2018-12-27
适逢圣诞佳日,公司今次拣左去位于金钟太古广场上的香格里拉酒店食个🎄大餐🍴6点几去到未有太多人,到7点后愈来愈多人,可能佳节关系,座位都摆放得较迫,环境较嘈自助餐当然去食个冷盘刺身回本先冷盘主要有波士顿龙虾, 面包面, 蟹脚, 冻虾同青口龙虾同面包蟹食落几鲜味,肉质弹牙蟹脚就较瘦弱,冇乜肉可以食冻虾同青口没有食,所以就不予置评刺身就有三文鱼, 北寄贝, 吞拿鱼同八爪鱼,每次拎既师傅都系限定每一款只有三旧刺身几新鲜,不过唔系几肥美同油香,较一般货式呢到既沙律都几丰富,烟三文鱼好肥美同咸香沙律菜都有几多款最欣赏系有parmaham,不过略嫌咸香不够,配埋芝士就最正,仲有几款芝士可以拣,岩哂芝士控的小编热荤选择都几多,有中式烧味部,点心部,粉面区,中式热盘部,天妇罗区,铁板烧区,印度咖哩区等等小编觉得较推介天妇罗, 铁板牛肉同小笼包天妇罗有虾, 鱼, 秋葵, 芋头, 南瓜,款式都几多,炸得香脆又唔油腻,而炸桨好薄,食落唔会好腻铁板牛肉煎得肉嫩且牛肉味浓郁小笼包整得皮薄多汁,几鲜味甜品款式不多,亦冇乜圣诞气氛,惊喜不大,而且refill得好少,中意食甜品既要早d拎定呀最特别就系有梳乎厘同panc
自助餐当然去食个冷盘刺身回本先
冷盘主要有波士顿龙虾, 面包面, 蟹脚, 冻虾同青口
龙虾同面包蟹食落几鲜味,肉质弹牙
蟹脚就较瘦弱,冇乜肉可以食
冻虾同青口没有食,所以就不予置评
刺身几新鲜,不过唔系几肥美同油香,较一般货式
呢到既沙律都几丰富,烟三文鱼好肥美同咸香沙律菜都有几多款
小编觉得较推介天妇罗, 铁板牛肉同小笼包
铁板牛肉煎得肉嫩且牛肉味浓郁
小笼包整得皮薄多汁,几鲜味
最特别就系有梳乎厘同pancake
梳乎厘系用光波炉焗,焗得几香,不过发粉搅拌不匀食落味道一般
Pancake煎得唔够香脆,而且配料一般,连最基本的cream同芒果都冇
最好都系食雪糕--系haagen dazs, 有我最中意食tiramisu同夏威夷果仁
总括黎讲:
食物质素同款式都较一般,没有太大惊喜,而且位置坐得较迫,性价比不高
🍳🍴味道: 7/10
👩👨服务: 6/10