2017-06-09
放工同同事去咗中环食晚饭,食关西餐,想转下口味转食中餐。知道公司系中环有做物业转做饮食,上网search下入面有咩食。最后拣咗礼宾府。 餐厅系安兰街18号,位置唔算难揾,一入门口,就见到有个痛啰,侧面放咗两盆兰花,简洁又清雅。 夜晚七点,都系买返时间,餐厅已经坐门人,都听到侍应同电话入边啲人讲,今晚已经full Booking。我哋听侍应推介,拣咗佢嘅Testing Menu嚟食,人均680未加日,虽然有啲贵,但你都,点都要试吓。 第一道菜系鲍鱼多士,鲍鱼唔算大只,但爽口弹牙。鲍鱼下面的多士,香脆可口。两者配合在一起,是一种烟银有香脆的感觉, 十分不错吃。 鸡翼唔系无食过,但酿晒燕窝的,就真系第一次食。胀卜卜带金黄的外表,有著蜜糖的微甜,切开入面,一丝丝的燕窝够晒质感,系女士的恩物。 汤则是营养羊肚菌炖螺头,汤带点微酸,而且清清地,饮落唔会特别饱济。 蟹肉大良炒鲜奶质感好creamy,入面全都是蟹肉,足料!!! 红烧花胶够晒大块,煮得好软熟,咬落口成口骨胶原,好正。 牛腩切成牛柳粒咁样,小巧又精美。牛腩因为用烩的方式,所以唔系走稔身路线
红烧花胶够晒大块,煮得好软熟,咬落口成口骨胶原,好正。
牛腩切成牛柳粒咁样,小巧又精美。牛腩因为用烩的方式,所以唔系走稔身路线,反而带点结实的咬口,牛味更出。
素千层其实是面根,吸晒个汤啲华~芥菜苗亦够青绿,够嫩。
甜品前再食多个礼宾傅炒饭,菜远切粒,还加入了鲍鱼去增加咬口,仲有淡淡松露味,食完好满足。
糖水核桃露好香,加入了鲜百合,甜度刚好。
有别于一般中菜,呢度每道菜都是小小的一人份量咁上,令人可以慢慢试真啲味道。环境舒适,服务又细心,同屋企人黎食返餐,都系不错之选。