2024-03-01 170 浏览
沙田新城市呢間 "蘇媽蘇媽" 開左一段時間,依然仲係長期滿座,今日中午專登早D去排隊搵位! 餐廳裝修得色彩繽紛 加入了馬賽克設計 充滿了馬拉南洋異國風情!中午時間有3個Lunch Set,主食跟飲品,亦可另加$ + 小食配搭!Lunch Set A ⭐怡保手撕雞湯河粉 配料有蝦仁,雞絲,魚片頭,芽菜、韭菜、白芝麻,夠哂豐富! 湯底清甜不油膩,河粉口感滑溜溜,好鐘意個魚片頭夠哂厚身又爽口彈牙!Lunch Set C⭐招牌砂煲老鼠粉 原個砂煲熱住甘上,上台後要先炒勻佢,好正既焦香味夠哂獲氣!配料有魚干、豬油渣、肉碎、雞蛋、蝦米、炸蒜、炸蔥,口感豐富又惹味! 老鼠粉有D似我地廣東既銀針粉,口感QQ嫩嫩的好彈牙! 炒得好好食!餐飲⭐馬來西亞拉茶(熱/凍) 比起港式奶茶甜一點,所以不需要再加糖,入口順滑口感醇厚,拉茶面的泡沫細緻,功架十足,口感好好!

Lunch Set A
⭐怡保手撕雞湯河粉

Lunch Set C
⭐招牌砂煲老鼠粉

原個砂煲熱住甘上,上台後要先炒勻佢,好正既焦香味夠哂獲氣!

餐飲
⭐馬來西亞拉茶(熱/凍)

2024-03-01 70 浏览
放飯時間食咩好呢~近排食湯飯食得多,今日想食啲濃味啲嘅嘢,諗下馬來西亞菜或者泰式菜嗰啲都唔錯。之前已經嚟過覺得唔錯,所以就決定過嚟食。今次叫咗個檳城福建蝦麵,十分足料。有3舊大大舊嘅五花腩,3隻蝦同埋豆卜魚片等等,講真如果我自己食真係一碗已經捧住個肚走,好彩有男朋友幫手分擔下🤣🤣🤣🤣。另外叫咗個夾必丹咖哩雞球飯,佢個雞球係炸嘅,但係好好食,炸得香脆之餘,入面舊雞肉好嫩好juicy~ 而啲咖哩汁嘅味道都好得意,有少少酸,有椰香味,亦都有辣味,啲汁攞嚟撈飯一流!!另外仲叫咗2杯嘢飲,椰汁班蘭冰同似水榴槤,兩杯嘅味道都好香好濃。班蘭冰會有西米喺入面,另成杯飲品無咁單調。對於我哋咧啲班蘭同榴槤愛好者嚟講真係幸福感滿滿

• 椰汁班蘭冰
  • 檳城福建蝦麵
2024-02-29 61 浏览
一段時間冇食蘇媽, 終於等到佢地出左Lunch Set, 有$79, $89, $129 既Lunch Set,想食肉骨茶既我毫不猶豫揀左Lunch Set C $129-招牌肉骨茶(一字骨)碗湯好濃, 飲落夠藥材味, 有杞子, 豆卜, 冬菇同一字骨,一字骨有3大舊, 每一舊都好大又軟腍。好在同朋友一齊食,自己一個食會飽到食唔完。呢個餐仲跟左碟菜, 營養均衡。-福建炒蝦麵 (伊麵)蝦麵裡面有蝦同魷魚,睇落平平無奇,點知調味驚喜, 炒得好食。-特飲+$11-美祿暴龍朋友就係衝住佢既雪糕先叫, 呢一杯係好難唔好飲, 只係食完再肉真係飽到上喉嚨。-虎咬獅 (美祿+白咖啡)本身以為會好甜, 但係飲落甜度係岩岩好, 加左美祿冇左白咖啡既死甜, 多左豐厚既口感。-成間舖既裝修充滿中式風格, 顏色鮮艷, 座位都好寬闊。
想食肉骨茶既我毫不猶豫揀左Lunch Set C $129

招牌肉骨茶(一字骨)
一字骨有3大舊, 每一舊都好大又軟腍。
好在同朋友一齊食,自己一個食會飽到食唔完。
呢個餐仲跟左碟菜, 營養均衡。

福建炒蝦麵 (伊麵)
蝦麵裡面有蝦同魷魚,
睇落平平無奇,點知調味驚喜, 炒得好食。

特飲+$11-
美祿暴龍
虎咬獅 (美祿+白咖啡)

成間舖既裝修充滿中式風格, 顏色鮮艷, 座位都好寬闊。
  • 一字骨肉骨茶
如果大家係為咗蘇媽無限添飲肉骨茶而嚟嘅話,可以慳返!因為呢間分店係冇嘅!連油炸鬼都要另外叫十萬個失望真心講,佢嘅食物唔係出色,價格一啲都唔平,相信好多人都係為咗添飲而嚟但呢間分店係冇嘅,完全不解做唔到同樣policy就唔好開分店!加上冇接呼,連杯水都唔俾你要問,茶餐廳都好過佢公平講,肉骨茶嘅味道係幾好嘅,起碼算係香港食得到比較接近馬來西亞嘅味道其他食物質素就真係一般般,唔難食嘅只係唔出色我只可以話係一間好唔大器好孤寒,但又要做到好似高檔嘢咁嘅餐廳大家唔好中伏,如果為咗蘇媽嘅添飲,要去旺角店
連油炸鬼都要另外叫
十萬個失望
但呢間分店係冇嘅,完全不解
做唔到同樣policy就唔好開分店!
加上冇接呼,連杯水都唔俾你要問,茶餐廳都好過佢
其他食物質素就真係一般般,唔難食嘅只係唔出色
大家唔好中伏,如果為咗蘇媽嘅添飲,要去旺角店
2024-02-25 84 浏览
蘇媽咁出名,一定有佢嘅原因,今日我終於知道個原因就係來自碗肉骨茶,呢度既肉骨茶永遠都係熱辣辣,阿姐一倒出來,全部都係煙入落口有豐富嘅藥材、豉油嘅香味,味道都係獨一無二嘅一字骨基本上係必點名物,一大支骨有瘦肉、有黐住骨嘅位置,又林,加上獨一無二嘅醬汁同埋等等嘅調味料,完全係非筆墨,能形容嘅享受蝦米醬炒鮮魷通菜 夠大碟,而且蝦米醬好香,食咗咁多肉加番碟茶都幾好似水榴槤,第一次飲榴槤嘅嘢飲,味道都幾搞笑,而且仲有少少榴槤肉,好真實嘅感覺 美祿暴龍 🦖有球雪糕,再加埋無限嘅美祿粉,如何抗拒?
入落口有豐富嘅藥材、豉油嘅香味,味道都係獨一無二嘅

美祿暴龍 🦖有球雪糕,再加埋無限嘅美祿粉,如何抗拒?
近排朋友話想食馬來西亞野,我就同咗佢一齊去新城市嘅蘇媽蘇媽。以前都有食過幾次,次次都覺得好好食,所以先推介同朋友一齊食。 檳城福建蝦麵 ($83)麵條煮得啱啱好,彈牙有嚼勁。配上新鮮的蝦仁和豐富的福建醬汁,每一口都散發出濃郁的海鮮風味。 辣死你嗎 配炸雞球 ($86)聽到名大家可能嚇一嚇以為好辣,但其實絕對唔係,佢哋嘅辣醬係分開上,大家可以自行調節辣度。而且佢哋嘅辣醬係啱啱好,作為一個唔係好食辣嘅人都覺得好好食,搭配椰漿飯更加美味。椰漿飯的香氣和炸雞球的口感完美融合,令人回味無窮。 恐龍下蛋 ($48)呢款飲品係由美祿波波、咖啡和雲呢拿雪糕組成的,味道奇特而獨特。美祿波波帶來了清新的果味,咖啡的苦澀與雲呢拿雪糕的甜蜜相互融合,形成一種獨特的口感和味道。 三色拉茶 ($42)呢個係馬來西亞非常受歡迎的飲品之一。呢種茶由茶葉、牛奶和糖混合而成,呈現出三種不同顏色的層次感。茶的香氣和牛奶的滑順口感相得益彰,真係一試難忘。

檳城福建蝦麵 ($83)

辣死你嗎 配炸雞球 ($86)

恐龍下蛋 ($48)

三色拉茶 ($42)
2024-02-24 105 浏览
原來蘇媽蘇媽喺沙田都有,仲要喺新城市廣場咁方便!之前去過佢哋深水埗分店,肉骨茶超正。要食正宗馬來西亞嘢一定係去蘇媽蘇媽!🍣 辣死你嗎 配仁當牛肋條椰漿飯香濃,有淡淡椰漿同斑斕味,牛肋條超級腍!飽肚之選!🍣砂鍋老鼠粉以砂煲奉上,加入流心蛋、蝦米、辣椒、葱花,配料豐盛滋味🍣 細雜錦 招牌肉骨茶勁多料!肉骨茶超級好飲,夠晒暖胃,一定要飲!🍣 魚仔醬炒蘿蔔糕適逢農曆新年,叫個蘿蔔糕食,蘿蔔糕外脆內軟,一啖一嚿~𓆝𓆟𓆜𓆞𓆝𓆟𓆜🍴TOSS蘇媽蘇媽 📍沙田新城市廣場一期107——————————————————

🍣 辣死你嗎 配仁當牛肋條
椰漿飯香濃,有淡淡椰漿同斑斕味,牛肋條超級腍!飽肚之選!
🍣砂鍋老鼠粉
以砂煲奉上,加入流心蛋、蝦米、辣椒、葱花,配料豐盛滋味
🍣 細雜錦 招牌肉骨茶
勁多料!肉骨茶超級好飲,夠晒暖胃,一定要飲!
🍣 魚仔醬炒蘿蔔糕
適逢農曆新年,叫個蘿蔔糕食,蘿蔔糕外脆內軟,一啖一嚿~
𓆝𓆟𓆜𓆞𓆝𓆟𓆜
🍴TOSS蘇媽蘇媽 📍沙田新城市廣場一期107
——————————————————
2024-02-23 44 浏览
【沙田•蘇媽蘇媽馬來西亞美食】 ✨🐝—————————————————————馬來西亞係肉骨茶嘅發源地,所以骨茶係必食的!肉骨茶含有當歸、川芎等多種藥材,無論係湯嘅顏色和味道也相當正宗!🍯|大雜錦 配油炸鬼|HKD198肉骨茶分好多種類,這款適合三至四人份量的大雜錦肉骨茶,採用大骨肉熬煮而成,有豬內臟、雞腳,香菇熬成,入口嘅原汁原味溫和順喉,隱隱藥香微微回甘,小排骨肉質幼嫩,非常惹味!更可以配上油炸鬼!🍯|高佬麵配炸豬|HKD83高佬面係馬來西亞特色亁撈麵,特麵條嘅形狀曲折,配上很特別的心形炸豬扒,加上本身撈麵的醬汁,令整個菜式也非常惹味!🍹|美祿暴龍|HKD48係馬來西亞的特飲,由一杯冰鎮美祿上未溶解的美祿粉末製成,另外再加上雪糕,非常好味嘅特飲!🍹|桔仔薄荷梳打|HKD48馬來西亞特產桔仔,非常醒胃!
【沙田•蘇媽蘇媽馬來西亞美食】 ✨🐝
—————————————————————

🍯|大雜錦 配油炸鬼|HKD198

🍯|高佬麵配炸豬|HKD83

🍹|美祿暴龍|HKD48

🍹|桔仔薄荷梳打|HKD48
馬來西亞特產桔仔,非常醒胃!
位於沙田新城市廣場的TOSS 蘇媽.蘇媽地絕對係美食熱點,七點鐘全場滿座⏰-🥥 椰香咖央多士 $48鬆軟多士配椰香咖央醬,味道豐富!😋🥥🍲 招牌砂煲老鼠粉 $128砂煲煮的老鼠粉,口感似銀針粉,煲底嘅粉仲有焦香味,非常惹味!🔥😍🥢檳城炒棵條 $118炒棵條同乾炒牛河差唔多,仲加入豬油渣同臘腸,香氣四溢!🥥 椰汁班蘭冰 $48清涼爽口的椰汁班蘭冰,仲有西米露,解渴又美味!🍹 桔仔話梅水 $35酸甜可口的桔仔話梅水,非常開胃!

🥥 椰香咖央多士 $48
鬆軟多士配椰香咖央醬,味道豐富!😋🥥

🍲 招牌砂煲老鼠粉 $128

🥢檳城炒棵條 $118
炒棵條同乾炒牛河差唔多,仲加入豬油渣同臘腸,香氣四溢!

🥥 椰汁班蘭冰 $48
清涼爽口的椰汁班蘭冰,仲有西米露,解渴又美味!

🍹 桔仔話梅水 $35
酸甜可口的桔仔話梅水,非常開胃!
嚟咗呢個商場,肚餓要食嘢,諗一諗有興趣食乜,就決定嚟呢度開餐🤣有多款「午市精選」可以選擇🤣,咁要咗 $89「椰香🥥咖喱豬頸肉🐷喇沙 Curry Pork Jowl Laksa」:「咖喱喇沙」湯底味道濃郁,有幾香椰汁味🤩;豬頸肉🐷油脂充足、好軟熟😋;配埋油麵同埋米粉,好食😋$48「椰香咖央多士 Kaya Toast」:多士🥪脆脆哋,夾住甜甜哋嘅咖央同埋牛油🤣$48「桔仔薄荷梳打 Calamansi Mint Soda」:凍冰冰,夠晒甜🤩

2024-02-19 60 浏览
天氣又凍又熱, 近排又凍返, 我即刻諗越d 間餐廳既肉骨茶, 今日lunch 去咗食.D 間餐廳裝修滿有馬來西亞色彩, 座位舒適, 唔會太迫, 枱同枱之間空間適中.油菜: 清清地, 健康之選, 肉骨茶冇菜, 所以尊登額外叫, 生菜新鮮肉骨茶; 個湯好足料好入味, 每次都會飲曬, 推介👍飲完好暖胃, 天氣凍飲非常好, d 肉唔鞋口, 送飯一流, 平時都冇食咁多, 今日食曬成碗飯齋啡: d 到個齋啡同出面cafe 同茶餐廳個味道唔, 幾特別, 滿有馬來西亞風吹, 值得一試

2024-02-15 47 浏览
原本蘇媽蘇媽喺新城市開咗分店🤭裝修同其他分店有啲唔同 感覺更加貼合馬來西亞風😎🔸招牌砂煲老鼠粉 HKD128老鼠粉原來就係銀針粉🐭用豉油炒過後加入乾魚仔/蝦米/肉碎/豬油渣 而香料就有蔥 炸蒜 乾蔥上枱嘅時候店員會點著微火務求令成煲粉keep住溫度再輕輕將食材同香料拌勻就可以食啦😋味道方面因為香料比較多所以都較濃味 不過唔同嘅食材又令成煲粉有唔同口感 幾特別🔹怡保手撕雞湯河粉 HKD83手撕雞湯河粉聽落平平無奇但反而又幾有驚喜湯底雖然係清湯但加咗麻油同芝麻一上枱就聞到好香除咗超多雞絲 仲有厚切魚片 蝦 韮菜 芽菜好豐富 值得再encore😉🔸虎咬獅 HKD42美祿配白咖啡 成杯飲品超濃郁🔹馬來西亞拉茶 HKD32呢度嘅拉茶唔算太味 茶味幾突出👍🏻🚩 TOSS 蘇媽.蘇媽 沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓107號舖
原本蘇媽蘇媽喺新城市開咗分店🤭

🚩 TOSS 蘇媽.蘇媽
沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓107號舖
  • 怡保手撕雞湯河粉
2024-02-15 39 浏览
情人節都要出街搵食間間都咁多人隨緣啦今日黎到沙田做左其中一條沙甸魚少人排既就行得皇帝骨肉骨茶🐷啲骨肉煮得好入味,湯底濃郁香濃,仲加咗好多香料同香草煮熬,令湯嘅味道更加豐富。食完一碗骨茶,仲有啲骨頭俾你嘅食慾增加,真係一道令人回味無窮嘅菜式。其次,我試咗佢哋嘅高佬麵配炸豬扒。高佬麵係一款傳統嘅廣東麵食,麵條彈牙有嚼勁,配上鮮甜嘅炸豬扒,味道絕對一流。炸豬扒外脆內嫩,肉汁豐富,令味蕾一次過享受到鹹香和甜美嘅滋味。呢碟麵食真係好開胃,令我一試難忘。仲有一道菜係美祿暴龍,啲龍蝦為主角。龍蝦鮮嫩彈牙,配上濃郁嘅美祿醬汁,味道豐富迷人。而且,佢哋嘅烹調技巧都好到位,龍蝦肉質保持得好軟嫩,每一口都能夠品嚐到龍蝦嘅鮮甜。最後,我試咗佢哋嘅金橘薄荷梳打。呢杯飲品真係好解渴!金橘同薄荷嘅結合,帶出一種清新嘅味道,飲落去好開胃。而且,個梳打有啲微微嘅氣泡感,令味蕾更加振奮。總括而言,蘇媽蘇媽係一間非常值得一試嘅餐廳。佢哋嘅菜式出色,每一道菜都帶有獨特嘅風味,令人回味無窮。如果你係食家,一定唔可以錯過呢間餐廳。去到沙田,記得要去蘇媽蘇媽試下佢哋嘅招牌菜式!
情人節都要出街搵食
間間都咁多人隨緣啦
今日黎到沙田
做左其中一條沙甸魚
少人排既就行得

皇帝骨肉骨茶🐷

2024-02-15 50 浏览
搬左黎沙田已經一段時間,有時候懶唔想煮飯,我就好鍾意去新城市的 TOSS 蘇媽.蘇媽,因為有我最鍾意嘅肉骨茶同埋咖央多士 😍福建炒蝦麵超級足料嘅炒麵,蝦又大隻又彈牙 😍 個麵炒得鹹鹹香香咁,好唔錯 😋招牌肉骨茶當歸味超級濃厚 🤤 一字骨又淋又滑勁好味 😋 仲有豆卜同埋豬手,好多料,最後落埋油炸鬼飲埋個湯,每次都好飽好滿足 😌 椰香咖央多士每次比食 😋 烤到香脆嘅多士配上甜甜嘅咖央同埋牛油,超級滿足!甜甜鹹鹹咁好正 😆 記得一定要趁熱食 🫶🏻飲品:椰汁班蘭冰、三色拉茶兩杯都大大杯 😋 椰汁同班蘭一向都好夾,拉茶用左椰糖味道夠特別,甜甜地嘅飲品配上口味較濃嘅馬拉西亞食物真係好正 🤤

福建炒蝦麵

招牌肉骨茶

椰香咖央多士

飲品:椰汁班蘭冰、三色拉茶
2024-02-14 46 浏览
年三十晚都有開門所以一早做左團年嘅我可以搵到野食辣死你嗎 配炸雞球 $86 推介🩷四大件炸雞球、椰漿飯、半隻熟蛋、炸魚仔、炸蝦片、青瓜片、花生和参巴醬炸雞球感覺用香茅和其他香料醃製,香脆好食椰漿飯椰香味充足,飯粒夠爽身,煮得出色參巴醬冇想像中咁辣,好香濃,個人很喜歡細雜錦(1-2人份)配油炸鬼 $168 推介🩷一上檯份量很多內有兩件一字排、好多豬腩肉、豬肚、冬菇、豆卜、支竹和油炸鬼兩人食可以一人飲到三至四碗肉骨茶和大量餸個人覺得全部食材都好好食,夠曬暖胃桔仔薄荷梳打 $48清爽飲品,可以解油膩和濃味椰汁斑蘭冰 $48充滿椰香味,好似飲緊椰漿我覺得可以兩人分享一杯否則太飽了食唔曬其他食物總結滿意今次食物質素,服務也好,環境也不錯是可以再去的食店
年三十晚都有開門
所以一早做左團年嘅我可以搵到野食

辣死你嗎 配炸雞球 $86 推介🩷

炸雞球感覺用香茅和其他香料醃製,香脆好食
椰漿飯椰香味充足,飯粒夠爽身,煮得出色
參巴醬冇想像中咁辣,好香濃,個人很喜歡

細雜錦(1-2人份)配油炸鬼 $168 推介🩷
一上檯份量很多
內有兩件一字排、好多豬腩肉、豬肚、冬菇、豆卜、支竹和油炸鬼

兩人食可以一人飲到三至四碗肉骨茶和大量餸
個人覺得全部食材都好好食,夠曬暖胃

桔仔薄荷梳打 $48
清爽飲品,可以解油膩和濃味

椰汁斑蘭冰 $48
充滿椰香味,好似飲緊椰漿
我覺得可以兩人分享一杯
否則太飽了食唔曬其他食物

總結滿意今次食物質素,服務也好,環境也不錯
是可以再去的食店
辣死你媽配炸雞球