今日我們又出動去Wings 食晏,我地一行四人:點了:- 雞肉,蘑菇,煙鴨胸 pizza- 蘑菇,辣肉腸,波羅 pizza熱騰騰,薄薄的pizza皮,可惜D料少得可憐- 什菌尖通粉蕃茄汁:嘩,好似縮左水,味道還可以- 煙三文魚意粉香草汁:友人話唔知點解,D煙三文魚好似熟矖,雖然D香草汁同意粉都煮得OK,但…..美中不足了- 凍檸檬茶;和上次一樣,毫無茶味及檸檬味整體比起第一次....真的有點失色
今日我們又出動去Wings 食晏,我地一行四人:
點了:
- 雞肉,蘑菇,煙鴨胸 pizza
- 蘑菇,辣肉腸,波羅 pizza
熱騰騰,薄薄的pizza皮,可惜D料少得可憐
- 什菌尖通粉蕃茄汁:嘩,好似縮左水,味道還可以

- 凍檸檬茶;和上次一樣,毫無茶味及檸檬味

整體比起第一次....真的有點失色
煙三文魚意粉香草汁
什菌尖通粉蕃茄汁
蘑菇辣肉腸波羅pizza
2008-07-05 30 浏览
成日o係 sogo 過馬路見到個 wings logo 都覺得好靚無意中o係 op 見到 d 食評幾好 , 就同老婆上去試下 d Tea上到去好靜 , 得一木台四個人o既坐o係中間 , 個女仔安排我地坐窗邊二人木台 , 老婆怕曬話想坐中間個女仔就話中間係四位用o既 , 老婆答佢咁而家都無人 ??最後佢比我地坐 , 但係話如果有人黎要我地坐返過二人木台 哼 .... 野都未食就比佢 d 服務令我老婆不滿在先喇 !!無可否認呢度o既環境真係好靚 , 連個 menu 我都好鍾意食物都幾好 , 叫左兩個 tea set , 龍蝦汁 + 腸意粉同埋雞翼配薯條 , 份量少 , 翻叮雞翼幾都好味不過唔記得咩名堂 , 加錢叫左兩杯無酒精特飲 , 一般啦大致上都唔錯 , 除左 .............

上到去好靜 , 得一木台四個人o既坐o係中間 ,
個女仔安排我地坐窗邊二人木台 , 老婆怕曬話想坐中間
個女仔就話中間係四位用o既 , 老婆答佢咁而家都無人 ??
最後佢比我地坐 , 但係話如果有人黎要我地坐返過二人木台

份量少 , 翻叮雞翼幾都好味不過唔記得咩名堂 ,
加錢叫左兩杯無酒精特飲 , 一般啦
大致上都唔錯 , 除左 .............
2008-07-03 11 浏览
多次喺銅鑼灣都俾佢wings 既logo 吸引住,間餐廳好似好靚咁喎。星期日終於的起心肝去試下。入到去到,黑漆漆。有好多好大既吊燈, 好似好舒服既梳化,有d 好似好華麗既餐椅。打開menu, 見到d 三四百蚊既牛扒餐, 真係唔係太敢叫黎食, 牛扒唔係周圍食都好食既野。於是我地放棄set dinner, 轉要散叫。小食:鵝肝多士 鵝肝其實都ok, 可惜食物送到既時候, 己經唔夠熱。main course:4 cheese pizza 普通啦。好夠芝士味,唯一係個餅底唔夠脆,有d淋。beef lasagne:唔係好得.... d 肉醬唔係好夠味, d 麵好厚,有d 粉其實overall, 都ok.食物質素普通,唔會覺得好難食,都唔會令人覺好好食,不過不失。考慮到呢度係銅鑼灣,餐廳既環境係幾適合同朋友食飯飲野,裝橫都幾靚。意粉、pizza 價錢喺7x-100中間,都算係幾好。加3x - 4x 仲可以轉為set dinner, 價錢多少視乎個appetizer就算加3x - 4x轉餐,都係100左右。100左右一個銅鑼灣既晚餐都算係咁啦。p.s. 飯後仍然覺得,黎度唔係食扒既地方。

星期日終於的起心肝去試下。

打開menu, 見到d 三四百蚊既牛扒餐,

真係唔係太敢叫黎食, 牛扒唔係周圍食都好食既野。

於是我地放棄set dinner, 轉要散叫。

小食:鵝肝多士

鵝肝其實都ok, 可惜食物送到既時候, 己經唔夠熱。

main course:

4 cheese pizza
普通啦。好夠芝士味,唯一係個餅底唔夠脆,有d淋。

beef lasagne:

其實overall, 都ok.
意粉、pizza 價錢喺7x-100中間,都算係幾好。

p.s. 飯後仍然覺得,黎度唔係食扒既地方。
  • 意粉
2008-06-13 1 浏览
昨日幾個女仔上左樓上餐廳食晏,環境唔錯因為寫字樓的午飯時段係一至二,所以享用唔到八折優惠,如果12:45pm前結帳 或二時後入座都可以有八折,Pizza 同意粉可以自己選擇食材及醬汁我們一行五人,點了:- 炭燒豬扒餐 跟意粉或飯- 炭燒豬扒都幾好味,都似炭燒 - 香草汁什菌意粉 – 朋友話香草汁唔容易做得好味,今日都OK,什菌無 “up”味- 紅咖哩汁煙鴨胸天使麵 – 辣辣地幾醒神,天使麵煮得唔錯,因為麵條幼,好易煮得糊了- 蘑菇及煙鴨胸辣肉腸Pizza – 只有薄pizza,兩個pizza 都好味, 熱騰騰的上枱,本人覺得好味過pizza ht. -蘑菇及燒牛肉法蘭克褔腸Pizza如果係pizza餐.. 就 無沙律,只得湯及食品但沙律就差D,疑似羅馬生菜,黑醋汁,有少少類似火腿, 蕃茄絲定鴨肉絲在沙律面湯 – 有羅宋湯同蕃茄忌廉湯,賣相同味道都OK凍檸檬茶 – 朋友話,完全無味,無茶味更加無檸檬味凍奶茶 - 可以接受如果服務員自動加水及比牙籤,就更完美啦
昨日幾個女仔上左樓上餐廳食晏,環境唔錯

Pizza 同意粉可以自己選擇食材及醬汁
我們一行五人,點了:
- 炭燒豬扒餐 跟意粉或飯- 炭燒豬扒都幾好味,都似炭燒
t.
-蘑菇及燒牛肉法蘭克褔腸Pizza
如果係pizza餐.. 就 無沙律,只得湯及食品
湯 – 有羅宋湯同蕃茄忌廉湯,賣相同味道都OK
凍檸檬茶 – 朋友話,完全無味,無茶味更加無檸檬味
凍奶茶 - 可以接受

如果服務員自動加水及比牙籤,就更完美啦
  • Pizza
2008-06-06 3 浏览
見到食評評語唔錯, 滿懷希望上嚟食lunch, 結果食物滿意, 環境就有少少失望.set lunch 揀咗自選意粉, 什菌尖通粉配香草汁.有個餐湯, 忌廉湯, 幾好, 唔會太杰太膩.而個意粉, 整得都好好, 份量唔多, 好啱女仔size. 嗰汁較得啱啱好, 唔會過多又夠味.餐茶, 要咗咖啡, 唔算太香, 都可以.至於嗰環境, 呢度係上樓cafe, 本身都幾有格調, 感覺唔錯. 但一坐落, 係面對窗口嗰位, 外面陽光好刺眼, 而餐廳裡面就無開燈, 對比太大, 感覺幾差下. 另外就係嗰位啦, 友人們坐sofa, 我就坐椅, 張椅高過張枱, 搞到食得有點兒辛苦. 仲有就係冷氣唔係幾夠, 幾焗, 幾熱.

set lunch 揀咗自選意粉, 什菌尖通粉配香草汁.
有個餐湯, 忌廉湯, 幾好, 唔會太杰太膩.
餐茶, 要咗咖啡, 唔算太香, 都可以.

2008-05-12 19 浏览
http://hk.myblog.yahoo.com/goodboy_philip/article?mid=26251上星期0係 TIME SQUARE 樓下撞到中學同學 L, 日日0係 FACEBOOK "見", 陣係識得送壽司比佢食, hahaha...大家應該要多見面, 所以尋晚約左出黎聚聚! 當年全靠 L 督促好孩子讀書先可以原校升中六, 所以好感激 L! 對上一次聚舊已經三年喇, 難得有見面機會, 也無所不談。我地去左 SOGO 對面樓上食店 WINGS, 每次0係 SOGO 十字路口前等過馬路抬頭望都會見到 WINGS, 再睇到 blog 友 HelloEugenie 講講, 所以去 try try! 至於好唔好食? 又睇落去? 坐低望落去見 SOGO 馬路人來人往既情境, 諗起每次去東京必定去既一個地方, 就係...澀谷十字路口上的 STARBUCKS!比較下下午六點既東京澀谷十字路口上的 STARBUCKS, wow~~人潮! 其中一邊已經有 sogo 兩倍咁多人, 望埋右手面有三四倍 tim ah!Wings Bar and Restaurant 地址: 銅鑼灣怡和街

Wings Bar and Restaurant 地址: 銅鑼灣怡和街2-6號英光大廈4樓

燒雞青瓜沙津 : 冷盤易入口! 食左唔會嘔!

龍蝦汁海鮮南瓜飯 : 賣相唔錯, 南瓜挖空釀左 d 海鮮, 蝦, 魷魚,青口,魚落 d 飯度, d 汁有點龍蝦膏味。雖然飯既份量唔多, 不過食到尾最後仲可以刮下 d 南瓜肉。

炭燒美國豬肉眼扒配蒜蓉 : 友人話肉質不錯, 不過味道普通...haha...無再追問落去點樣普通, 肉質點不錯呢!

法式焦糖燉蛋 : so so 啦!

傾計時有時望出窗外, 睇下呢個香港 "澀谷", 未去得東京? 頂住癮先!

埋單二百幾, 坐得舒服傾計暢快唔趕客!

環境: 4 (窗外係銅鑼灣鬧市, 窗內係環境優雅, 宮廷式 sofa, 水晶燈裝飾!)
衛生: 3 (OK)
服務: 3.5 (待應勤快有禮。)
設計: 3 (硬卡 Menu 分野食同 drink, 圖片清淅!)
味道: 3 (Waiter 介紹既招牌菜龍蝦汁海鮮南瓜飯味道 ok)
價錢: 3 (合理, Set dinner 由 98-200 不等。)

最終評分: (3.5) 約會聚會之地! SOGO 街景尤其吸引! 整體唔錯!

銅鑼灣, wings, ,Wings Bar and Restaurant, 日本, 澀谷,涉谷,好孩子,食評
2008-05-04 16 浏览
星期六晚約左兩位朋友去wings聚舊其實好耐之前係openrice都睇過呢間餐廳既食評介紹,覺得果度既裝修好吸引,所以一直都好想去試.但係因為價錢都幾貴下,講左好耐都未捨得去食.今次決定豪一次,book左三位6點dinner,去到仲未有其他客人.餐廳既格調裝修同相片顯示既一樣,播住英文歌,氣氛好好.環境唔錯,坐得幾舒服.如果係兩個人可以選擇book window位,望到sogo個view.望下個menu,真係眼都突埋,有4款set,價錢由100至200左右,另收加一服務費.跟住睇下散叫,發覺一個普通既意粉都要七十幾八十蚊.所以我地三個都order左set.我同另外一個朋友都揀左西冷扒;另一個就揀銀雪魚.其實叫set的確係抵d,因為有前菜,湯,蒜蓉包,主菜,甜品,咖啡/荼.我揀左焗青口做前菜,有兩隻青口,味道so far so good!不過拆佢出黎有d難度,可能係我技術差XD食完前菜就輪到飲湯同食麵包,蒜蓉包好脆,我送湯一齊食幾好味.daily soap係羅宗湯/忌廉蕃茄湯;我揀左後者,幾好飲.當佢收左湯碗就到主菜;牛扒用一個長碟盛載,擺放得好整齊好一致!比我想像份量都okay,牛扒夠
星期六晚約左兩位朋友去wings聚舊
其實好耐之前係openrice都睇過呢間餐廳既食評介紹,
覺得果度既裝修好吸引,所以一直都好想去試.
但係因為價錢都幾貴下,講左好耐都未捨得去食.
餐廳既格調裝修同相片顯示既一樣,播住英文歌,氣氛好好.

跟住睇下散叫,發覺一個普通既意粉都要七十幾八十蚊.

比我想像份量都okay,牛扒夠我食,我諗男仔應該都會夠飽既係果一剎那.
甜品唔好要求太高,我揀左tiramisu,無乜特別既地方,但過得去唔太甜.
輪到飲品喇...我地加錢轉cocktail.
如果轉有酒精飲品就有8折,無酒精就9折.
我果杯係由vodka,strawberry,peach liquear mix成.
係drink list度見到呢杯野飲既賣相唔錯,比起其他cocktail較大杯所以揀左.

整體黎講,係呢個地方,用呢個價錢,食呢d質素既食物係接受到.
對於我地恬d學生,真係耐不耐先黎食一餐好喇,因為長期咁食真係負責唔起.
二百幾蚊一餐set,真係第一次.不過我地幾個都覺得,我地目的係想傾偈聚舊,
所以揀呢d地方真係會岩d,但係如果想用呢個價錢去食得盡興,就提議去食buffet喇!

至於服務方面,比預期中好wo.
佢地落錯左一道前菜,黎到我地張枱我地同佢講番,佢都好有禮貌幫我地換番.
仲有,佢地有7成酒店既service standard.
就好似佢地會留意住客人食到幾多,通知kitchen幾時準備下一道菜.
當然有好多野仲可以改善,不過係呢個地方真係可以接受啊.
呢一餐雖然貴,但係食得開心.
下次我地會試下任飲5個鐘.我相信一定會好抵飲,最好就唔好咁快醉啦
  • 牛扒
2008-04-27 11 浏览
欠朋友一餐生日飯,於星期六下午她放工後補祝……看這裡的評價不錯,之前又有朋友recommend這間bar,便來了我們也要了pasta set ($52),朋友樣樣也大讚:食物、環境、價錢- appetizer 是鴨胸salad,聽落很普通但一點也不馬夫,黑醋加olive oil很開胃- 湯:選了西蘭花忌廉湯,好味,比一般白湯好- pasta(汁、配料、粉是自選): 我選了雞肉腸香草汁天使麵,以前這個combination會有點兒怪,但又不錯;不會太乾,雞肉腸雖然薄但夠味。朋友要了離菌燒汁linguine,linguine口感適中,汁野味。- 餐飲:朋友要了熱奶茶,她說很好,有茶餐廳的味道(通常西餐的奶茶是自己溝的那種)最初我們坐sofa,但是平排坐,有點兒奇怪,接著窗口位有人走,我們要求坐窗口位,好好多!Lunch實在非常值得一試,還有steak/salad set。夜晚就貴左少少,min. 我估也要over $200@兩位$114,很滿意的一餐
欠朋友一餐生日飯,於星期六下午她放工後補祝……

- 湯:選了西蘭花忌廉湯,好味,比一般白湯好

兩位$114,很滿意的一餐
2008-04-11 19 浏览
前幾日黎食LUNCH. D 意粉好好味呀. 起初諗住食牛舌配ANEGL HAIR, 唔知要咩汁好, 個WAITRESS 好好咁教我地咩野配咩汁, 個味拼埋出黎非常好味. 牛舌仲煎得好香tim ar. 我地一班人都好滿意.另外有人唔小心倒左d 奶落檸檬茶度, 個waiter 好快知道咩事, 立即換個杯比佢. 服務態度, 食物質素, 環境都一流.聽朋友講, 夜晚都唔錯ga, 等我搵日試下dinner 先.
前幾日黎食LUNCH.
服務態度, 食物質素, 環境都一流.
(非会员)
2008-03-29 19 浏览
事情是這樣的....我前幾天上去wings 食lunch..之後你們有一個男員工.送來飲品的時候.他好像有心地把奶倒在我身上.算了.因為他有說不好意思.不小心的.....我也算了.立即去清理. 但事情來了.....我回來之後聽到個男員工和他的同事說,光才是我自己不小心,他自己沒有錯= ="..哇!!! 火都來!!!但事情發生時,你們一個話事人都冇來...之後個男員工行來同我說.打個8折比你好嗎?都好吧!!!食完走人. 但...出到門口看到2 點後入來的都是8折= = "火又來了!!!這算甚麼意思???(1)沒有誠意(2)有事情發生了,一個話事人都沒有(3) 員工沒有禮貌他做錯事情,不知自己錯,返話我.(比我聽到). wings 本來很好的,食物都很不錯,其他員工也很好,裝修好靚,只是個男員工很冇禮貌.真希望你們有改善..
他做錯事情,不知自己錯,返話我.(比我聽到).
只是個男員工很冇禮貌.
真希望你們有改善..
(非会员)
2008-03-26 15 浏览
上星期.我女友帶我上去wings bar,我地叫左個晚餐T骨扒,同一個三文魚天使麵,個扒麻麻,食落好韌,無肉味,已經叫MEDIUM,都幾失望,百幾蚊食依個扒唔係好底,去花園xx,扒王xx仲好,個麵唔錯,幾岩口味,叫左杯薄荷pineapple,普普通通,無咩甜味,可能係咁,環境幾好,幾特別,見到menu有任飲$150,幾底!下次都想試下,服務尚ok,野食同野飲普通啦,下次試下任飲.
2008-03-09 3 浏览
[[[ 裝修好靚,.book 左木台// window site要左兩个 set DINNER,. + $38 亦可以轉set...salad 好唔得but 薯蓉+ 青口都幾好食=]da soap is not really that gd but there 主菜are nice... 唔好食既tariumsi,. but i love their 登蛋overall it"s nice =]mayb i willgothere again.
[[[ 裝修好靚,.
book 左木台// window site

要左兩个 set DINNER,.

+ $38 亦可以轉set...

salad 好唔得but 薯蓉+ 青口都幾好食=]

da soap is not really that gd

but there 主菜are nice...

overall it"s nice =]

mayb i willgothere again.
2008-02-07 16 浏览
This is a place I go about once a month, it\'s got the best coffee compared to other \"upstairs\" cafes... REAL coffee and not those made with Nescafe...hahaha...Love their decoration, they spent a lot of $$ on the renovation, love the plastic (Clear and black) chandeliers. Also, love to sit by the window and watch all the people crossing the road in front of SOGO...feels like u r \"spying\" or peeping on them!This time tried their dinner set, not bad, the scallop is huge (as big as an open hand

This time tried their dinner set, not bad, the scallop is huge (as big as an open hand), the king-prawn is ok, the dessert is a bit \"Hea\", a coconut pudding thing...

take a look at the pictures...
2008-02-04 4 浏览
同媽咪慶祝生日4個人~叫了3個set dinner --2個T-骨扒(黑椒汁/bbq汁) 1個燒三文魚意粉另一個是在menu 內的主菜- 安格斯肉眼扒(配乾葱紅酒汁) , 加$30便可以轉set前菜是芝士茄汁焗青口湯有椰菜忌廉湯/羅宋湯配香草蒜蓉多士甜品又有焗法式焦糖燉蛋全部味道不錯, d牛好嫰, 剛剛好~環境不錯~ 很有情調的餐廳, 但嫌d音樂大聲左d同埋好難聽, 同間餐廳唔係好夾!因為媽咪生日, 買左個蛋糕上去,如果食滿$500可免切餅費服務都不錯~waitress好好禮貌~但有個waiter 就麻麻地了4個人total: $728
同媽咪慶祝生日
4個人~叫了3個set dinner --
2個T-骨扒(黑椒汁/bbq汁) [全熟]
1個燒三文魚意粉
另一個是在menu 內的主菜- 安格斯肉眼扒(配乾葱紅酒汁) [半熟], 加$30便可以轉set
前菜是芝士茄汁焗青口
湯有椰菜忌廉湯/羅宋湯配香草蒜蓉多士
甜品又有焗法式焦糖燉蛋
全部味道不錯, d牛好嫰, 剛剛好~
因為媽咪生日, 買左個蛋糕上去,
如果食滿$500可免切餅費
服務都不錯~waitress好好禮貌~
但有個waiter 就麻麻地了
4個人total: $728
2008-01-15 12 浏览
和太太結婚週年記念去了wing\'s食晚飯,食物質數高(和中環半山比較都唔會輸),由前菜,湯,主菜,drinks都一流,交通方便,sogo對面,好少會讚人,佢\d野係唔錯,不過甜品就普普通通,而且價錢都唔係平(約170元per head)
和太太結婚週年記念去了wing\'s食晚飯,
食物質數高(和中環半山比較都唔會輸),
由前菜,湯,主菜,drinks都一流,
交通方便,sogo對面,
好少會讚人,
佢\d野係唔錯,
不過甜品就普普通通,
而且價錢都唔係平(約170元per head)