2022-03-21
9 0 后 的味 蕾.行过舖头门口,被门口店员一句:「全港首创以「腐乳」为主题既特色餐厅」吸引左,仲要店员劲热情咁同街坊打招呼,感觉到呢间餐厅好有人情味,就一于试吓佢咩料。.一入去,员工已经好殷勤招待,又好细心介绍菜单,成个感觉好亲切,几耐冇喺香港揾到呢啲舖头,如果我喺附近住,应该会每星期落嚟打趸🙊.简而精Comments:✅全店员工充满热诚,人情味好浓郁✅创新「腐乳」菜式同饮品非常夹同好味✅突破传统「腐乳」形象✅小店装饰别具意义,睇到好多个故事.「腐乳」永远俾人印象就系炒通菜😂,从来冇谂过佢可以拎嚟煮西式嘅嘢食,仲要癫到攞嚟冲咖啡☕️,但系就系咁神奇比佢哋「化腐乳为神」,配搭出嚟系超好味!.重点推介:🪄 椒丝腐乳卡邦尼意粉⚠️必试⚠️ :卡邦尼入边Creamy甜散发住「腐乳」既咸香,「腐乳」唔会过分浓郁,甜咸取得平衡,重点系整体味道层次level up,食过好想再返寻味!.🪄流白 (腐乳Expresso Tonic)⚠️必试⚠️全香港应该得呢一间识整,第一啖系EXPRESSO Tonic,以为冇乜特别,点知随后有淡淡既「腐乳」咸香味,但味道唔会太重,仲要系最后停留舌尖嘅味道,真系超特别,劲好饮
简而精Comments:
✅全店员工充满热诚,人情味好浓郁
✅创新「腐乳」菜式同饮品非常夹同好味
✅突破传统「腐乳」形象
✅小店装饰别具意义,睇到好多个故事
重点推介:
🪄流白 (腐乳Expresso Tonic)⚠️必试⚠️
全香港应该得呢一间识整,第一啖系EXPRESSO Tonic,以为冇乜特别,点知随后有淡淡既「腐乳」咸香味,但味道唔会太重,仲要系最后停留舌尖嘅味道,真系超特别,劲好饮!自问有咖啡师证书,识冲Expresso Tonic,但系真系唔识整腐乳🙈!
🪄南乳炸鸡球配薯条
鸡球细细旧但嫰滑,咬落去入边仲锁住咗肉汁,但系个重点都系个南乳酱🤤,唔会过咸,令到好开胃,点完又想再点,点解可以整得咁好食,唯一一样可以改善系个薯条太幼,令到好多油。
🪄三文鱼牛油果酸种面包
酸种面包心软皮脆,自家制健康,最好味嘅地方系佢中间加咗cream cheese,将面包食材融为一体,一啖食到3种口感同味道,非常聪明嘅配搭。
🪄润肺茶
茶同包装一样,简洁清甜,渗出淡淡清香,明明冻饮,但入到喉咙好舒服,真系有一种滋润嘅感觉。
🪄腐乳酱沙律
食斋嘅朋友唔使担心,你一样可以享受到「腐乳」味道嘅沙律酱,轻轻嘅咸香味黏附住爽脆嘅沙律菜,fresh得嚟又惹味。
🪖我带返个头盔先,我并唔系「腐乳」爱好者,但系呢间餐厅我真系会比满分💯,价钱唔贵之余,菜式好特别,仲系会令人回味,推荐👍🏻
见我呢篇食评打到咁长,就知真系好好食😂,题外话,店舖装饰都几特别,墙身挂咗好多画,啲画系每一个店员嘅故事,最搞笑系佢个厕所🚽,真系打卡景点,自己去睇相啦📸!