2018-08-31 1178 浏览
呢間餐廳之前已經去過幾次,第一次去嘅感覺已經非常唔錯, 除咗價錢親民同埋嘢食好味之外。仲記得第一次去覺得佢哋嘅服務係非常之好, 落order時叫咗跟餐奶茶, 但係之後發覺佢其他嘅特色茶跟餐係唔使加錢, 出去同服務員講想改餐茶,但係奶茶已經沖好, 唯有返埋枱嗰用餐。冇幾耐, 有一個應該係經理級嘅職員, 比咗一杯特色茶畀我, 我嗰時嘅反應係打左個突, 話唔好意思奶茶已經飲咗, 但係佢話唔緊要啦 單係呢個對客人細心嘅舉動已經令我對呢間餐廳加咗唔少分呢一間集團式經營嘅新品牌日式西餐廳係走self-service路線, 你入到去搵咗位, 睇餐牌諗想食乜嘢之後, 就要行出去出面嘅cashier落order, 比較casual, 但係應該就正正係呢一個原因, 呢一間餐廳午市係唔收service charge (因為我夜晚冇幫襯過呢間餐廳所以唔知晚市會唔會收服務費)。、今次同朋友去都係幫襯佢嘅set lunch, 同之前唔同佢而家嘅set lunch都劃一價錢$68。 一個午餐有主菜、沙律或餐湯跟餐飲。 主菜選擇包括漢堡包、沙律、意粉和飯。 除咗沙律之外,其他三款我都食過, 味道不錯。今次我選擇煎三文
單係呢個對客人細心嘅舉動已經令我對呢間餐廳加咗唔少分

今次我選擇煎三文魚蛋包飯, 朋友分別選擇黑松露蘑菇意粉和牛肉漢堡包。 我另外兩位朋友都係第一次幫襯呢間餐廳, 佢哋都覺得好好食, 漢堡包多料, 黑松露意粉味道很香, 黑松露嘅份量一啲都唔孤寒
而我嘅三文魚蛋包飯都好好食, 喺超級市場買一件分量差唔多嘅三文魚都要至少$40, 所以性價比很高

2018-08-30
2018-08-17 1083 浏览
去superpark玩前同一大班朋友食下午茶,隨便就揀左呢間係奧海城3期嘅餐廳,見tea set 好多選擇,價錢相宜,環境開揚,野食重幾靚幾Instagramable tim :)佢啲擺設餐具傢俬都好配合返佢成間餐廳個主題,有一種好舒服嘅感覺,坐喺度傾計真係唔捨得走。朋友叫嘅吉列豬漢堡,塊扒外脆內軟,只係略嫌醬汁較少。豬排焗飯,多汁好味!芝士滿滿、邪惡滿分!本來以為下午茶份量應該唔多,點知超級大一份,肚餓嘅朋友仔叫呢個就啱晒啦。我唔算肚餓,所以就叫左呢個雞翼薯條餐望落好似有啲overcooked, 其實係因為啲香草所以顏色比較深色。雖然略為光左少少,但可以接受。薯條都係熱嘅,外脆內軟,係一般m記果種幼薯條最後壓軸出場嘅就係甜品soufflé pancake我覺得係水準之上,個pancake 係可以動L 嘅好鬆軟入口即化,而且好香蛋味!大家可以一試!唯一唔好處係等得較耐,20-30分鐘左右唔怕等都可以試吓呢一個㗎!

朋友叫嘅吉列豬漢堡,塊扒外脆內軟,只係略嫌醬汁較少。

豬排焗飯,多汁好味!芝士滿滿、邪惡滿分!

我唔算肚餓,所以就叫左呢個雞翼薯條餐

最後壓軸出場嘅就係甜品soufflé pancake
我覺得係水準之上,個pancake 係可以動L 嘅
好鬆軟入口即化,而且好香蛋味!
大家可以一試!
唯一唔好處係等得較耐,20-30分鐘左右
唔怕等都可以試吓呢一個㗎!
2018-08-13 852 浏览
又介紹奧海城這間餐廳今次介紹lunch set 全店又係落地玻璃所以鍾意太陽嘅朋友仔一定好開心👍🏻✨餐廳嘅座椅有闊有窄圓形枱比較細啲所以根本都唔夠地方放食物真係都有啲辛苦😥所以盡量揀方形枱會坐得舒服啲講真一個lunch set都要成$70所以坐得舒服其實係首要如果唔係都食到背脊骨落🤣燒雞沙律整體其實都OK賣相吸引,雞皮整得都OK好味漢堡薯條其實係因為有隻蛋先叫依個set lunch最好味係黑松露醬點薯條Set lunch包埋沙律或湯,同一杯野飲湯通常都麻麻哋,叫沙律穩陣啲另外,飲品係用膠杯紙杯唉!環保啲應該好啲如果唔再環保啲,都會少啲幫襯😊
又介紹奧海城這間餐廳

所以坐得舒服其實係首要
如果唔係都食到背脊骨落🤣

燒雞沙律
整體其實都OK
賣相吸引,雞皮整得都OK好味

漢堡薯條
其實係因為有隻蛋先叫依個set lunch
最好味係黑松露醬點薯條

Set lunch包埋沙律或湯,同一杯野飲
湯通常都麻麻哋,叫沙律穩陣啲
另外,飲品係用膠杯紙杯
唉!環保啲應該好啲
如果唔再環保啲,都會少啲幫襯😊
2018-08-03
2018-06-23 1639 浏览
Zakka以日系西餐風格進駐奧海城,所以餐廳裝修以簡約為主,全店用上木製傢具,自然舒適,帶來優閒的感覺。餐廳某些角落牆壁還種上小盤裁,加上一點點大自然氣息,舒適寫意。一看餐牌,選擇並非很多,但貴精不貴多,我點選了日式燒汁牛肉意粉,配上是日餐湯...雜菜湯。湯用上茶杯作盛器,真的很日式風格,喝下第一口,酸酸的,很醒胃,內裡有豐富的紅蘿蔔,西芹及椰菜,好味。日式燒汁牛肉意粉用上肥牛,燒汁帶上濃郁的牛肉味,意粉硬度適中,是我最喜歡的口感👍🏼唯獨是燒汁有點過鹹,可以減一點點。最後加上一個脆酥窩夫,可自選兩種口味雪糕,窩夫以croissant 方式製造,第一次吃這種製法的窩夫,好特別,真心,很好味,鬆脆香口;伴碟的水果也很鮮甜。但建議不要一個人食,卡路里極高😆一個午餐用上$156,以這質素及份量來計,也物有所值👍🏼

一個午餐用上$156,以這質素及份量來計,也物有所值👍🏼

2018-06-23
午餐
  • 脆酥窩夫
2018-06-06 1275 浏览
黎到奧海城3期,望到呢間餐廳,睇落環境唔錯,無落雨既時候,仲可以坐戶外既地方,可以好好享受。再睇睇個Menu,餐牌上既食物選擇算多,價錢唔算貴,Lunch既時候有套餐可以簡,同時亦都可以單點,咁當然套餐既價錢比較抵食,所以二話不說就簡左呢間餐廳食Lunch。呢度有帶位服務,雖然一個人食,但都唔會要等好耐,坐低左之後,職員會俾餐牌你,簡好就自己出去點食物同俾錢。最後,我點左照燒芝麻醬雞肉蘑菇漢堡、松露醬薯條配凍鮮奶抺茶,仲有南瓜餐湯。食物賣相唔錯,而且味道都好美味。

食物賣相唔錯,而且味道都好美味。

2018-06-05
2018-04-23 1525 浏览
首先講講個特濃牛奶雪糕配格仔餅。 不愧為係特濃,好香好濃既牛奶味,配上香脆既格仔餅,真係好享受😋😋 旁邊仲有新鮮生果做配搭, 真係一流。 不過,如果格仔餅份量多少少,就perfect 啦👍🏻👍🏻單骨雞翼都幾入味,但略嫌炸耐左少少,同埋如果有多幾重醬汁可選,就更加好了。至於羅宋湯,真係3個字哂哂:好足料。試過咁多間既羅宋湯,呢間既係最多料既一間👍🏻👍🏻👍🏻d 料幾乎估了成碗湯既8成!呢碗湯真係得彈😋
2018-04-19
下午茶
2018-04-17 1244 浏览
近排成日好想食疏乎厘pancake,但日本個兩間,又成日要排隊,都無緣一試想正正經經坐喺間餐廳裏面食嘅真係少之又少!又或者係我未發掘到! 竟然俾我發現到奧海城嘅呢間 Cafe 有得食! 仲要見之前的食評都唔差喎! 咁啱今日要到奧海城,梗係要即刻去試吓啦!呢度兩點半至5:29有提供下午茶,當然今次下午茶只係淪為配角啦!所以我只係揀咗最輕can嘅炸魚薯條!加杯熱嘅 cappuccino都只係$38又的而且確幾抵食喎!賣相好精緻用個杯裝住炸魚同薯條! 質素滿意啦! 由於餐牌寫pancake要等30分鐘所以我一早已經叫定!食完個炸魚薯條,仲有時間落下格個pancake先到! 個pancake比想像中細(其實係貪心mode), $68其實係好抵食呀!伴碟有士多啤梨火龍果藍苺奇異果、仲有一 Pak 好好味(特別好味)嘅忌廉 仲加左一球細細的雪糕!我覺得個 pancake 好好味呀!完全滿足到我想食疏乎厘 pancake 嘅慾望,好開心呀!成日以為pancake係一陣風,但係一個食完之後其實都超飽!真係眼闊肚窄!cappuccino 亦係好味道 一定會為 pancake 再來仲有呢度係無收加一!
所以我只係揀咗最輕can嘅炸魚薯條!
)嘅忌廉
cappuccino 亦係好味道
一定會為 pancake 再來
仲有呢度係無收加一!
2018-04-17
2018-04-10 1259 浏览
約兩個姊妹喺奧海城相叙,又吾想食中菜,所以揀呢間Cafe, 因為又有得食我至愛pancake. 餐廳特色係先係收銀比$,之後有個電子牌比你,但並不是要自己出去拎,會有侍應拎埋黎。今日叫左個和風日式芝麻醬沙律,漢堡扒伴焗薯,豬扒伴磨菇飯,仲有我至愛pancake. 不過覺得個豬扒鞋,吾知係咪太厚,如果薄返啲可能好啲。我叫左杯薑茶,原先上檯時發現係茶包有d失望,不過飲左啖又發現幾好飲。其實仲有好多食物都想試,下次要試意粉同窩夫。
2018-04-09
2018-03-31 957 浏览
平時好中意係呢間食 因為佢地環境舒適清靜😌而且員工服務態度好好 會主動幫你搵位 仲好有禮貌👍佢係半自助式既 需要自己岀去落單🙋🏻然後返埋位等食就得新推出既抹茶系列好吸引 首先介紹下我一試愛上既抹茶紅豆慕絲班戟🍵足足有3層既pancake夾住好多超級軟滑既慕絲 好滿足啊🤤啲慕絲有濃濃既抹茶香味 雖然好漏 但真心好好食 一定要試😝跟住就係呢個照燒雞排蛋包飯 睇下佢塊蛋幾大塊😍一見到我都忍唔住要哇一聲 賣相非常吸引🤤味道亦都唔錯 蛋味好香又滑 仲要塊照燒雞排好大塊 勁岩我呢啲超大食既人而我平日最愛食就係呢個黑松露意粉 我真係超中意食忌廉味重既意粉🤤所以今次都係嗌左個黎食 睇下佢幾creamy😍佢啲汁好似好多 感覺上會唔夠結🙈不過其實食落去都係超濃味架!!!!!

2018-03-05 1264 浏览
Lunch Zakka 奧海城第一次喺奧海城食午餐環境係日式佈置有無印良品嘅feel又有好多落地玻璃同埋陽光投入真係一個好舒服嘅環境同埋係lunch度唞一唞氣依間餐廳要去counter度點菜俾錢價錢非常合理Set lunch 有湯,有沙律,有主菜,同埋飲品之後侍應就會送上枱唔收+1真係慳返唔少服務員非常有禮貌要水加水都好快總之依度食嘢嘅環境真係very good叫咗兩個set lunch主菜香菇明太子意粉比較多湯,味道適中唔太鹹另外意粉軟硬度非常適中如果有意見的話就係意粉份量可以多啲因為真係好好食另外一個主菜照燒繪雞蛋蓋飯賣相非常吸引很有蛋味咖喱汁味道不太濃好啱我一啲唔鍾意濃味嘅人雞肉很鬆軟,不過太大舊但整體來說非常開胃嘅菜式
Lunch

同埋係lunch度唞一唞氣

依間餐廳
要去counter度點菜俾錢
價錢非常合理
Set lunch 有湯,有沙律,有主菜,同埋飲品
之後侍應就會送上枱
唔收+1
真係慳返唔少

服務員非常有禮貌
要水加水都好快
總之依度食嘢嘅環境真係very good

叫咗兩個set lunch
主菜香菇明太子意粉
比較多湯,味道適中唔太鹹
另外意粉軟硬度非常適中

賣相非常吸引
很有蛋味
咖喱汁味道不太濃
好啱我一啲唔鍾意濃味嘅人
雞肉很鬆軟,不過太大舊
但整體來說
非常開胃嘅菜式
2018-03-05
2018-02-14 1041 浏览
昨日到zakka食晚餐,覺得唔錯,屬於日本fusion菜,價錢ok而且味道都有驚喜。叫左2個餐,分別係手打蝦堡,同埋三文魚明太子意粉。餐跟沙律/餐湯(南瓜湯)及餐飲。手打蝦堡比想像中好味。包外脆內軟,中間既蝦堡肉質彈牙多汁,已經影左好耐相,入面仲係熱辣辣芥末醬汁剛剛好,令個包好fresh。跟餐湯(南瓜湯),味道還可以,但嫌唔夠濃郁,creamy。另一個餐就係三文魚明太子意粉,跟沙律。我覺得都味道係唔錯的,只係texture唔夠creamy。至於個三文魚就普通,唔係特別嫩滑。另外非常欣賞店員細心清潔店面,感覺非常乾淨!

另外非常欣賞店員細心清潔店面,感覺非常乾淨!

2018-02-13
  • 手打蝦堡
在悠閒的下午,收到老師的電話,一如既往我們相約與奧海城二三期之間閒聊,由於美心香港地去過太多次了,食物質素一般價錢又不便宜,所以今次嘗試選擇了在樓下新開的是日式西餐廳,ZAKKA(以前是eurogogo)。我點了’茶意軟芝士香蕉班戟‘,而老師點了’茶香草三文魚意麵‘,當食物來之前,我們先品嚐所陪的白咖啡,結果非常失望,咖啡應有的奶味不出,咖啡低非常酸,非常衝擊味蕾,難喝。好了,終於到了班戟,本來很飽的我其實對它期望不是很大,但當我把班戟放進入口時,喜出望外。班戟蛋白、芝士、奶香平衡得很好,而蛋白香與其好像蒸蛋白口感的班戟非常融和。香蕉是切細顆加入班戟裏面的,沒有溶掉,你能明顯吃到香蕉和感受到香蕉的清香,特顯製作上的心思。最重要是整體感覺香而不膩,所以不自不覺地一口一口不停地放入口中,很快就吃完,想不到食物是有這個水準。那我就好奇老師的意粉,他也說咖啡難喝,但意粉意外的好吃,醬汁芝士味濃郁。最後我就沒試了,但平時吃慣好東西的老師都給好評,那食物質素是真的不錯。最後終結,如果你想和朋友喝一杯好咖啡或你對咖啡很有要求的話,去樓上的Pacific Coffee 會是更好的選擇。但如果你是對著重食物的話,ZAKKA會是一個不錯的選擇。
题外话/补充资料: 那是下午茶時段喔!!
2018-01-24
$41.5 (下午茶)
  • 茶意軟芝士香蕉班戟
2018-02-04 608 浏览
奧海城第三期嘅地下有一間日本餐廳唔係好多人知道因為都幾偏僻餐廳主打日式食品平時午餐都會食意粉或者漢堡包味道也不錯今日轉下口味就係食佢最出名嘅甜品甜品叫做意大利芝士香蕉班戟賣相同相片一樣非常之靚同可愛其實個班戟size 好大適合兩人食用班戟即做,所以熱辣辣同埋好鬆軟香蕉味唔係咁濃郁,有少少失望不過cream好好味,好香滑唔係好肥膩$58非常優惠餐廳係自助形式俾咗錢先然後慢慢享用唔會理你幾時走唔需要收+1服務費所以好啱慢慢食同傾計嘅人係Starbucks另一個好好嘅選擇
奧海城第三期嘅地下有一間日本餐廳

賣相同相片一樣
非常之靚同可愛
其實個班戟size 好大
適合兩人食用
班戟即做,所以熱辣辣同埋好鬆軟
香蕉味唔係咁濃郁,有少少失望
不過cream好好味,好香滑
唔係好肥膩

所以好啱慢慢食同傾計嘅人
係Starbucks另一個好好嘅選擇

2018-02-03
  • 甜品
突然奇來又好想食梳芙厘pancake其實係係台灣食完之後一直念念不忘😛😛😛最鍾意係公司附近發掘新食物於是 趁放工就走左去呢間清新小cafe試新野Mama地鍾意餐廳係電梯隔離D人上上落落都會望住咁🙈🙈7點黎到 竟然冇乜人係平日問題 ?定係餐廳問題?Menu 都算多野揀個dinner set 又好似幾抵下有甜品 又有前菜 又有野飲呢度係半自助叫野食自己去收銀落單 同拎餐具叫完會俾個震震機你 睇有咩野食到咁我地就叫左個雞胸dinner set 肉丸同pancake個餐湯係dinner set 跟ge好咸 又冇蘑菇味 又唔creamy 😨😨肉丸係札實ge口感 唔係d鬆鬆散散ge感覺同個汁都幾夾 蕃茄汁有蕃茄粒粒食落唔會得茄汁咁單調 唔錯唔錯不過份量係少左dd主菜到係Parma ham包住雞胸再醲d芝士去煎焗再加上芥末忌廉汁仲加左d薯仔做伴菜 個飯係用隻杯黎裝 有d搞笑一切開 d芝士流出晒黎好似d心太軟咁 好正😍😍意外地個Parma ham同個雞胸係好夾雞胸中和左Parma ham ge 咸味今日主角正式登場Pancake Size 唔大 食落唔夠蛋香味 可以話咩味都冇真係幾失望下跟餐甜品 牛奶
突然奇來又好想食梳芙厘pancake
試新野
Mama地鍾意餐廳係電梯隔離
D人上上落落都會望住咁🙈🙈
7點黎到 竟然冇乜人
係平日問題 ?定係餐廳問題?

Menu 都算多野揀

主菜到
係Parma ham包住雞胸再醲d芝士去煎焗
再加上芥末忌廉汁
仲加左d薯仔做伴菜
個飯係用隻杯黎裝 有d搞笑

一切開 d芝士流出晒黎

真係幾失望下

跟餐甜品 牛奶布甸
過甜又唔滑 口感勁奇怪

2018-01-07 628 浏览
第一次來,朋友說來過數次感覺很不錯所以帶我來。餐廳位置在其中一個商場出口的電梯底,可能樓底高及近出口因此在電梯底以外的座枱都好冷,我們一入去興奮地往近門口位置梳化座位,怎知坐了一位便冷得往裡坐,這才發現全世界都是往裡坐!總括來講有機會經過還是會入去食!
總括來講有機會經過還是會入去食!
蟹子白汁海鮮意
黑burger (唔記得個名)
梳乎里
2017-12-15
庆祝纪念
生日
黑burger (唔記得個名)
梳乎里
  • black burger