早前一個人到了日本旅行, 第一次將遊記在網上與別人分享, 簡簡單單的文字, 竟然吸引過二萬人觀看與讚賞, 是我始料不及的。 不懂中文的他, 就沒有看過, 有點可惜。不過他應承我要和我吃一餐慶祝飯。我指明不要貴的, 工作繁忙的他有心為我book枱已足夠, 還有是要選一間我未試過的。事前他給我驚喜, 駕車來到西貢, 我一直猜不到來的就是這間, 的確我是頭一趟來的。星期三的下雨天晚上, 客人的一兩枱。入到來就是有一種很印度的感覺, 還會播印度歌。點了兩杯Mango lassi, 味道偏酸。前菜的薯片我很喜歡, 開胃。燒雞很滑, 推介!我們還點了咖哩牛和羊, 看圖以為一小碟, 吃完都很飽。咖哩牛少少辣, 肉腍腍的, 咖哩汁完全滲入肉裡, 很印度傳統食物的感覺。還有兩份薄餅, 很飽肚。菜我也吃了很多。食物的味道, 某程度上與食者的心情有關, 慶祝的一餐飯, 我當然喜歡!

點了兩杯Mango lassi, 味道偏酸。
前菜的薯片我很喜歡, 開胃。
燒雞很滑, 推介!
還有兩份薄餅, 很飽肚。
菜我也吃了很多。
2013-11-27
2013-09-05 489 浏览
我一直都很鍾意食印度餐,所以會走遍香港找尋印度美食!8月30號,因為朋友生日,我特意揀左間位於西貢近滿記既印度餐廳!一行6人入去..有室外同室內可以揀,當然坐室外感受一下。個晚都好多人,但勝在地方夠大,可以坐好多張檯!好啦...坐底先!要叫野食啦!大家..睇下想食乜?打開餐牌..除左有印度野之外,仲有馬來西亞野食架...Village 入面既Waiter好好人,好細心介紹我地食既野!大讚!!嘩!爽呀!朋友見到好開心呀! 好啦,介紹美味食品比你地先!Wooo.. 好好味呀!以上3款我跟朋友們都極力推介!去食物印度野,又點會無咖喱先得架!我知道印度餐廳,一定有隻好辣既咖喱,係好好食!但係無辨法啦!為左就朋友們,我食唔到辣!唔緊要啦,我知道我一定會再黎架!我係會再試架!依2隻咖喱都係同烤餅一齊食係最夾架!我地驚唔夠飽,後來叫左炒河同小食..都OK架!不過洋蔥圈就唔會同美式個隻咁,唔好以為自己去左意粉屋食個隻!唔同架,炸粉同味道都唔同!不過,要黎送酒都係好拍檔!價錢大約每人都係約$150,環境好,服務好,食物好!有3好既生日飯,百幾蚊一餐飯真係抵呀!總括黎講,我好滿意今次既生日飯!由Waite
我一直都很鍾意食印度餐,所以會走遍香港找尋印度美食!
8月30號,因為朋友生日
,我特意揀左間位於西貢近滿記既印度餐廳!

一行6人入去..有室外同室內可以揀,當然坐室外感受一下。
個晚都好多人,但勝在地方夠大,可以坐好多張檯!
好啦...坐底先!要叫野食啦!大家..睇下想食乜?

打開餐牌..除左有印度野之外,仲有馬來西亞野食架...

嘩!爽呀!朋友見到好開心呀!
 好啦,介紹美味食品
比你地先!
馬來西亞蝦餅
烤魚
印度牛油烤餅
Wooo.. 好好味呀!以上3款我跟朋友們都極力推介!

去食物印度野,又點會無咖喱先得架!
咖喱雞
特式咖喱雞
我知道印度餐廳,一定有隻好辣既咖喱,係好好食!
但係無辨法啦!為左就朋友們,我食唔到辣!唔緊要啦,
馬來西亞海鮮炒河
印度炸洋蔥圈
我地驚唔夠飽,後來叫左炒河同小食..都OK架!
唔同架,炸粉同味道都唔同!不過,要黎送酒都係好拍檔!

價錢大約每人都係約$150,環境好,服務好,食物好!
有3好既生日飯,百幾蚊一餐飯真係抵呀!

總括黎講,我好滿意今次既生日飯!
Waiter服務態度,有禮,好好人到食物味道好好味..都好正!
我極力推介比大家去試下!
我話你知,我一定會再食架!

题外话/补充资料: 1.只要加$100成為VIP Member..每次享用美食都會有9折給送一杯飲品。 2.餐廳鄰近停車場,十分方便。 3.室外地方可吸煙。
2013-08-30
庆祝纪念
生日
馬來西亞蝦餅
烤魚
印度牛油烤餅
2013-05-05 412 浏览
呢間餐廳開咗好多年,但位置唔顯眼,身為西貢居民都係第一次幫襯,九點鐘去到唔洗等位,食客九成係外國人,揀咗張outdoor枱坐低。平時食咖哩都係要出重慶大廈,試咗呢間以後唔洗再山長水流走出去。Order 咗個2人餐$290,心諗通常2人餐份量都好少,想叫多個沙律,好彩無order,唔好睇樣樣少少咁,件件嘢都好鬼飽肚,淨係個2人餐都已經要好努力先食得晒餐只包普通飲品、啤酒、紅酒,問侍應可否加錢要芒果乳酸($34),ok,但最後都無收extra charge服務好good個個都笑容滿面,好主動個餐包薄餅+白飯,我哋唔要白飯,侍應見我哋客薄餅差不多食完自動上多客比我哋,good呀下次去要試下佢既馬來菜係咪一樣咁good。

服務好good個個都笑容滿面,好主動

下次去要試下佢既馬來菜係咪一樣咁good。
2013-05-04
2011-10-25 281 浏览
由於今日lunch突然落雨, 所以去咗公司附近嘅印度餐廳食lunch, 但我本身比較濕熱, 不宜食咖哩, 所以唯有叫咗個印度烤雞set lunch$45 包埋野飲, 仲要有埋前菜 (都係一d 類似炸菜球嘅印度小食) 佢有個甜甜地嘅燒烤醬跟, 但我覺得點mint sauce會好食d同埋fresh d~~~~主菜嚟到, 有驚喜~~~竟然係鐵板上~~~ $45 仲想點?但今次跟嘅白飯有d 淋......冇乜咬口, 係唯一美中不足之處~~~~個餐仲包埋野飲, 除咗一般奶茶咖啡檸乜檸物之外, 仲可以揀lassi 或 milk shake 或 masala tea, 我最後都係點返個masala tea~~~~個masala tea果然好重香料味, 不過佢已經落咗糖, 如果佢可以比我自己落就更好了, 因為我本身唔係好飲咁甜口味的~~~~~埋單仲要冇加一, 抵讚有個敗筆就係........佢上咗d前菜, 但又冇比碟我地, 跟住我地問個waitor 比碟我地啦, 佢話陣間我地個餐嚟到, 每人都會有碟用, if that's the case, 你一係連埋主菜一次過上, 唔通你expect d 客人用手

埋單仲要冇加一, 抵讚

有個敗筆就係........佢上咗d前菜, 但又冇比碟我地, 跟住我地問個waitor 比碟我地啦, 佢話陣間我地個餐嚟到, 每人都會有碟用, if that's the case, 你一係連埋主菜一次過上, 唔通你expect d 客人用手就咁兜住嚟食?? 最後雖然佢有比碟我地, 但就咁棟喺張table 中間又唔分, 旨意我地自己分咁, 好似d service 爭d 囉~~~~~

2011-10-25
2009-08-29 314 浏览
同屋企人入西貢,本來幫襯開滿記隔離果條斜路既pepperonis食pizza同肋骨,有日突然發現斜對面上少少有間印度菜, 仲有東南亞食品,就試下啦, 通常兩個人食,200元有找,不錯。今次係同屋企人一行五人去食,由於天生大食同menu吸引,我地冇揀二人餐,揀o左個6人餐,所以埋單先會貴o左d,但係每人都有杯紅酒, 我仲揀o左印度出既紅酒試下。紅酒dry得來易入口,係少有女仔都覺得唔錯既DRY既紅酒。如果你好似我咁,好鐘意食印度餅,呢間啱哂,個餐前後上O左三種不同的餅,有脆有唔脆,仲有一隻上面蒲O左蒜蓉。呢間鋪可能由於係由地道人主理,唔係好做宣傳,座起上來好舒服,服務好好。其實侍應好似識廣東話,但係我同佢講英文,我阿妹早去O左, 話係同佢講中文既。呢間值得試!!

呢間值得試!!
呢張係六人餐,還有二人或四人餐或散叫
第一個脆餅
第一支紅酒, 第二支飲一半, 就係六人份量
提住自己影o左先食,但一見到上菜,就個個都唔記得
呢個就係我最鐘意食既香草燒羊扒, 四人餐冇呢款, 所以當時明知六人餐好多都照要。
各樣用來伴餅或伴飲的餸, 可以辣唔辣都得,講清楚就得。
2009-08-26
呢張係六人餐,還有二人或四人餐或散叫
第一個脆餅
第一支紅酒, 第二支飲一半, 就係六人份量
提住自己影o左先食,但一見到上菜,就個個都唔記得
各樣用來伴餅或伴飲的餸, 可以辣唔辣都得,講清楚就得。
  • 香草羊扒
  • 印度餅
  • 冇骨魚
(非会员)
2009-06-15 420 浏览
This Village's Exotic Combination is very delicious, it's including Malaysian Satay Chicken, Malaysian Satay Beef, Vegetable Samosa, Prawn Cake, Onion Bhaji, Fish Cake ,Spring Roll and with two suaces to serve. Each food have different tast and marvellous. I love their Satay chicken and Beef, usually many people made it very dry but here the tast is not dry and a little bit juice together with the suaces very nice. I love try food in different tastes. So that's why I love this combination very much.

Village's Exotic Combination
2009-06-13