一讲起巴斯克蛋糕,大家都会推荐同样位于西营盘既Hemma同睡饱吃吃!天气又翳焗,又想打风又无雨落,都无碍排队既人龙。排到我同朋友仔时候Pistachio Raspberry Burnt Cheesecake已经售罄🥺,唯有试原味。店铺有落地大玻璃,采光度十足,白色简约设计行文青风,采用自助落单既方式。🍰Vanilla Burnt Cheesecake卖相讨好,蛋糕表层焗至硬口带微微焦香,充满巨量云呢拿籽,中心呈半熟状,入口流心绵密。以为会系好浓郁,芝士味重🧀️既一件蛋糕,但乳酪味同云呢拿味道都比较若隐若现。体积偏细,口感软心同空气感重,几啖就不知不觉食晒噜🙈索价六十二蚊有啲进取,仲要按人头嗌饮品。整体系一件好味既蛋糕,但又未去世一咁夸张🤐📍Hemma西环西营盘第二街2号地下A号舖

🍰Vanilla Burnt Cheesecake

📍Hemma