2024-11-08
喺《石岗咖喱屋 》可以食到一款几特别又好食嘅咖喱:【 Mutton Bhuna 】🐐【 MUTTON BHUNA 】好似唔系咁多印巴中东餐厅有卖Bhuna款色,佢同传统嘅Rogan Josh唔同嘅系呢款唔系液体形式咖喱汁,系黏性一擗好杰身嘅咖喱,但又唔系干咖喱又唔系Keema,羊肉够淋,佢中文叫【爽滑浓汁羊肉】形容得唔够全面,但Bhuna配牛时个中文名叫「干烧」,见佢又有青椒,个人感觉等同其他餐厅的「Kadai」。黏黏实实嘅汁料夹Naan嚟食,又另一番正斗风味,唔会倒流汁液。真系好钟意呢种形态嘅咖喱,系暂时食过最好味嘅羊肉咖喱,成功超越咗传统嘅Rogan Josh!【 MUTTON ROGAN JOSH 】相反,典型嘅【印式烩羊肉】喺呢度就较为一般,味唔太香浓,feel唔到烩嘅意义,而且比较多油,羊肉系多件但带小骨,有唔少系啲细碎骨,食𠮶阵要小心。佢呢度呢款平过大部份鸡肉咖喱。【 CHICKEN MAKHANI 】呢间叫【特式香料鸡】,就等同大路嘅牛油鸡风格,佢呢度整得几好食,cremy味道都几高班,整体典型得嚟好出色。【 MASALA TEA 】soso - 唔够masala味【
【 MUTTON BHUNA 】
【 MUTTON ROGAN JOSH 】
【 CHICKEN MAKHANI 】
【 MASALA TEA 】
【 SAFFRPN PULLAO RICE 】藏红花黄饭
呢间净系鸡&羊都已经各有一款5★,唔驶讲可列入encore系列。
咖喱好味,但个人觉得辣度普通。