2022-02-05 585 浏览
聽過傳說中嘅呢間纜車站附近嘅cafe好耐, 今日一到lunch time就同同事急步行過嚟, 佔盡地主之利嘅我哋15分鐘左右就已經到達 😎✌🏻仲有好正嘅窗口位坐添! 菜式其實都係啲普通意粉, 飯之類嘅選擇, 價錢同一般茶餐廳差唔多。日式咖喱牛肉飯 ($46) - 咁樣嘅價錢份量真係對得住有餘 味道唔錯呀~ 日式叉燒飯 ($48)冰滴咖啡 ($68) - 第一次嚟當然order佢最出名嘅冰滴咖啡 本身不是咖啡精, 我覺得好飲啦 附近都多學校, 平日午餐時間一點後都幾多學生過嚟食午飯, 座位唔多所以真係要早啲到! 坐到窗邊嘅位置仲可以一邊食一邊觀賞行走中嘅纜車添 😻

味道唔錯呀~

日式咖喱牛肉飯

日式叉燒飯 ($48)

日式叉燒飯

本身不是咖啡精, 我覺得好飲啦

2020-10-09
2021-11-14 668 浏览
今日放假,特登過嚟行吓,雖然都知道纜車餐廳呢排唔會有纜車經過,兼且纜車站大維修,不過冇緊要,都感受一下!經過香港公園,仲要行條斜路先去到行到過嚟, 一路行見到成條路都維修緊確係有啲啲失望😮‍💨去到餐廳啦!入面感覺都係幾relax,我哋選擇咗坐outdoor,有少少微風吹吓吹吓,真係覺得好舒服,而且亦完全覺得自己係放緊假,而且遠離繁囂。我哋叫咗兩個午餐一個係沙律🥗另一個係意粉🍝之後再加錢要咗兩杯咖啡!我自己覺得食物質素好一般!意粉有啲似我細個時候學校嘅膳食!正常應該唔會特別想食,除非你餓得好緊要!另外我叫咗個雜菜沙律,啲芝麻醬多到不得了,味道濃到有啲嚇人!之後加錢叫咗杯凍Mocha,我覺得係最正常不過,唔太甜,雖然冇乜朱古力味亦冇乜咖啡味!但總算唔難飲,另外果杯薑味latte又係甜到飛起!飲一啖已經超有外國聖誕氣氛囉!😌總括來講,呢度嘅氣氛係唔錯,環境亦都OK,如果有纜車經過可以打下卡,其實一流,真係幾靚!食物方面提供嘅食物質素一般般,千祈唔好抱咁大期望!
2021-11-11
2021-09-19 701 浏览
▪️Japanese eel with rice 日式鰻魚飯 ($49) ▪️Lavender latte 薰衣草拿鐵($23 半價加配)很多人以為中環的食物也是肯定很貴,正所謂every penny counts,其實識搵識食的話亦會找到便宜美味的食物。呢間Cafe位置優越,在山頂纜車路軌旁邊,未關閉維修前可看到纜車來回山頂中環,享受優哉游哉的午飯或下午茶時光。鰻魚肥美可口,惟白飯略多。薰衣草latte絕對係surprise,味道不假之餘亦上到一絲絲乾薰衣草。Will definitely come back when the peak tram reopens!📍Tram View Cafe @ Central💰👅👅👅👅

📍Tram View Cafe @ Central

💰
👅👅👅👅
2021-09-06 483 浏览
Visitors come here for nostalgia and relaxing ambience as this cafe locates secretly beside the tram station. Its large window captures the excellent view to see the authentic and hundreds years old tram passing by.Now, the tram and the tram station are under a large-scale of renovation and will be reopened in April next year. Café visitors can come for their authentic Hong Kong styled soda coke served with vanilla ice cream.There is limited choice of pasta. You can enjoy the common coffee insid

Now, the tram and the tram station are under a large-scale of renovation and will be reopened in April next year. Café visitors can come for their authentic Hong Kong styled soda coke served with vanilla ice cream.There is limited choice of pasta. You can enjoy the common coffee inside a quiet place in CBD.
2021-08-30 471 浏览
如果有時間到香港公園散步,可以考慮去附近這間特別的 cafe 喝咖啡,環境十分悠閒,我們點了Ice Mocha 和熱Mocha,兩杯都味道不錯,Ice Mocha 有灑上可可粉特別好喝,朱古力和咖啡味都很平均,另外,還點了一件 Chocolate Cupcake,吃起來都鬆軟,朱古力味是吃甜品時,多數會選擇的味道,大部分朱古力甜品都是美味的,這件 Cupcake 也不例外,很好吃😋 在這間 cafe 內喝咖啡,看著門外經過的山頂纜車,真是很有趣和寫意☕️🧁
2020-06-28
下午茶
2021-08-16 1178 浏览
假日在香港公園悠閒散步,記得附近有一間特式的tram view cafe,所以順便走過來自試試。Tram view cafe 位於香港視覺藝術中心附近, 沿纜車車徑行兩分鐘便到。餐廳裝修內外都很古典和帶工業風。餐廳的主要賣點是可以從窗外看到纜車經過,可惜纜車現在更新中,只見纜車軌圍著帆布。餐廳有三張長枱和三張小圓枱,大概可容納二十多人。雖然是星期日,下午茶時段也不算多人,可能與纜車更新有關。我和朋友選了小圓枱,旁邊有個裝飾的小火爐,很有氣氛。餐廳以美式菜為主。這裡沒有套餐,但單點主菜可加$18 配傳統飲品(即奶茶咖啡檸茶檸水那些)。這裡還有些港式傳統甜品。我們點了兩款主菜,一個是意粉, 另一個是漢堡。卡邦尼煙肉燴意粉配炸蝦 $74芝士味非常香濃,醬汁煮得剛好, 不算太厚,每條意粉都可以沾到醬汁,味道很好。炸蝦非常脆,略嫌炸漿太厚,蝦肉太少。芝士牛肉漢堡包配薯條$70牛肉漢堡十分厚身,軟熟和彈牙,但牛味很淡。漢堡內加了芝士,因為漢堡夠熱,芝士慢慢的溶在漢堡上。漢堡內還有生菜,蕃茄和燒汁,燒汁味道偏甜。整體來說,漢堡味道一般。薯條是粗薯條,夠熱夠脆。飲品凍奶茶和凍檸茶,味道正常,要自己加糖

我們點了兩款主菜,一個是意粉, 另一個是漢堡。

卡邦尼煙肉燴意粉配炸蝦 $74

芝士牛肉漢堡包配薯條$70
芝士牛肉漢堡包配薯條

芝士牛肉漢堡包配薯條

飲品
凍奶茶和凍檸茶,味道正常,要自己加糖漿的。

總結,餐廳環境舒適,如果有時間可以買杯咖啡或者食個甜品嘆一個下午都應該不錯。食物比較一般,但在這個地段以價錢來說算是抵食。所以我仍會推介這間餐廳給大家。
2021-08-14
2021-08-11 404 浏览
呢間餐廳可以話係去纜車嗰時必經嘅地方,呢一個嘅All day breakfast 非常之滿意,味道ok, 薯餅同埋奄列都好正,入邊有汁好好味!價錢偏貴但遊客區黎講接受到,餐廳入邊嘅設計都好靚!6 月份嚟呢一度嘅時候,仲可以見到紅色嘅懷舊纜車,呢間餐廳嘅一個窗口簡直係一個好好嘅打卡位!不過實在太多人等緊窗口嘅位,可能都平日來會比較好!再唔係就好似我哋咁樣普通坐其他幾位亦都好休閒,可以慢慢食唔使急住讓枱俾人!

2021-07-29 462 浏览
呢間Cafe我一直都好鍾意佢既氛圍呢幾年斷斷續續都幫襯左好多次特別鍾意閒日靜靜地黎坐下飲下啡今次難得Weekday放假就打算黎坐下嘆下啡上下網今次光顧既時間約十二點Order既係Set Lunch + iced americano (老實說,他們額外收了$20咖啡費,我相信有期待係好合理)係我等餐既期間有一群附近地盤工作既客人一湧而入可能員工開心有生意取餐處就不再叫號任由佢地自行取餐我就不以為然 等佢地拎完 我再拎自己個餐當我上前問下我個餐拎得未既時候職員竟將剛剛地盤工作者拎多左然後退還既餐轉遞比我 我望見杯咖啡比較濁就嘗試問下職員:「呢杯係Americano 定齋啡?」職員只回應:「岩嫁啦,係咁嫁啦!」然後職員就自然自語:「唔岩就隨便換。」咁我唔係專業咖啡師坐低試左一啖,只係覺得個味都同美式有分別 同之前呢度出品都唔同但係職員都企硬 我都無辦法爭辯然後我不忿咁食完蔬菜個部分,之後就發現原來我叫既雞翼意粉更變左牛扒意粉更加令我覺得個餐根本就唔係屬於我同完職員講 佢都只係隨便咁話:「咁換比你囉。」明明係佢地搞錯 點解可以塑造到我反而係麻煩客既感覺?曾經好鍾意呢間鋪頭,就算佢唔就腳都特登黎
呢間Cafe我一直都好鍾意佢既氛圍
呢幾年斷斷續續都幫襯左好多次
特別鍾意閒日靜靜地黎坐下飲下啡

今次難得Weekday放假就打算黎坐下
嘆下啡上下網
今次光顧既時間約十二點
(老實說,他們額外收了$20咖啡費,我相信有期待係好合理)
係我等餐既期間
我就不以為然 等佢地拎完 我再拎自己個餐
當我上前問下我個餐拎得未既時候
職員竟將剛剛地盤工作者拎多左然後退還既餐
轉遞比我 我望見杯咖啡比較濁
就嘗試問下職員:「呢杯係Americano 定齋啡?」
職員只回應:「岩嫁啦,係咁嫁啦!」
然後職員就自然自語:「唔岩就隨便換。」
咁我唔係專業咖啡師
但係職員都企硬 我都無辦法爭辯
更加令我覺得個餐根本就唔係屬於我
同完職員講 佢都只係隨便咁話:「咁換比你囉。」
明明係佢地搞錯 點解可以塑造到我反而係麻煩客既感覺?

曾經好鍾意呢間鋪頭,就算佢唔就腳都特登黎幫襯,但係今次真係十分失望。
2021-07-17 415 浏览
中半山隱世Cafe~ cafe有一個窗,可以望到纜車上落,店內好有特色,平日下午並不多人,環境舒服,可以係度悠閒坐一個下午!炸魚柳意粉份量非常足夠,而且味道仲幾多好!芝士味濃,再配一杯latte真係好滿足

2021-07-16
下午茶
2021-07-06 412 浏览
話說知道第五代纜車🚋要退休啦,所以就揀左去Tram View Cafe食午餐🍽,一邊食,一邊欣賞纜車最後的風采🤩。由於全餐廳,就只有果個窗口位可以見到纜車,窗口後面係兩張長枱,每張可以坐8個人,所以如果你要一邊食一邊睇景,就要預啲時間等位啦🤨。食物質素正常發揮,不過我都係為左睇纜車姐🤣🤣🤣餐廳入面仲有香港特色精品,可以食完慢慢睇,慢慢揀🛍。而家想要一路食,一路睇纜車,就要等約半年啦,等第六代纜車投入服務,到時大家可以黎試吓呢間餐廳啊😃😃
話說知道第五代纜車🚋要退休啦,
所以就揀左去Tram View Cafe食午餐🍽,
一邊食,一邊欣賞纜車最後的風采🤩。

由於全餐廳,就只有果個窗口位可以見到纜車,
窗口後面係兩張長枱,每張可以坐8個人,
所以如果你要一邊食一邊睇景,
就要預啲時間等位啦🤨。

食物質素正常發揮,不過我都係為左睇纜車姐🤣🤣🤣
餐廳入面仲有香港特色精品,可以食完慢慢睇,慢慢揀🛍。

而家想要一路食,一路睇纜車,就要等約半年啦,
等第六代纜車投入服務,
到時大家可以黎試吓呢間餐廳啊😃😃
2021-06-14 483 浏览
打卡真係一流食物方便都比想像之中OK屬於輕食 冇乜太大嘅要求 mocha比想像之中嘅入味 唔錯唔錯 成間Cafe都好英國風情 周圍都有啲古董擺設 同時亦都有提供水比客人自己汁黎飲戶外空間仲有個秋千喺度 好chill
打卡真係一流
成間Cafe都好英國風情 周圍都有啲古董擺設
同時亦都有提供水比客人自己汁黎飲
戶外空間仲有個秋千喺度 好chill
2021-06-08 347 浏览
山頂纜車🚠 自1888年啟用至今,已服務香港市民超過130年,由交通工具演變成深受旅客歡迎的旅遊景點之一,如今使用的第五代酒紅色纜車將退役。早前趁着未換上全新纜車前一睹擁有30年歷史的現役纜車🚠前往這裡,一邊品嚐美食一邊欣賞纜車。cafe同纜車只是一路之隔,每隔15分鐘纜車就會經過一次。餐廳有室內窗口位和露天茶座兩個打卡點,可惜今日餐廳比較多人,只好用餐後到門外打卡一番📸芝士火腿雞絲奄列🍳配茄汁豆🥫及青沙律🥗➕吉列魚柳🐟➕多士🍞 $80另加$18配飲品🥤

另加$18配飲品🥤
呢間餐廳位置於纜車站行上少少就到 唔算太辛苦佢哋座位分室內同室外兩部份 裝修懷舊 最緊要係有個纜車view 大約每10分鐘一班車 可以見到纜車經過 好多人會嚟專誠打卡📷食物方面 選擇唔算好多 大約七至八款 今日選咗芝士焗鮮茄豬扒意粉 味道唔錯 份量適中 比大家樂好 最重要係價錢實惠 只係$47 性價比好高另外點左一杯ice cappuccino 配食物餐點只係半價(即$22)咁大杯咖啡 好抵👍可能因為店舖面積關係 佢哋廚房冇得洗碗 所以供應嘅食品都係用完即棄嘅 變相賣相比較普通 但食物質素搭救 而且環境舒適 可以一試
呢間餐廳位置於纜車站行上少少就到 唔算太辛苦
芝士焗鮮茄豬扒意粉
Ice  cappuccino
芝士焗鮮茄豬扒意粉
Ice  cappuccino
2021-05-14 678 浏览
成日係壁球中心打壁球都唔知原來附近呢間餐廳個價錢係咁抵食!今日經朋友介紹就去試試啦!十二點半黎到一個人即刻就有位坐啦,不過到一點餐廳坐滿曬人!而且餐廳最靚既窗口望到纜車既位置就要更早黎霸位啦!點餐同取餐都係自己攪掂,今日lunch set 有8 個選擇,而且佢有提供學生價!我就點左1號餐泰式黃咖喱牛肉飯$46+$5罐裝可口可樂!雖然望落似學校飯盒,份量亦較為細份!不過其實可以免費加大飯/意粉份量!下次去食要加番先!不過味道尚算正常,達到一般快餐要求!
2021-05-13 558 浏览
在網絡上看見有人過來這邊 說是難得可以看見纜車上落的好餐廳實際位置就喺山頂山腳位置正正就喺纜車站旁邊同朋友喺金鐘地鐵站B出口出左之後可能行錯路行咗20分鐘先至到達,大熱天時成身都係汗,好彩餐廳內冷氣充足🤪職員好友善話俾我哋聽2:30之後有下午茶嘅餐牌,但係過咗2:30之後朋友見到下午茶嘅餐牌唔夠午餐吸引,朋友想叫返午餐嘅咖喱牛肉飯職員都允許破例,實在幾好,估唔到咖喱牛肉飯味道比想像中更加好初頭會以為好似學生飯盒咁樣,我就叫咗 鹹牛肉芝士蕃茄飛碟,配可樂,50元我就覺得咖喱牛肉飯比較好食😋,鹹牛肉芝士飛碟有啲乾同埋有啲硬~ 俾多次機會我揀嘅話我應該會想食飯多啲,呢間餐廳係少有下午茶嘅價錢反而貴過午餐🥣,兩點到達嘅時候都見到好多學生喺度午飯, 兩點半後人開始變得少,可以坐喺窗邊打卡影相真係好靚,靜靜地等待纜車從窗邊經過,拍下美麗的背影 ,打卡不錯的地方,不過行上嚟有啲辛苦
在網絡上看見有人過來這邊
說是難得可以看見纜車上落的好餐廳
實際位置就喺山頂山腳位置
正正就喺纜車站旁邊

大熱天時成身都係汗,
好彩餐廳內冷氣充足🤪
職員好友善話俾我哋聽2:30之後有下午茶嘅餐牌,

實在幾好,
估唔到咖喱牛肉飯味道比想像中更加好
初頭會以為好似學生飯盒咁樣,
我就叫咗 鹹牛肉芝士蕃茄飛碟,配可樂,50元
呢間餐廳係少有下午茶嘅價錢反而貴過午餐🥣,

兩點到達嘅時候都見到好多學生喺度午飯,

拍下美麗的背影 ,打卡不錯的地方,
不過行上嚟有啲辛苦