餐厅: 宜家家居餐廳及咖啡室
资讯:

去Ikea买完野🛍️,见好耐无食Ikea堂食,所以去试试佢8月个Menu🥘。蒜香小龙虾 ($53)第一次见到IKEA有原只小龙虾卖🦞,但系$53嚟讲得七只真系完全唔够喉🙊,本身小龙虾都冇乜肉食,哩个价钱我可能会叫返其他嘢食。而小龙虾除咗食佢小小嘅虾肉之外,通常都系食佢嘅味道。但系佢个所谓蒜香味一啲都唔出🧐,又唔够平时食开嘅麻辣小龙虾惹味香口,非常之普通。下面有一啲青瓜、莲藕同萝卜做塾底🥒,然后有一层蒜油水浸住,基本上成堆嘢都系同一只味,只味又唔系好食🙁,除非你好钟意食原只小龙虾,如果唔系完全唔推荐❌。Btw上官网见到系有麻辣小龙虾,但只限澳门供应,有啲可惜。🐻‍❄️卡邦尼鸡肉丸意粉($36)🐻‍❄️IKEA啲意粉不嬲都唔好食㗎啦,因为我上次食啲意粉Overcooked,淋到好似食紧面粉咁🫠。今次见佢出咗新嘢,又几平,所以再试一试。今次佢嘅意粉终于系啱啱好👍🏻,唔会好似食紧面糊咁。但系哩个所谓嘅卡邦尼完全唔合格❌,基本上佢个汁就系以前活力午餐𠮶啲龙脷柳白汁,同埋𠮶啲劲难食嘅什菇配菜,然后上面有啲烟肉同埋芝士碎,但系啲芝士碎已经溶咗一pat野🤢。基本上系令到我谂返起小学𠮶阵嘅午餐饭盒恶梦☠️。而个
蒜香小龙虾

蒜香小龙虾 ($53)
卡邦尼鸡肉丸意粉

🐻‍❄️卡邦尼鸡肉丸意粉($36)🐻‍❄️
IKEA啲意粉不嬲都唔好食㗎啦,因为我上次食啲意粉Overcooked,淋到好似食紧面粉咁🫠。今次见佢出咗新嘢,又几平,所以再试一试。今次佢嘅意粉终于系啱啱好👍🏻,唔会好似食紧面糊咁。但系哩个所谓嘅卡邦尼完全唔合格❌,基本上佢个汁就系以前活力午餐𠮶啲龙脷柳白汁,同埋𠮶啲劲难食嘅什菇配菜,然后上面有啲烟肉同埋芝士碎,但系啲芝士碎已经溶咗一pat野🤢。基本上系令到我谂返起小学𠮶阵嘅午餐饭盒恶梦☠️。而个鸡肉丸就唔差嘅🐥,食落有少少似平时啲肉丸,但系就冇咗牛嘅味道。不过有得拣,我都系会拣返平时有牛嘅肉丸🐮。如果你系一个唔食牛嘅人,又想食Ikea肉丸味,哩个都几推荐攞嚟做替代品👏🏻。
芒果糯米饭

🐻‍❄️芒果糯米饭 ($26)🐻‍❄️
哩个芒果糯米饭只系卖$26,平时出去食个芒果糯米饭都成四五十蚊啦,所以性价比非常之高💰。芒果🥭就有半个,果肉好软熟好甜,而且非常之够冻❄️,夏天食到劲消暑☀️,虽然有少少纤维,但系都非常之出色。另外个糯米饭好软糯,唔会煮得唔熟透,淋上咗满满嘅椰汁,再加埋少少花生碎🥜,成件事非常之夹,好C伏。只可以话IKEA真系被家私耽误咗嘅甜品店🍧。
瑞典肉丸伴薯蓉及杂菜配忌廉汁

🐻‍❄️瑞典肉丸伴薯蓉及杂菜配忌廉汁($26)🐻‍❄️
以前明明可以简5粒或者10粒肉丸,唔知系咪太耐无食,佢话依家肉丸要8粒咁卖🤔,其实咁样即系变相加咗价💸。而且个薯蓉好似冇以前咁creamy🍨,𠮶啲杂菜都系小学饭盒𠮶啲味🤢。如果想食肉丸,我谂以后都唔会堂食,去外卖美食站𠮶度买平太多了。

总括而言……

IKEA系一间甜品铺黎,芒果糯米饭性价比非常高,大推👏🏻。想食平肉丸就去返外卖美食站食啦💰。其他意粉同原只小龙虾都唔推荐🙅🏻‍♂️。
BTW如果你系想食明太子小龙虾包的话,记住要去美食站,堂食系无龙虾包架😲。
2023-08-04
芒果糯米饭