@fattyyyishappyyy 第一篇openrice食評♡大南街新開嘅兩層渡假風咖啡店☕️如果想hea下又一日🐘大家可以一試呢間cafe😉未行入門口淨係見到啲傢俬已經覺得好似去咗泰國旅行咁(少少誇張可能) btw好掛住泰國想去🥲無論樓下定樓上啲位都算寬敞👍🏻樓上仲有兩張坐地下位添🤣好chill的☺️不過要除鞋👟其實今次係二訪呢到啦✌🏻上一次去可能係試業階段🤔因為見而家都好似仲係新開咁😂嗰度有玩會員制🏷冇記錯係俾九十九蚊可以任揀三樣飲品/甜品☕️🍰分開用都得👌🏻今次就係去用埋上次未用嘅quota🤣然後發現而家會員制變咗一百二十蚊💰renew就一百蚊💡店員仲話就快有實體卡🏷叫我留住張舊卡下次就可以換~上次淨係嗌咗杯凍美式☕️今次嗌咗Cheese Cake🧀同Fuji Apple Cake🍎同埋Espresso Soda🥤加Iced Long Black☕️🧊兩件Cake都好食!尤其係蘋果🍎本身怕會好甜好漏🥲入口完全冇問題!Cream同啲蘋果好match👌🏻蛋糕底亦好綿軟☺️而家都仲想食多舊🤣咖啡方面☕️個人覺得Espresso Soda係個擺盤幾特別🍽原枝soda上🥤兩杯espresso同兩舊青檸

大南街新開嘅兩層渡假風咖啡店☕️

因為見而家都好似仲係新開咁😂
嗰度有玩會員制🏷
今次就係去用埋上次未用嘅quota🤣
然後發現而家會員制變咗一百二十蚊💰renew就一百蚊💡
店員仲話就快有實體卡🏷叫我留住張舊卡下次就可以換~

上次淨係嗌咗杯凍美式☕️

今日其實仲見到有brunch menu🗒
不過食材好似未到貨所以準備唔到🎃
下次有機會再試下🙂

2021-03-20
樓高𝟸層打卡休閒𝙲𝚊𝚏𝚎 ,半户外的位置為打卡熱門點,店主表示店內傢俬都購自泰國,並非淘寶貨喔。𝙲𝚊𝚏𝚎 採用會員制,母須登記任何資料,一個價錢可以點𝟹個產品,甜品或飲品都可,不需要一次過用完,下次再點也可以喔,很聰明的經營手法,吸引你再次回來 哈哈。#iamnotafoodie_寵物友善餐廳 但食物質素就有待加強。“ 深水埗渡假風𝙲𝚊𝚏𝚎 ☕️ ”𝙲𝚊𝚏𝚎 不是以食物為主,就好像他名字一樣,提供一個渡假風𝙲𝚊𝚏𝚎,提供一個舒適的地方歇息 飲一杯咖啡,以環境為主打。如果大家純為打卡 或 很純粹找一個地方坐下來,可以一來,但為咖啡/甜點而來,可能會令你失望而回喔。•𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 𝚌𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎 𝚌𝚊𝚔𝚎𝚄𝚖𝚖𝚖𝚖𝚖𝚖 朱古力味道比較廉價,不太吃出芝士味•𝙵𝚞𝚓𝚒 𝚊𝚙𝚙𝚕𝚎 𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖 𝚌𝚊𝚔𝚎沒有驚喜的一個蛋糕•𝙼𝚘𝚌𝚑𝚊 •𝚁𝚘𝚜𝚎 𝙻𝚎𝚖𝚘𝚗𝚊𝚍𝚎 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝙻𝚒𝚖𝚎 𝙹𝚞𝚒𝚌𝚎

#iamnotafoodie_寵物友善餐廳

但食物質素就有待加強。

“ 深水埗渡假風𝙲𝚊𝚏𝚎 ☕️ ”

•𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 𝚌𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎 𝚌𝚊𝚔𝚎
𝚄𝚖𝚖𝚖𝚖𝚖𝚖 朱古力味道比較廉價,不太吃出芝士味

•𝙵𝚞𝚓𝚒 𝚊𝚙𝚙𝚕𝚎 𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖 𝚌𝚊𝚔𝚎
沒有驚喜的一個蛋糕

•𝙼𝚘𝚌𝚑𝚊
 對唔住我係差人,邊個知呀?我話我係上帝呀,作為食物鏈既最低層,的確無咩資格講。每日就係為班大財團打工,如果你比我揀Double or nothing…我會搏盡佢,都唔想一世做資本主義底下既奴隸。今日我嘗試當自己係一日富豪,係石屎森林裡面呢間「Urban · Roasted Resort」終於可以逃避一下無間地道既痛楚。👇📌UR² · Menu - $99 ▪ Hazelnut · Mocha Cake -▫ 必試既「榛子·摩卡蛋糕」食落陣陣mocha既咖啡香,朱古力味夠突出;配搭中間既忌廉令口感更豐富,夾雜埋榛子既力量,特別軟滑濃香,唔錯。▪ Matcha · Mont Blanc - ▫ 近期人氣大熱既「抹茶·蒙布朗」大肆攻陷少女心,濃厚既抹茶香結合栗子形成一種甘甜既感覺;加上蛋糕質感軟綿,口感十足,絕對係任何女性難以抗拒既夢幻甜品!▪ M o c h a -  ▫ 呢到同一般cafe最大分別係,環境上樓底極高所以分左兩層,令空間感增加唔少。而且設計上運用左好多特色傢俬,例如吊床、搖搖椅、梳化營造一種好chill既resort感覺,呢點抵讚!而店主推廣緊限時優惠,只需要以人頭99蚊
我會搏盡佢,都唔想一世做資本主義底下既奴隸。
今日我嘗試當自己係一日富豪,係石屎森林裡面呢間
📌UR² · Menu - $99
Hazelnut · Mocha Cake -
Hazelnut · Mocha Cake
▫ 必試既「榛子·摩卡蛋糕」食落陣陣mocha既咖啡香,
朱古力味夠突出;配搭中間既忌廉令口感更豐富,
Hazelnut · Mocha Cake
夾雜埋榛子既力量,特別軟滑濃香,唔錯。
Matcha · Mont Blanc -
Matcha · Mont Blanc
結合栗子形成一種甘甜既感覺;加上蛋糕質感軟綿,口感十足,
絕對係任何女性難以抗拒既夢幻甜品
M o c h a -
令空間感增加唔少。而且設計上運用左好多特色傢俬,例如吊床
限時優惠,只需要以人頭99蚊會員卡,可以任選三款蛋糕飲品
如果食唔到仲可以留返下次,呢個idea幾好。而且黎緊4月-6月

有機會都會搞唔同類型event,記得留意啦!
2021-03-06
  • M o c h a