今日係新蒲崗Mikiki行完街搵野食,行到駛向九龍城方向既馬路邊見到有間「Wanna Eat」,灰白色門面幾吸引,門口有個水吧售賣外賣咖啡,方便預備搭巴士既客人。晚上單點主菜可用半價加購咖啡/飲品; 另可用$20加配湯/沙律。先講我既「主菜」-- 咖啡🍵我去親Cafe係一定會嘆一杯咖啡,慢慢坐下relax下。今次叫左依兩款🍵紫薯拿鐵:心形拉花好靚,飲落好濃既紫薯味,有少少起沙既口感。☕Dirty:用杯好精緻。我都係第一次見依隻💀雙層杯,好靚,再配合埋個Expresso同奶既上下漸層,我用左15分鐘去望住個杯,當深色慢慢沉落底部,最後用匙混合變淺色,真係好治癒~ 兩者比例剛好,暖暖地好香咖啡豆既味道。今餐試下中西合壁~🐩法式煎羊架: 配菜有沙律同薯條🍟羊架比例煎得剛剛好,輕易就切到開,重羊味肉質嫩滑,點微酸既薄荷醬味道一流。薯條係即炸,我食薯條鍾意食粗身覺得口感爽D。Wanna Eat:想食柚子雞定食❣️依間餐廳既中式招牌菜:配菜有涼拌雲耳同蓮藕配菜既味調得幾好味,少少辣。而柚子雞塊有驚喜:雞塊嫩滑Juicy,而外層鋪滿柚子汁酸酸地送飯好邪惡。Wanna Eat既自家柚子汁真係抵讚。經過新

先講我既「主菜」-- 咖啡🍵

今餐試下中西合壁~
🐩法式煎羊架: 配菜有沙律同薯條🍟

Wanna Eat:想食柚子雞定食❣️
依間餐廳既中式招牌菜:配菜有涼拌雲耳同蓮藕

經過新蒲崗食飯唔一定要去Mikiki既,試下Wanna Eat 精緻Cafe中西餐啦~
  • Dirty
Cafe 位於新蒲崗,地理位置嚟講唔算十分方便,但亦可能都係因為咁樣嘅緣故,價錢相當相宜! 嘢食又好味,絕對值得再幫襯! 嘢食擺盤亦都好靚係打卡之選!🍗蜜糖芥末雞翼($48)-淡淡都充滿蜜糖芥末味🥗麥煙三文魚沙律($86)🍝明太子意粉($102)🐏法式煎羊架(90z),沙律及薯條 ($168)🗻富士山特飲($33)柚子豆腐($38)☕️Flat White (跟餐加17蚊)🍨焦糖咖啡芭菲($72)-好濃郁嘅咖啡味, 又有脆脆,棉花糖,brownies, 好豐富嘅芭菲😂😂
嘢食擺盤亦都好靚係打卡之選!

🍗蜜糖芥末雞翼($48)

-淡淡都充滿蜜糖芥末味

🥗麥煙三文魚沙律($86)

🍝明太子意粉($102)

🐏法式煎羊架(90z),沙律及薯條 ($168)

🗻富士山特飲($33)

柚子豆腐($38)

☕️Flat White (跟餐加17蚊)

🍨焦糖咖啡芭菲($72)

2023-11-10 86 浏览
▫️黃金雞柳 $55炸雞柳外層酥脆 鹹蛋黃好平均同入味👍🏻炸粉唔厚 不過入面既肉唔係好大舊😂有輕微半空心感一份都算多有8-10條 係會食到唔停口🙈_▫️煙肉蘑菇青醬意粉 $84青醬香濃 唔會太油 (平時食青醬通常都見到比較多油)💦 煙肉同蘑菇份量剛好 整體好好味😋但一個人食晒成個會覺得有D濟🙊_▫️霹靂雞扒配沙律及薯條 $148menu度見霹靂雞扒幅圖好似好正所以order 點知無留意係辣的🌶️ 雞扒juicy唔乾 辣度唔算好勁 大約10小辣到好彩我同朋友都食到😂_▫️蜜桃冰茶 半價$18點野食可以半價配無酒精飲品 不會太甜😊
▫️黃金雞柳 $55

黃金雞柳
煙肉蘑菇青醬意粉
霹靂雞扒配沙律及薯條
2023-11-07 63 浏览
富士山特飲($33)柚子豆腐($38)-呢間cafe 幾特別!唔係淨係得西式菜色. 可以食下唔同類既野食! Flat White (跟餐加17蚊)焦糖咖啡芭菲($72)-大大杯野甜品,勁開心! 2裡面有品同既層次,有brownie, 有細細粒既錦花糖. 蜜糖芥末雞翼($48)麥煙三文魚沙律($86)健康之選! 明太子意粉($102)-唔會好乾身,意粉質感岩岩好! 法式煎羊架(90z),沙律及薯條 ($168)-羊扒偏肥小小, 好有羊味. 薯條係新鮮炸起既粗薯條!
富士山特飲($33)
柚子豆腐($38)

Flat White (跟餐加17蚊)

焦糖咖啡芭菲($72)

蜜糖芥末雞翼($48)

麥煙三文魚沙律($86)
健康之選!

明太子意粉($102)
-唔會好乾身,意粉質感岩岩好!

法式煎羊架(90z),沙律及薯條 ($168)

-羊扒偏肥小小, 好有羊味.
薯條係新鮮炸起既粗薯條!
2023-11-04 77 浏览
幾個男職員好用心亦都好有禮貌,但係女侍應既服務態度真係好趕客,去五次有四次都遇到無禮對待,D野幾好食都冇用,浪費幾個男職員同廚師既心機,要有心理準備食到一吐氣。
2023-10-07
2023-11-02 56 浏览
早餐是茶餐廳價錢,味道佳、份量足,選擇多,最簡單叫個雙併三文治早餐,大大份,美中不足是沒有切除麵包皮,下次嘗試要求切除;另試過沙嗲牛肉通粉/丁麵配炒蛋多士,沙嗲味度濃郁,牛肉口感好,最值得推介是lattie, 餐飲是免費轉lattie,最感動是lattie是充滿誠意有拉花的,而且不用加服務費。有食客餐飲叫咖啡,店員主動問是否需要免費轉lattie,另客人有驚喜,服務一流。
2023-11-01
$39 (早餐)
2023-11-01 535 浏览
行完Airside新商場,見有天橋衝出去新蒲崗,校上點去行吓,晚飯時間見到呢間Cafe,有中式同埋西式嘢食,幾特別就入去試吓。拔絲咕嚕肉定食 $98有兩個前菜小食,分別係麻辣雲耳同埋蓮藕,兩個都好爽口,味道幾開胃惹味。主角拔絲咕嚕肉賣相超級吸引,一夾起真係有拉絲效果,出面甜酸甜酸嘅醬汁包住酥脆嘅薄薄炸粉,然後係肉質鬆軟嘅豬肉,口感味道都好好😋咕嚕肉大大件,一碟有八件,一上枱嘅時候我哋都驚訝咁大份,但係最後當然係蝕食晒啦,仲食到舔舔脷😆香辣海鮮墨魚汁意粉 $98呢個意粉材料豐富,有三隻飯立貝同埋三嘅大蝦,仲有啲紅黃椒添,顏色繽紛😍意粉彈牙,每條掛滿墨魚汁😋,不過就唔係幾辣,如果辣到多番少少,可能會更加惹味。帆立貝同埋大蝦都新鮮,唔會有腥味,帆立貝幾有鮮味,大蝦仲幾爽口添😋雲尼嗱雪糕窩夫配濃縮咖啡$75賣相好精緻,窩夫有少少焦糖效果,所以外脆內軟,配上甜甜嘅雪糕,再倒上濃郁醇香嘅咖啡,味道恰到好處😋又有咖啡嘅香濃,又有雪糕嘅香甜,配上一啲果仁碎同埋窩夫一齊食,簡直係絕配👍🏻

拔絲咕嚕肉定食 $98

香辣海鮮墨魚汁意粉 $98

雲尼嗱雪糕窩夫配濃縮咖啡$75
用餐优惠
試食活動
2023-10-31 58 浏览
Wanna eat新蒲崗高質中西合璧Cafe,款式叫人驚喜連連😍。👉藜麥煙三文魚沙律橄欖油醋汁很清新開胃,煙三文魚和沙律菜份量很足。👉咖喱牛肋肉飯牛肋肉件數多,薯仔炆得軟淋,紅蘿蔔甘甜,咖喱醬微辣。味道比起某些港式茶餐廳更好。👉紐西蘭西冷牛扒午餐食西冷牛扒有點奢侈,但價錢十分相宜。西冷牛扒屬於厚切五成熟肉汁juicy。薯條香脆,額外加五蚊,便可加黑松露醬沙律醬。👉富士山特飲藍色的乳酸梳打。奶泡上灑有粉紅色的爆炸糖,每飲一口便會在嘴巴裏「霹靂啪啦」。👉紫薯鮮奶夢幻的淡紫色,一股烘焙的紫薯粉香味。地址:Wanna Eat (新蒲崗)新蒲崗彩虹道16號地舖
Wanna eat

新蒲崗高質中西合璧Cafe,款式叫人驚喜連連😍。

👉藜麥煙三文魚沙律
橄欖油醋汁很清新開胃,煙三文魚和沙律菜份量很足。

👉咖喱牛肋肉飯

👉紐西蘭西冷牛扒

👉富士山特飲

👉紫薯鮮奶
夢幻的淡紫色,一股烘焙的紫薯粉香味。

地址:Wanna Eat (新蒲崗)
新蒲崗彩虹道16號地舖
外觀雖然是一間普通的cafe但其實除了主打西式料理 還有中式料理(!)尤其適合要陪女朋友打卡的男友 哈哈有麻婆豆腐.宮保雞丁.台式三杯雞等我吃了拔絲咕嚕肉 真的有驚喜地好吃😳好推介大家要點!! 比起酒家吃的更香脆 調味都好像有點不同 好像甜的比例較重小店裝修簡約帶水泥風 環境舒適 食物選擇多之餘質素都很不錯而且價錢相宜 份量都慷慨地大份ദി ᷇ᵕ ᷆ )♡推介大家可以bookmark到訪喔~.▫想食•拔絲咕嚕肉定食 $98必點推介 真的有驚喜ჱ̒ ー̀֊ー́ )咕嚕肉大大甩 每甩都沾滿糖漿拔絲感十足 貌相就已經好好吃desu(ᯅ̈ )咕嚕肉炸衣剛剛好 外皮香脆口感好飽滿肉質細緻軟嫩又juicy 酸酸甜甜好滋味.ᐟ‪‪.ᐟ伴碟麻辣雲耳跟蓮藕 帶點辣辣的清脆口感開胃同時又可以中和甜膩 整個定食都超好下飯的~.▫香辣海鮮墨魚汁意粉 $98我真的蠻喜歡吃墨魚汁意粉的( •̤ᴗ•̤ )意粉爽彈 墨魚汁比例剛好味道帶鹹香且有點微辣帶子和蝦都炒至香口彈牙 變烏卒卒之餘 口感都好豐富!.▫是日餐湯 + $20黑椒洋蔥湯下了許多黑椒還有洋葱好足料 喝起來帶刺刺的微辣感 好醒胃~.▫green tea latte
外觀雖然是一間普通的cafe
但其實除了主打西式料理 還有中式料理(!)
尤其適合要陪女朋友打卡的男友 哈哈
有麻婆豆腐.宮保雞丁.台式三杯雞等
我吃了拔絲咕嚕肉 真的有驚喜地好吃😳
好推介大家要點!! 比起酒家吃的更香脆
調味都好像有點不同 好像甜的比例較重

小店裝修簡約帶水泥風 環境舒適
食物選擇多之餘質素都很不錯
而且價錢相宜 份量都慷慨地大份ദി ᷇ᵕ ᷆ )♡
推介大家可以bookmark到訪喔~
▫想食•拔絲咕嚕肉定食 $98
想食•拔絲咕嚕肉定食

必點推介 真的有驚喜ჱ̒ ー̀֊ー́ )
咕嚕肉大大甩 每甩都沾滿糖漿
拔絲感十足 貌相就已經好好吃desu(ᯅ̈ )

咕嚕肉炸衣剛剛好 外皮香脆口感好飽滿
肉質細緻軟嫩又juicy 酸酸甜甜好滋味.ᐟ‪‪.ᐟ

伴碟麻辣雲耳跟蓮藕 帶點辣辣的清脆口感
開胃同時又可以中和甜膩 整個定食都超好下飯的~

▫香辣海鮮墨魚汁意粉 $98
香辣海鮮墨魚汁意粉

我真的蠻喜歡吃墨魚汁意粉的( •̤ᴗ•̤ )
意粉爽彈 墨魚汁比例剛好
味道帶鹹香且有點微辣

帶子和蝦都炒至香口彈牙
變烏卒卒之餘 口感都好豐富!
▫是日餐湯 + $20

黑椒洋蔥湯下了許多黑椒還有洋葱
好足料 喝起來帶刺刺的微辣感 好醒胃~
▫green tea latte + $21
green tea latte

口感綿密 奶的比例相對較重 依稀帶抹茶香
▫熱情果沙冰 + $23
熱情果沙冰

沙冰就是清爽香甜 充滿果香ᰔᩚ
2023-10-14 54 浏览
唐樓地舖的小清新Cafe,雖然小店樓底不高,但勝在ins🪴風格裝潢和食物美味。🥗藜麥煙三文魚沙律三色藜麥咬下去「卜卜」作響,除煙三文魚、沙律菜還有青瓜、牛蕃茄。整款沙律味道酸爽,低碳水高蛋白質,也富有飽足感,貓太太幾乎全碟掃曬🤭。🍛咖喱牛肋肉飯廚師端上枱時熱氣蒸騰,不是普通茶餐廳碟頭飯的貨色。咖喱真是超!級!多!牛肋肉薯蔬的份量是白飯的三倍,咖喱濃郁惹味。🥩紐西蘭西冷配薯條紐西蘭西冷牛有足足8安士,午餐來說價錢算是超值了。點了五成熟,廚師煎得外焦內嫩。西冷可配牛扒汁或番茄醬,個人更喜歡點鹽巴更純粹。🗻富士山特飲還原富士山藍底白頂的美麗,清新梳打配乳酸奶,打卡必點。

🥗藜麥煙三文魚沙律

🍛咖喱牛肋肉飯

🥩紐西蘭西冷配薯條

🗻富士山特飲
還原富士山藍底白頂的美麗,清新梳打配乳酸奶,打卡必點。

餐廳裝潢簡潔,菜式好多元化,中西餐都有得揀。想食 •柚子雞(定食)配飯,小食麻辣雲耳,蓮藕柚子雞肉嫩多汁,再加上柚子既味道,甜甜地,撈埋飯一齊食,好味又滿足。配菜既雲耳以麻辣調味,酸酸嘅辣辣地幾開胃。加拿大無激素豬腰柳 (140z)配沙律及薯條外表睇以為over cook, 原來豬腰柳煮得剛剛好,口質嫩,刀一切就入,無咩調味更突顯豬肉味。法式香草玫瑰紅茶店員送到枱上的時候,已經聞到好香,紅茶香濃好飲,可以紓解油膩,同放鬆心情。餐牌:
餐廳裝潢簡潔,菜式好多元化,中西餐都有得揀。

想食 •柚子雞(定食)配飯,
小食麻辣雲耳,蓮藕

加拿大無激素豬腰柳 (140z)配沙律及薯條

法式香草玫瑰紅茶

餐牌:
2023-10-10
2023-10-11 784 浏览
今日行啟德新開商場AIRSIDE,可是除了航空展有點東西看之外,其餘商店和食肆都不吸引,最後我們花幾分鐘行返出去彩虹道,幫襯食開的小店。介紹大家這家小餐廳,表面和一般文青cafe無異,都是簡約裝修,手沖咖啡,但它有一個特點,就是中式飯非常好食。在cafe食中餐?無錯,中式飯即叫即炒,夠曬鑊氣,而且味道好,份量足。信我,一定要試下。午餐供應時間是11:30am-3:00pm,午餐包湯或沙律及熱飲,凍飲加$3,升級至手調咖啡或特飲半價),今日我們點餐如下:燒汁豚肉飯($68)簡單的洋蔥炒豬肉,可是賣相吸引,香氣撲鼻,豬肉嫩滑,燒汁惹味,白飯軟硬適中,吃到一粒不剩。芝士忌廉蘑菇魚柳焗飯($78)有別於其它餐廳的杰撻撻的忌廉汁,它是稀而不膩,忌廉汁於是更能和炒飯混和,每一啖飯都有汁。魚柳不算大條,可是新鮮甘甜,又係好好食。我們升級了飲品:草莓荔枝綠茶(+$23)凍紫薯牛奶(+$21)一壺綠茶有3個茶包,非常抵飲,飲完添加熱水仍然夠味。紫薯牛奶好清新,香甜細膩。食飯中途突然聞到背後傳來濃濃的咖哩香味,跟住坐我背後的小學生和他爸爸不斷話好味!好味!他們的咖哩牛肋肉飯如此吸引,我又要食!不過下次啦。

燒汁豚肉飯($68)
燒汁豚肉飯

芝士忌廉蘑菇魚柳焗飯($78)

我們升級了飲品:
草莓荔枝綠茶(+$23)
凍紫薯牛奶(+$21)
一壺綠茶有3個茶包,非常抵飲,飲完添加熱水仍然夠味。
紫薯牛奶好清新,香甜細膩。

2023-10-11
燒汁豚肉飯
隱世必食小店!位於新蒲崗既wanna eat, 由於近我番工地點,所以間唔事都會收工黎食下野🤭呢到既定位係多國fusion 菜,可能正正因為地點唔算就腳,所以性價比我會比足5粒星!⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️論環境,呢度嘅裝修都俾人有好舒服嘅感覺,見到有燈飾設備同令人舒服嘅木式擺設!食物方面今次叫左必食世一拔絲咕嚕肉、安格斯牛扒同埋朱古力香蕉窩夫🧇🍌拔絲咕嚕肉真係10分滿分可以比到20分既菜式,賣相吸睛,有反光既拔絲糖漿增加立體感,味道從來無令人失望,有香脆油炸外皮加上鮮味香味十足既咕嚕肉,就連套餐既前菜都份量味道超班,堪稱一絕!價錢仲要非常便宜!安格斯牛扒(12oz)今次叫左五成熟,熟既表面可以見到裡面都有半生熟既部份,肉汁算多,肉質鮮但未算十分嫩,12oz 既份量再加上有沙律薯條,可以話兩個人share 都夠皮!朱古力香蕉窩夫強大嘅配搭,甜得來唔會好肥,見到除左朱古力雪糕同窩夫之外,香蕉係有焦糖係面頭,再加上朱古力碎同茶凍,非常豐富!
隱世必食小店!

拔絲咕嚕肉

安格斯牛扒(12oz)

朱古力香蕉窩夫
2023-09-28 548 浏览
係新蒲崗有時諗唔到食咩,都會諗起可以食里間🤭因為佢個拔絲咕嚕肉真係好signature!好特別,外面好少見,仲要唔貴咼!不過今晚想試下其他野😆睇到menu 其實都想試下佢啲意粉,意大利飯😚不過好似好飽咁!就揀咗一個牛扒餐😆紐西蘭肉眼扒 配沙律薯條 $178足足有12oz😍好大塊又厚切!今晚我哋叫咗5成熟,略略覺得仲係生咗啲🤣不過係食到嘅!佢地煎到外脆有少少焦,好香口!沙律菜亦都好多,好新鮮!薯條係好高質,啱啱炸起,好脆又唔油❤️蜜糖芥末雞翼 $48抵食呀!唔洗$50有成5隻雞翼,不過最正都係個醬勁多,加雞肉一齊食好好味😚焦糖香蕉朱古力雪糕窩夫 $72性價比超高!絕對係要點!之前黎幾次都有食🤣encore!!!蕉用焦糖燒過,外層有層脆coating!!之後個朱古力雪糕亦都好高質,好濃絕對唔係假朱古力味🫶🏻窩夫有小小chewy感覺,加雪糕cream一齊食正呀!最有誠意係佢仲會有擺碟俾你打卡,每次食都有唔同設計!好有心意❤️強調推薦!!

不過今晚想試下其他野😆

紐西蘭肉眼扒 配沙律薯條 $178

蜜糖芥末雞翼 $48

焦糖香蕉朱古力雪糕窩夫 $72
  • 拔絲咕嚕肉
  • 香蕉朱古力雪糕窩夫
2023-09-25 174 浏览
一直很喜歡與家人來食早餐他們的服務態度一直好一般我明白呢個餐廳係sell食物而不是態度所以一直都支持他們最近請的新男侍應幾好有一次我臨走前問:「係咪奶茶唔好飲?」佢真誠關心,我表達只是自己身體不好,不能多飲。他的態度令我感意外,因為好有heart.亦令到我落單時想搵佢多過女侍應。而女侍應唔知係咪做得辛苦,冇什麼招呼。有一次我點蕃茄牛通,食到有陣燶味,請家人試食,confirm係有些,於是女侍應來,我哋表達返,女侍應話換過比我哋,我請佢聞下,佢話:「都冇人話有燶味,係得你哋咋喎」,妳又唔試返自己個大煲,唔查證,就話個客人。本來唔想留言,但見到13/9都有個客人咁表達,令我也想講返,可以黑面,可以不出聲,但可否不要係推卸返客人責任而不檢討、留意自己的食物?
一直很喜歡與家人來食早餐
他們的服務態度一直好一般
我明白呢個餐廳係sell食物而不是態度
所以一直都支持

他們最近請的新男侍應幾好
有一次我臨走前問:「係咪奶茶唔好飲?」
佢真誠關心,我表達只是自己身體不好,不能多飲。
他的態度令我感意外,因為好有heart.
亦令到我落單時想搵佢多過女侍應