2023-12-04
🔥好味指数:9/10.呢一间好出名嘅半岛Omakase一早book定位庆祝纪念日🥳今次拣咗晚市 汐 套餐 $1980一位有2个前菜+1品料理+ 10件寿司+卷物+汤及甜品听到都觉得好丰富 亦都非常期待😃.一开始职员会送上一杯热嘅绿茶然后就到第一道菜式.🔥炙烧北海道鳕鱼白子白子口感非常creamy 经过炙烧再放上少少酱汁酸酸地非常清新一啲都唔会腥😍.🔥 白合根 虾胶制成的料理食落口感好似薯蓉咁用先炸后蒸的方式烹调亦配上了乌鱼子片味道较为清新 作为前菜不错😌.之后会奉上前菜渍物 青瓜,淮山和酸姜另外就到10款寿司🔥北海道带子 口感非常鲜甜 近乎入口即溶🔥北海道野生𫚕鱼 师傅讲解系油甘鱼嘅一种但要重10kg 以上先会被称为𫚕鱼油份充足 近乎入口即溶😋🔥毛蟹 满满的蟹肉 鲜味十足🔥酱油渍tuna 口感软滑 🔥拖罗 油分比较重 无得输😋🔥鲭鱼 点配葱花野生Wasabi 不错🔥日本真鲷 (赤䲞)鱼味浓郁🔥北寄贝 爽口鲜甜🔥日本三重县鲛鱼 🔥秋刀鱼 鱼味应系十款寿司里边最浓郁 放了柚子胡椒 好香😋🔥筋子 比平时的三文鱼子偏甜 咬下去油脂四溢 口感丰富🔥北海道海胆 系北海道根室生云丹 师父绝对冇吝啬
呢一间好出名嘅半岛Omakase
食落口感好似薯蓉咁
用先炸后蒸的方式烹调
亦配上了乌鱼子片
味道较为清新 作为前菜不错😌
之后会奉上前菜渍物 青瓜,淮山和酸姜
另外就到10款寿司
🔥北寄贝 爽口鲜甜
🔥日本三重县鲛鱼
🔥秋刀鱼 鱼味应系十款寿司里边最浓郁 放了柚子胡椒 好香😋
🔥筋子 比平时的三文鱼子偏甜 咬下去油脂四溢 口感丰富
🔥北海道海胆 系北海道根室生云丹 师父绝对冇吝啬 疯狂放左两层海胆 睇到都觉得吸引🤭 一啲都唔会腥 非常鲜甜😋
🔥拖罗太卷 入面包咗中拖罗 赤身 烧过嘅大拖 仲有腌萝卜同埋炒芝麻 口感非常丰富 啖啖幸福滋味🤤 仲配咗个玉子蛋卷
🔥野鸽清汤
非常钟意嘅一个汤 饮落真系超级鲜甜冇咩油 用大蒜 甘笋 洋葱 菇 野鸽一齐熬制而成
最后仲加咗蛋白,制成类似法式清汤的感觉
🔥系呢个时候职员换咗玄米茶
配合返之后食甜品,减低饱滞感😇非常贴心
🔥甜品方面真系非常出色!
绝对值得一试 经厨师用心制作设计而成甜品非常有心思😆仲要好好食
🔥配合秋天主题用上枫叶的设计🍂
色彩缤纷嘅落叶脆片,仲有秋天当做嘅酒渍生果配上开心果酱、日本和歌山富有柿,芝士慕丝,以舌头感受浓浓秋意。
🔥福袋豆卜 超中意嘅甜品!
平时我唔系太钟意食甜品
但系呢一个真系超级好食🤤🤤
用豆卜炸到脆卜卜做外皮
入面系豆腐奶冻雪糕咁
超级香豆腐嘅味道😍
配埋啲脆脆食 唔会过甜,甜度适中,越食越上瘾😆😆
🔥芝麻朱古力
职员话系餐厅嘅signature甜品
芝麻味非常浓郁,配上朱古力一齐食
几新鲜嘅感觉
总结嚟讲 成餐饭嘅体验都非常之好