2023-02-01 91 浏览
# 𝒲𝒶𝒾 𝒸𝒽𝒶𝒾 若干年前在新加坡红灯区芽笼食过一碟好好食嘅海南鸡饭,至今味道念念不忘。位于湾仔区呢间新加坡菜,餐厅装修简洁,位置唔算太多,选址比较近铜锣湾站,吊灯充满星马特色,餐牌主打星马菜,有喇沙·咖喱·串烧·肉骨茶·海南鸡饭·咖吔多士•美禄恐龙~今次试左:1-鸡丝大虾捞喇沙掺掺 HKD66掺掺入边包含咗油面同埋米粉,感觉较为杰身,适合唔钟意食汤面既你,而且捞嘅食法亦都出边比较少有,感觉几特别,不过个人应为喇沙食到落底味道唔够出,而且会比较腻,但系值得一赞啲配料好充足,捞埋一齐食几有口感~2-蟹粉海鲜喇沙泡饭HKD72🤤🤤🤤海鲜泡饭不嬲都已经好好食,因为啲饭吸晒啲精华,见到仲要喇沙味加蟹粉,友人即刻叫一个试下。饭上面有一大pat 蟹粉,周边配料有大虾·豆卜·砚·鱼蛋·青瓜丝,汤加每啖饭都吸晒所有鲜味,辣而不抢,而且唔算太咸,非常满足,必点❤️3-怡保芽菜 HKD36芽菜上面加左少少特色酱汁,主要以焯方式再捞酱食,加埋啲炸蒜感觉几清爽,不过如果再干身少少就比较好,食到底比较多水4-娘惹生鱼皮 HKD46生鱼皮系潮州菜食得多,估唔到用娘惹菜都兴,只系冇左生姜丝同胡椒粉,反而我更钟意呢
# 𝒲𝒶𝒾 𝒸𝒽𝒶𝒾

今次试左:
1-鸡丝大虾捞喇沙掺掺 HKD66

2-蟹粉海鲜喇沙泡饭HKD72🤤🤤🤤

3-怡保芽菜 HKD36

4-娘惹生鱼皮 HKD46

生鱼皮系潮州菜食得多,估唔到用娘惹菜都兴,只系冇左生姜丝同胡椒粉,反而我更钟意呢个食法。鱼皮好爽脆,而且好大块,配上特制酱油好好食

5-蟹粉蟹肉酥盒 HKD42

呢个系必叫小食,上面蟹粉下面系一大旧蟹肉酿入酥皮,一啖食十分满足,蟹迷一定唔可以错过🤤

6-🥤冻手工拉茶,冻白咖啡 +HK18

个人觉得白咖啡比手工拉茶好饮,可能我叫左走甜关系,白咖啡香而不甜,相返手工奶茶可能适合甜爱好者。

从铜锣湾时代出口经鹅颈桥街市直走5分钟就会见到,呢个地段来讲不用加一服务费,下午茶价钱更由48元起非常抵食,适合钟意食星马菜同上班一族的你们🧸❤️‍🔥

📍 芽笼 (湾仔)
湾仔湾仔道221A号天乐大厦地舖

#foodiehongkong#hongkongfoodlover#hongkongfoodie#hongkongfood#foodsharing #foodie #eat #香港#hongkongfoodblogger #hongkongfoodlover#hongkongfoodie#instafoodhongkongrestaurant#hongkongeats#hongkongfoods#hongkongfoodbloggers#instafoodie #instafoodporn #instafoodgram #foodporn#吃货#香港美食 #吃货 #吃货女孩 #吃货日常 #相机食先#ka_foodicted

2023-02-01
  • 蟹粉海鲜喇沙泡饭