2024-03-13
知道朋友仔同屋企人都钟意食铁板烧,于是揾左一间位于铜锣湾既餐厅。当时适逢过节,硬性规定要俾订金同嗌套餐,好彩食后感都好良好,屋企人都好称心满意🥰🥗鲜虾青木瓜沙律颜色鲜艳既沙律,有橙色既小番茄,青绿色既木瓜丝,翠绿既沙律菜,搭配爽胃既柚子醋,再加上两只冰鲜大虾,作为前菜黎讲好开胃同新鲜!🦀蟹肉牛油果脆脆牛油果磨成糊状,拌入蟹肉丝,再系上面铺小小三文鱼子。浓郁既牛油果,配上咸鲜既鱼子同蟹肉,呢个组合配搭唔错!🦞澳州龙虾眼见师傅系鱼缸新鲜捕获西澳龙虾,仲游紧水好生猛,师傅轻松两三下功夫就将龙虾洗净放尿,去壳拆肉,再俾我地影相打卡🤭虾肉好爽口弹牙,虾膏浓郁甘甜,用左牛油一齐烹煮更加惹味!🦆法国鸭肝鸭肝煎得外脆内软,油花爆棚,口感一般般,唔够鹅肝咁软棉棉。虽然有无花果醋为酱汁,但食到第三四啖都觉得好油腻,个种油脂感系口腔挥之不去,食到个人好郁闷🫠要不断饮水冲淡味道。🐄澳洲牛柳🥢香煎野菜牛柳油脂分布均匀,煮至五成熟,师傅火喉控制得宜,入口好软腍多汁。碟旁边有提供竹灰盐同山葵,觉得就咁食已经肉味香调,唔需要其他配衬。本来以为香煎野菜系厨师即席炒一大堆杂菜🫣点知呢度比较特别,取以代之既系煎大啡菇,南瓜
🥗鲜虾青木瓜沙律
🦀蟹肉牛油果脆脆
🦞澳州龙虾
虾肉好爽口弹牙,虾膏浓郁甘甜,用左牛油一齐烹煮更加惹味!
🦆法国鸭肝
🐄澳洲牛柳
🥢香煎野菜
本来以为香煎野菜系厨师即席炒一大堆杂菜🫣点知呢度比较特别,取以代之既系煎大啡菇,南瓜同青瓜,令摆盘更有色彩同讲究。
🥢清酒煮蚬
汤底以鲣鱼和清酒为主,搭配鲜甜既蚬肉,本菇同昆布,汤头好清澈暖胃,热辣辣令人系冬天好暖和又窝心!
🥢海胆炒饭
炒饭用上海胆,红萝卜🥕,鸡蛋同葱花,香喷喷既米粉色香味俱全,饭粒亦炒得好镬气同粒粒分明。每人一大碗食完真系好满足!
🍨甜品
📍御铁