青衣城呢间「东海荟•拉斐特」有别传统中菜厅,由于系婚宴场地设计,所以装潢比普通酒楼靓得多,地方够大,楼底够高,枱与枱之间距离合适,感觉非常宽敞,系吋金呎土嘅香港底下,唔洗逼住坐都真系唔易。价钱合理,另外晚市仲有超过一半菜式有八八折优惠,认真系几抵嘅,呢个价钱屋邨酒楼都差唔多。百味豆腐: 脆炸口腐加上七味粉,外脆内滑,几香口惹味。海蛯汁波士顿龙虾: 所谓海蛯汁类似稠密少少嘅上汤汁,鲜甜但又唔会太浓烈而盖过龙虾嘅鲜味。龙虾新鲜,肉质爽实,滑嫩多汁。清蒸游水海星斑: 星斑非常新鲜,重约1斤,肥美厚肉,少骨,其肉质十分细嫩,但夹起唔会散开,加蒸鱼豉油原汁原味,味道鲜甜。脆皮炸子鸡 (半只): 鸡皮香脆,鸡肉亦非常嫩滑,肉汁丰富,鸡件本身有调过味,唔太需要蘸酱食。虎乳菌翡翠炒带子: 虎乳菌质感较结实,听讲药用价值蛮高,系养生之选。带子肉质非常细嫩,味道鲜甜。羊肚菌杞子浸菜苗: 羊肚菌算系比较贵嘅菌类,味道清香甜美,质感爽嫩有咬劲。另外,鱼上汤够清甜,浸过嘅小白菜都够味。原个蛋黄寿桃包: 见有唔少人点呢个寿桃包,内含原只蛋黄及莲蓉馅,食落唔会太甜太腻,但都几饱肚,二人分享一个就差唔多。

百味豆腐: 脆炸口腐加上七味粉,外脆内滑,几香口惹味。

2023-06-01