2023-07-01
前几个月去咗令酒场一直都想试埋佢嘅姊妹店Decree by T,近排见到尖沙咀店为庆祝两周年推出左期间限定嘅 Lunch Set,$480包括前菜、12贯寿司、卷物、玉子烧、汤及甜品、相当抵食,即刻book位去试吓先🥳前菜茄子同温室蕃茄配合自家制嘅白面豉,食落好惹味清新😋除此之外,师傅仲为每人准备左两种嘅特色渍物:话梅渍莲藕、䄂子渍白萝卜,比大家边食边清味蕾👅12贯寿司深海池鱼:师传选用肥美嘅腩位,系上面加咗七色芝麻,入口即溶又有芝麻香味,系最难忘嘅配搭👍🏻北海道帆立贝:厚切加上生紫菜,阵阵鲜味吞拿鱼赤身:师传分享话呢道刺身用左干式熟成14日,系雪柜用油纸风干,仲攞左原条熟成吞拿鱼出嚟比我地睇,大开眼界👀大拖罗:加入左精选法国海盐,用火炙烧边缘,鲜甜入口即溶马粪海胆:系食之前,会送上一杯焙茶稍作休息😌之后会有马粪海胆寿司,入口新鲜,份量慷慨。卷物、汤、甜品跟住师傅会准备拖罗手卷、玉子烧同用四个钟熬煮、打成泡沫嘅粟米鱼汤比我地暖下个胃🥰成个Omakase以自家制铁观音雪糕作尾声,因为系自家研制,雪糕本身不太甜,配上一小块焦糖脆片,系啱啱好又满足嘅😋总括嚟讲Lunch Set喺餐厅林立嘅尖
前菜
茄子同温室蕃茄配合自家制嘅白面豉,食落好惹味清新😋
12贯寿司
北海道帆立贝:厚切加上生紫菜,阵阵鲜味
大拖罗:加入左精选法国海盐,用火炙烧边缘,鲜甜入口即溶
卷物、汤、甜品
总括嚟讲Lunch Set喺餐厅林立嘅尖沙咀,性价比好高。因为店内只可以招待9-10人,店员可以兼顾每位客人嘅需要,而且部分餐具更用上Hermes Versace等名牌,听讲系主理人嘅收藏品,细节位加分💯整体用餐体验极佳,非常值得一试👍🏻