情的感覺。

2024-06-30
  • 奶茶雪糕忌廉牛角窩夫
2024-06-24 582 浏览
第一次因為太難食要上嚟寫食評一堆唔知咩味勁難食又怪,d肉又唔熟嘅,收百幾蚊一個餐,朝早起身清新開朗,一食就賴嘢,叫咗兩個麵都係咁難食,好耐冇食過咁難食嘅嘢。。廚師係咩事?
第一次因為太難食要上嚟寫食評
外卖送餐
2024-06-13 643 浏览
價錢合理 環境清幽枱椅乾淨 服務殷勤炒飯大碟 菠蘿肉鬆份量足料 雞粒稍遜沙嗲美味 雞豬可選木瓜沙律 爽口清新奶茶香濃 梳打可口斑蘭蛋糕 椰香彈牙周未都有 午後推薦送蛋糕仔 謝謝經理
價錢合理 環境清幽
奶茶香濃 梳打可口
斑蘭蛋糕 椰香彈牙
周未都有 午後推薦
送蛋糕仔 謝謝經理
有人說:「覺得泰菜好食的人請舉手」,然後地球就變成了海膽🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️誇張了,但我真係好鍾意食泰菜! 平時喺中環成日經過Tommy Yummy,但一直都冇食過,呢日喺康城溜冰後見到分店,即刻入去食!店內裝修非常乾淨企理,我哋坐嘅圓形卡位仲有咕𠱸可以挨住,讚! 我哋嗌咗二人餐,包括以下食物: ➵ 哈哈蝦餅拼泰式魚餅 ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎➵ 泰式雞肉炒飯 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡➵ 蝦球炒金邊粉 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡➵ 薄荷青檸梳打 ♥︎♥︎♥︎♡♡➵ 鮮芒椰漿柚子露 ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎ 炸物相當唔錯,尤其係蝦餅,外面炸到脆卜卜,入面夾住嘅蝦依然juicy彈牙,仲要幾大嚿,唔錯!鮮芒椰漿柚子露幾好飲,好似楊枝甘露,唔算好清新,可以當甜品;薄荷青檸梳打就會清新啲,不過似牙膏水,唔鍾意薄荷味嘅話唔好隨便挑戰啦~

我哋嗌咗二人餐,包括以下食物:

➵ 哈哈蝦餅拼泰式魚餅 ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎
➵ 泰式雞肉炒飯 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡
➵ 蝦球炒金邊粉 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡
➵ 薄荷青檸梳打 ♥︎♥︎♥︎♡♡
➵ 鮮芒椰漿柚子露 ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎

2024-04-20
2024-05-22 411 浏览
叫左個二人餐298$,加左18$凍飲似藥水味,另外加左98$薄餅青咖喱最好食係呢樣,有味又熱,主食叫金邊粉 芽菜生既,好怪整體又凍唔好食,炒飯無特別無咩味,試左一次唔會再試,加埋一賣單接近500$。見到中環咁多人排,以為好好食。泰國咖啡無特別。
首先我哋order一份大蝦海鮮冬蔭功意大利麵нк$ 148Wow ~~真係第一次試冬陰功嘅意大利麵味道出奇地夾!意大利麵嘅海鮮包括有(大蝦、蝦、青口、魷魚)呢個意大利麵煮出嚟嘅味道係可以保持到海鮮嘅鮮味,但係又有冬陰功好濃郁嘅酸辣味,而且每一條意大利麵都勁掛汁。好味道到簡直係要舔乾晒成個碟啲汁😂另外,仲叫咗個新品推介「招牌去骨泰式香草燒雞(半隻)нк$148」 食冇骨燒雞真係好爽!冇骨啖啖肉,而且呢隻燒雞燒到勁正!個皮係勁脆,而啲肉係超級滑^ ^而且佢個調味超級正..仲配咗兩個特製嘅辣醬佢俾你點雞肉食!
首先我哋order一份
大蝦海鮮冬蔭功意大利麵
нк$ 148
Wow ~~真係第一次試冬陰功嘅意大利麵
味道出奇地夾!
意大利麵嘅海鮮包括有(大蝦、蝦、青口、魷魚)
好味道到簡直係要舔乾晒成個碟啲汁😂

另外,仲叫咗個新品推介
「招牌去骨泰式香草燒雞(半隻)
нк$148」
食冇骨燒雞真係好爽!
冇骨啖啖肉,而且呢隻燒雞燒到勁正!
個皮係勁脆,而啲肉係超級滑^ ^
而且佢個調味超級正..
仲配咗兩個特製嘅辣醬佢俾你點雞肉食!
1905 浏览
2076 浏览
要讚!今日食左呢間集團連鎖餐廳既泰菜,可能呢間餐廳既主管管理方面做得好,食過幾次都覺得食物味道好 及服務很好的!要讚😌希望可以好好維持,會keep住幫襯!👍🏻👍🏻👍🏻今日食咗雞扒煎蛋飯,雞扒入味又唔乾,煎蛋有燶邊蛋黃又流流地心,配埋個泰式餐飲超級正!我平時幫襯主要都係睇服務同食物,呢度價錢合理 服務又好 食物又ok 環境又幾靚,平野都有好野,大推!利申 這是自費的食評,因為食過幾次都覺得好,所以得登為呢間餐廳既員工留下一個讚!

2024-05-12 178 浏览
今晚母親節,原本開開心心,提早左成個星期去book左位。book左7點,但等到7點半都未有位。問接待員,只係會答你:有位先會比你(語氣超唔好)。甘我book台嚟做咩?你去碼都要同我講大約幾時會有台/仲有幾多張台先到我。成個媽親節,要老人家等左半個鐘都未入得。甘我book台做咩?好心間餐廳一係就唔好比人預約。就算真係人多,都要比預約既人知仲有幾耐先有台掛。平時無食依間野,唔知你平時服務係點,但經過今次,我以後都唔會再幫親。
你去碼都要同我講大約幾時會有台/仲有幾多張台先到我。

好心間餐廳一係就唔好比人預約。
就算真係人多,都要比預約既人知仲有幾耐先有台掛。
2024-05-10 221 浏览
本來想3個人簡簡單食一餐,結果一共食左700幾蚊。 相對黎講貴的,但d steak 整得幾好,難得泰菜餐廳有steak 仲要肉質幾好。另外有個egg roll with crab, 啖啖蟹肉,鮮,但因為成舊蛋係油爆,真係好油。 😅餐牌試有好多特色飲品,都未有機會試。下次!

餐牌試有好多特色飲品,都未有機會試。下次!
2024-05-06 234 浏览
近近哋見新開張 諗住試吓 點知貴又難食 真係好伏🤢雞肉炒金邊粉 $108味道平庸,冇特別驚喜辣粉嘅辣已經覆蓋晒金邊粉嘅味道未溝辣粉已經辣到唔太食到….牛油果八爪魚沙律$148超級伏‼️‼️‼️同餐牌貨不對辦諗住健康啲食吓沙律咁貴嘅價錢已經不在話下食物質素完全對唔住呢個價錢以一般餐廳嘅份量相對極少味道奇怪 偏酸 又濕正常牛油果係一塊塊切件見到成pat 野咁 見到都唔開胃🤢飲品成$50 一杯跟餐好似都無優惠最後係完全食唔飽咁離場用餐過程人手唔係好足夠除左落單外 完全冇服務……仲要收加一😵‍💫成間餐廳搶錢咁 完全唔值咁嘅價~埋單都要$270 食到一肚氣…真係無下次…
近近哋見新開張 諗住試吓
點知貴又難食 真係好伏🤢

雞肉炒金邊粉 $108
味道平庸,冇特別驚喜
辣粉嘅辣已經覆蓋晒金邊粉嘅味道
未溝辣粉已經辣到唔太食到….

牛油果八爪魚沙律$148

飲品成$50 一杯
跟餐好似都無優惠

最後係完全食唔飽咁離場
用餐過程人手唔係好足夠
除左落單外 完全冇服務……
仲要收加一😵‍💫

成間餐廳搶錢咁 完全唔值咁嘅價~
埋單都要$270 食到一肚氣…
真係無下次…

第一次食 係Lunch睇到個價錢都好合理! 仲最要係 凍泰式咖啡係唔駛加錢! 嗌左個冬陰功魚片金邊粉 好多魚片 足料 而今次食左個2人餐 有一刻係驚 會唔會 細碟既呢?好彩 每樣野都好足料真係好好食*只係記得影碟大蝦沙律🥗 😆
第一次食 係Lunch
睇到個價錢都好合理!
仲最要係 凍泰式咖啡係唔駛加錢!
嗌左個冬陰功魚片金邊粉
好多魚片
足料

而今次食左個2人餐

有一刻係驚 會唔會 細碟既呢?
好彩 每樣野都好足料
真係好好食

*只係記得影碟大蝦沙律🥗 😆
2024-04-29 1595 浏览
今日晚餐去左康城 The Lohas商場食泰國菜。有別於一般嘅泰國菜餐廳,Tommy Yummy 好啱打卡, 由餐廳裝潢到menu, 都落足心機,滿滿泰國渡假風情。餐廳整潔,座位舒適,店員都好有禮貌,到6點後仲會換上較暗嘅燈光,環境更放鬆同有氣氛。落單用QRcode,同時都有實體menu,有設計感之餘仲有好多餐點圖片,非常方便。主食 青咖哩雞肉炒金邊粉份量都好大份,旁邊配上青檸,花生碎,芽菜,辣椒粉,按個人喜好配搭。一開始以為青咖哩呢款餐點係唔太辣嘅,但食起黎有越黎越重嘅辣味,好惹味。撈勻花生碎,芽菜,食落口感豐富。雞肉味道夠,食落唔會乾,保持到肉汁,而金邊粉條條分明,染上青咖哩嘅淡綠色,食落熟度同調味都好一致。味道唔錯!小食 叫左自選三款嘅 任你泰串,用個靚靚玻璃杯裝住沙爹牛肉串,牛肉肉質有咬口但唔會韌。食落香口又有牛味!泰式豬肉丸,總共有4粒,爽口彈牙,有肉汁泰式糯米豬肉腸,唔係到到都有得食糯米豬肉腸,煙韌口感配上碎豬肉,啖啖滿足。再配埋 海鮮酸辣汁,食落酸酸地,一d都唔覺得油膩。泰式串燒質素唔錯!飲品 叫左泰式奶茶擺盤好靚,雖然冇得揀甜度,不過飲落我覺得啱啱好。做到厚身質感嘅奶茶
今日晚餐去左康城 The Lohas商場食泰國菜。

主食 青咖哩雞肉炒金邊粉

撈勻花生碎,芽菜,食落口感豐富。

雞肉味道夠,食落唔會乾,保持到肉汁,
味道唔錯!

小食 叫左自選三款嘅 任你泰串,用個靚靚玻璃杯裝住

沙爹牛肉串,牛肉肉質有咬口但唔會韌。食落香口又有牛味!

泰式豬肉丸,總共有4粒,爽口彈牙,有肉汁

再配埋 海鮮酸辣汁,食落酸酸地,一d都唔覺得油膩。
泰式串燒質素唔錯!

飲品 叫左泰式奶茶
擺盤好靚,雖然冇得揀甜度,不過飲落我覺得啱啱好。做到厚身質感嘅奶茶,香甜而不膩。配上辣辣地,惹味嘅食物真係一流。

食完正餐要用返個甜品作結- 泰奶Tiramisu
不得不說餐廳對擺盤真係花左唔少心思。

浸滿奶茶嘅餅底配上綿密嘅 cream cheese口感順滑,香甜。

餐廳坐得舒服,食物好味又多選擇仲好啱打卡,約埋一班朋友就最啱。
2024-04-29