餐厅: 燒肉石田屋 (世貿中心)
资讯:

2024-01-16 2735 浏览
黎自神户既石田屋系选材上十分讲究,唔单止要挑选由神户兵库县养殖既雌牛,仲要直接由牧场空运到香港🇭🇰确保所有牛都系正宗优质。餐厅环境好开扬,职员都好细心帮我地安排左望维港景色既卡位,抽风系统唔错,无油烟味残留系衣物上。🐄石田屋五点盛五点盛分别系夏多布里昂,牛小排,臂肉心,牛板腱同腰脊盖肉。夏多布里昂系和牛最矜贵既部位之一,首先将牛牛最嫩既部位—菲力分为五小份,然后位于中央最厚个旧就系夏多布里昂!肉质好柔软,雪花纹路好精致,油脂分布均匀🫶🏻入口有小小似棉花糖咁化开,令人惊叹不已既口感!牛小排切成厚厚一条,烧好后非常之嫩红同富有光泽,入口肉汁饱满,口感好细腻则富有咀嚼感!臂肉心比起其他四款脂肪较少,同样都系以厚切形式呈现,肉味系咁多款之中最香浓。至于牛板腱同腰脊盖肉都表现得好出色,不过食到一半其实都分唔太出每一件既分别😹🐄推荐三点盛呢几款系有用酱汁腌制过既肉,分别有肩胛肉,牛肋肉同赤身肉。肩胛肉肉质结实,处于一个经常运动🏋️既部位,所以相对上无咁多油花油脂,入口都系柔嫩同比较清爽,有小小筋不过无碍食用。牛肋肉系肉味同牛脂中取得平衡,肉汁同脂肪一半一半,咬落肉质相当嫩口,加少少盐一齐食更带出和牛

🐄石田屋五点盛

🐄推荐三点盛
呢几款系有用酱汁腌制过既肉,分别有肩胛肉,牛肋肉同赤身肉。肩胛肉肉质结实,处于一个经常运动🏋️既部位,所以相对上无咁多油花油脂,入口都系柔嫩同比较清爽,有小小筋不过无碍食用。牛肋肉系肉味同牛脂中取得平衡,肉汁同脂肪一半一半,咬落肉质相当嫩口,加少少盐一齐食更带出和牛既鲜甜!赤身肉亦都系比较少大理石油花分布既部位,肉身依然软腍不过肉味就好突出,需要更多既嚼劲,弹性比较多而又唔过韧。

👅特上盐牛舌
厚切牛舌售罄☹️唯有叫个薄切既盐款,口感无咁充实,入口偏爽身,有些微嚼劲,不过就无左食牛舌个份满足感!盐味部分就唔系太食得出,都系要靠蘸酱汁提味。

🐄和牛海胆卷
和牛,海胆同三文鱼籽都系令人哗哗叫既食材🥳轻轻一灸和牛令和牛既油脂爆出黎,入口慢慢溶化既肉肉包住新鲜既海胆同三文鱼籽,味道系口腔大爆发,口感软绵绵加上三文籽卜卜既咸脆,幸福感满满!

🥢冷面
食左巨量肉之后最岩食碗凉浸浸既冷面解腻🥰面质弹牙烟韧又咬得断,冷面汁好清澈
又清爽 ,小小酸味味再捞埋泡菜,紫菜碎,葱花,食完有一种透心凉既感觉!

📍烧肉石田屋
铜锣湾告士打道280号世贸中心10楼1001号舖