《澳南高质日式料理🇯🇵》———————————————-#三原 🏯-作为将军澳友,最近发现位于澳南嘅一间一直都好想试嘅日本餐厅终于重开,就趁住work from home 嘅lunch time去叹下😝-餐厅主打铁板烧,入口用上木门屏风,充满和风气息,感觉好似去咗日本咁,回忆返晒嚟😍 内里装修简洁低调,有三张铁板,每张Bar枱大约可以坐得10人左右,都几宽落,好适合同庆祝节日或者见客嘅business lunch 😗-店员介绍知道原来餐厅系由前日本驻美领事馆大厨嘅三原光史先生主理,作为首席家厨,佢经常为各地高层政要下厨,水准一定有返咁上下🥰-Lunch Set包咗前菜沙律同茶壶蒸,茶壶蒸十分滑嫩,食得出柴鱼高汤嘅香味☺️ 另外我叫咗杯特饮,巨峰提子乳酸十分开胃~-🐮 慢煮澳洲和牛牛舌经过慢煮烹调嘅牛舌相当软嫩,锁紧肉汁,一切开就见到中间嘅肉呈粉红色,肉质松化,另外亦有煎香菇垫底,十分juicy😊-🐠 银鳕鱼配甘笋黑松露汁大厨推荐时令海鲜嘅银鳕鱼,用料上乘,非常新鲜,经铁板煎香后逼出油香,尤其连接鱼皮嘅部份特别好食,配搭大厨特调嘅酱汁非常夹😙-🐄 A4宫崎和牛薄烧和牛有著明显嘅大理石纹油脂
《澳南高质日式料理🇯🇵》
———————————————-
#三原 🏯
🐮 慢煮澳洲和牛牛舌
🐠 银鳕鱼配甘笋黑松露汁
🐄 A4宫崎和牛薄烧
和牛有著明显嘅大理石纹油脂分布,牛香丰盈,非常吸引,夹埋蒜片同大葱一齐食,油花感爆发💦 衬托住和牛仲有烧豆腐、京葱同南瓜等等嘅蔬菜,可以中和腻度👍🏻
食完主菜我已经超满足,仲有个蒜蓉炒饭,湿润嘅日式炒饭炒到金黄色,饱满鲜味,配搭面豉汤同酱菜,够哂完满🥳
店员好贴心每道𩠌菜之间都会过嚟睇下我食成点,最后送上甜品水蜜桃雪糕,都好大球,甜度适中,为呢一餐画下完美嘅句号😎
⭐价钱参考:(另收加一)
A4宫崎和牛薄烧一人前铁板套餐:$580
🍌抵deal 指数:9/10