同朋友喺銅鑼灣行完街,想搵個地方坐低傾偈,無意中發現呢間主打手工意粉嘅cafe。店面唔大但幾有文青feel,木系裝修配暖黃燈光,坐得幾舒服~ 🦀 番紅花蟹肉配手工意大利餃 $158 手工餃皮煙韌有咬口,入面蟹肉餡好足料,食到絲絲蟹肉鮮甜。番紅花唔會搶味,整體配搭好balance😚🖤 煙三文魚墨魚汁手工墨魚圓粗麵 $148 墨魚汁麵條好有驚喜!粗身得嚟彈牙,掛汁能力一流。小辣程度啱啱好,煙三文魚嘅鹹香同墨魚汁好夾,食完個嘴黑蚊蚊🤣🍵 Matcha Latte $51 揀咗用oat milk沖,抹茶味濃郁得嚟帶啲堅果香,少甜嘅甜度啱啱好,飲落好順滑🥸🌼 奶蓋桂花鮮奶烏龍 $48 (少冰, 少甜) 桂花香好突出,烏龍茶底清新,奶蓋綿密但唔會太膩,少冰嘅溫度飲落好舒服~🍰 抹茶麻薯巴斯克蛋糕 巴斯克做到外層微焦,內裡流心嘅效果。抹茶味濃而不苦,中間嘅麻薯增加咗咬口,整體唔會太甜,完美作結✨小店雖然選擇唔算多,但樣樣都做得精緻有心思。特別係手工意粉嘅質感同醬汁配搭,食得出用心。價錢合理,環境又舒服,適合同朋友嚟慢慢食慢慢傾~

🦀 番紅花蟹肉配手工意大利餃 $158

🖤 煙三文魚墨魚汁手工墨魚圓粗麵 $148

🍵 Matcha Latte $51

🌼 奶蓋桂花鮮奶烏龍 $48 (少冰, 少甜)

🍰 抹茶麻薯巴斯克蛋糕

• 抹茶麻糬巴斯克蛋糕
2025-06-06 347 浏览
今次嚟到銅鑼灣一間樓上Cafe,好有驚喜!藕粉顏色裝潢環境舒適,非常適合同朋友chill一下😌,戶外亦都有座位,方便食煙嘅朋友可以坐出邊。食物都相當不錯喔!😋搶先介紹最重點推薦係甜品tiramisu 🍰賣相勁靚!😍😍真係唔打卡都對唔住師傅!tiramisu口感超綿密,咖啡味濃和少許酒香氣,味道好夾!問咗職員可以淨係上嚟嗌甜品都可以,之後會帶朋友上嚟食飯食tiramisu/淨食tiramisu😋😋真係大推💯自家製龍蝦汁蟹肉手工寬麵條🦞🍝 $178每條手工寬麵都掛上濃郁嘅龍蝦汁,通常滿滿嘅蟹肉,鮮甜嘅蟹肉更是錦上添花🌊!麵條Q彈有嚼勁,份量都好足夠大大碟,食完勁滿足味蕾🤤!甲羅燒配墨魚汁蟹肉燉飯 🦀🍚🌶️ $188依道菜係滿足晒視覺同味覺嘅雙重享受!蟹膏香味撲鼻而來,搭配墨魚汁燉飯,鮮味十足!燉飯辣度啱啱好,少少辣提升整體嘅口感層次🔥!鐘意食辣嘅朋友🌶️可以一試!奶蓋桂花鮮奶烏龍茶🌸🍵 $48奶蓋綿密細滑,搭配桂花清香同烏龍茶嘅甘甜,好match💯!Earl Grey Milk Tea ☕ $46茶香濃郁,如果屋企瞓前飲真係好舒服嘅感覺😌📍Vol.1 Cafe (銅鑼灣)🔎銅鑼灣景隆街3號2樓

搶先介紹最重點推薦係甜品tiramisu 🍰

自家製龍蝦汁蟹肉手工寬麵條🦞🍝 $178

甲羅燒配墨魚汁蟹肉燉飯 🦀🍚🌶️ $188

奶蓋桂花鮮奶烏龍茶🌸🍵 $48
奶蓋綿密細滑,搭配桂花清香同烏龍茶嘅甘甜,好match💯!

Earl Grey Milk Tea ☕ $46
茶香濃郁,如果屋企瞓前飲真係好舒服嘅感覺😌

📍Vol.1 Cafe (銅鑼灣)
🔎銅鑼灣景隆街3號2樓
  • Tiramisu
2025-06-02 463 浏览
銅鑼灣有好多樓上餐廳, 這一家真的是一個奇葩 ,六點 經過景隆街3號一個樓梯口 ,見到一幫打扮精緻的女仔 ,齊齊上二樓餐廳, 原來這家餐廳非常出名 ,年青人都是奉旨來打卡 ,三五成群傾計食嘢飲嘢。 我同honey跟住上 ,餐廳佈置得好舒服 ,梳化椅闊落,軟硬適中, 坐低就唔想起身 。 這裏還有戶外露台座位 ,佈置得浪漫典雅 ,非常有吸引力。 幾個年青店員營運餐廳 ,熱情有禮,馬上奉上數碼點餐紙, 熱水, 餐具 。這裏是主打 手工意粉及特色飲品 ,我是按圖索冀以及實地觀察, 找到我想要的食物 。首先是龍蝦汁蟹肉手工意粉, 非常 美味 ,豐富的一碟闊意粉 ,龍蝦味蟹肉味充沛, 鮮香十足 ,意粉掛滿龍蝦湯汁 ,加上新鮮的蘑菇 ,非常美味 ,而且是即叫即做 ,意粉熱辣辣香味四溢,廚師功夫一流。 第二個主菜是雞胸肉南瓜意大利飯, 又是一個出色的產品 ,雞胸肉 有四大塊 ,出奇的鮮嫩,完全不像其他西餐的老柴雞肉, 意大利飯用南瓜汁煮,依依韌韌, 味道香甜。 第三個絕美產品就是提拉米蘇, 首先份量很大, 整個是香糯鬆軟而又 濕潤的蛋糕 ,有酒香, 可可粉香 ,又有奶油的軟滑 ,食到停不了口。 飲品我

第三個絕美產品就是提拉米蘇, 首先份量很大, 整個是香糯鬆軟而又 濕潤的蛋糕 ,有酒香, 可可粉香 ,又有奶油的軟滑 ,食到停不了口。 飲品我就鍾意奶蓋桂花鮮奶烏龍茶, 真的是很香的烏龍茶味,

再加上奶蓋香滑鋪在表面, 淡淡的桂花味更添風韻,真是一個很特別的飲品。 環顧左右隔離, 全是年青人, 每人都點了飲品和這裏招牌食物, 我很想試下三文魚墨魚麵,看到他的樣子就覺得很吸引 ,所以這裏是必須回頭的餐廳。👍
  • 百香果菠蘿桂花烏龍茶
2025-06-01 356 浏览
來到銅鑼灣一間位於唐樓的樓上Cafe,餐廳雖然座位不多,但設有室內和室外的用餐環境,餐廳也成為了不少知己閨蜜聚餐的好地方。👫🍝☕️✨奶蓋桂花鮮奶烏龍茶($48),那綿密軟滑的奶蓋由香濃順滑的鮮奶打成,與帶有清香的烏龍茶底巧妙融合。上層純白色的奶蓋、下層是藍色的桂花烏龍茶底,整杯的造型很吸睛。🥛🍹✨鮮奶咖啡 Latte($42),奶香甜滑、咖啡的甜從口腔中慢慢的散發,加上拉花精緻絕對是加分之作。☕️🥛✨意式香草豬肉丸($58),肉丸紮實彈牙,鹹香開胃,配上羊奶芝士汁,味道很滑溜,又是邪惡的小食。🍢🧀✨卡邦尼手工圓粗麵($138),醬汁是濃郁厚實的車打芝士醬,結合煎香煙肉超邪惡。手工圓粗麵彈牙有咬口,完美吸入醬汁,每一口都既濃郁又過癮。這份意粉對於芝士控來說,絕不能錯過。🧀🍝✨甲羅燒配墨魚汁蟹肉燉飯($188),甲羅燒融合蟹膏、蟹籽與滑嫩蛋香,燉飯由濃郁的墨魚汁鹹香、添加了一份微微的辣和滑溜的忌廉組成,食前甲羅燒的蟹膏撈在燉飯裡,令滋味豐富有層次,這份燉飯的價錢雖高但製作出色、色香味俱全。🦀🐙🖤

意式香草豬肉丸

意式香草豬肉丸
2025-05-25 324 浏览
Sogo又開始感謝祭,血拼之前,我同朋友在附近揀左間樓上café醫飽個肚先。Café位於大廈2樓,地方唔大,但空間寬闊,有室內同室外。室外有楓樹作擺設,幾靚幾relax。Cafe主打手工意粉,除左意粉,亦有燉飯、小食、沙律、甜品同飲品。最後我哋就叫左兩款手工麵條,一款小食同兩杯飲品。炙燒白松露雞翼:雞翼好大隻,肉質嫩滑,用炙燒保留左原味道,入味好食。自家製龍蝦汁蟹肉手工寬條麵:龍蝦汁味道極濃,手工寬條麵整得幾好,唔會過薄或太厚,亦好掛汁,撈埋蟹肉仲好味,話佢係signature都幾認同。忌廉明太子配手工圓粗麵:明太子鹹鹹香香,蟹籽咬落去脆卜卜,圓粗麵比較廷身,好有咬口,配左忌廉醬汁口感好滑同creamy,都OK喎。黑糖鮮奶米麻糬:鮮奶味濃,黑糖甜度剛好,飲落口感黏黏滑滑。原來麻糬唔單止可以就咁食,仲可以攞黎飲,我就覺得好好飲。奶蓋桂花鮮奶烏龍茶:叫左少冰少甜,朋友話茶味香,奶蓋夠厚,亦有淡淡桂花香味,整體口感幼滑,佢都幾鐘意。

2025-05-19
2025-06-19 0 浏览
銅鑼灣樓上cafe 需要爬2層樓層小店有室內外坐位大約7點已經接近滿坐相對等候食物時間比較長 接近35分鐘餐廳冇實體menu用QR code落單 清晰方便快捷自家製龍蝦汁蟹肉手工寬麵條 $178卡邦尼手工圓粗麵 $138眼見隔離幾枱都係叫呢2款menu上推介既手工意粉2款唔同款式既手工意粉口感類似都係彈牙 主要係粗幼分別調味同配料都恰到好處百香果菠蘿桂花鳥龍茶 $42可選擇少冰 少甜百香果同菠蘿幾夾 清新口味底部仲有啫喱 增加口感Hot Matcha Latte $46可選擇少甜心形拉花奶味唔算濃Tiramisu $78可以揀蠟燭 後上有蠟燭選項十分好 有事冇事都可以慶祝 上枱時 店員會點蠟燭 仲會留低打火機 以防萬一蠟燭熄左份量頗大酒味唔重 Creamy口感
銅鑼灣樓上cafe 需要爬2層樓層

上枱時 店員會點蠟燭 仲會留低打火機 以防萬一蠟燭熄左
份量頗大
酒味唔重 Creamy口感
2025-06-18 0 浏览
朋友介紹呢間在銅鑼灣sogo後面的樓上cafe今日就約朋友來試吓未到6:30pm夜晚果場開門已經見到有好幾個人在排隊裝修擺設都精緻環境都乾淨舒服適合同朋友傾偈的地方***** 炙燒白松露雞翼$58*****熱辣辣香噴噴肉質嫩滑雞翼size又大大隻好食👍*****Vol. 1 薯條$52*****配有白松露沙律醬同埋茄汁薯條是炸到金黃色的好食到停唔到口😋*****慢煮白松露雞胸配南瓜意大利飯$138*****呢個我同朋友都一齊覺得非常之出色南瓜汁配risotto好夾好creamy雞胸肉亦煮得軟硬適中😋😋***** Carbonara 手工圓粗麵$138*****手工麵煙煙刃刃*****抹茶奶蓋士多啤梨牛奶$52*****好滑好好飲濃郁的士多啤梨味*****Earl Grey milk tea *****Presentation好靚甜度適中總括來說餐廳食物質素同味道都係good如果想試吓睇吓有冇得book定枱先因為晚上都多人排隊黎食
朋友介紹呢間在銅鑼灣sogo後面的樓上cafe

餐廳食物質素同味道都係good
如果想試吓
睇吓有冇得book定枱先
因為晚上都多人排隊黎食
銅鑼灣樓上cafe咁多間,Vol.1一直都係同區top3最愛!主打手工意粉,份量絕對係同界之最🤣好食又食得飽!坐得舒服,仲有小露台位,另外飲品都好有驚喜—— 自家製龍蝦汁蟹肉寛麵條 $178 麵條煙靭有韌性,做到好掛汁,蟹肉份量夠多,每啖都食到海鮮鮮味,龍蝦汁香濃夠哂!—— 煙三文魚墨魚汁手工圓粗麵 $148墨魚汁味幾重,麵質彈牙,少少可惜配煙三文魚又唔係唔夾,但配翻墨魚圈會更融合—— 炙燒白松露雞翼 $58 雞翼好juicy,燒完入面啲肉都仲好嫩!—— 黑糖鮮奶米麻糬 $52 黑糖味好香,推介少甜啱啱好,幾高質飲落似老虎堂🤣米麻糬好軟糯!!—— 抹茶奶蓋士多啤梨牛奶 $52 每次嚟都必叫!!三重層次抹茶奶蓋超濃厚,奶味好香,仲會飲到啲士多啤梨果肉🌟推薦指數:10/10‼️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️ 📍 Vol.1 Cafe (銅鑼灣)銅鑼灣景隆街3號2樓🔎分類搜尋:#FTHK_銅鑼灣 #FTHK_西式

—— 自家製龍蝦汁蟹肉寛麵條 $178

—— 煙三文魚墨魚汁手工圓粗麵 $148
煙三文魚墨魚汁手工圓粗麵

—— 炙燒白松露雞翼 $58
雞翼好juicy,燒完入面啲肉都仲好嫩!
炙燒白松露雞翼

—— 黑糖鮮奶米麻糬 $52

—— 抹茶奶蓋士多啤梨牛奶 $52

🌟推薦指數:10/10‼️
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
📍 Vol.1 Cafe (銅鑼灣)
銅鑼灣景隆街3號2樓
🔎分類搜尋:#FTHK_銅鑼灣 #FTHK_西式
煙三文魚墨魚汁手工圓粗麵
炙燒白松露雞翼
  • 黑糖鮮奶米麻糬
  • 抹茶奶蓋士多啤梨牛奶
  • 自家龍蝦汁蟹肉手工寬麵條
2025-06-13 0 浏览
尋晚同朋友係銅鑼灣搵食,見到喱間Vol.1 Cafe,人少少諗住搵個地方傾下計,本來對於食物質素期望唔高,但真係喜出望外。自家製龍蝦汁蟹肉手工寬麵條麵條煙煙韌韌,mix埋啲醬汁口感滑順,龍蝦汁濃郁香氣與新鮮蟹肉完美結合,夠濃郁好味。甲羅燒配墨魚汁蟹肉燉飯喱款飯就更加有驚喜,燉飯啲米粒吸收左墨魚汁的鮮味,蟹肉鮮美令個飯既味道更加豐富,口感層次感十足,少少辣味令成個飯非常惹味。青檸蜂蜜梳打清新解渴,帶有酸甜口感,平衡到濃郁既主食。百香果菠蘿桂花烏龍茶果香四溢,清香怡人,似手搖店出品。坐坐下都有唔少食客黎,對於一間樓上cafe黎講算係非常旺場,讚!

自家製龍蝦汁蟹肉手工寬麵條

青檸蜂蜜梳打

清新解渴,帶有酸甜口感,平衡到濃郁既主食。

百香果菠蘿桂花烏龍茶

果香四溢,清香怡人,似手搖店出品。

2025-06-12 0 浏览
銅鑼灣夜晚人來人往,走進 SOGO 旁邊的 Vol.1 Cafe這間樓上 cafe 雖然不大,但裝修簡潔文青,有種輕工業 x cozy 的 vibe🤎🔸 意式香草肉丸辣番茄芝士忌廉寬麵條:寬面掛汁能力一流,肉丸外脆內嫩,酸辣開胃又不膩,芝士香同時增加層次感!🔸 自家制龍蝦汁蟹肉手工寬麵條:龍蝦汁超濃郁,有種高級餐廳的精緻感,蟹肉份量不少,味道鮮甜又不會過咸🦀。🔸 Tiramisu:必試甜品之一,口感濕潤綿密,啖啖都有幸福感🍰
今次嚟銅鑼灣試咗幾樣打卡又好食嘅fusion菜,真係又靚又有水準😍!首先係自家製龍蝦汁手工寬麵($178)🍝🦞,上面仲有蟹肉🦀,龍蝦汁濃郁香滑,寬麵煙韌又掛汁,成碟超有海鮮味,好正‼️炙燒白松露雞翼($58/4隻)🔥🍗香氣爆燈,雞翼燒得剛剛好,外脆內嫩,松露味濃但唔會搶味,好香口!飲品方面,黑糖鮮奶米麻糬($52)🥛🍡超特別,底層係糯米麻糬,咬落去煙煙韌韌,加埋黑糖奶超match~奶蓋桂花鮮奶烏龍茶($48)🧋🌼茶香中帶花香,奶蓋滑滑地,唔會太甜,好清新!最後食埋抹茶麻糬巴斯克蛋糕($68)🍵🍰,中間軟心,加埋煙韌麻糬,抹茶味香濃唔苦,完美收尾💚!環境文青又舒服,係outdoor 坐都好舒服👍🏻 打卡亦一流📸~好啱同朋友輕鬆hea住食返餐🤍!推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2025-05-26
  • 炙燒白松露雞翼
2025-05-22 158 浏览
vol. 1 cafe出名手工意粉,專程約左個意粉holic嘅fd黎食。餐廳室內室外位置都有,乾淨骨子。App落單,嗌左呢啲:忌廉明太子配手工圓粗麵($138)卡邦尼手工圓粗麵($138)炙燒白松露雞翼($58)抹茶麻薯巴斯克蛋糕($68)奶蓋桂花鮮奶烏龍茶($48)百香果菠蘿桂花烏龍茶($42)啲手工麵好好食呀!係幾有咬口嘅麵條,份量都唔細架,汁量又好足夠味道又濃郁,最緊要係佢啲麵好掛汁,正呀!炙燒雞翼超香噴噴,尤其係加埋面頭嘅香草,好鍾意佢調較嘅味。一碟有4隻。抹茶麻薯巴斯克蛋糕不論係size,溫度,味道,滑溜質感通通都滿意十足🤩內有麻薯更豐富口感,呢款cake係必嗌!左邊係奶蓋桂花,原來係好靚架喎,奶味濃!而右邊果杯入面除左有菠蘿同百香果果肉,仲有蒟蒻架!

App落單,嗌左呢啲:
忌廉明太子配手工圓粗麵($138)
卡邦尼手工圓粗麵($138)
炙燒白松露雞翼($58)
抹茶麻薯巴斯克蛋糕($68)
奶蓋桂花鮮奶烏龍茶($48)
百香果菠蘿桂花烏龍茶($42)

2025-05-21
最近見到呢間手工意粉非常受歡迎就黎試下🥹黎到木系嘅裝潢感覺好舒服🪵仲有室內嘅座位可以望返銅鑼灣嘅街景🌃見到大大部嘅意粉機器就知手工有返咁上下水準🤙🏻味道方面都好出色值得一試🩷⭐️ 卡邦尼手工圓粗麵 🍝先講醬汁係意大利好傳統嘅蛋黃香🍳同平時港式太多Cream之下相比非常有質素😎 手工意粉嘅口感掛汁能力一流😊用了不複雜但係配上Pancetta既鹹鮮口味好正宗🥓⭐️ 慢煮白松露雞胸配南瓜意大利飯 🎃意大利飯唔會水汪汪保留咗粒粒分明嘅口感🇮🇹配上絲絲南瓜既甜度🧡雞胸配上白松露香整體口味平衡🍄‍🟫⭐️ 意式香草豬肉丸配羊奶芝士汁 🥩豬肉丸帶香草嘅風味好有意式家庭味道🏠羊奶芝士汁有種獨特嘅香氣但係唔會騷🥛⭐️ 抹茶麻糬巴斯克蛋糕 🍵巴斯克蛋糕口感幼滑🍰特別用咗抹茶嘅回甘減低甜膩感💚配上麻糬口感豐富🍡⭐️ 玫瑰草莓鮮奶咖啡 🌹咖啡甜度適中帶上絲絲玫瑰香有種清新的感覺🍓

⭐️ 卡邦尼手工圓粗麵 🍝

慢煮白松露雞胸配南瓜意大利飯
意式香草豬肉丸配羊奶芝士汁
抹茶麻糬巴斯克蛋糕
玫瑰草莓鮮奶咖啡
呢間cafe已經係我第三次喺度食晚餐,每一次都好滿意😀今次咁啱又喺銅鑼灣行街,地點方便,食物又好味。餐廳有分室內同埋室外,有種唔同feel✨意式香草肉丸辣蕃茄芝士忌廉手工寬條麵意式辣蕃茄醬汁好惹味,有少少辣🤏加上手工闊條麵的口感真的不同,非常之煙靭,麵條沾滿醬汁,加埋軟滑的肉丸,呢個可以叫👍🏻✨蕃紅花蟹肉配手工意大利餃朋友話想食意大利餃,意大利餃的外皮不會過厚,內餡有香濃的芝士🥰加埋蟹肉汁十分濃郁😚✨抹茶奶蓋士多啤梨牛奶呢杯飲品漸層好靚,攪拌後士多啤梨同抹茶融合得好好,有士多啤梨的酸甜加上抹茶🍵好配合✨美式咖啡朋友叫的,朋友表示不錯✨Tiramisu 完美的一餐一定要有甜品,賣相好靚,咖啡味濃郁,手指餅乾浸過後不會太濕,帶有酒味,好味

✨意式香草肉丸辣蕃茄芝士忌廉手工寬條麵

✨蕃紅花蟹肉配手工意大利餃

✨抹茶奶蓋士多啤梨牛奶

✨美式咖啡

朋友叫的,朋友表示不錯

✨Tiramisu

2025-05-17 103 浏览
‎‧₊˚✧✧˚₊‧🍝意式香草肉丸辣番茄芝士忌廉手工寬麵條(辣) $138一上枱就聞到陣陣香草味 非常吸引.ᐟ‪.ᐟ手工寬麵好掛汁◝☆ 個辣番茄芝士忌廉汁個辣度對我嚟講啱啱好~但如果完全唔食得辣嘅朋友 就唔好嗌依碟啦(><)🦞自家製龍蝦汁蟹肉手工寬麵條 $178呢款應該係依三碟意粉中最好食的.ᐟ‪.ᐟ龍蝦汁超鮮甜,加埋蟹肉嘅鮮味 蟹肉分量亦都好足♡ ̖́- 手工寬麵條煙靱掛汁 仲有唔少菇吸晒龍蝦汁 食落層次感十足♡ ̖́- 🥚卡邦尼手工圓粗麵 $138原本expect卡邦尼會係白色 但三碟麵都係類似嘅色🤣(可能因為加咗蛋黃?)個卡邦尼汁濃郁得黎唔會膩 煙肉亦都煎得香口🥓手工圓粗麵條吸晒啲汁 都唔錯˖ ࣪⊹整體嚟講三款意粉味道唔算差 但價錢偏高 加上上菜速度好慢 應該唔會再嚟食 試過就算😔
‎‧₊˚✧[Vol.1 Cafe]✧˚₊‧

🍝意式香草肉丸辣番茄芝士忌廉手工寬麵條(辣) $138