2022-03-30 342 浏览
深水埗出名多文青cafe😎今次就去咗一間專做外賣生意嘅cafe一Will’s coffee🤍呢間小店行健康路線,提供多款少甜飲品及小食給大家選擇。📌Taro paste french toast $42 + flat white (Set $68)呢款係佢地招牌菜嚟!西多士即叫即煎🤍由於以煎取代炸,所以食落唔油膩。多士外層煎至黃金色,保持酥脆;中間夾住一層厚厚嘅自家製芋泥。芋泥甜度適中,食落順滑幼滑且有咬口🤭而西多仲配有煉奶,口感更佳😚至於Flat white就一般般,無咩特別啦~

2022-03-06 245 浏览
最近這兩三年間深水埗的咖啡店林立這所咖啡小店也豎立在這兒只是她在另一端默默經營起來🍑來過此店多遍手沖咖啡自是吾之首選喝過很多次而又不是每回也記錄於是只談談較近期的一次好了Origin: PeruRegion: CajamarcaFarmer: Jean Limber Garcia SalazarLot: 568Process: Natural Fragrance乾香嗅到葡萄風味Aroma濕香是甜香蕉。。。嗎?🤔🤪稍為專注時才能喝到一瞬即逝的葡萄乾整體感覺是葡萄皮作主導並以柔和的甜感餘韻作結🍑這家店一律採用由 @the_coffee_island_hk 烘焙的豆子而House Blend 是由Brazil(Washed) + Guatemala(Natural)組成的當小的喝黑咖啡時(Espresso or Long Black)有時會喝到滿滿的黑朱古力風而有時會得到一杯烤花生風味的最有趣是當Espresso based與鮮牛奶混合後例如是在下較常喝的Piccolo Latte她會神奇地變成一杯杏仁奶本身很怕杏仁霜或杏仁露之類的產品不過這杯盡是杏仁奶風味的咖啡卻是完全地贏得本尊之寵幸啊🍑
最近這兩三年間

Region: Cajamarca
Lot: 568
Process: Natural
Fragrance乾香嗅到葡萄風味
Aroma濕香是甜香蕉。。。嗎?🤔🤪
稍為專注時才能喝到一瞬即逝的葡萄乾

卻是完全地贏得本尊之寵幸啊
除了咖啡及一眾特飲之外
這裡的食物也是熱門之選
🍑

😋Korean Hot Sauce Kimchi Pork Bagel Burger
(韓式辣醬泡菜豚肉貝果漢堡)
Bagel 是由 @blendithk 提供的
有原味。罌粟籽芝麻。紅菜頭。竹炭黑芝麻可選
只可嚐少辣的我有一刻猶豫
究竟能否挑戰這紅卜卜之物
結果是惹味的泡菜加邪惡的豚肉
比起似有若無的辣勁更勝一籌
Bagel以蒸加烘的翻熱方式奉上
極具嚼勁啊
🍑

😋Prawns & Seafood With Tomato Sauce Pasta
(蕃茄大蝦海鮮意粉)
茄香清爽
蝦肉彈性
意粉 Al Dente
Mama Mia!

😊Taro Paste French Toast
(手工芋泥西多士)
混了點紫薯的芋泥色澤亮麗
談天說地互相鼓勵才再前進
咬緊牙關撐過去吧💪🏻
午餐
2022-02-03 171 浏览
呢間一間位於深水埗嘅cafe,位置幾方便,容易揾~✨凍摩卡$90(套餐)咖啡比一般嘅苦小小但飲到,下次濃濃嘅炭燒咖啡味😁可可味香濃,入口順滑🙌飲落無一般cafe或者coffeeshop嘅甜 少見 鍾意!😆❤️😚幾特別下次可以試下其他特別嘅😄👍✨番茄大蝦海鮮意粉意粉就不過不失😌意粉索晒d番茄汁🍅整體味道幾fresh下🤤值得一讚系裝意粉個container有張紙隔住,食概時候吾洗甘油🙏
呢間一間位於深水埗嘅cafe,位置幾方便,容易揾~
✨凍摩卡$90(套餐)
✨番茄大蝦海鮮意粉
  • Mocha
2022-01-01 116 浏览
深水埗是個鬧市,愈接近地鐵站出口的區域愈熱鬧,如鴨寮街、北河街。離地鐵站遠一點的街道相對靜一點,如大埔道,今天到訪的咖啡店就在這條街道開業。鋪位三分之二是廚房,三分之一是店面,那時候咖啡店只做外賣,不做堂食。一杯凍的鮮奶咖啡賣三十六元,轉燕麥奶加四元,所以我齊頭付了四十元。飲品雖然加了糖,咖啡味和燕麥奶的味道仍然很濃郁,層次也很分明。而我被收銀台旁邊的圖片吸引住,待在店內一段時間,圖片說明不同時間烘培咖啡豆的樣子。凍鮮奶咖啡 $36🟡

凍鮮奶咖啡 $36
凍鮮奶咖啡

🟡
凍鮮奶咖啡
之前上網見到呢間小店有芋泥西多士,感覺好吸引,今日終於食到啦😍😍呢間小店不設堂食,不過佢哋都一樣咁好生意,等緊期間,都見到keep住有好多人黎買😲-手工芋泥西多士🍞 西多士即叫即整,熱辣辣,麵包好軟熟,中間有一層厚厚既芋泥,咬落去支少出黎,本身已經夠味,點埋煉奶食,味道真係無得輸🤤🤤🤤仲要因為聖誕節,特登放咗一個聖誕雪人棉花糖,好得意🙈-日式鰻魚滑蛋貝果漢堡🥚🍔 bagel有四款味道可以揀,包括原味、紅菜頭、竹炭黑芝麻、罌粟籽芝麻貝果,今次選擇左竹炭黑芝麻bagel,bagel口感好煙韌,炒蛋好滑身,鰻魚既份量都唔少,一咬就覺得好juicy,食唔停,如果鰻魚汁可以再多啲就Perfect啦🥺🥺

-手工芋泥西多士🍞

-日式鰻魚滑蛋貝果漢堡🥚🍔
2021-12-30 104 浏览
自己一路都有諗住開咖啡店嘅打算,因為始終都可能要為移民鋪路,有時行街經過見到啲有特色嘅Coffee House都會想入去試一試佢哋嘅咖啡。呢間Coffee House鋪面唔算好大,咖啡都係叫外賣自取,我就喺入邊叫咗一杯Espresso Tonic同埋叫咗一份佢哋嘅竹炭黑芝麻Bagel。這裏有兩款大細嘅咖啡杯,目測大嘅大概會比細嘅可能多25%左右。我叫左杯呢度嘅Espresso Tonic,呢一度嘅咖啡豆係每日咖啡師自己調製嘅,溫和左唔同產地嘅咖啡豆,用嚟調節咖啡豆嘅酸度,我飲落去嘅時候,呢杯係偏重Nutty,口感滑。我一路飲嘅時候,一路聽住咖啡師同其他街坊傾偈,佢哋討論嘅話題都係文化議題,非常有深度。另外我亦都叫咗一份黑芝麻竹炭Bagel,個包嘅質感係偏軟身,咬落去煙煙韌韌,本身來說味道有清香嘅竹炭味,但唔重,我自己本身係重口味人士,所以我會加奶醬落去一齊食。整體而言我覺得呢間咖啡店嘅質素係唔錯,健康小糖咖啡師對咖啡亦都有執着,而且個人係非常有內涵,呢度家庭式經營,亦都特別有一份人情味。

2021-12-13
2021-12-17 88 浏览
深水埗真係有好多隱世食店,仲要有好多都好有質素,今次就比我搵到呢間Will’s Coffee。店舖雖小,但裝修環境都幾舒服,主要係做外賣。食物和飲品方面選擇唔多,但其實都好足夠,係以健康為大前題,所以主張係少鹽少甜。網上見到有手工芋泥西多士,完全係啱哂我呢個芋泥控,第一時間諗都唔洗諗就order左。手工芋泥西多士 - 即叫即製,熱辣辣,極邪惡。多士外脆香口,內餡麵包鬆軟,配上濃郁但不膩的芋泥蓉,又香又甜,口感很豐富,勁正。韓式辣醬泡菜豚肉貝果山漢堡 - 可以選擇自己喜歡的Bagel,今次我就選擇了黑芝麻Bagel,配上有少許辣的泡菜及炒得香口的豚肉,估唔到可以咁夾,但如果醬汁方面可以再濃厚啲就會更加好。岩鹽焦糖Latte - 好多時小店的咖啡總是比連鎖店更出色,呢間Will’s Coffee都不例外,杯咖啡非常容易入口,很不錯,就連我這個不嗜好咖啡的人,也忍不住多喝了幾啖。益力多柚子沙冰 - 有大量柚子的果肉,配合埋益力多的酸甜,非常清新可口。在現今物價貴,租金貴,人工貴的社會,這類型的小店的生存空間越來越少,希望大家多些支持這些仍然努力掙扎堅持中的香港小店。

2021-12-16
2021-12-15 122 浏览
🦨🦨《Will’s Coffee》[@sofood_sogood_sochill]⬅️喜歡及支持請follow🤗深水埗出名有很多以咖啡☕️為主導嘅小店🏕,但亦有很多做做吓變了雜錦食店和飲品店,對咖啡☕️嘅專注越嚟越模糊了😮‍💨。經朋友推介,今日小編走進深水埗一間咖啡☕️小店,老闆本身就係咖啡師🧑🏻‍🍳。見住佢專注於沖調咖啡☕️時,一板一眼😎、動作俐落👍🏻👍🏻,完全係一個動人的畫面。🥯🍔☕️🍝 🥯🍔☕️🍝 🥯🍔☕️🍝🥯🟤 香蒜雜菌煙鴨胸意粉 HK$88 /Set▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️煙鴨胸比一般餐廳🍴的份量多,有成1⃣️0⃣️塊!而且每塊都煎得超香而惹味!蒜蓉🧄和雜菌🍄份量也不少,糾纏在扁意粉之間。整碟意粉炒得很香很夠味道😋👍🏻!Nice♥️!🟤 煙三文魚蕃茄莎莎貝果漢堡 HK$98 /Set▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️Bagel Burger 🥯可以有4⃣️款Bagel口味選擇,紅菜頭、罌粟籽芝麻、竹炭黑芝麻和原味,小編就揀咗較有口感嘅罌粟籽芝麻味嘅Bagel🥯喇😝!Bagel Burger 🥯比想像中大份!中間餡料豐富,有煙三文魚🐠、青瓜絲🥒、蕃茄粒粒🍅、洋蔥粒粒🧅等,味道很夾。Set +🟡 西柚氣泡咖啡(凍)
🦨🦨

Set +
🟡 西柚氣泡咖啡(凍) +HK$4
🟡 特調冰搖咖啡 +HK$6
▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
Will’s Coffee 用嘅係較淺烘焙嘅咖啡☕️豆,所以調出來的咖啡☕️都帶點Fruity的香氣😍☺️!
佢哋嘅咖啡☕️師會落足2⃣️ shots咖啡☕️落凍飲入邊😝,所以香氣以外,咖啡份量也絕不欺場!
西柚🍊氣泡凍咖啡☕️以三層姿態出場,最上層泡泡,中間係咖啡,下層係西柚梳打。呷落味道會先發現Fresh而微酸嘅檸檬🍋西柚🍊味,後調會feel到咖啡☕️ 味和Fruity嘅香😋!
特調冰搖咖啡☕️,有片檸檬🍋飄浮在泡泡面,味道帶微酸,清澀嘅咖啡☕️香氣和味道都很濃厚。

🥯🍔☕️🍝 🥯🍔☕️🍝 🥯🍔☕️🍝🥯

後記:很欣賞年輕老闆對咖啡☕️和食物嘅堅持✊🏻!呢2⃣️年疫情關係,整體經濟都免不了受影響,但香港嘅舖租又開始只加不減,要經營要守業真係要用上萬倍心力💪🏻💪🏻!希望這一類有良心有堅持嘅小店,可以順利走過呢場疫情,為大家帶來更多順喉美味😋嘅咖啡☕️!

……………ShopInfo…………..
🥯 Will’s Coffee
☕️ 深水埗大埔道75號威信大廈地下2號鋪

#SofoodSogoodsochill #Willscoffee #深水埗美食 #香港美食 #香港美食指南 #好食 #美食 #美食攝影 #食 #食事記錄 #Hongkongfood #hkfoodie #hongkong #foodblogger #hkfoodblogger #hk #foodtherapy #hkfood #foodiesinternationalchat #eat #eateateat #eating #eatright #explorehongkong #eatinggood #eatwellbewell #openrice #eatgoodfeelgood #eatgoodfood

2021-12-09 98 浏览
有驚喜,冇諗過細細間嘅Cafe又幾好食喎,不過佢淨係做外賣,如果有堂食就好!佢有一張枱喺裏面,不過就冇櫈,如果要喺裏面食都可以企喺度,同埋位置唔多,只容納到兩個人雖然好細間,不過又真係幾好食!卡邦尼意粉(5/5)當然佢唔係正宗嗰啲意大利卡邦尼意粉,但係佢又真係好好食,分量啱啱好,都俾得幾多煙肉,味道濃郁,意粉硬度到剛剛好,我好想再返去食蕃茄虎蝦意粉(5/5)呢個意粉我都好鍾意❤️隻蝦好爽,不過得三粒,如果可以多兩粒就好啦,好鍾意蕃茄味,味道都係啱啱好,意粉硬度一樣適中,味道好香,都係一樣會想再返去食!滑蛋牛角包(3/5)隻蛋都好滑嘅,整體來講都好食,不過可能我個人就唔係太鍾意牛角包,所以對佢其實冇乜太大嘅感覺
雖然好細間,不過又真係幾好食!

卡邦尼意粉(5/5)

蕃茄虎蝦意粉(5/5)

滑蛋牛角包(3/5)

2021-09-03
  • 傳統卡邦尼意粉
2021-12-05 74 浏览
#WillsCoffee 💛今次講嘅係位於深水埗嘅黃店Coffee House💕Will’s Coffee💛店舖唔同平時普通嘅Cafe 而係Coffee House😋😋主要係賣食得健康而且又少甜嘅食品同飲品‼️Menu有唔同嘅選擇 一定有一款啱你✨✨有Bagels🥯,牛角包🥐,意粉🍝,仲有好特別嘅Bagel Burger‼️‼️大家絕對要去試下 咁多選擇嘅黃店Coffee House唔係唔去支持下嘛💖💖提提大家餐廳而家只係做外賣🥡冇堂食㗎 大家可以買返去屋企慢慢歎🤤🤤Bagel🥯With Cream cheese Sauce $30💰(8/10)Bagels🥯有得揀要邊款💗💗有原味Bagel,罌粟籽芝麻Bagel,紅菜頭Bagel,竹炭黑芝麻Bagel🥯四款選擇✨✨小編揀佐罌粟花籽芝麻Bagel😈😈呢款Bagel面頭舖滿晒罌粟籽芝麻😋😋食落去好鬆軟而且外層好香好脆‼️多佐芝麻香而且咬落去好有咬口✨✨而CreamCheese 就好Creamy 有咸香而且都好大舊 可以查晒成個Bagel😋😋甜甜地又咸咸地 意外地好Match💗💗絕對係早餐下午茶之選‼️‼️Iced Americano ☕️ $34💰 (

#WillsCoffee 💛

Iced Americano ☕️ $34💰 (8/10)
嗰味啱啱好 唔會太濃或者太淡🤤🤤飲完一杯好醒神 又咁低卡 真係冇理由唔去飲💗💗
睇到呢度 快啲約埋朋友一齊去‼️‼️

推薦指數🌟 8 / 10 🌟

💛#巨B食黃店
📍#巨B覓食深水埗 #巨B覓食長沙灣

Will's Coffee (深水埗)
⚜️深水埗大埔道75號威信大廈地下2號舖
⏱星期二至日 0800-1800
⏱星期一 全日休息

天陰左幾日,今日出返太陽,立即打電話去will's coffee 叫定外賣,拎埋的阿雀去曬太陽,照舊要蒜香煙鴨胸菇菇意粉,同埋岩鹽齋啡,幾趕都好,都要同老闆老闆娘吹下水,影下個意粉先,好吸引,肚又咕咕叫,快手影埋相返去曬雀開餐點睇都咁吸引,係拎到走左d 位XD野餐呀!我冇要WILLS 既餐具,自己係屋企拎左隻叉匙更XD,原來完全唔好用,係好難叉到d 意粉XDD其實成日都食哩款,唔悶咩?其實因為WILLS 佢地真係KEEP 到水準,次次都咁好食,先會食同一樣野都一樣覺得好好食,一樣想介紹比大家.其實WILLS 老闆們都開始想移民,實在唔知仲有幾多次可以食到.原來一唔upload 埋張單又會比人話我食免費餐XDD 今日真係冇拎單喎,下次真係記得UPLOAD 呀!
天陰左幾日,今日出返太陽,
立即打電話去will's coffee 叫定外賣,
拎埋的阿雀去曬太陽,
照舊要蒜香煙鴨胸菇菇意粉,
同埋岩鹽齋啡,
幾趕都好,都要同老闆老闆娘吹下水,
影下個意粉先,

好吸引,肚又咕咕叫,

快手影埋相返去曬雀開餐

點睇都咁吸引,

係拎到走左d 位XD

野餐呀!

我冇要WILLS 既餐具,
自己係屋企拎左隻叉匙更XD,
原來完全唔好用,係好難叉到d 意粉XDD

其實成日都食哩款,唔悶咩?
其實因為WILLS 佢地真係KEEP 到水準,
次次都咁好食,
先會食同一樣野都一樣覺得好好食,
一樣想介紹比大家.

其實WILLS 老闆們都開始想移民,
實在唔知仲有幾多次可以食到.

• Matcha Latte
  • 全日早餐
  • Mocha
  • 精選全日早餐
2021-12-02 58 浏览
深水埗角落咖啡小店🥯☕️ Will‘s Coffee 🏡 好難得深水埗有coffee house, 並非一般普通cafe/ 只專注做coffee 既coffee shop。 Coffee House 意思系:coffee 同食物都系重點做好。 唔系coffee好飲,食物一般。 (到底係我挑剔,定係有啲Cafe真係整得唔好食呢? 😆) Anyways,哩間coffee house主打提供食得健康少甜既食物同飲品。我一於叫左 貝果,試試佢地廚房嘅水準😎1)日式鰻魚滑蛋貝果漢堡貝果如果唔係新鮮嘅話,heat完之後都係會硬返好難食。呢間coffee House仲要只做外賣,想必系貨真價實先至提供高難度食物。貝果仲要有得揀種類,我就揀咗紅草頭😍😍。出菜個時,真系不得了。 鰻魚同滑蛋好大塊,差唔多我一隻手掌咁大!味道同貝果好夾,令我喜出望外, 10分推介!由於外賣,我返到公司( 10分鐘後)先食,但火🥯仲好煙銀鬆軟!真係知佢咩料😍2)岩鹽焦糖拿鐵特別附上外賣後嘅圖,見到咖啡面嘅奶泡冇消失就知道奶泡既功力!coffee好飲就當然, 奶嘅溫度同奶泡嘅厚度都好重要,果然一個外賣就知道咩料!推薦推薦! 🌸⭐️
深水埗角落咖啡小店🥯☕️
Will‘s Coffee 🏡

我一於叫左 貝果,試試佢地廚房嘅水準😎

1)日式鰻魚滑蛋貝果漢堡

Will‘s Coffee
地址:深水埗大埔道75號威信大廈地下2號舖
星期一 休息
2021-11-29 33 浏览
同好友都係愛芋頭之人,早前喺IG度見到有芋泥西多販售已相約要一齊去試,最近得知佢唔使再被混亂嘅資訊玩到氹氹轉,決定賀一賀佢。小店大約只能容納三至四人,只做外賣,同好友急不及待,買完行去附近嘅公園一路望住啲細路跑跑跳跳一路食。Flat White $34 (Set)撇除其專業機器設備,估唔到店小小都有賣手沖出品,店主應該對咖啡有要求之人。Flat White咖啡香濃,拉花勻稱,喜歡。韓式泡菜豬肉Bagel $62 (Set $86)食物到手嘅時候不禁讚嘆咗一下,賣相色彩繽紛鮮豔,非常吸引。Bagel用上Blendit出品,揀口味嘅時候純粹以拍攝角度作考慮,估唔到個包居然真係有紅菜頭獨有嘅青草味,仲要幾突出下,怕者慎選;泡菜豬肉微酸微辣,份量慷慨,惹味又有飽足感,食完好滿足。手工芋泥西多士 $42輪到是日重點:西多士!西多士即叫即做,要等大約十分鐘。麵包用煎取代炸,食落的確無咁油膩。芋泥綿滑,保留少少夥粒,味道天然微甜,蘸少少煉奶幸福感倍增!小店雖然地方細細,但上至裝飾擺設下至餐具手挽袋都見其費盡心思,食物質素加係水準以上,可惜無堂食令人有少許卻步,如果有天可以見證佢搬大舖就好了。
Flat White $34 (Set)

韓式泡菜豬肉Bagel $62 (Set $86)
手工芋泥西多士 $42
2021-11-26 27 浏览
訓得唔好,起身個人有懞懞地,可能因為天氣突然凍左,落去整杯啡醒醒神先,睇完餐牌都係想飲返岩鹽啡,不過寒天飲雪水好似唔係咁好,於是變左熱既岩鹽齋啡啦,剛好wills老闆準備焗牛角包,可愛牛角包乖乖排好係焗盤等入爐.有postcard同貼紙係人地放低係度比有興趣既人自取.今日既工作,靠你啦.香濃既咖啡要行出門口先飲得,唔係比食環捉就慘啦.加左岩鹽既熱齋啡,暖笠笠,齋啡微微甘苦,少少鹹,幾醒神,其實我好想食新鮮出爐既牛角包,但我又趕住返工啦...
訓得唔好,起身個人有懞懞地,
可能因為天氣突然凍左,
落去整杯啡醒醒神先,

睇完餐牌都係想飲返岩鹽啡,
不過寒天飲雪水好似唔係咁好,
於是變左熱既岩鹽齋啡啦,
剛好wills老闆準備焗牛角包,
可愛牛角包乖乖排好係焗盤等入爐.

有postcard同貼紙係人地放低係度比有興趣既人自取.

今日既工作,靠你啦.

香濃既咖啡

要行出門口先飲得,唔係比食環捉就慘啦.

加左岩鹽既熱齋啡,
暖笠笠,齋啡微微甘苦,少少鹹,幾醒神,
其實我好想食新鮮出爐既牛角包,
但我又趕住返工啦...

2021-11-24
早餐
這間的骰咖啡店,因為店舖細小,現只可以做外賣,所以我只可以係不上班的日子幫襯。不過轉咗外賣,外賣包裝有心思,食物依然係保持高質素💛*Light Breakfast Set (HK$76).話係輕盈早餐,但其實好豐富.牛乳滑蛋,加入牛奶一齊煮,蛋真係滑滑的,剛熟的.車打芝士腸,呢款少見,外皮脆口,有車打芝士真係飽.炒雜菌,加香草一齊煮,美味.原味牛角包,牛油味香濃,酥脆口感*Matcha Latte.跟餐包一杯飲品.每次都點這款,因為呢度嘅抹茶牛奶真係好好飲的,有抹茶嘅甘香味道但不會有草青苦澀味,你話係咪正先?
Light Breakfast Set (HK$76)
.話係輕盈早餐,但其實好豐富
.牛乳滑蛋,加入牛奶一齊煮,蛋真係滑滑的,剛熟的
.車打芝士腸,呢款少見,外皮脆口,有車打芝士真係飽
.炒雜菌,加香草一齊煮,美味
.原味牛角包,牛油味香濃,酥脆口感
Matcha Latte
.跟餐包一杯飲品

Light  Breakfast & Matcha  Latte
2021-10-26
$76 (早餐)
  • Matcha  Latte
  • Light  Breakfast