2020-02-05 2029 浏览
搬咗去中环做嘢一段时间,一直都未有时间试到依家新开嘅Five Guys, 今日趁住唔系好多客人特登过嚟试一试记得啱啱开始嘅时候排队排到地面。而家基本上唔使排队已经可以即刻落咗订啦。价钱来讲偏贵,虽然形式系快餐,不过收费差唔多系餐厅价钱,其他快餐价钱嘅双倍至三倍。未讲食物之前,先讲一下用膳体验,其实系极差。堂食居然餐盘都冇,堂食都系用纸袋。所以可想而知每张枱上面其实好多食物碎片,即使有经常清洁,卫生都会下降。薯条、汉堡包放入纸袋。芝士汉堡(大)($85)比较特别嘅系入边宣称有15种Toppings 可以免费加入。我自己又选咗一般汉堡包嘅材料,包括蛋黄酱、酸瓜、蕃茄、蘑菇、生菜。另外其实仲有好几种酱料可以选择,不过我宁愿多啲蔬菜可以配衬出牛肉及芝士嘅香味,测试一下佢嘅质素。用锡纸包住,可以保暖而且外观比较醒目。不过你都系咁嘅原因,冇咗用纸包住嘅好处,成个汉堡包汁及油喺晒面包及包装纸出面,所以我只手长期都食到好污糟。汉堡包味道其实唔错,肉质鲜嫩多汁丰富,食材亦都新鲜可口。面包来说质素都唔差,不过正如我所说,因为用锡纸包住,其实热量令到面包变软,而且多油多汁。薯条($40)薯条喺纸袋倒泻晒,非

芝士汉堡(大)($85)
大芝士汉堡

大芝士汉堡

薯条
薯条($40)
薯条喺纸袋倒泻晒,非常唔尊重食物,一般快餐都唔会咁样。我第一次见到香港餐厅会咁样,就咁用个五毫子嘅细纸杯装住薯条
薯条

薯条系粗薯条,用料应该唔错,薯条颇有香味,而且松脆。不过败笔之处系太过咸!有可能因为欧美人口味偏咸,不过以亚洲人来讲完全不能够接受。
奶昔

奶昔($55)
颜色可以任选三种口味,我自己选择左咖啡同埋Oreo曲奇🍪。我自己英国就成日食拉式,所以都几有权威讲。味道来讲相当唔错。不过败笔系,成杯奶昔餐厅管理人竟然选择使用细饮管,实在不知所谓。咁简单买个台湾贡茶嘅操饮管都唔能够做到?
奶昔
所以你饮嘅时候会相当辛苦,饮咗一半嘅时候你会索性将杯盖饮管拎走直接倒入口,严重破坏体验。

其他
餐厅居然最简单嘅电子取餐版,餐厅面积咁大,居然系倚赖员工不停大叫,有一个奶昔员工叫咗30分钟依然系取餐处冇人拎。头先去厕所,入边嘅碱液居然系冇晒。再加上头先我讲嘅卫生问题,尤其肺炎肆虐,餐厅应该好好好谂下点样唔好增加感染风险。

总结
$180来说,是一间餐厅的价钱,但系其实系快餐店用膳的质素,实在难以接受。希望餐厅管理正视问题改善用膳质素。