2024-02-08 75 浏览
新开位于朗豪坊附近既米线小店,同连锁既谭仔三哥好相似,都系先拣汤底再自由配𩠌,仲可以加配小食。坐低发现店名好有意思,原来春城一词系黎自「云南昆明,四季如春,又名春城」,餐厅应该系走云南米线既路线~🥢虫草花椰子鸡米线朋友仔唔食得辣,所以叫左呢款养生米线!先试一啖汤头,椰香味十足,有好多虫草花,木耳同红枣,够晒鲜甜又唔会感到油腻。虽然无加钱转鸡脾,但好好彩姐姐都俾左脾位我地🫶🏻鸡件切开方便食用,仲俾碟仔装骨头!🥢酸酸辣辣铜锅米线汤头包左一堆配菜,有肉碎,芽菜,腐皮,酸菜,木耳丝同甜酸菜,叫左bb辣再配一大堆酸酸甜甜既酸菜,汤头好够味,米线软硬适中又以铜锅上台,保持热辣辣!配菜拣左墨鱼丸同唐扬炸鸡件,前者好粉,食唔到墨鱼既鲜味,似系街度买黎打边炉个种cheap cheap货色🙈而炸鸡炸得几香口,粉浆小小厚,入口尚算juicy,而且有四大件,cp值几高!🦐炸脆脆虾胶豆卜见到差唔多台台都有嗌既小吃!第一次见豆卜酿虾胶,平时通常都系油炸鬼配虾胶。油炸完好香脆,难得地唔油腻,外层酥脆内层虾胶弹牙,再蘸少少泰式辣酱,食到停唔到口!📍春城铜锅米线旺角砵兰街175号地舖

🥢虫草花椰子鸡米线

🥢酸酸辣辣铜锅米线