之前已經係ig廣告留意到呢間cafe做free-flow真心幾有創意😂發現原來呢間cafe超多打卡位,而且佢哋仲係會有a la carte options🤤今次試咗一杯嘢飲同一件cake都唔錯🤑玫瑰青檸荔枝碳酸 ($48)真心cafe嚟講呢個價錢可以有咁大杯真心嚇親😳玫瑰花瓣撒滿個面真心好靚好ig-able🌹✨飲落去有陣彈嘅淡淡玫瑰香,而且加埋有青檸真心幾清新🌿Lotus cheesecake ($58) cheesecake本體好滑身,芝士味濃度啱啱好幾容易入口🤤除咗面頭嘅lotus 餅,佢連餅底都用咗lotus餅,cheesecake 本體mix埋啲lotus餅碎,所以有陣淡淡嘅玉桂餅香🤪食完成件都唔會好膩,但啖啖都係幸福嘅味道🥰 仲要新張期間follow IG有九折🤤 折完其實都值(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)除咗嘢食高質,呢到仲好worker-friendly,有Wi-Fi同埋洗手間,而且仲可以shisha🤣真心幾chill~可惜個日有youtuber借咗場拍嘢就唔可以影太多相🥲下次再去一定要打多啲卡🥰

玫瑰青檸荔枝碳酸 ($48)

Lotus cheesecake ($58)

2022-03-19 562 浏览
入到嚟環境好舒服,有啲度假feel嘅感覺呢度嘅Dirty係我飲過咁多間算唔錯嘅,牛奶同咖啡嘅份量都好balance,飲落係順滑,咖啡味香濃,唔錯不過cheese cake就有少少失望佢比較硬身,食落去唔夠滑,不過芝士味都算重。整體食物質素都可以,但價錢就偏貴,不過想嘆杯咖啡relax下呢度都係一個唔錯嘅地方
入到嚟環境好舒服,有啲度假feel嘅感覺
不過cheese cake就有少少失望
2022-02-04 1234 浏览
位於太子較隱蔽嘅地段,路過見到唔同風格嘅櫈留下深刻印象☺️有唔同顏色嘅籐椅,帶啲modern art feel😚仲有波希米亞風搖椅,chill住咁周圍坐下影下,真係會唔記得cafe係用黎搵食😛當你以為已經打晒卡,樓上仲有榻榻米位俾你影埋文青相架😏有個特別位係佢有會員制,擺低$120入會就包嘢食或飲品總共三樣,之後嚟食一次,就喺張印仔卡到蓋返一個印仔扣quota💮用晒之後又可以$100續會,又可以再嗌三樣嘢食無限loop🤓感覺比某啲cafe仲划算🙊Jenny果斷入手左😉𝙁𝙤𝙤𝙙🍑Mont Blanc cake蒙布朗蛋糕嘅特色,就係一堆絲滑嘅cream,鋪上超級軟綿綿嘅蛋糕🤤呢個水蜜桃味嘅頗甜,但細細件點到即止🍎Apple cake呢件相對冇乜記憶點,正常酸酸甜甜𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨🌹Rose lemonade with lime juice見佢甜品的的骰骰,估唔到嘢飲咁大杯,又夠凍,玫瑰夾檸檬汁嘅組合都幾新鮮,讚個好👍🏻大家準備好坐晒啲打卡位佢未?😇😇😇𝙋𝙝𝙤𝙩𝙤 𝙨𝙥𝙤𝙩每一張坐得嘅櫈

𝙁𝙤𝙤𝙙
🍑Mont Blanc cake

🍎Apple cake
呢件相對冇乜記憶點,正常酸酸甜甜

𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨

大家準備好坐晒啲打卡位佢未?😇😇😇

𝙋𝙝𝙤𝙩𝙤 𝙨𝙥𝙤𝙩
每一張坐得嘅櫈
🍑Mont Blanc cake | 🍎Apple cake
2021-12-03 631 浏览
昔日去深水埗,都係因為去鴨寮街或者電腦城買嘢!最多都係去蛇王協買蛇羹,冇想過今時今日去專誠去深水埗嘆下午茶。正當四處尋找合適的餐廳,突然看見一間挺有風格的咖啡室 Urban 不期然被這餐廳吸引了。餐廳面積不是很大,設有外、内及閣樓。裝修簡單,有格調,好舒服!今日點左一杯香茅咖啡及一件朱古力慕絲蛋糕!雖然咖啡 is not my cup of coffee,但也不錯。件蛋糕真係好好食!蛋糕不是太甜、入口質感鬆軟香滑、朱古力味啱啱好、最喜歡就係蛋糕面鋪滿了朱古力粉、可能因此使蛋糕朱古力味好有層次。原來餐廳有由兄妹主持、大哥負責沖咖啡,細妹負責做蛋糕、佢話另外一個必食之選係芝士蛋、期待着下次再去!

2021-12-03
下午茶
  • 朱古力慕絲蛋糕
2021-08-28 620 浏览
朋友介紹到呢間隱世太子咖啡店,一入到去有兩層樓高,感覺好大,仲可以帶動物去!同狗狗朋友聚會最適合不過!叫咗兩個食物一個係黑松露帶子意粉,一個係煙三文魚沙律,黑松露帶子意粉幾入味,沙律都好清新,唯一就係等食物嘅時間比較長。不過環境休閒,路邊仲可以泊車,不過就要定時出去睇下會唔會抄牌啦!平日想搵個地方坐低唞下都係一個唔錯嘅選擇👍👍意粉或者沙律都係$98/set,價錢算中規中矩,不過自在環境夠舒適。
平日想搵個地方坐低唞下都係一個唔錯嘅選擇👍👍
煙三文魚沙律
2021-08-24
煙三文魚沙律
今日終於黎到位於太子大南街車房一帶嘅隱世波希米亞風𝚌𝚊𝚏𝚎 - 𝚄𝚛𝚋𝚊𝚗 𝚁𝚘𝚊𝚜𝚝𝚎𝚍 𝚁𝚎𝚜𝚘𝚛𝚝🌼 其實開業唔算好耐,但好出奇地今日週末黎到都唔多人,難得可以悠閑地享受咖啡與閨蜜👭🏻《 焦糖蛋糕 》4 / 5由於已經係下午三四點甜品剩番唔係好多款🙈 呢款焦糖蛋糕賣相別緻,上面橢圓形係焦糖慕絲,中間係蛋糕,而最底層就係牛油撻皮🤤 層次分明,口感豐富,而且哩種焦糖嘅甜唔會好漏,餅底夠酥脆😋👍🏻《 巴斯克芝士蛋糕 》3.5 / 5濃郁嘅芝士,口感滑溜無粒粒🧀 不過質地就較平時食到嘅巴斯克實正,唔知係雪太耐定點,再軟身啲更佳😌👍🏻《 𝘐𝘤𝘦𝘥 𝘊𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦 》 $48 3.5 / 5正常發揮,可可粉已經完全溶化無結塊😋 不過冰塊溶左就淡好多🙈 同埋賣相無再花功夫 🧐《 𝘗𝘢𝘴𝘴𝘪𝘰𝘯 𝘍𝘳𝘶𝘪𝘵 𝘚𝘰𝘥𝘢 》 $48 3.5 / 5顏色鮮艷,用左菠蘿汁做𝘣𝘢𝘴𝘦,酸酸甜甜更醒胃😋 𝖢𝖺𝖿𝖾 環境寬敞,對比食物呢度嘅環境更吸引😌 每個角落都有獨特嘅裝修佈置,食客都有足夠嘅空間靜靜地傾吓計,真心寫意舒適🌿

《 焦糖蛋糕 》4 / 5

《 巴斯克芝士蛋糕 》3.5 / 5

顏色鮮艷,用左菠蘿汁做𝘣𝘢𝘴𝘦,酸酸甜甜更醒胃😋

2021-06-27 1175 浏览
週末約咗好朋友出嚟食飯,當然要搵個好地方,位於太子嘅Urban Roasted Resort絕對係個好選擇,環境優雅,店內裝修設計俾到人一種好放鬆嘅感覺,係一間Chill到爆嘅餐廳!我哋兩個都叫意粉食🍝香蒜橄欖油辣椒意粉+松露帶子意粉煮到岩岩好,軟硬適中,保持到口感!仲食到有陣香草味好特別,好好味!汁多又夠濃,但又唔會食完覺得好味精,食到有辣椒香味但又唔會覺得辣!松露帶子有三粒,燒得好好味,好香口又夠彈牙,真係無得彈!飲品:passion fruit with pineapple juice with pulp飲品十分唔錯,唔甜,好fresh嘅感覺香蒜橄欖油巴馬臣芝士意粉+煙三文魚同樣地意粉煮到剛好,芝士味好濃,醬汁絕無手軟,但食哂又唔會覺得膩!煙三文魚份量都幾多,認真唔錯!飲品:flat white拉花好靚,朋友話咖啡味都幾濃,入口順滑整體無論係環境同食物質素,都十分滿意,同朋友傾偈傾到唔願走添

我哋兩個都叫意粉食🍝
香蒜橄欖油辣椒意粉+松露帶子

飲品十分唔錯,唔甜,好fresh嘅感覺

香蒜橄欖油巴馬臣芝士意粉+煙三文魚

飲品:flat white
拉花好靚,朋友話咖啡味都幾濃,入口順滑

午餐
2021-06-25 439 浏览
滂沱大雨下,當進入Cafe的一刻,感覺猶如另一個世界,店員態度親切,有一種非常被歡迎的感覺。上到2樓,彷彿又走進另一個世界,好像到了世界的另一角。不慌不忙,店員沒有催促,待整理完後,才施施然到大堂點餐。雖然食物與飲品供應只有幾款,感覺已足夠。店員都係年青有為的青年,親切,賣力,點餐/送餐的時候又會搭嗲,好搞笑!我今次點了flat white,三文魚牛油果沙律意大利包三文治,咖啡味道一般,但係三文治的賣相與味道就10分了得,感覺很豐富,好味 ! 2樓有角色各樣的座位,例如沙發,吊床,草凳,藤椅 etc, 感覺很闊落,坐椅子也可以隨意調動,多人小人都非常合適,很多個位置都適合打卡 ! 👍🏻
2021-06-11 412 浏览
琴日同朋友過左一個好開心既聚會。去過數間咖啡店。哩度老闆同員工都超親切有愛。用心去做。地方大同好清潔。好多打卡位。食物同咖啡都有水準。開心到唔記得影飲品添。真係好小可😂😂😂😂我地已經約好會再嚟架喇!
2021-06-04 370 浏览
有一次黎飲啡,還可以,但今日黎食晏,6個人剛叫左野食發覺唔對路,有個姐姐話叫左半個鐘都未到,最後個意粉黎到 姐姐用左5分鐘嬲爆爆食完走,之後我地發現佢地整野食勁慢,一個all day 用左25分鐘,但all day 其實冇太多要準備,我覺得佢地冇準備定食材...到整意粉先大鑊,發現係逐碟煮,我推薦左成班同事中伏,成間野得我地一枱都要等成個鐘,真係好嬲!我一路等一路煮我等左咁耐都未食得!!同事話allday 黎到凍晒,意粉太多黑椒同香草,之後就冇其他味...........

All day同意粉
2021-06-04
2021-05-23 357 浏览
今日去開太子,打算去附近搵啲人氣cafe坐下打吓卡,點知間間也勁多人,心灰意冷之際,諗起之前網上有介紹過這間新開cafe,於是去睇下多唔多人,可能未係好多人知道有這間cafe,好開心有位,仲要二樓全層無人,可以俾我瘋狂打卡影相,溫馨提示這間cafe有行會員制,而這個會員制我又覺得幾正咁,佢新入會$120,永久會員,可以任選三杯飲品或甜品,飲哂或食哂這三樣嘢又可以續會,續會只需$100,同樣包三杯飲品或甜品,老實講,佢本身一杯飲品或甜品$48,其實已經比出面好多cafe而言算平,加上佢這個會員制,仲平,佢嘅飲品同甜品味道也不錯,環境又igable,服務又不錯,值得支持.
2021-05-11 332 浏览
有點了黑咖啡和Soda,咖啡沖起來都很香,入口的感覺都很可以。Soda的味道相當清新,另外叫了芝士蛋糕,甜度很到位,吃起來都很滿足😋老闆服務都很好,會與客人交流。可以在這裡好好享受慢活☺️
老闆服務都很好,會與客人交流。可以在這裡好好享受慢活☺️
2021-05-11
下午茶
2021-04-16 2316 浏览
urban roasted resort cafe 看圖就知道其佈置多獨特吧!內有多張特色椅子,樓高兩層,充滿渡假的氣氛,非常適合休閑地過一個下午,坐得幾舒服😌,輕輕開個post推薦下Flat white(46$)正常水準,偏nutty口味,但拉花不美🤣🤣Apple cake (46$)本來是想食它的蒙布朗cake的,但我去的時間還未有,就試了一下,中上水準。蒙布朗 Mont Blanc cake(46$)臨走之時見到,便叫了個外賣回家,味道挺特別的,雖然很多cream很邪惡,可以試試看🧐🧐

Flat white(46$)
正常水準,偏nutty口味,但拉花不美🤣🤣

Apple cake (46$)

蒙布朗 Mont Blanc cake(46$)

Apple  cake
Mont Blanc cake
Apple  cake
Mont Blanc cake
2021-04-12 316 浏览
由太子站行去五分鐘左右佢menu熟食選擇唔多不過環境就好好勁relax 可能收工去又唔算特別多人近門口有張搖搖椅 可以兩個人坐上層d椅係勁矮好似去左越南(越南旅行既時候d椅都係咁矮)好有特色呢到亦有Jasmine ge香薰 好香門口+下層上層有二手書賣, 可以自己決定donate幾多食物叫左cappuccino 同花茶我飲cappuccino 好好飲有nutty味道野食叫左Parma ham意粉同個包意粉好香garlic同芝士味個包都好多菜 有cream cheese係入面 包有烘過會再黎呀!
由太子站行去五分鐘左右

佢menu熟食選擇唔多
不過環境就好好
勁relax
可能收工去
又唔算特別多人
近門口有張搖搖椅 可以兩個人坐
上層d椅係勁矮
好似去左越南(越南旅行既時候d椅都係咁矮)
好有特色
呢到亦有Jasmine ge香薰 好香

門口+下層

上層

有二手書賣, 可以自己決定donate幾多

食物叫左cappuccino 同花茶

意粉好香garlic同芝士味
個包都好多菜 有cream cheese係入面 包有烘過

會再黎呀!

2021-04-12
你覺得一間咖啡店要提供怎樣嘅服務才能叫resort呢?我覺得要有以下幾點:.舒適環境和氣氛,也坐得舒服.無時間限制,坐幾耐都得.多款飲品和小食選擇.要被服務的,可以隨時找到店員,但店員不會吹你走.去多幾次,店員會記得你我覺得呢度有齊以上幾點,一個入會費 (HK$99),包括3杯飲品或小食,可以隨你找個角落,坐喺度,嘆杯咖啡,食件蛋糕,hea一個下午,hea到佢收工都得,真係好寫意😌Latte & 草莓忌廉蛋糕Mocha
.舒適環境和氣氛,也坐得舒服
.無時間限制,坐幾耐都得
.多款飲品和小食選擇
.要被服務的,可以隨時找到店員,但店員不會吹你走
.去多幾次,店員會記得你

Latte & 草莓忌廉蛋糕

Latte  &  草莓忌廉蛋糕