2016-05-25
Working Monday又系揾野食嘅时候。返工忙左一日,放工想食啲甜野。咁啱朋友推介去贵族甜品可以任食,所以就去试下。贵族甜品都食过好几次,水准都几稳定。朋友住荔枝角附近,所以放工join埋,笃左串鱼蛋就去食甜品。甜品放题分一3回,首轮$108,次轮7~11点$158,11点后就$108。 可以任食1.5小时,其实十分超值,因为可以食差不多过百款甜品,食4、5款都抵返。我地先点左个白雪黄金卷,椰汁河粉包住鲜甜的芒果,芒果好甜,椰汁河粉质感好好,唔易烂,包住一齐食,好好味,两者好夹。因为唔够喉,所以叫多左个芒果布甸。布甸奶味好香好浓而且好滑,唔太甜,上面铺满鲜甜芒果,两者配合得啱啱好。芒果系列真系好好食。朋友见吐司金砖造型好靓,所以都叫左一个。个金砖比起出面食的,唔算大,但见得出有心思。因为面包皮已经切左再拎去烤,每条面包条都预先涂上吉士酱和士多啤梨酱。再系上面放球雪糕。食每条面包都唔觉干,啲酱完全配合到烤得香脆的面包,基本上唔使依赖雪糕去点黎食。好欣赏呢种贴心。食完个吐司,其实已经饱到一个点,但朋友话仲要食埋个宇治金时先收手。一如既往,宇治金时大大碗,上面有球绿茶雪糕,下面是满满的
朋友住荔枝角附近,所以放工join埋,笃左串鱼蛋就去食甜品。甜品放题分一3回,首轮$108,次轮7~11点$158,11点后就$108。 可以任食1.5小时,其实十分超值,因为可以食差不多过百款甜品,食4、5款都抵返。 我地先点左个白雪黄金卷,椰汁河粉包住鲜甜的芒果,芒果好甜,椰汁河粉质感好好,唔易烂,包住一齐食,好好味,两者好夹。因为唔够喉,所以叫多左个芒果布甸。布甸奶味好香好浓而且好滑,唔太甜,上面铺满鲜甜芒果,两者配合得啱啱好。芒果系列真系好好食。 朋友见吐司金砖造型好靓,所以都叫左一个。个金砖比起出面食的,唔算大,但见得出有心思。因为面包皮已经切左再拎去烤,每条面包条都预先涂上吉士酱和士多啤梨酱。再系上面放球雪糕。食每条面包都唔觉干,啲酱完全配合到烤得香脆的面包,基本上唔使依赖雪糕去点黎食。好欣赏呢种贴心。 食完个吐司,其实已经饱到一个点,但朋友话仲要食埋个宇治金时先收手。一如既往,宇治金时大大碗,上面有球绿茶雪糕,下面是满满的小丸子和红豆,沙冰系最下面。小丸子好烟韧,配合红豆同沙冰黎食,唔太甜,但甜度刚刚好,我第一次黎贵族就系食宇治金时,到而家质素都维持到,好抵赞。 贵族 甜品系店主用心打造,希望港人可以系一个充满艺术气息的地方享受甜品,这个心思,值得支持,加上甜品款式多样,比起其他店,坐得舒服好多。所以,有得拣,我会拣系呢度一边望住靓油画,一边食甜品。