2023-03-09
依间位于中环的日式居酒屋主打日本生蚝放题,有60同90分钟拣,今次同朋友拣左每位$498嘅90分钟放题。生蚝由北木岛喜多嬉牡蛎养殖场供应,仲有串烧等小食同自家制冷泡茶等饮品。店内坐位唔多,假日午市时段都唔full,食食下仲得返我地一枱,有少少担心性价比咁高做唔做得住🥹真心推介大家去试下👍🏻🍱 喜多嬉九品 (𝟡/𝟙𝟘)放题开始前餐厅会为每人送上一份九宫格前菜「喜多嬉九品」,卖相精美,其中牡蛎、月见烧鸟丸、日本直送象拔蚌刺身、天妇罗紫苏叶吞拿鱼蓉都好新鲜好好味,二色烧活白鳗偏干但都尚算跖错。而牡蛎茶渍饭吸收哂牡蛎精华做汤底,好鲜甜好惊喜。秋葵天妇罗中同我唔friend,但朋友食得好滋味。🦪 牡蛎刺身伴土佐酢啫喱 (𝟙𝟘/𝟙𝟘)之后来到主角生蚝!第一round叫左一打,一上菜真系好惊喜,每一只都半只手掌咁大只,口感好新鲜好creamy,同酸汁啫喱、萝卜蓉、葱好夹🤤之后再追加都仲系同样质素,放题有咁高质素嘅生蚝,真系好少见!🦪🔥 烤牡蛎 (𝟠 /𝟙𝟘)烤牡蛎第一round叫左半打,未食已经闻到劲香,烤完之后都仲系胀卜卜同好juicy。可惜追加第二round个阵上菜时已经凉左,味道就冇咁出,真系
🍱 喜多嬉九品 (𝟡/𝟙𝟘)
🦪 牡蛎刺身伴土佐酢啫喱 (𝟙𝟘/𝟙𝟘)
🦪🔥 烤牡蛎 (𝟠 /𝟙𝟘)
烤牡蛎第一round叫左半打,未食已经闻到劲香,烤完之后都仲系胀卜卜同好juicy。可惜追加第二round个阵上菜时已经凉左,味道就冇咁出,真系要热食先正。
🦪🍜 牡蛎秘制捞五岛手延乌冬 (𝟙𝟘/𝟙𝟘)
主食类方面,餐牌提供「喜多嬉牡蛎茶渍饭」、「牡蛎五岛手延汤乌冬」同「牡蛎秘制捞五岛手延乌冬」。由于quota有限,茶渍饭已经系九品试过,系两款乌冬之间因为「秘制」两只字选择后者😆虽然细细碗,但净系闻已经好惊喜,食落口简直惊为天人,乌冬比平时食开个啲幼好多同烟韧,吸收哂牡蛎精华,比起茶渍饭汤底浓郁好多,结果尾声时忍唔住再叫多碗,一人食左两碗!
🍢 小食 (𝟞.𝟝/𝟙𝟘)
试左烧鸟七里香串、烧鸟鸡心串、烧鸟大腿串、烧猪颈肉串同烧墨鱼仔串五款串烧,同烧味醂鱼干、烤帆立贝。Overall来讲餐厅系烤蚝以外嘅食物比较容易overcooked,有啲烧得过熟,令到肉质有啲实同硬。唯一烧猪颈肉串有惊喜,keep到有弹性同 juicy。