2022-08-27 616 浏览
同朋友慶祝生日,book左呢間試吓入內環境一流,design好modern選擇咗1380/位的Omakase推薦 牡丹蝦+燒蝦膏+魚子醬:味道層次豐富,既有蝦膏嘅厚實,燒過帶有一陣煙燻味,以及魚子醬咸香帶出蝦既鮮甜立鱗燒:岩哂我地重口味人士,不過鹽放多左啲,偏咸左少少。師傅好玩得,整餐飯的氣氛都好好,知道我喜歡食赤身多啲,送左一件黎。如果有更特色的魚類就更好了🤪不過呢間性價比都算okay嘅好可惜無食到最後,朋友醉左要送佢番去另外,原來生日/紀念日可以要求餐廳係佢地嘅超大型螢幕度,播放相/影片助興整體黎講唔錯,每位職員都服務好好,會再幫襯
同朋友慶祝生日,book左呢間試吓

入內環境一流,design好modern

選擇咗1380/位的Omakase

推薦 牡丹蝦+燒蝦膏+魚子醬:

立鱗燒:

岩哂我地重口味人士,不過鹽放多左啲,偏咸左少少。

好可惜無食到最後,朋友醉左要送佢番去

整體黎講唔錯,每位職員都服務好好,會再幫襯
2022-08-17
庆祝纪念
生日
WAKO SAKE LABO • SUSHI為集團式經營,Wako Sake Labo Sushi 是 Wako Sake Society旗下的餐廳,它位於天后,並沒有其他分店,而銅鑼灣和中環有同一集團的其他餐廳。餐廳下午時分為日式fusion Cafe,而晚上就會變成Sake Bar。餐廳亦推出日本酒放題,於網上六點至十點供應。餐廳提供數十款清酒,可以無限暢飲 240 分鐘。岩哂鍾意飲酒嘅朋友,尤其星期六日可以黎happy hour 鬆一鬆。我地趁著午市到訪 餐廳環境舒適提供多款料理選擇 食客可以因應自己嘅食量挑選價錢由$69-129不等 可以由白飯加配升級至藜麥椰菜花飯亦都可以加飲品同甜品 🌟和風午市自選四品料理 - $109 餐廳以自助形式點餐 係櫥窗選擇食物後 店員會將食物排列好 成個餐盤送上食物主打和風輕食 食物會因應季節而變化除左有湯類提供之外 即使素食者都有多款選擇今次我地升級至藜麥椰菜花飯其實係以棷菜花碎取代白飯 膳食纖維代替白飯嘅澱粉質啱曬減緊肥或者生酮飲食嘅大家餐廳嘅食物無任何味精成分 加分加分四品料理 芒果酸酸甜甜相當多開雞件調味唔錯 薯蓉亦做到軟綿綿嘅感覺南瓜配

我地趁著午市到訪 餐廳環境舒適

雞件調味唔錯 薯蓉亦做到軟綿綿嘅感覺
南瓜配埋核仁 軟硬兼備 口感不錯
玉子入面加咗少少菜係入面 都幾特別
全部配菜入面我哋最鍾意日式黑醋排骨
同一般嘅排骨唔同 呢一道菜會加入咗黑醋作為調味料 黑醋酸酸甜甜 令到排骨嘅層次感更佳
我地最後亦都加左個甜品 兩款蛋糕都唔錯架

總括而言 餐廳嘅食物質素都唔錯
整體食物都偏向健康 適合減肥人士或生銅飲食者

📌WAKO SAKE LABO • SUSHI
天后天后歌頓道1號地下
🚇港鐵天后站 A2 出口, 步行約5分鐘

等候時間🕰 0 mins
📍天后

餐廳以咖啡同酒合一嘅概念,加入實驗室嘅元素呈現出嚟,好有新鮮感!佢哋主打係健康嘅日式輕食,仲要係冇加味精調味㗎,所以食得健康又放心,就算減緊肥都零負擔🤣呢度可以自己揀想食嘅嘢,啱晒我🤭最少揀2⃣️樣,最多可以揀5⃣️樣,我同朋友兩個都揀咗和風午市自選四品料理。我揀咗烤日本南瓜沙律拌枝豆果仁、蟹肉蘋果薯仔沙律、日本黑醋排骨、吉列三元豚。日本南瓜非常清甜,加上果仁一齊食口感豐富。蟹肉蘋果薯仔🥔呢個有淡淡的蟹肉鮮味,加埋薯仔蘋果感覺好清新。黑醋排骨非常入味,黑醋嘅甜酸度比例啱啱好。吉列三元豚好香口,又無油膩感,唔錯唔錯😌朋友就揀咗羽衣甘藍拌柚子汁沙律、黑椒烤雞柚子醋沙律、日式黑醋排骨、意大利翠玉瓜拌炒章魚粒。套餐仲包括餐湯同白飯,如果唔想要白飯可以加錢轉藜麥椰菜花飯,我哋仲加咗咖啡☕️同甜品🍰要講下佢哋嘅咖啡~ 係全港特有嘅酒粕咖啡,第一次聽酒粕所即刻Google下,原來係釀製清酒嘅時候過濾出嚟嘅乳白色物質,酒粕唔單止有豐富嘅維生素同膳食纖維,仲可以保養肌膚同埋有美白效果。係日本人嘅萬用調味料同滋補食材,日文讀作Sakekasu,將酒粕加入咖啡,帶有少少酒香風味,咖啡嘅酸味配合酒粕嘅甘甜,味道的確好特

和風午市自選四品料理

要講下佢哋嘅咖啡~ 係全港特有嘅酒粕咖啡,第一次聽酒粕所即刻Google下,原來係釀製清酒嘅時候過濾出嚟嘅乳白色物質,酒粕唔單止有豐富嘅維生素同膳食纖維,仲可以保養肌膚同埋有美白效果。係日本人嘅萬用調味料同滋補食材,日文讀作Sakekasu,將酒粕加入咖啡,帶有少少酒香風味,咖啡嘅酸味配合酒粕嘅甘甜,味道的確好特別🤘🏻

甜品就揀咗Tiramisu同埋柚子芝士蛋糕
柚子蛋糕,Tiramisu

整體都好滿意👏🏻

另外餐廳有壽司區同埋夜晚都有清酒放題,鍾意飲清酒嘅朋友可以試吓🙌🏻

2022-06-27
柚子蛋糕,Tiramisu
2022-07-09 1234 浏览
/𝑊𝑎𝑘𝑜 𝑆𝑎𝑘𝑒 𝐿𝑎𝑏𝑜 🇭🇰/#sa天后篇 ➖➖➖<精緻四品料理x 酒粕咖啡☕️>➖➖➖位於天后嘅日式餐廳 以啡酒合一為概念 亦有壽司區域可以食到omakase 😆而餐廳午市都推出左健康日式輕食可以揀兩品、三品、四品/五品料理🥰有多款時令新鮮食材可揀😆無味精調味👌🏻可因應個人喜好配搭自由度高❤️❤️飯有藜麥椰菜花飯~飲品都有咖啡/梳打揀~ 今次就揀左兩份四品x2份✨➖➖➖1️⃣四品料理 $108 Set 1:▪️蟹肉蘋果薯仔沙律主要係蘋果同沙律醬 蟹肉多啲就好! ▪️烤雞肉柚子醋沙律🌟烤雞夠嫩~ 配上柚子醋更開胃▪️鹽燒鯖魚 難得唔會好腥~唔錯 ❤️▪️高野豆腐釀雞肉豆腐入面釀左雞肉 有啲似平時嘅釀魚肉仲會爆湯汁 幾juicy 😋Set 2:▫️日式糖醋排骨 🌟唔會好鞋口 肉質軟嫩 調味剛好 ▫️烤日本南瓜沙律拌枝豆果仁🌟南瓜蓉綿密 幾甜 唔會好多纖維! 會食到杏仁粒、枝豆 好健康🤣▫️黑醋紅石榴芒果沙律 🌟入面好多菠菜葉、紅石榴粒、芒果粒 好清新▫️日式照燒雞扒+$12 轉黎麥椰菜花飯➖➖➖2️⃣甜品 cake of the day +$18 ▪️柚子芝士蛋糕較喜歡呢件 幾清新 柚子同芝士平衡

/𝑊𝑎𝑘𝑜 𝑆𝑎𝑘𝑒 𝐿𝑎𝑏𝑜 🇭🇰/
#sa天后篇
<精緻四品料理x 酒粕咖啡☕️>
位於天后嘅日式餐廳
以啡酒合一為概念 亦有壽司區域
可以食到omakase 😆
而餐廳午市都推出左健康日式輕食
可以揀兩品、三品、四品/五品料理🥰
有多款時令新鮮食材可揀😆
無味精調味👌🏻可因應個人喜好配搭
自由度高❤️❤️飯有藜麥椰菜花飯~
飲品都有咖啡/梳打揀~
今次就揀左兩份四品x2份✨

1️⃣四品料理 $108
Set 1:
▪️蟹肉蘋果薯仔沙律
主要係蘋果同沙律醬 蟹肉多啲就好!
▪️烤雞肉柚子醋沙律🌟

Set 2:
▫️日式糖醋排骨 🌟
唔會好鞋口 肉質軟嫩 調味剛好
▫️烤日本南瓜沙律拌枝豆果仁🌟
南瓜蓉綿密 幾甜 唔會好多纖維!
會食到杏仁粒、枝豆 好健康🤣
▫️黑醋紅石榴芒果沙律 🌟
入面好多菠菜葉、紅石榴粒、芒果粒 好清新
▫️日式照燒雞扒

▪️酒粕咖啡
可揀凍熱~經過發酵後會有甜/回甘💫
中和black 嘅酸度

▪️latte
屬深度烘焙 幾重炭焙味~
Latte

📍Wako Sake Labo
Yuzu  cheesecake
Tiramisu
酒粕咖啡
9 0 後的 味蕾.港島東區喜訊🤘🏻,係天后開左間別樹一格、創意新式cafe X sake嘅餐廳。餐廳裝修設計有別於一般木系日式路線,反而用咗好多銀色金屬嘅餐桌、櫃,走科幻嘅路線。.餐廳間開咗兩部份,一部份係好開揚、採光度十足嘅cafe Area,有一大副坐地玻璃,提供日式小碟料理,自己揀選鍾意嘅食物,併成一個套餐,最重要係呢度嘅食物全部都係好健康,同埋減肥之選🥹。.另一部份係內藏於餐廳入面,走高階路線,原來係提供omakase,呢間餐廳仲有超過50款清酒🍶提供。.今次我係lunch time時間,食左輕食料理套餐,可以揀2款至5款,價錢由$69至到$129,每份套餐都有白飯同麵豉湯,而家仲可以免費升級藜麥椰菜花飯,健康減肥之選,料理主打日式,好多種類選擇。.👉🏻羽衣甘藍沙律,芒果紅石榴沙律,非常健康,抗癌又新鮮,芒果紅石榴酸酸甜甜仲好開胃。.👉🏻高野豆腐,似日本凍豆腐,好似海綿咁樣吸晒啲汁,爆juicy。.👉🏻黑醋排骨,醬汁煮到好結身,排骨又煮得夠淋,甜甜口感,好滋味。.👉🏻鹽燒青魚,兩面都煎到金黃色,保留到少少魚油,唔會太乾身,健康。.👉🏻+$18 可以有咖啡☕️,拉花拉得好靚,La
9 0 後的 味蕾

👉🏻+$18 可以有咖啡☕️,拉花拉得好靚,Latte咖啡底都係偏Nutty。餐廳仲有杯獨家signature -「酒粕咖啡」,將清酒原材料「酒粕」與咖啡結合,令飲咖啡都有美顏功效,味道就有啲似越南咖啡。

👉🏻+$18有指定甜品,❤️‍🔥真係記得記得要試抹茶布丁,口感幼滑到dump一聲,會喺喉嚨度long住既感覺,抹茶同奶味做得好均勻。伯爵茶蛋糕,一層伯爵茶cream,一層海綿蛋糕,海棉蛋糕入邊都有伯爵茶味道,成個口都係伯爵茶,好正。

❤️‍🔥❤️‍🔥總結,係一間你會想返轉頭嘅餐廳,環境好舒適,食物質素同價錢成正比,甜品有驚喜,三五知己坐埋一齊,可以傾足成個下晝。
前排見唔少人介紹話天后有間好特別既餐廳,集合Cafe、omakase、清酒同日式零售,一入餐廳好重未來感似入左酒窖實驗室,環境闊落好舒服,餐廳後方係OMAKASE BAR,兩邊仲有大形螢幕因應菜式有不同的佈景,正中間係長型的厨師BAR枱,大家可以好自在咁同師傅交流言歸正轉,今次同朋友黎左試佢地個日式輕食料理LUNCH MENU,有三品、四品及五品選擇,有十幾款季節性時令料理比大家自由配搭,今次小編為左試多啲就叫左一個四品 ($109) 同一個五品 ($129),同朋友開心Share就可以試齊咁多款啦!料理選擇包括⋄ 薯仔蟹肉蘋果沙律⋄ 黑椒烤雞柚子醋沙律⋄ 鹽燒鯖魚⋄ 日式照燒雞扒⋄ 高野豆腐釀雞肉⋄ 烤日本南瓜沙律拌枝豆果仁⋄ 味醂茄子蝦⋄ 日式煎蛋卷等等個人覺得蟹肉蘋果沙律同味醂茄子蝦好有驚喜,蟹肉蘋果沙律爽口鮮甜好開胃,味醂茄子蝦份量好足料,蝦仁彈牙粒粒茄子配飯一流! 跟餐仲可以加$12更可以升級做藜麥椰菜花飯,感覺更健康食完之外同朋友仲加左$18要埋抺茶芝士蛋糕同Tiramisu蛋糕🍰估唔到都好大件,抺茶味幾濃郁,Tiramisu都唔會好甜,值得一試最後重點一定要試下佢地全港獨

料理選擇包括
⋄ 烤日本南瓜沙律拌枝豆果仁
⋄ 味醂茄子蝦
⋄ 日式煎蛋卷
等等

最後重點一定要試下佢地全港獨有的「酒粕咖啡」!酒粕含維生素與膳食纖維,亦有保養肌膚同美白功效,好多時大家都會係護膚品見倒佢地! 酒粕帶甘甜令咖啡口感更豐富,旁邊仲有一小杯清酒酒粕比大家調配酒粕濃度,味道唔錯

2022-07-03 219 浏览
不過先要提及的是店舖一邊是2-5品料理和風午市,原來內有乾坤是omakase 的顧客在進食。和風午市,是沒有調味的,絕對是健康之選,適合繁忙的都市人,我們分別選了高野豆腐釀雞肉,比一般的布包豆腐更實,完全不像豆腐相當特別;吉烈三元豚;日式照燒雞扒醬汁濃郁適合口味重的朋友,日式煎蛋卷,煎蛋不會過熟;燒金沙骨也肉質也十分軟腍;另外燒鯖魚,完全無骨一口可以吃掉十分方便;最後是蝦配黃翠肉瓜。除在4品料理,我把白飯升級為藜麥椰菜花飯,口感豐富又能減糖。飯的旁邊還有味噌湯,讓人真的置身於日本餐廳中,其實份量看似不多,但吃畢後已經差不多足夠了。最後加上甜品是抺茶牛乳布甸,抺茶味香濃,只有淡淡抺茶苦味加上牛乳布甸的甜度互相配搭,值得一試,而且布甸軟滑。飲品方面朋友嚐了店舖特別的酒粕咖啡,酒粕是釀清酒的副產品據說對肌膚有良好作用,而我選了凍柚子茶。

2022-06-09
型格實驗室Cafe + 美味和風輕食很喜歡天后有唔少各種風格的店舖,比起銅鑼灣多了一分悠閑感,wako sake labo 集結了型格cafe,健康和食,omakase於一身,科幻感的店面讓人經過都不禁駐足欣賞,當中午市套餐也很特別,可以自由選擇不同和式冷盤、熱盤,最適合選擇困難症五品料理套餐($129)由於採用季節性優質食材,所以經常會有新的菜式,沒有使用味精,防腐劑等,更可品嘗食物的原味,眾多和風料理中,食物質素都很高,冷盤中甜甜的芒果配上爽口彈牙的大蝦,清爽關胃,和風牛油果沙律日式炸雞香脆可口,一開始還擔心不夠熱會變軟,一口咬下去還有少許肉汁。甜品同樣出色,是日甜品是日式奶凍,吃一口立即愛上,口感很柔滑又Q彈,甜度來得剛剛好。(和風牛油果蟹籽沙律、日式黑醋排骨、和風照燒雞、蒜味蕃茄沙拉)(日式炸雞、和風煎蛋卷、黑醋紅石榴芒果沙律、鹽燒鯖魚)Labo Rice (+$12)藜麥椰菜花飯,味道很不錯,而且低碳飲食,吃得更健康。酒粕珈琲($55),危地馬拉咖啡豆滲出堅果風味,酒粕是選用平日製作清酒的酒粕,帶有淡淡甜米香,無添加糖及奶,就算是素食人士都適合飲中,品嚐到手沖咖啡果酸與酒粕混
型格實驗室Cafe + 美味和風輕食

五品料理套餐($129)

(日式炸雞、和風煎蛋卷、黑醋紅石榴芒果沙律、鹽燒鯖魚)

Labo Rice (+$12)
藜麥椰菜花飯,味道很不錯,而且低碳飲食,吃得更健康。

酒粕珈琲($55),危地馬拉咖啡豆滲出堅果風味,酒粕是選用平日製作清酒的酒粕,帶有淡淡甜米香,無添加糖及奶,就算是素食人士都適合飲中,品嚐到手沖咖啡果酸與酒粕混合之香甜。

—————————————————

WAKO SAKE LABO • SUSHI (天后)
天后天后歌頓道1號地下

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfoodie #hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodphotography #foodgasm #lunch #dinner #foodstagram #picoftheday #hkig #cafe #天后美食
___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
車車係附近做完野已經點半, 又餓又攰, 見到E間日式餐廳走少少cyber風幾特別, 於是就入去試下, 餐廳環境幾舒服, 仲有車車最愛嘅日本產品同酒, 好多野都好想買😍 餐廳主打健康日式輕食, 使用季節性時令食材, 而且無味精, 仲可以按自己喜好隨意選擇唔同嘅前菜同主食, 可以配飯或者升級轉LABO RICE, 因為實在太餓, 於是車車就揀左個4品料理套餐試下🌟酒粕咖啡車車第一次試E款全港獨有嘅酒粕咖啡, 酒粕蘊含豐富維生素同膳食纖維, 具養顏功能, 有助降低膽固醇同抗老化, 上枱時會有一杯咖啡同一小杯酒粕, 店員建議先試一試酒粕味道再倒入咖啡, 酒柏味道甘甜, 略帶稠度, 加入咖啡後, 散發出甜米香嘅味道, 可以代替牛奶, 適合素食人士飲用🌟4品料理套餐4品料理可以選兩款主菜同前菜, 車車揀左蟹肉蘋果薯仔沙律同黑醋紅石榴芒果沙律, 兩款沙律都相當清新, 黑醋紅石榴芒果沙律食落酸酸甜甜更開胃, 至於主食方面車車揀左日式黑醋排骨同新菜式意大利青瓜炒蝦仁, 黑醋排骨相當入味軟腍, 非常惹味, 意大利青瓜爽脆多汁, 食落有少少似翠玉瓜, 用嚟炒蝦仁岩哂e d悶熱天氣, 胃口一般嘅日子, 車車亦

🌟酒粕咖啡

🌟4品料理套餐
4品料理可以選兩款主菜同前菜, 車車揀左蟹肉蘋果薯仔沙律同黑醋紅石榴芒果沙律, 兩款沙律都相當清新, 黑醋紅石榴芒果沙律食落酸酸甜甜更開胃, 至於主食方面車車揀左日式黑醋排骨同新菜式意大利青瓜炒蝦仁, 黑醋排骨相當入味軟腍, 非常惹味, 意大利青瓜爽脆多汁, 食落有少少似翠玉瓜, 用嚟炒蝦仁岩哂e d悶熱天氣, 胃口一般嘅日子, 車車亦升級左轉LABO RICE, 其實就係而家好流行嘅藜麥椰菜花飯嚟, 食落爽爽地, 而且幾有飽腹感

🌟抹茶牛奶布丁
E個布丁相當大個, 打開就聞到好香嘅抹茶牛奶味, 質感動L動L咁好誘人, 食落煙煙韌韌, 奶味唔會太濃而蓋過左抹茶味, 甜度岩岩好幾好味!
2022-06-17
午餐
位於天后、銅鑼灣街市附近嘅WAKO SAKE LABO • SUSHI 成間舖頭放滿酒櫃,裝修充滿未來感,但其實佢嘅和風午市自選料理提供各款健康日式輕食,使用季節性時令、無味精調味嘅食材,價錢仲好親民,二品料理連餐湯及白飯都係$69起。我就試咗個四品料理,非常滿足😌🍱和風午市自選四品料理 連餐湯及白飯$109餐湯係昆布味噌湯,唔會太鹹。料理有凍食同熱食。凍食方面,試咗烤日本南瓜沙律拌枝豆果仁同蟹肉蘋果薯仔沙律,兩樣都足料,但前者比較出色,枝豆果仁令成個南瓜沙律嘅口感同味道都非常特別🤤至於熱食,我哋試咗日式黑醋排骨、高野豆腐釀雞肉、鹽燒鯖魚、吉列三元豚、日式煎蛋卷、意大利黃瓜蝦仁,感覺好家常,味道恰好,特別記得個高野豆腐釀雞肉,一咬件豆腐爆曬啲湯汁😆🍚白飯轉 LABO Rice 藜麥椰菜花飯 +$12比起白飯,我就更喜歡呢個有埋粟米同甘筍粒粒嘅藜麥椰菜花飯,除咗賣相一流之外,咬口同味道亦都比起白飯更加豐富,營養價值仲更加高☝🏻🍰指定甜品 +$18有柚子味/抹茶味芝士蛋糕同tiramisu選擇,我哋揀咗兩款芝士蛋糕,味道香濃。特別係柚子味芝士蛋糕,酸酸甜甜,非常開胃😋☕️酒粕珈琲 限時優惠:

🍱和風午市自選四品料理 連餐湯及白飯$109

🍚白飯轉 LABO Rice 藜麥椰菜花飯 +$12

🍰指定甜品 +$18

☕️酒粕珈琲 限時優惠: like FB/ follow IG 送一杯
酒粕係釀造清酒後剩下嘅殘渣,酒味已經揮發曬。酒粕蘊含豐富維生素與膳食纖維,既可保養肌膚同具美白功效,又有助降低膽固醇及抗老化。酒粕珈琲結合咗手沖咖啡嘅果酸同酒粕嘅甘甜,絕對係其他咖啡店試唔到嘅好味道👍🏻
2022-06-13
午餐
鍾情sake嘅朋友都一定識Wako Sake Society喺南海酒店嘅日式居酒屋分店,想再chill 啲另外仲有中環街市內嘅sushi bar淺酙輕食。反而比較鮮少有人認識另一間位於天后嘅分店 —— 「WAKO SAKE LABO ‧ SUSHI」餐廳分咗「前舖」輕食與零售及「後舖」#OMAKASE 於體,前者裝潢回應主題LABO,紫銀色主調襯託點入一大排酒櫃,有種像進入酒窖實驗室的錯覺。炎炎夏日滲出絲絲凍意,令人真的很想來幾道日式小菜。而後者則是藏身布簾之內的OMAKASE BAR,甫進內寬敞的空間兩邊是藍色調的水族館投影,正中位置則是長型的厨師BAR枱,如想再私密一點的用餐環境,可以再深入店內最深處的包廂,設計是還原基本以木系為主調,專屬的厨師BAR枱 令包廂內的食客可以全程欣賞著師傳的製作。今次下午來訪以輕食為主。上文提到WAKO SAKE LABO • SUSHI是糅合咖啡店、#廚師發辦、#清酒 與日本進口小食零售四大範疇的概念店。LUNCH MENU有三品、四品及五品選擇,任大家自由配各款健康日式輕食料理。個人最愛是烤日本南瓜沙律與高野豆腐釀雞肉,不過料理以季節性時令食材為

LUNCH MENU有三品、四品及五品選擇,任大家自由配各款健康日式輕食料理。個人最愛是烤日本南瓜沙律與高野豆腐釀雞肉,不過料理以季節性時令食材為主,會不定期更新,更多變化令食客也可以有更多不同的選擇。

事實上,這回重點之一是親身一試這杯 #酒粕咖啡。自已很愛單喝甜粕酒,養生又養顏。粕酒被日本人公認為抗氣化能力高的食材,不少美容產品亦有綷取粕酒至其產品之中。

這裏的酒粕咖啡Tasting set則包括一杯危地馬拉手沖咖啡及一小杯清酒酒粕,任大家自由調配酒粕濃度。單吃甜酒粕很濃,甜度亦偏高;加入至咖啡中則中和了咖啡的酸度,甜味令咖啡口感更豐盈,醇香幼滑,是個挺有趣的體驗!

另外餐廳遇有期間限定🍾$298 #日本酒飲み放題,對日本清酒有情意結的朋友可以有四小時任飲放題,同步感受日本傳統酒場文化,性價比算很高。

· ‑ ‒ – — ‒ – ·

⋄ 鹽燒鯖魚
⋄ 日式照燒雞扒
⋄ 高野豆腐釀雞肉
⋄ 酒粕咖啡 熱/冷
餐廳:WAKO SAKE LABO • SUSHI (天后)地址:天后天后歌頓道1號地下呢排成日喺北角至銅鑼灣一帶跑步,經過呢間充滿實驗室感覺嘅日式餐廳幾特別🧪,即刻save低咗決定搵日要嚟食次飯😎WAKO SAKE LABO • SUSHI @wakosakelabo.sushi 喺集團嘅第三間分店,另外兩間分別喺中環同銅鑼灣,自從上年12月開張之後就吸引咗附近唔少打工仔/OL嚟打卡同食和式輕食🇯🇵。呢度日頭喺一間日式fusion Cafe,夜晚就搖身一變成為一間Sake Bar🍶Lunch time嚟到食佢哋嘅和風午市自選料理套餐🥢,可以揀2品至5品料理🍱,價錢由$69至$129,有十幾款唔同嘅自家製健康日式輕食比你揀,亦用咗季節性時令同無加味精嘅食材,不時會轉換款式,包你每次嚟都有新嘅嘗試🤪今次叫咗一客5品料理套餐($129)同一客4品料理套餐($109),總共揀咗9款唔同嘅冷熱食物,有日式煎蛋卷、鹽燒鯖魚🐟、日式黑醋排骨、日式照燒雞扒🐓、高野豆腐釀雞肉、意大利翠玉瓜炒蝦🦐、烤日本南瓜沙律拌枝豆果仁🎃、黑椒烤雞柚子醋沙律同黑醋紅石榴芒果沙律🥗精緻嘅賣相加上無味精嘅食物,真喺食得開
地址:天后天后歌頓道1號地下

拌枝豆果仁🎃、黑椒烤雞柚子醋沙律同黑醋紅石榴芒果沙律🥗

精緻嘅賣相加上無味精嘅食物,真喺食得開心又放心😌,照燒雞、黑醋排骨入味又惹味;南瓜沙律同高野豆腐夠晒特色,
高野豆腐喺日本傳統食物,質地有啲似凍豆腐,有綿密嘅細孔,索上湯汁一咬落去感覺有啲似海綿🧽,啲汁噴晒出嚟💦;
喺略嫌柚子醋沙律同黑醋芒果沙律嘅汁醬有少少重口味🤏,不過相當開胃😋

跟餐加$12可以升級做LABO Rice,即喺藜麥椰菜花飯,健康指數即刻level up⬆️ ,
另外加$18要埋柚子芝士蛋糕同伯爵茶忌廉蛋糕🍰,雖然唔算好大件,但喺伯爵茶香幾濃郁🌱;芝士蛋糕當中亦帶有陣陣柚子香,比起平時食嘅原味芝士蛋糕無咁單調👍

最後試埋全港獨有嘅酒粕珈琲($55),酒粕有豐富嘅營養成份,而將平時用嚟整清酒嘅酒粕加入咖啡☕️,無糖又無奶,素食人士都啱飲,入口品嚐到手沖咖啡嘅果酸同酒粕嘅香甜,喺比一般咖啡更加另類嘅享受☺️;跟餐加$18亦可以叫多杯有靚靚拉花嘅Cappuccino添😍
2022-06-16
2022-06-09 378 浏览
鄰近天后站又開設一間新CAFÉ,有別於傳統日式木系裝修,以型格的銀色為主題,有少少未來的科幻感。 主打多款和風輕食,沒有添加任何味精等等非常健康,也會因季節時令而更換相應的款式,午市套餐可自選二至五款食品,介乎$69至$129。 和風午市自選四品料理 - $109 從櫥窗選擇食物後,店員將食物排列得很有工整、有美感。跟朋友就分別試了以下幾款食物。 日式黑醋排骨又香又酸又甜,近著骨的肉又軟腍,開胃又好配飯。 吉列三元豚有著酥脆而不油膩的日式吉列皮,三元豚更是由三種豬混種而成,有齊三種特色,口感豐富。 日式煎蛋捲一層又一層的蛋捲,口感綿密細膩,有濃醇的蛋香。 鹽燒鯖魚兩邊煎香,有少少魚脂香。 高野豆腐釀蟹肉的質地非常密如海綿般,釀著鮮甜的蟹肉。 藜麥羽衣甘藍沙律營養非常豐富,酸甜的沙律醋掩蓋了微甘。 意大利翠玉瓜拌炒章魚粒有少少煙韌爽口感。 味噌湯 淡色的白味噌味道相對較溫和,有少少昆布。 藜麥椰菜花飯 +$12 可由白飯加配升級。以棷菜花碎取代白飯,由膳食纖維代替澱粉,減少熱量吸收,適合健康瘦身及生酮飲食。 酒粕珈琲 +18 全港首創的一種咖啡。原來酒粕是釀造日本酒時產生的發酵
和風午市自選四品料理 - $109
日式黑醋排骨
日式黑醋排骨又香又酸又甜,近著骨的肉又軟腍,開胃又好配飯。
日式煎蛋捲&吉列三元豚
日式煎蛋捲一層又一層的蛋捲,口感綿密細膩,有濃醇的蛋香。
鹽燒鯖魚&意大利翠玉瓜拌炒章魚粒
鹽燒鯖魚兩邊煎香,有少少魚脂香。
高野豆腐釀蟹肉
高野豆腐釀蟹肉的質地非常密如海綿般,釀著鮮甜的蟹肉。
藜麥羽衣甘藍沙律營養非常豐富,酸甜的沙律醋掩蓋了微甘。
意大利翠玉瓜拌炒章魚粒有少少煙韌爽口感。
味噌湯
味噌湯
淡色的白味噌味道相對較溫和,有少少昆布。
藜麥椰菜花飯 +$12
酒粕珈琲
酒粕珈琲 +18
全港首創的一種咖啡。原來酒粕是釀造日本酒時產生的發酵液,味道有少少甘甜,創新地將酒粕取代糖和鮮奶,去混入咖啡之中,不掩蓋咖啡豆,味道又非常特別。有著豐富維生素與膳食纖維,可有美顏美白,更有助降低膽固醇及抗衰老等等。
自家製抹茶布丁
自家製抹茶布丁
自家製抹茶布丁 +$18
晃來晃去的布丁充滿彈性,幼滑得入口即化,有濃郁的抹茶香和奶香,底部更有少少抹茶粉。
2022-06-08
2022-04-28 243 浏览
呢間喺天后嘅餐廳推出左呢個日本酒放題,每日6-10pm 供應,現場有國際唎酒師團隊介紹及交流,一次過品嚐多款日本酒,岩哂鍾意飲酒嘅朋友,可以放工之後同朋友嚟happy hour!餐廳引入日本傳統酒場文化,呢度有數十款清酒無限供應,可以暢飲 240 分鐘。配以高質和式佐酒小食,每晚不同款式。呢日嘅酒餚就有蕃茄芝士、吉列豬扒同埋燒烏魚子。配菜細細份,好精緻,同清酒好夾。佐酒一流, 仲設有「食事」(茶漬飯或和牛稻庭烏冬)供應。

佐酒一流, 仲設有「食事」(茶漬飯或和牛稻庭烏冬)供應。
☀︎ 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗮𝗿𝘆:話咁快聽日就係21/4 啦!終於有晚市堂食🥳推薦比大家呢間為香港首間將日式 Cafe,Omakase,清酒,日式零售四大元素合而為一既的主題店「Waka Sake Labo。Sushi」餐廳裝修以銀色為主調,一入門口如同置身於未來世界中,係呢種科幻嘅氣氛下最適合同三五之知己,暢談暢飲😎◈ $298 日本酒飲み放題 推出日期:21/4/2022(期間限定) 供應時間:MON to SUN 6:00 - 10:00pm現場有國際唎酒師團隊同大家交流同介紹各款日本酒係240分鐘內可一次過品嚐超過百款日本酒仲係無限Encore添😆另外可以額外選購高質和式佐酒小食晚晚都係不同款式架😘佐酒小食以自助形式進行自行挑選自己喜愛既款式設有三品、四品、五品的冷,熱盤每款都款採用季節性食材烹調以無防腐劑,濃味開胃既菜式作招徠另外亦有「食事」如明太子茶漬飯,和牛稻庭烏冬等供應架😍
☀︎ 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗮𝗿𝘆:
將日式 Cafe,Omakase,清酒,日式零售
四大元素合而為一既的主題店
「Waka Sake Labo。Sushi」
餐廳裝修以銀色為主調,一入門口
如同置身於未來世界中,係呢種科幻嘅氣氛下
最適合同三五之知己,暢談暢飲😎

◈ $298 日本酒飲み放題
推出日期:21/4/2022(期間限定)

現場有國際唎酒師團隊
同大家交流同介紹各款日本酒
係240分鐘內可一次過品嚐超過百款日本酒
仲係無限Encore添😆
另外可以額外選購高質和式佐酒小食
晚晚都係不同款式架😘
佐酒小食以自助形式進行
自行挑選自己喜愛既款式
設有三品、四品、五品的冷,熱盤
每款都款採用季節性食材烹調
以無防腐劑,濃味開胃既菜式作招徠
另外亦有「食事」
如明太子茶漬飯,和牛稻庭烏冬等供應架😍