2014-06-22
每逢节日,一家人会外出晚饭,不过遇到大时大节,我地特点唔会起正日庆祝既,事关要比钱又要同人迫又要限晒时间父亲节,过左几日我地选置元朗这间savour cafe 庆祝(系朋友介绍先知呢到有间正野^_^)第一次光顾,位置不难找,沿住旧b仔直行到尾见到蓝色招牌就岩喇!餐厅有室内&室外地方可供进餐。室外系咁既~室内就系咁既~ 天气热,我地坐室内呀。呢到所有意粉、pizza & 主菜 加$58 转set , 有多个汤、小食、饮品。由餐前面包开始食, 又3款面包分别系蒜蓉包、芝麻包同埋普通餐包,配橄榄油黑醋点嚟食~ 比较特别面包蓝有埋原粒焗蒜头^_^今日有西兰花忌廉汤同牛肉杂菜汤。第一次饮西兰花忌廉汤估唔到系可以做到咁香浓而突出到西兰花本身个中独特味道,饮落好creamy~ 牛肉杂菜汤亦都值得一赞嘅除左呢个番茄味之外,真系会饮到牛肉本身个种香浓味。餐前小食,我地要左风干牛肉沙律。风干牛肉少食难以评价,而我钟意食意大利嘅巴马火腿多啲啦。(再比我选,我会要番凯撒沙津 :p)主菜来到了!!「黑松露野菌意大利饭伴法国鹅肝 $238」,卖相精致,鹅肝表面煎得好香口,食落香脆,内里嫩滑无比,很香喔!配呢个黑松
餐厅有室内&室外地方可供进餐。
室外系咁既~
室内就系咁既~ 天气热,我地坐室内呀。
(再比我选,我会要番凯撒沙津 :p)
主菜来到了!!
「黑松露野菌意大利饭伴法国鹅肝 $238」,卖相精致,鹅肝表面煎得好香口,食落香脆,内里嫩滑无比,很香喔!配呢个黑松露意大利饭食简直系一流~ (心水推介)
「烤焗澳洲牛西冷配黑松露烧汁 12oz $228」,厨师控制火喉好,我地要左6成熟岩岩好,锁住肉汁,接近半生熟牛肉,肉汁丰富。
「法国芥茉香草包糠烤焗澳洲羊鞍 $208」。同样要左6成熟,同样烹调时间掌握好。嫩滑多汁带一点点羊膻味点d法国芥茉,好正喔!
(除左觉得呢到上菜时间太快之外,食物整体不错)
餐饮可以转特饮+ $10 ,转左杯冻焦糖朱古力。焦糖同朱古力味蛮夹,味道唔会过甜。
最后,点可以唔叫番个甜品作一个完美句号呢!?哈哈
「朱古力软心布甸伴云尼拿雪糕 $58」, 即叫即造,需时15-20分钟,yummy yummy^^
这里服务不错~ 到埋单,感到意外店员会细心一问:食物岩食吗? (很少在元朗揾西餐食,谂唔到整体质素比想像中好这么多)