2024-06-15
Cafe风格,环境唔错楼底高,门口完全冇餐牌,之前都见好多人,今次见几多位就勇敢一次行入去。一入去就问佢啰menu,但侍应俾QR我。。。算系多嘢食款,但见到有+1即刻冇晒瘾,谂住系cafe风格,而且喺呢个屋邨小型商场开间餐厅都加一就几意料之外。望住menu都有啲滴汗,价钱绝对唔平,好多挨近两旧水。咖啡款式好少,手冲又冇,咁可能唔系coffee cafe系餐厅cafe。点咗【柠檬蕃茄酱鸡肉千层面】$203,仲有其他topping加$但基于主菜已咁嘅价钱就免喇。Lunch set 原来只系可以用半价叫野饮(冇前菜),就咁睇啲价钱初初唔知咩叫lunch set,问员工先知原来饮品系平咗,点咗【姜母热茶】$25。睇返饮品原价竟然$48,虽然足料(姜片.龙眼.杞子),但只系用雀巢透明咖啡双层杯嘅容量,呢个原价至少要俾大杯啲啦...主菜卖相非常好,直头好过味道,蕃茄酱汁够杰呈浅色似乎加咗好多creamy嘢,加埋柠檬汁酸魅魅开胃嘅,千层面中规中矩,有夹啲菠菜,鸡肉存在感就颇低。所以呢碟嘢就卖相好过味道,酱汁份量极充裕,食完仲剩好多汁有啲浪费,真系想再用嚟捞饭食,用咁多汁,不如加大啲主菜好过。嘢食唔系
一入去就问佢啰menu,但侍应俾QR我。。。
嘢食唔系唔好,属正正常常,但呢间餐厅CP值真系奇低!呢度可能真系食卖相打卡。
其实有啲想俾「Sad」评,但叫做冇发生恶劣态度或特别差嘅食物咁都仲算「OK」嘅,不过真系劲唔抵嚟啰,冇下次喇〜
喺呢条邨走呢种价钱路线实在令人费解,真系够晒特别。
题外话/补充资料:
▶︎ 收加一但扫QR落单(冇俾wifi)、冇水饮、自己去埋单、冇得碌卡。要补充𠮶句就系如题⬆︎《低CP值的西餐》