2020-10-16
秋天又系食蟹嘅时候😍知道 #湾仔 古琴雅苑 出咗个「金秋蟹逅」我同大哥即刻去试试🤤.古琴雅苑亦系主打食北京烤鸭😍亦推介大家点[古琴拾味]里的菜色(menu最后一图).「片皮鸭」切法,由最传统嘅皮连肉,演变至皮肉分开,再到近年流行嘅😏全鸭三切:即系净皮、皮连肉和净肉分开三种👌🏻「古琴」跟到个trend做紧一鸭三切😁1)师傅先从鸭胸皮下刀,片出几片「一口酥」,上枱店员叫我哋尽快蘸白砂糖食,否则冻咗就不脆2)鸭皮连肉😎切得均匀厚薄一致,将片皮鸭放上自家制饼皮再加青瓜、京葱、哈密瓜,最后加京酱或砂糖,或秘制蜂蜜黄梅酱食😋每种都各有风味👌🏻3)净肉我就蘸京酱食,不会有油腻感,唔错😁.[蟹粉捞面]金黄色蟹粉铺满在白面条上,视觉效果好震撼🤩蟹粉食落好鲜香,用来捞面好高级😂.[冰镇孔雀鲍]好大只😆吸收咗酒香及酱油咸鲜👍🏻唔会韧,肉质爽弹可口.[花雕醉鸡]经典冷盘❤️鸡肉带酒香,浓而不呛鸡皮滑爽弹,肉质嫩滑🤤调味较重.甜品[罗汉冻]和[红糖桂花汤丸]一冷一热各有特色😋作为今餐完美句号👏🏻......#古琴雅苑 #湾仔#湾仔美食
知道 #湾仔 古琴雅苑 出咗个「金秋蟹逅」
我同大哥即刻去试试🤤
古琴雅苑亦系主打食北京烤鸭😍
亦推介大家点[古琴拾味]里的菜色(menu最后一图)
即系净皮、皮连肉和净肉分开三种👌🏻
「古琴」跟到个trend做紧一鸭三切😁
3)净肉我就蘸京酱食,不会有油腻感,唔错😁
[蟹粉捞面]
金黄色蟹粉铺满在白面条上,视觉效果好震撼🤩
蟹粉食落好鲜香,用来捞面好高级😂
[冰镇孔雀鲍]
好大只😆吸收咗酒香及酱油咸鲜👍🏻唔会韧,肉质爽弹可口
[花雕醉鸡]
经典冷盘❤️鸡肉带酒香,浓而不呛
鸡皮滑爽弹,肉质嫩滑🤤调味较重
甜品[罗汉冻]和[红糖桂花汤丸]
一冷一热各有特色😋作为今餐完美句号👏🏻