我个人几喜欢食上海嘢,尤其是系上海小笼包,我最钟意皮薄多汁的小笼包就最正,于是晚上约了同事到新蒲岗食上海菜。我哋见到有二人餐$238就可以有凉菜,小菜,炒粉同埋汤羹各一款,仲有我最爱嘅高力豆沙两件!好似几抵食唔洗烦,就即刻order左!再叫多笼蟹粉小笼包($60)咁就啱啱好!!凉菜我哋拣咗上海熏鱼,佢系用鲩鱼腩腌制左再烟熏,即将甜甜地几好味,味道有啲似豆豉鲮鱼,最紧要腩位冇乜骨!系呀我哋拣咗芙蓉赛螃蟹,赛螃蟹虽然只系用蛋白去炒,不过要炒得好似蟹肉就要一啲功夫,我自己就最钟意用醋去点,会令佢食落感觉更加似蟹肉!加上佢有只生鸡蛋食落去口感好滑👍阔佬炒饭其实就系瑶柱蛋白炒饭,瑶柱嘅份量都唔少,可以真系阔佬呀下😂终于食到我最想食嘅蟹粉小笼包!见到佢有周刊报道八间街坊最想食嘅小笼包第一位,真系几期待!见到佢四粒大大嘅小笼包,皮都算几薄,夹起生怕会整烂,急不及待先咬个小洞,吸吸入面嘅汤,劲多汁爆岀来!几清甜!入面嘅馅都唔错啊,蟹粉味浓👍我会加少少醋再食另一粒,加埋醋食另有一翻风味😛最后食埋我最爱的高力豆沙,佢呢度嘅高力豆沙做得唔错,唔算好甜喔!————————————————店名:三分俗气环境🏝:

粟米羹

上海熏鱼